Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM antenna kérdés
 
Témaindító: Gál Norbert, idő: Aug 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 7
(#) Gál Norbert hozzászólása Aug 2, 2007 /
 
Vettem egy aktív FM antennát.
na es rádióhallgatásra és rádióadóra is szeretném használni.
aztakarom kérdezni h ha rádióadásra használom akkorn nembaj h ottvan az erősítő is hogy azon kersztul adok?
Vagy gondolkoztam azon h lehúzok az antennából két röviebb kábelt a padlásig egyiket az erősítőből a másikat pedig pusztán az antennából és ott madj mindig azt szúrom be abba a kábelba ami lejon a szobámba amire szeretném épp hasznáni az antennát(rádióvétlere vagy adásra). csak evvel lenne keét problémám is. a. ha rádió vétlere használom akkor nembaj h lesz ott még egy lógó vezetékdaraba?
b. kozvetlen az antennából jövő kábelnek 300ohmhosnak kéne lennie? ezt h ehet megoldani h jó legyen neki a 75ohmos is? vagy tévedek?

remélem érthetó voltam.

a típus Astel FM 16 aktiv
(#) Medve válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Hello!
--Az erősítőn keresztül adni itt valószínűleg nem lehet, mert az erősítőt csak vételi célra építették. Ilyenkor esetleg rövidre kellene zárni az erősítőt.
-- A lógó vezetékdarab a vevőantennán bizony nem korrekt!
--Hogy hány ohmosnak kell lennie az antennakábelnek, azt az antenna talpponti impedanciája határozza meg, ha az antenna pl egy hurokdipól, akkor a 300 ohmos, szimmetrikus szalagkábel jó lesz...

Én úgy csinálnám, hogy vételkor a "gyári" rendszer lenne, adáskor pedig az erősítőt kiiktatnám. Úgy túnik, a be és a kimenet egyszerű rövidrezárásával lehetne kisérletezni, persze a tápfeszültség kikapcsolása mellett, mert gerjedhet. Ezt egy, az erősítőre telepített RF relével lehetne megoldani, minél rövidebb vezetékekkel. De korszerűbb volna kapcsolódiódával!!!!
(#) Gál Norbert hozzászólása Aug 2, 2007 /
 
fuhh kosz a gyors valaszt. Igazaból ugyszeretnem megoldani h váltaskor nekelje n felmenni az antennaalvanyra es szetcsavarozni mindent.

De a megoldásodat nemértem, nemtudnád leírni egyszerűbben, elég amatőr vagyok.

delutan rakok fel kept az antennárol.

most racsatlakoztattam egy egyszeru nagyon kis 1tranyos adót az antennára erósítvel es az nelkul is de sehogy se szoll, lehet azert mert tul kicsi a teljesítménye?
(#) Medve válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Ha "sehogy sem szól" akor nem a teljesítménnyel van gond, hanem a frekvencia értéke nem helyes, vagy nincs, vagyis a kapcsolásod nem működik.
Ha nem akarsz "elektronikázni" akkor a korrekt megoldás az volna, ha építenél mellé egy adóantennát. Másold le a gyárit pl..
(#) Medve válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 2, 2007 / 4
 
A gyakorlatban igy szokták tenni, ahogyan azt a képen láthatod. A két kapcsoló egy nagyfrekvenciás relé két érintkezője, tehát egyszerre működik. Ez a megoldás az asszimmetrikus tápálásról szól, csak a melegpontot kapcsolja, a föld folytonos. A relét persze lentről vezérled pl az adás-vétel kapcsolóval, míg az erősítő a relével az antenna mellett van.

Antenna.JPG
    
(#) (Felhasználó 1947) válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Szia !

Aktiv antennát nem tudsz adásra használni, mivel a fejerősitő abban a pillanatban tönkremegy mihelyt
az adódat rákötöd és elinditod.
Használj yagit, vagy körsugárzót.

Üdv ! Luki
(#) Kera_Will válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 3, 2007 /
 
Norbert előszőr próbáljál meg valami alapvető alapismeretekről szóló irodalmat keresni!

Legalább ezekről : kis jelű kisfrekis , kis jelű nagy frekvenciás erősítők ,
antennák , tápvonalak , NF illesztések , Csatolások szűrők , oszcillátorok, nagyfrekvenciás kis/nagy jelű erősítők , félvezetők , adás és vétel technika alapjai.

Ha ezek se mennek akkor OHM/Kirchoff/Thomson tételek, félvezető eszközök működése.

Szóval ezek átanulmányozása után talán rájösz, hogy kéne ebbe a problémába belekezdeni és megoldani.
Ha tisztában leszel az alapokkal sokkal könnyebben tudsz kérdezni , ha kapsz választ megérted ésnem kérdezed meg többször nem érted félre .
Mindezt csak a könyebb boldogulásod érdekében
jegyeztem meg !
Tisztában vagy a fenti fogalmakkal ?!

(#) Gál Norbert hozzászólása Aug 3, 2007 /
 
állandóan azon vagyok, nemtudsz valamilyen konynen beszerezhető irodalmat a témában?

Ohm/Kirchoff azért megy.....

Dehát mindenkinek elkell kezdenie valahol.
(#) Kera_Will válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 3, 2007 /
 
A neten megvan oldalanként

Karl Rothammel : Antennakönyve
itt:

http://www.freeweb.hu/antennakonyv/

Ezenkívűl már csak 1 irodalom jegyzék helye :

http://oldradio.tesla.hu/index1konyvek.html

Kb.: ez év elejéig letölthetőek voltak. Most már nem csak 1 részük kb.: 2%
(#) hg5cfj hozzászólása Aug 3, 2007 /
 
Üdv Norbert
Olvastam a kproblémád, és több olyan dolog van amit men irtál le, viszont lényeges.
1. Milyen frekvencián akarsz adni.
2. Milyen antenna van kihelyezve.
3. Milyen kábel megy az adó-vevődhöz, és az milyen tipusú a készülék.
Az biztos, hogy az előerősítőbe ha bármennyi RF teljesítményt vezetsz az azonnal tönkre megy. Valamelyik hozzászólásban láttam egy relés vázlatot. Ezt sem javaslom. Általában ezek a relék vagy egy RF VOX, vígy pedig egy PTT meghajtócsatlakozóról vannak vezérelve. Mindkét megoldásnak van annyi időbeni késése (néhány msec) ami elég hogy oda érjen az RF teljesítmény, és vége a vevő erősítőnek.
Szóval írd meg, hogy milyen frekik vannak érintve vétel és adási oldalon, akkor talán tudok segíteni
Üdv Samu
(#) Gál Norbert hozzászólása Aug 3, 2007 /
 
1. FM sávban gondoltam 90mhz körül
2. Hát azt nemnagyon tudom(olyan két félkör), de márt külonben is lebeszéltek, mert a kihelyezet antenna nem dipól és rájöttem ezért nagyobb teljesítményű adót nemleheten rákotni.
3. 75ohmos kábel, nicns még adó de valamyilen kmes hatótávút tervezek építeni.


Az új terv az, hogy készíttek egy dipól antennát, es tőle is húzok le egy rovid kábelt es a padlason majd mindg azt szúrom be amelyiket épp használni fogom, így elég lessz 1kábel.

Mi a külonség a yagi és a dipó között? melyiket javaslod? nemtudsz vm oldalt antennaépítésre?
(#) Medve válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 3, 2007 /
 
A hurokdipól vagy a hajlított dipól az csak egy "hurok" a legtöbbször ovális, a hosszabb oldala közepén nyitott, itt van a táplálás. ( ez 240-300 Ohm) Van még egyenes dipól, az két "bot" Ehhez már kissebb impedanciájú kábelt kell kapcsolnod, 50-75 Ohmosat. A Yagi ugyanezek kiegészítve a előre a direktorokkal (...létra ) Hátul pedig a reflektorok, hasonló alakzatban. Nézz meg egy klasszikus TV antennát de a Google is segít..például
(#) hg5cfj válasza Gál Norbert hozzászólására (») Aug 3, 2007 /
 
Üdv Norbert
Mindenek elött néhány dolgot a helyére tennék:
Az, hogy milyen tipusú antennát használsz, annak semmi köze az adód teljesítményéhez. Bizonyára ismered a 90MHz-es sávot, hogy kinek a részére lett kiosztva. Éppen ezért az NHH (Nemzeti Hírközlési Hatóság) elégé odafigyel a sáv zavartalanságára. Bár nem tudom a hobbid célját de ha tényleg csak hobbi, nem pedig kereskedelmi ügy akkor javaslom a rádióamatörködést, ott miden lehetőség meg van arra, hogy rádiót építs. ezt nem lebeszélésképpen mondtam. na erről ennyit.
Szóval ebben a sávban a sugárzási polaritás függőleges. Ez azt jelenti, hogy az antenna meghajtott eleme függőleges irányú kell legyen. Az antenna megválasztásánál fontos hogy milyen területet akarsz besugározni. Körirányba vagy egy meghatározott irány a cél. Ha körirány a cél, akkor különféle körsugárzó antenna létezik. Általában könnyű megépíteni, és a kialakításából adódik, hogy a felálítás után a polaritása is függőleges lesz. Ha dipolt akarsz építeni - ami szintén kitünő antenna - azt lehet mindkét polarizációban kihelyezni. Általában az adók és ezért az antennák hullám ellenállása 50ohm. A kisebb veszteség miatt javaslom az 50ohmos koax alkalmazását. Ha magad építed az antennát javaslom én is a Karl Rotthammel Antennakönyvét a fent említett linken. Abban mindent megtalálsz a méretezésről. Az én oldalamon is megtalálod az Antenakönyvet, de még nincs feltöltve a teljes.
A link: HG5CFJ a magyar oldalon a DM2ABK gombra kattintva éred el.

Ha két antenna (adó és vevő) túl közel van egymáshoz, és egyszerre üzemel a két készülék, adáskor a vevő lesüketül a nagy térerő miatt. Ha a vevő is ugyanazon a frekin van, akkor még össze is gerjedhet a hangszóró és microfonon keresztül.

A yagi és a dipol között nem sok a különbség. Mr Yagi rájött, hogy ha a dipol elé bzonyos távolságra megfelelő méretű fém pálcákat rak akkor abba az irányba megnő a nyeresége az antennának.
Samu
(#) Mzolee válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 4, 2007 /
 
Innen jut eszembe, én még annak idején leszedtem az oldradio.tesla.hu-ról a könyveket ha kell valamelyik akkor szóljatok :eljen:
(#) Kera_Will válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 4, 2007 /
 
Sztem tök felesleges küldened hiába kapott a "bibliához" elérést a "delikvens" megkérdezett feleslegesen olyat ami világosan levan írva könyvben!

No Comment !

(#) mazsipapa hozzászólása Dec 7, 2007 /
 
Üdv. a Hozzáértőknek!
Kérlek mondjátok el a módját, hogy lehet azokat a rádiókat központi antenna (koax) bemenet fogadására alkalmassá tenni amelyeknek csak egy síma méter körüli drót az antennája. Ha már a lakásban van a kábel sokkal jobb vételt tudnák elérni. Ha csak a belső koaxeret kötöm a drótantennához nem az igazi. Egy kiszerelt autórádióval a munkahelyen ezt meg tudtam csinálni, mert ott adott volt eleve a csatlakozás (és szuper jól szól). De ezekben a drótos készülékekben nem tudom hogy csatlakozzak. Ha szükséges valami ki/átalakítás csinálom. Köszönöm a javaslatokat
(#) mazsipapa válasza mazsipapa hozzászólására (») Dec 7, 2007 /
 
A kábel alatt a központi antennát értem! bocs.
(#) hg5cfj válasza mazsipapa hozzászólására (») Dec 7, 2007 /
 
Szia
Nem ismerem a rádiód tipusát, általánosan azt tudom javasolni, hogy ha lehetséges tegyél egy koax aljzatot a rádiódra. a melegpont vagyis a középsőpontra kösd a rádiód antenna vezetékét, a csatlakozó külső részére pedig a rádiód testpontját rakd. Ha lehet ügyelj arra, hogy a középső vezeték minél rövidebb legyen
Sok sikert
Samu
(#) frrrrr válasza hg5cfj hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
Mivel nem ismerjük a rádiót, figyelni kell az érintésvédelemre is, nehogy a testponttal dobozon kívülre kerüljön olyasmi is, ami nem megengedett. Ha a rádiód kettős szigetelésű trafóval korrekten van megépítve, akkor könnyű a dolgod.
(#) hg5cfj válasza frrrrr hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
A kettős szigetelésű rádiók testpontja az csakis a kisfeszültségű rész negatív pontja. Amit említesz az akkor kerülhet szóba ha a táp kapcsolóüzemű. Ezt viszont nem tartom valószínűnek.
(#) tibitoma hozzászólása Dec 27, 2007 /
 
Üdvözlet!

Először is minden profitól elnézést kérek a lüke kérdésemért, én még eléggé kezdő vagyok a rádiózásban, bár a téma évek óta foglalkoztat. Most rendeltem az internetről egy új Sangean világvevő zsebrádiót, amit persze nem fogok sehová sem elhurcolni, hanem a szobámban hallgatom majd az állomásokat. a) Kicsit maximalista lévén fölszerelnék egy nagyobb Yagi antennát a tetőre, hogy az FM (vagy URH) állomásokat jobban tudjam fogni. Viszont a rádión teleszkópos antenna van, és nincs rajta koax csatlakozó. Hogyan tudnám csatlakoztatni hozzá a Yagit? Elég, ha valahogy ráerősítem a teleszkópra valami ősemberi módon xy fémdróttal, vagy bele kell nyúlnom a rádióba? Vagy menjek be az antennaboltba, és ott segítenek?

Kérlek titeket, hogy részletesen és ne annyira szaknyelven fogalmazzátok meg a válaszokat, amiket előre is köszönök.

Egyébként a régi CD-s magnóm teleszkópos antennáját a tetőtérbe felmenő radiátorcsőhöz eszkábáltam hozzá rézhuzallal jó erősen, és így - ugyan nem túl jó minőségben - olyan állomásokat is tudtam fogni, amelyeket más megyéből vagy messziről sugároznak (Kazincbarcika mellett lakom, és pl. az egri Rádió 1-et tudtam néha fogni, aztán két kisebb miskolci adót, illetve még jó régen a nyíregyházi Sunshine-t).

(#) Gettobike válasza tibitoma hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Hali! A koax belső erét kell a teleszkópos antennához kötnöd. Így elég jó vételt érhetsz el, de ha nagyon pöpecre szeretnéd megcsinálni, akkor építs a rádióba egy F csati aljazot, és abba kösd a yagi koaxkábelét.
A teleszkópra menő vezetéket kösd át a csatlakozó belső erére, a csatlakozó háza pedig mehet a rádió föld pontjára. Az utóbbi módszernek az a hátránya, hogy ugrik a garancia.
(#) dozol hozzászólása Jan 31, 2008 /
 
Sziasztok! (:

A következő problémával fordulok hozzátok: Van egy régi Videoton rádiós erősítőm aminek 75 ohm-os antenna bemenete van. Minap a fejembe vettem, hogy kéne hozzá egy antenna, nosza beütöttem a googleba és találtam egy érdekes oldalt ahol egy könnyedén elkészíthető, FM antenna elkészítési útmutatót találtam. Persze rögtön a fejembe is vettem, hogy megcsinálom. Sajnos angolul van ezért nagyjából értem a leírást, de mégsem 100%osan ezért a segítségeteket kérem. Íme az említett pdf: Build an FM antenna A tartó keretet már el is készítettem, de nem tudom igazán, hogy a 300 ohm-os kábelt milyen formában erősítsem a meglévő keretre. Ebben kérném a segítségeteket, hogy tudjátok mi is pontosan a problémám, készítettem egy rajzot is hozzá. Úgy gondolom, hogy a rajzok alternatívák lehetnek és köztük van a helyes megoldás, de az is lehet, hogy csak sötétben tapogatózom. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) hg5cfj válasza dozol hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Szia Dozol
A válasz ott van képen és az alatta lévő adatokban. Amint látod a 1/2x-k hosszának összege valamivel kevesebb az "y" hosszánál. Egyszerűen a 300ohmos vezetéket kösd csavarral vagy forraszd oda ahogy az ábrán látszik. A mellékelt jpg rajzon a D jel a megfelelő.
Üdv Samu
(#) dbase válasza dozol hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Szerintem az A is ugyan az, csak vastagabb a sugárzó anyaga úgy.
(#) hg5cfj válasza dbase hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Igen így van. Általában az antenna elvi rajzokon nem szokás az anyag vastagságát szemléltetni. Ilyenkor a vonal az anyag mértani közepét jelzi, ez a méretezésnél lényeges. A mechanikai adatokban legtöbbször megadják az anyag típusát: cső, huzal stb. Ezért nem tudtam először mire vélni a jpg-t
Samu
(#) dozol válasza hg5cfj hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Csak azért rajzoltam úgy, mert laikus lévén azt akartam érzékeltetni, hogy a két eres, 300 ohm-os kábelt vezessem végig a kereten (A) vagy válasszam szét a vezetéket és csak egy ér menjen körbe (D). De most már értem és nagyon köszönöm a segítségeteket! (: Még azt hozzáfűzném, hogy a vezeték végére egy 300-75 ohm-os átalakítót tervezek tenni és így fogom összekötni a rádióval. Persze csak ha az áldásotokat adjátok rá! (;
(#) hg5cfj válasza dozol hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Jó megoldásnak tartom. De ha utána nézel az interneten a quad antennának, ami végül is ehhez hasonló és látni fogod hogy nem szükséges a 300ohmos kábel. A "szalagkábel" érzékeny a zavarokra. De mindkét verzió működik.
(#) dozol válasza hg5cfj hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Oké, köszönöm!
(#) frrrrr válasza hg5cfj hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
A "Kettős szigetelésű táp" az érintésvédelmi kategória, a "kapcsólüzemű (vagy más)" pedig technikai megoldás kategória. Jól járjátok körül a problémát, nehogy emberéletbe kerüljön. Ha csak elfüstöl a berendezés, az legyen a legnagyobb baj.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem