Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy folytassam Nedugi hozzászólását..
Vagy is ha áramkörbe bekötött vezeték folytonosságát vizsgáljuk, akkor a mérőfeszültségnek oly alacsonynak kell lenni, ami már nem folyik át egy félvezető nyitott rétegén és oly alacsony ellenállás tartományban kell detektálni, amibe a kábelhez csatlakozó egyéb áramkörök ne adjanak hamis információt. Ezt a tranzisztoros kapcsolás ebben a formában nem oldja meg. De a lényeg, hogy mindig ismerni kell mik a követelményeik, és milyen körülmények között, mit szeretnénk detektálni.Akkor lehet a célhoz megfelelő kapcsolást választani. Akár komplikáltabbat, akár egyszerűbbet. Az szerint, hogy számunkra mi a fontosabb jellemző. Az sem mindegy, hogy ezt feszültség (működés) alatt, vagy feszültség mentes állapotban tesszük. Mert ebben az esetben mint az áramkör, mint a vizsgáló védelméről is gondoskodni kell. De célszerű ezt feszültségmentes állapotban végezni. De ha csak sima összetartozó vezetékvégek vizsgálatáról van szó, akkor egy Led előtét ellenállással bőven megteszi. De hangjelzés még jobb, mert nem kell lesni a Led-et.
Feszültség mentes állapotban fogom majd tesztelni a szalagkábelt, ami adott esetben 15 eres is lehet, tehát a hangjelzéses pozitív teszt ide éppen nem jó, de ha csak egy 1 eres vezetékről beszélünk, akkor persze hasznos dolog.
Válaszaitokat köszönöm szépen,további szép napot!
Üdv!
az alábbi számítás ötlet az megfelelő? mert túl egyszerűnek tartom. probléma: adott egy led ami x mcd fényerőssége y nyillásszöge. z távolságra van egy szenzor, kiszámítom annak a kúpnak az alapját aminek magassága a z távolság és y szöget zár be a teteje. ebből megkapom hogy z távolságon hány lux a megvilágítás. ugyanaz az érték a szenzor felületének megvilágítása. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
A nyílásszögön belül a megvilágítás értéke nem állandó. Általában a közepétől kiindulva csökken a maximum érték felére.
a szenzor a megvilágított terület közepén található.
A shift (nagybetűváltó) gomb pedig a billentyűzet két szélén, alul helyezkedik el.
A probléma mibenléte nem egyértelmű. Nem tudjuk, mi a kérdés.
Sziasztok!
A következő kapcsolás szerintetek működőképes lehet? A lényege az lenne, hogy 10 LED csoport lenne egymással sorbakötve. Minden csoport 4 LED-ből áll párhuzamosan kötve, egy-egy ellenállással előtte, hogy ne kelljen akkora feszültségről üzemeltetni. A 10 csoport sorbakötése követelmény, azon nem tudok változtatni. Ahogy számoltam, ha lenne egy 32V AC szekunderű trafó, azt egyenirányítva kb. 42-45V DC feszültséget adna. Ez a 10 csoportra csoportonként kb. 4,2-4,5V. A LEDek fehérek lennének, így azok nyitófeszültsége kb. 3,5V, ha jól tudom. 15mA-rel számolva így minden LED elé egy kb. 68 Ohmos ellenállás kerül. Működhet ez vagy abszolút hülyeség? köszi szépen!
Szerintem jobban járnál egy LED tápegységgel, mert a LED-nek konstans áramú táp dukál, és készen olcsóbban házhoz jön, mint amennyiből meg lehet építeni. De ha minden van otthon, és még építeni is szeretnél, akkor más a "leányzó fekvése".
Az építéssel semmi bajom, tulajdonképpen csak trafóm nincs, azt kéne majd kerítenem egyet.
Az a fő dilemmám, h mindenképpen soros kapcsolás kell, amiben van 10 csoport egymás után. Négy LEDet szeretnék egy csoportba, de ha minden led sorba van kötve ahhoz már bődületes 140V körüli fesz. kellene. ezeket figyelembe véve nem tudom lehet-e így kapcsolni a LEDeket, hogy 4db külön-külön ellenállással párhuzamosan és ezek sorba.
32V trafót nehéz lesz keríteni. Tudtommal 24V az, amit sorozatban gyártanak, tehát olcsóbb.
Felesleges párhuzamosan kötött LEDek csoportját sorba kötni. Egyszerűbb, ha több sort képzel, egy-egy közös ellenállással. A párhuzamos kötés valamelyik ág megszakadása esetén generálja további LEDek tönkremenetelét. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
Sziasztok! A mellékelt kapcsolásban a mellékelt nyomógombot és a relét használhatom,megfelelő az értéke? Vagy inkább egy nagyfeszültségű kapcsolóval helyettesítsem a primer oldali elektronikát?
A BC182-es részből 34 darab található a teljes kapcsolásban. Az elektronika funkcionálisan egy szalagkábel teszter lesz, ezért kell a 34db 182-es rész. A kapcsolókkal pedig kiválaszthatom,hogy milyen típusú kábelt akarok tesztelni,a kapcsoló utáni LED-et pedig a kábel utolsó vezetékének folytonosságát vizsgáló BC182-es rész fölé helyezném,hogy tudjam,melyik az utolsó ér. Összesen tehát 36db sima LED égne. Én úgy számoltam, hogy ekkor a felvett áramot még bővel el tudja viselni a relé is és a nyomógomb is. A trafóm 5V 2A-es.
Hello!
- A relé megfelelő, de itt éppenséggel szükségtelen, ágyúval verébre megoldás. Hiszen a képen látható kapcsolóval, a hálózatot is tudod kapcsolni közvetlen. - A "trafó" alatt remélem egy dugasztápra gondoltál, aminek egyenfeszültségű kimenete van. Mert egy mezei trafó váltófeszültséget ad le, azt még egyenirányítani kellene. - Egy ilyen tesztnél, tulajdonképpen a BC tranyó is felesleges. Szinte semmivel nem ad több infót, mint ha simán a Led+ellenállással vizsgálod a vezetékeket. Sőt, így már nagyobb átmeneti ellenállásra is "azt mondja", hogy jó a vezeték.
Igen,persze, DC feszültség jut az elektronikára. Köszönöm a visszajelzést!
Egyébként ugyan ezekkel az alkatrészekkel de megváltoztatott kapcsolással, sokkal jobb eredmény érhető el. Mint látható, csak 200ohm alatti ellenállásnál fog jelezni..
Sziasztok!
Akinek van ilyen fajta Bővebben: Link konvertere, az segítsen már ki egy kis infóval. Ezzel pl. be tudok állítani olyat, hogy a bemenet 6V, a kimenet meg 24V? Köszi előre is.
Szia!
Amint a linkelt konvertered leírásában is láthatod: " Wide input voltage 3V ~ 32V, optimum operating voltage range is 5 ~ 32V; Wide Output voltage 5V ~ 35V; " Bemenetre 3V - 32V az optimálisan ajánlott 5 - 32V Kimenetre kapsz 5V - 35V Folyamatosan állítható a kis trimmer potival. 4A-es terheléshez már használj hűtőkockát. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2015
Köszönöm szépen!
Én is ezt okoskodtam ki, csak gondoltam akinek esetleg van ilyen az meg tudja erősíteni a dolgot. A terhelés minimális lenne, azzal nem lesz gond.
Sziasztok !
Vettem 120 darab 140 fokos szögben világító hidegfehér ledet. Az az elképzelésem hogy kb 100-110 darabot sorba kötök,és az egészen 18-20mA áramot fojasztok át egy 2 tranzisztoros áramkorlát segítségével a 230 volt leegyenirányítása után. Keresgéltem a témában hogy más csinált -e ilyet a világon,és pár másodperce találtam is ez Kb nekem is ez az elképzelésem,csak én még egy 400 volt 2,2 µF-os elektrolitot is oda képzeltem az egyenirányítás után,meg egy hőbiztosítékot,és egy rendes 100mA-os olvadó üveg biztosítékot,és egy kb 100 ohmos ellenállást a ledekkel sorba kötve. Mi a véleményetek ? Szabd-e 100 darab ledet büntetlenül sorba kötni ? Eddig max 50 darabot kötöttem sorba...Azért akarom mind a 100 at sorba kötni egy áramkörbe,mert így kb 3watt lenne a fogyasztás.Ha 3-4 sort csinálok,akkor nincs értele az egésznek....akkor egy energiatakarékos égő fogyasztását kapom meg. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
97 darab lett Ha valamelyik szakadt lesz idővel,akkor szakaszolással gyorsan kiderítem melyik a bűnös.
Sziasztok!
Kérni szeretném a tanácsotokat/véleményeteket, hogy mi lehet a baja a sima egyszerű led-es fejlámpámnak. 19 ledet tartalmaz, 3 db 1,5 voltos elem hajtja és 4 programja van. Ami nekem amúgy tök felesleges... Az első programnál a középső led világít csak, a másodiknál a középső, plusz a körülötte lévő 6 db körben, a harmadiknál az összes led (1 középső, 6 belső kör, 12 külső kör), a negyediknél az összes villogva. Viszont azt vettem észre az elején is már, hogy amikor az összes led világít olyan mintha "remegne" a fényerő(most pl már az egy középsőnél is). Ráadásul nem rég csinálja azt, hogy amikor az összesnek kell világítania, a külső kör nem világít. Érdekes, hogy rámértem és abban a pillanatban újra világított, de azóta is "remeg", meg hol világít a külső kör hol nem...(előbb mikor újra rámértem az egyik külső led-re, már nem történt semmi, ugyanúgy random módon hol világít hol nem...) Egyszerű olcsó elemekkel próbáltam ki, most 1,26 V-on vannak, együtt 3,8 V. (Lehet h kevés már a ledeknek ez?) Belső leden kb 3 V van, középsőkön 2,8(2,79), a külső körön meg ha világítanak, akkor 2,81, ha nem akkor 2,25. Mi lehet ez? Illetve milyen megoldás lehet? Arra gondoltam pl, hogy mivel nekem teljesen felesleges a 4 program, elég ha az összes világít, át lehetne hidalni a vezérlőt. De ezt megtehetem simán szó szerint áthidalva azt a részt a nyák-on, vagy tönkre mehetnek ettől a led-ek? Mondjuk ha ez valami jellemző hiba amire esetleg valaki tudja a megoldást megcsinálom eredeti állapotra, de ha nem, elég 1 funkció is. Bocsi ha butaságokat kérdezek, nulla tapasztalatom van led-ekkel. (Mellékelve feltöltöttem pár képet, plusz ezen a videón látszik a "jelenség") Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv, Bence
Szia!
Forraszd át a LED-elk lábait, mert látványosan gyenge minőségű ez az ólommentes forrasz.
Sziasztok!
Van egy ilyen lámpa a szobámban, ebbe szeretnék valamilyen LED-et venni.. A "corn" fajtát használja valaki? Próba erejére megéri az ebay-ről rendelni kettőt? Vagy mit ajánlanátok? Bővebben: Link Link javítva. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Bocsánat, most vettem csak észre!
Ezzel jól járnék?
Bővebben: Link
Ebből a fajtából: Bővebben: Link a 30W-os változathoz már volt szerencsém, meglehetősen jó fénye van. Bár abba a foglalatba én inkább valami ilyet tennék: Bővebben: Link
Szia.
Egy jó tanács a led vásárlásához. Tud hogy hova akarod beszerelni(szoba-konyha stb). Ha megvan akkor milyen kell neked. Meleg hideg vagy semleges. Nézd a lumen értéket . Sugárzási szög: 60° kevés 120° az már rendben van. 180° és afelett sok. Hacsak nem akarod lógatni. Miért világítanád a plafont feleslegesen Lumen/watt. 1 wattból menyi lument állít elő. A fény színe is fontos. Munkaterületre konyha nappali garázs stb hideg a jó választás. Meleg azokon a helyen jó ahol pihenni készülsz. fény színhőmérséklet Meleg 2700K Semleges hideg 3000-3500K Hideg fehér 4000K Nappali fény 5400-6500K Extrém hideg 8000K A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Köszi!
Szerintem mind a kettőt kipróbálom, bár a "corn" nagyon bejön (csak lehet itt feleslegesen világítana felfele?) Csillárba is ajánlott ilyet venni?
Szia!
Köszi a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |