Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmahangszóró

Témaindító: gyulank, idő: Máj 20, 2008
Lapozás: OK   18 / 19
(#) ferci válasza MusicMan hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Azt még nézd meg a szupresszor adatlapján, miféle előírt hűtésnél érvényes a PD... - a lábakra hány cm2 fólia kellene.. - nemám csak úgy...
Esetleg megteheted azt is, mert nem drágák, hogy 2 db-ot használsz 2x akkora és fele wattos ellenállásokkal és a 2 egységet párhuzamosan rakod be.. megoszlik a tüske teljesítménye.
(#) MusicMan válasza ferci hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Rendben, megpróbálom a lehetőségeket.
(#) tiborjan válasza MusicMan hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Jó kis tölcsér kialakítás. Grat!. Én most jelenleg tölcsérbe szereléssel küszködök (eddig minden variáció égett vagy olvadt prespán/bakelit kombó is...). Ha valakit érddekel: Az RF árnyékolást 1mm vastag vas rostalemez kalitkával oldottam meg mely a védőföldbe van kötve. Így jelentős csillapítás érhető el és lényegében nem zavarja az AM sávot.
(#) MusicMan válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Ezt a diódát vettem Bővebben: Link kb 20-30 másodperc után nagyon felmelegszik és egy kicsit elkezd füstölni is.
"a lábakra hány cm2 fólia kellene" ezt, hogy értetted ? Bocs nem vagyok annyira jártas ezekben a dolgokban de nagyon érdekelnek és szeretném megérteni meg még mindig nem állít semmi észlehetőt az R9-es poti pedig kicseréltem 25K-s ra és zajos is még mindig
(#) ferci válasza MusicMan hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Próbáld meg ezzel majd... P6KE180A
Az adatlap 3. oldalán látsz egy ábrát, arról beszélek.. lead temperature.
Az R9 poti a frekit állítja, változatlan marad a kitöltés arány... próbáld a 4 lábra menő potit variálni, DTC... holtidő, kitöltés beállítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015

P6KE200A.pdf

(#) Collector válasza MusicMan hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Mi ez az alkatrész temető a primerrel párhuzamosan? Oda 1 darab ellenirányú dióda kellene, meg esetleg egy kis szűrőkondi.
(#) MusicMan válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Ja értem, köszönöm! + ventilátorral meg küldöm remélem úgy jobb lesz. Zajra valami megoldás ?
(#) ferci válasza MusicMan hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Ha próbáltad a másik potit és semmi hatás, akkor nincs.
(#) kisules hozzászólása Márc 10, 2015 /

Helló meg építettem a plazmahangszórót és nem akar működni nem is gyúl ki az ív és két táp szükséges hozzá
(#) ferci válasza kisules hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Rajzold le rendesen, mit alkottál, feszültség és áramértékekkel, esetleg szkópképpel, ne totózni kelljen. Hiába linkeled be egy már üzemelő rajzát, a tiéd valamiért nem ugyanaz, mint az.

Ez lenne az ami nem működik

Ebből aztán sok nem látszik... egy jól működő prototípus után beraknám már az smd IC-t, de így?
Senki nem fogja feltérképezni, a kapcsrajz szerint alkottad-e meg az egészet.
A "nem működik" egy dolog - elolvastad, amit kértem? Mások is ezt fogják mondani, kérdezni...
Próbáld meg mégegyszer értelmezni és válaszolj mindenre.
Még beteheted a felülnézeti fotót is ráadásul. A feten pedig legyen vmi hűtőborda is, ha nem lenne.
Jöhet esetleg egy freki érték is a TL kimenetén, egyáltalán megy-e..
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015

Hűtő borda van rakva csak nem tudom hogy milyen feszültségen működik

??? milyen tápot kap az IC és milyent a fet?

A fet 10A és az ic pedig 3A körül és a 10A trafó pedig rögtön zúg mint az őrült mikor rákötöm és milyen vastagságú kábel kell az 5 tekercsnek

Az IC 3 amper körül már rögtön szétrobbanna, rosszul mérsz vmit..
A fet 10 ampere pedig valszín azt jelenti, hogy vagy nincs impulzus a gate-n, hanem DC és tkp. rövidrezárja a trafón keresztül a tápot, vagy túl nagy a kitöltés, kicsi az induktivitás és alacsony a freki nagyon.
A primerbe elvileg elég lenne kezdetnek 1 mm^2 keresztmetszet.
Mérj frekit FET nélkül a TL kimenetén és normálisan mérd meg a tápjából felvett áramát..
(#) tiborjan válasza kisules hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Megjegyzéskét hozzáteszem, hogy mikor először ilyen problémába ütköztem, hogy zúg a trafó akkor meghalt a FET, átment rövidzárba 10 másodperc üzem után (bármilyen kombinációban mértem multiméterrel diódaállásban mindenhol rövidzár volt). Snubber kör nélkül a 250V/35A FET simán feladja (párhuzamosan kötve kettőt valamelyest jobb a helyzet, de nyilván a jóval magasabb feszültségű tranziensek nem oszlanak meg, szvsz a feszültségtüskék "kinyírják" a tranzisztort.).
Snubber "mit, hogyan-t" ferci vagy az én előző hozzászólásaim között találsz.
IRFP460-as tranziszor emlékeim szerint jól bírta a gyűrődést.
(#) tiborjan hozzászólása Márc 10, 2015 /

Mostanra jutottam el odáig, hogy be tudtam szerezni szkópot. A feltöltött kép mutatja a drain-source (test) jelalakot és amplitúdót. Nem vagyok profi a kezelésében, de a feltöltött képen is látszanak a feszültségtüskék (aljától a tetejéig 280V!).
Gondoltam ismét kísérletezés céljából kicseréltem a FET -et IRFP200-ról FDA59N25-re. Az első FET-tel a működés stabil volt. A második típusúval viszont a snubberben kiégett a 130V-os varisztor ami meglepő módon tökéletes volt az irfp-vel. A feltöltött kép a varisztor nélküli állapotot mutatja. Ezek az eltérések az eltérő tranzisztor karakterisztikák miatt változhatnak?

IMG_0410.JPG

(#) ferci válasza tiborjan hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Az nem látszik a lépen, hol van a 0 vonal.. gondolom, kétsugaras a szkópod..- nem ártana a másik csatornát gnd-re kapcsolni és odavinni, aztán messziről látszana a tényleges tüskeméret.
Na meg a V/div, 10:1 vagy sem. - csak sejtem, hogy az van bent a "280 volt " miatt.
A varisztor ( vagy szupresszor ? ) kevés ide, mert a FET drain alá kell kicsit méretezni feszültségben - az harapja le a tüskét, ne a FET..
Utolsó kérdésedre majd úgy kapsz meggyőző választ, ha kisebb meghajtással nézed meg a két klf. fettel, mekkor a tüskék maradnak egy jobb snubber körrel, vagy éppen anélkül, de sokkal kisebb tápfesszel. Addig a szikrát ne nézd. Utána már jobban látod, melyik a jobb, de már a snubbert ne felejtsd ki.
(#) tiborjan hozzászólása Márc 10, 2015 /

Ha már újra van aktivitás a topikban akkor megosztom egy másik szó szerint füstbe ment tervemet. A képen látható kapcsolást próbáltam foganatosítani a TL494-es IC-vel + TC4420 gate driverrel. Mindkét fet gate-jét a driver kimenetére kötöttem 1-1db 10 ohm-os ellenálláson keresztül. Mire odaértem hogy csatlakoztatom a szkópot és a multimétert az egyik 10 ohmos ellenállás szétégett (érdekes a driver IC működik) és a szokásos módon a FET-ek (FDA59N25 250V/35A) is kárbavésztek. Szikra az viszont volt, 10 másodpercig. Pedig ahogy olvastam ésszerűnek találtam, hogy a 2 FET így egy fesz.osztó szerűség és megoszlanak a tüskék is. De vagy az elv a hibás, vagy az óriási tüskék tették tönkre ismét. Ehhez a megoldáshoz viszont sajnos nem tudom hogyan lehetne snubber-t közbeiktatni.

Ez a kapcsolás nagyon hasonlít egy aszimmetrikus, nyitóüzemű félhidas konverterre, csak hiányzik egy fojtó és egy dióda a szekunderből..

Érdekelne, hogyan hajtottad meg a TL-lel... főleg a két meghajtóimpulzus helyzete időben..
Output Ctrl..
(#) tiborjan válasza ferci hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Józan paraszti eszemet vetettem be, lehet hogy tévesen A TL494 "high" kimenetére tettem egy TC4420 drivert. A "low" kimenetre meg TC4429 -et ami invertáló, és ezekkel hajtottam a FET-eket. Mérni nem volt lehetőségem mivel tönkrement hamar. Beszerzek még 1 mérőzsinórt és megnézem egyszerre a két driver jel alakját.
(#) ferci válasza tiborjan hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Honnan vetted ezt a rajzot?
Kopizd be a meghajtó részt is.
Az output ctrl ( 13. láb) hová van kötve?
Nézd meg, hogyan tud áram folyni a tekercsen, milyen vezérléssel...
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015

Úgy csináld a meghajtást, hogy a két fet EGYSZERRE nyisson. A kimenetre pedig tedd rá a fojtót és a szabadonfutó diódát.
(#) tiborjan válasza ferci hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Részben innen:Bővebben: Link
Másrészt innen:Bővebben: Link szedtem az ötletet.
A 13-as láb gnd-be van kötve.
A kimenetre, tehát a nagyfeszültségre beiktatok egy ferritmagos tekercset a dióda után.(47 mH-s van itthon). Diódának megfelelő egy régi flybackből kioperált (kibírja a sokezer voltot? ) ?

Akkor az úgy nem okés... marad a kétfetes flyback, szekunder fojtó, szabadonfutó nélkül. Nem hinném, hogy találsz oda megfelelő diódát.
Elfelejtettem, hogy neked "szikra" kell..
Csak nem ártana elolvasnod rendesen, mire figyelj, mitől füstöltek el a fetek.

Még annyit hozzátennék, hogy nem mindegy, miféle diódákat teszel be... egyrészt gyorsak legyenek, mint mindegyik ilyen kapcsiba, másrészt az ampert se felejtsd el. Közel legyen a fet áramhoz - lehet, hogy zárlatba ment az egyik pl., mert túlmelegedett és arra kapcsolt rá a fet.
Snubber se ártana, gondolom, a példakapcsolás csak egy "elvi" eszmefuttatás és semmi konkrétum.
Első lépésben kisebb tápfesz, 470 pF..1 nF 1 kV - 47..100 ohm RC tag a drain-source közé és teszteld a melegedéseket a diódáknál, szkópon meg nézd, mekkora tüskék vannak.
Nem mindegy ám, hogy egy RCD snubberben van egy dióda vagy direkt a trafón.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) kisules hozzászólása Márc 24, 2015 /

Helló csináltam egy új plazmát és az a gond vele,hogy recseg és nem igen hangos mi lehet az oka
(#) tiborjan válasza kisules hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Az "új" az mit takar? Kapcsolási rajz? Elektróda távolság? Frekvencia? Kitöltési tényező? Valami mérési eredmény?
Következő: »»   18 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem