Fórum témák
» Több friss téma |
A 70 cm már keretantennának is jó
Na elkészítettem az oszcillátort. Elsőre elindult és kb. 3500-3600kHz között oszcillál. Én 0,2mm átmérőjű huzallal tekercseltem a tekercset. 30 menet szépen menet-menet mellé. A feltüntetett értékű alkatrészekkel a helyén van a frekvencia. Kíváncsi volnék, másoknál is ott-e lesz. Az én példányom 12V-ról 20mV csúcsfeszültséget szolgáltat.
Gratulálok a konstrukcióhoz! Akkor működik a dolog.
A 70 cm-t a feltekerendő zománc huzal hosszára értettem de elsaccoltam mert az egy 10 menetes tekercshez volt elég. ide kell 130 cm a 20 menethez plusz a kivezetésekhez. Vajon másoknál is hasonlóan a 80 m-es sávon belül fog működni?
Ha kell akkor add meg pontosan az összes adatot a tekercsről és a kapacitásról hogy pont olyat tudjak készíteni és akkor lemérem GDO-val hogy hol rezonál.
Itt Gábor mindent leírt. Ugyan így ezzel a kapcsolási rajzzal készítettem el, csak 0,2mm-es huzallal tekertem meg a tekercset.
Szia Máté! A gondok ott kezdődnek, ha nem a megadott paraméterekkel készítjük el a tekercset. Írtad, hogy 0,2-es drótból csináltad, menet, menet mellé, Gábor 0,3-asból csinálta, szintén menet, menet mellé. A Tiédnek az induktivitása 24,3uH, a Gáboré, pedig 20,2uH. Ehhez hozzájön még a kondenzátorok tűrése és máris bukott a mutatvány, mert nagy eltérések lesznek a két rezgőkör között! Én a kvarc mellett maradnék, mint ahogy írták is előttem. Sok sikert! Ne add fel!
73&dx HA9PI
Már én is belekavarodok itt a sok tekercs és huzal méretbe. Csináltam ugyanis 10-20 és 30 menetes tekercset . Lényeg, hogy 30 menet maradt 0,3 mm-es zománchuzalból , 20 mm átmérőjű PVC (villanyszerelő ) csövön kb. 12 mm hosszon fér el. Kalkulátorral hiába számoljuk , nekem közel nem annyi jött ki mint a méréseknél valamint hiába nézzük a rezgőkört külön GDO-val egészen lehúzzák a környező elemek az oszcillátorban. Persze sokkal kézenfekvőbb a kristály oszcillátor alkalmazása de abból indultam ki, hogy se kristály se műszer nem áll a gyerekeknek rendelkezésükre. Sőt további ötlet, hogy honnan szerezzünk huzalt ha nincs semmi tekercsünk amiről letekerhetnénk. Gondoltam a bennünket elárasztó számítógépes hálózatok UTP kábelére amiből nyerhetünk vékony szigetelt réz huzalt. Elektroncsőnek is sikerült úgy után építeni az oszcillátort, hogy benne volt az amatőr sávban.
Még ha kis szórással is de fog az menni!
Én összesült kontaktú mágneskapcsoló amúgy hibátlan tekercséből szereztem CuZ huzalt. Ilyet kicsit körülményes szerezni, de ha a kezdő kér egy villanyszerelőtől biztos szívesen ad neki egy hibás példányt. Nekem nem volt nehéz, volt itthon mert apám villanyszerelő. Az UTP kábellel az a baj, hogy belül a 8 ér 4x2-es csoportokba van sodorva, ezért a huzal szétbontás után nagyon hullámos. A régi merev telefondrót jobb volna de azt talán még nehezebb szerezni mint hibás mágneskapcsolót. Nekem a kristályokkal van egy kis ellen érzetem, több LC oszcillátort készítettem már, mind elsőre elindult ha nem is ott oszcillált ahol akartam, de az oszcilláció elindult. Kipróbáltam rengeteg fajta kristályoszcillátort is, de egyik egyik sem indult el, hiába erőltettem (illetve egy 456kHz-es rezonátoros elindult elsőre, de a többi nem).
Q oszcillátoroknál lehet a visszacsatoló ágban lévő kondenzátorok aránya értéke is lehetett baj.
Próbáljál berakni L/C rezgőköröd helyére a bázis csatolókondi/föld közé , 2-4 MHz kvarcot a Collpits oszcillátorodba.Annak is meg kell indulnia . A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
Igen így próbáltam, de nem működött. Próbáltam módosítani a visszacsatoló kondenzátor értékén is, de semmi. Egyáltalán nem indult el az oszcilláció. Építettem egy collpits oszcillátort 456kHz-es rezonátorral, az elindult elsőre. Kicseréltem benne a rezonátort 3,57MHz-es kristályra és leállt az oszcilláció. 7,2MHz-es kristállyal ugyan ez. Nem hiszem hogy a kristállyal volna a hiba, mert olyan nincs hogy az összes rossz lenne, pláne úgy hogy vadonat új. Tervezek építeni egy kristály tesztert, ha megtalálom a rajzát.
A kristály teszter se lesz más mint egy hasonló oszcillátor amilyeneket már építettél.
![]() Esetleg lesz mellé rakva egy csúcsegyenirányító ami a kijövő nagyfrekis jelet küldi 1 deprez műszerre ,amin indikálható a rezgés megléte.
Igen az, csak nem műszerre küldi, hanem egy tranzisztorra ami egy LED-et kapcsol. Viszont él a remény, hogy az elindul. És ha elindul akkor kivezetem az RF rezgéseket és kész is az oszcillátor plusz kristály teszter kombó.
OK ... ennyire nem akartam egyszerűsíteni én a de-lux verziót "rajzoltam" fel
![]()
Persze, működési elvre egyforma mindkettő, csak az indikátor része más. Nekem ilyen fapados rajzom van, de hogy hol?
Csinálj egy szélessávú, kéttranzisztoros erősítőt. A pozitív visszacsatoló ágba sorosan tedd be a kristályt. Olyan nincs, hogy nem indul el.
Szerintem a kristály értékétől is függnek a kondenzátorok értékei. Egy 456 kHz-re tervezett kapcsolás szerintem nem fog egyszerű kristály cserével menni 3,5-7MHz-en. A csatolmány csak példa.
Sziasztok ?
Egy két kis műszer ami pont ezekre jó itt a linken megtalálható Bővebben: Link Lejjebb gördítve egy RF tranzisztor válogatásra és egyben kristály tesztelésre alkalmas oszcillátort találtok Nyák tervvel együtt. Üdv. 8LKM Gábor A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Nekem ez hibás rajznak tűnik. A bázis áramot mi adja? Előások este egy tutira induló rajzot.
Nem hibás a rajz, csak kiristályvizsgálónak nem jó. A berezgés feltétele a kristályhoz illeszkedő soros kondi, ez pedig ismeretlen a kristállyal együtt.
Sziasztok!
Itt van egy nyákterv HA8LKM Gabi szinkrodinjához. Kérem, ha hibát találtok, vagy valami javaslatotok van, írjatok! Sprint Layout 5 el csinálltam. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Szia Medve 741 ,
A lakul, csak írd fel az alkatrészek értékeit vagy a megnevezést, hogy a többiek is tudják azonosítani! Ezen kívül ne vezesd túl hosszan körbe a rádiófrekvenciás jelet! Igaz ez nem egy nagyfrekvenciás áramkör, de jó ha megszokja sz amatőr ezeket a praktikákat. A Sprint layout-tal az alkatrészek kivezetés végein eleve ott a forr szem is furattal ellátva, így nem kell rátenned még egy forr szemet. Ha nagyobbra akarod venni akkor a bal oldali menüben ott van piros színben a méret és azt kell csak átírnod pl. 1,8 -ról 3 -ra a furatot pl. 0,6 -ról 0,8-ra. Én úgy szoktam, hogy egy fokozat alkatrészeit elhelyezem és aztán kötöm össze vezető sávokkal. Forr szemet csak a sávok végén a kivezetésekre teszek. De erről pontosabb leírás van a saját topikjában a nyáktervező programok között. Jó gyakorlást! ( nálam is itt csicsereg a homemade rádió 14MHz-n ![]() Üdv. Gábor HA8LKM
Szia Gábor!
Még nincs komoly gyakorlatom, de igyexem. Pölö:, a Függőleges diódákat nem is tudtam beilleszteni, mert a forrpontokat a négyzetekbe tette, nem a vonalakra. Milyen rádió csicsereg nálad: Csak had nézzem meg...
Sziasztok!
Minap vásároltam egy 50A-es kapcsolóüzemű tápegységet, amelyet az FT817 után kötött 100W-os PA táplálására kívánom használni. Az alapkészülék szintén egy kapcsolóüzemű tápról működik. Tehát 2 táp van. A probléma az, ha a az új tápot bekapcsolom, tizenegynéhány KHz-enként nagy fröcsögést zajokat okoz, hogy alig lehet használni. Gondoltam a kimenete (szkóp nincs) a zajos, párhuzamosan kötöttem vele egy 12V 22A/h zselés akksit. Fellélegeztem, mert megszűnt a zaj, illetve mégsem szűnt meg, hanem 6KHz-el elmászott, de hallható. Lehet hogy hálózat felől (230V) zavar? Tudnátok valami jó tippet adni hogy tudnám ezt a zajt megszüntetni, mert igy használhatatlan a bazár!
Tedd árnyékoló dobozba, összes kivezetésére zavarszűrő.
És a testeket vastagabb szövött vezetékkel összekötni, sorba, nehogy földhurok keletkezzen. Antenna test, (bár ez koaxnál amúgy is készülékházon van) (ha nem szimmetrikus) készülék ház, tápegység ház. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
Kösd le a végfokról, csak önmagában kapcsold be és nézd meg hogy ott van e a zaj ( persze terheld be az akksival) Ha van, akkor gáz van.. ha nincs, akkor a tápvezetéket tekerd át párszor egy ferrit toroidon. A hálózat felől ugyanígy
Idézet: „párszor egy ferrit toroidon” Az itt kevés lesz. Rendes zavarszőrőre lesz szükség, mindkét oldalon, (kondi, tekercs) a kimeneten nagyáramú, erre toroid nemjó. Plusz kemény árnyékolás.
Ja meg nézd meg, hogy nincs e valami "sufnituning"
A földelések környékén is nézelődhetsz, mert lehet hogy van egy jó kis földhurok. ( rádió táp védőföld -- rádiótáp negatív --- rádió sasszi -- koax köztük -- végfok sasszi --- végfok negatív táp -- végfok táp sasszi -- végfoktáp védőföld - hálózat
Igaz, de ha csillapodik akkor jó az irány...
Amit csillapodik, az édeskevés lesz. A tápot az általános zavarsugárzási szabványnak megfelelően készítették, de jelen esetben "más célra" használná Rumcájsz fórumtárs. Ha ez a táp a készülékbe lenne építve, igen komoly árnyékolást készítettek volna rá. Most ezt kell kipótolni, mert nem valószínű, hogy nagyérzékenységű rádiókészülékhez való felhasználásra készült. Akkor valószínűleg a mostani árának többszörösébe került volna.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |