Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   193 / 244
(#) voodoo válasza ptesza hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Idézet:
„...nem dobják ki és forgalomba is hozzák az már komoly baj.”

Bocsánat az offért. Valamikor az F-betűs szervízláncban dolgoztam. Ott divat volt ám akkor is valamit a kukába dobni, ha valami tökre PASS-os volt. Naponta több m3 elektroniai hulladék keletkezett amit inkább tömörítettek, sem minthogy hasznosították volna. Brahiból összraktunk jó párszor selejtesnek leírt telefonokat, laptopokat, winyókat. Más meg szivesen örült volna neki...
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) Davidd válasza andras99 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Épp erre gondoltam én is, hogy ha utánna rakom akkor a limiter nem fog úgy dolgozni. Meg arra gondoltam, hogy ha állítgatok valamilyen frekvencián adok rá valamennyi +dB-t akkor a kimenetem mindjár nem 0dB lesz.
@Nagy Tamás: Mint ahogyan írtad úgy vannak használva. "Színpad" előtt hogy fázisban legyenek. Keresztezési freki 120Hz.
Köszönöm a válaszokat és Boldog Új Évet!
(#) Lovas Gabi válasza ptesza hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Nézd: Akitől megvettem ezt a kettőt, azért adta el, mert úgy gondolta, nem az igazi, nem bízott benne. Konkrétan: kicsit mikrofóniás a Sennheiser. Kipótolta a pénzt és vett egyet itt Magyarországon hivatalos márkakereskedőtől nagyjából kétszer annyiért, mint amennyiért a kettő jött Kínából. Meghallgatta és semmi különbséget nem talált a kettő között. Ugyan annyira mikrofóniás mint a kínából érkezettek. Azóta is bánja, hogy eladta. Szerintem a baj ott kezdődik, hogy a nevet keményen meg próbálják fizettetni a vásárlókkal. Hozzá teszem, hogy szerintem -hangsúlyozom: Szerintem -a Sennheisereknek sokkal természetesebb a hangja, mint a Shure-oké. Kellemes melegebb és a magasai is szebbek.
Miért dobnák ki? Megfizeti a megrendelő az általa át nem vett termékeket? Nem hiszem. Ez a gyártónak veszteség. Valamiből kompenzálni kell ezt a kiesést. Van egy szabvány, aminek meg kell felelnie. A megrendelő ettől keményebb feltételeket állít és ami nem megy át, az selejt. Holott a szabvány értékeket még bőven teljesítik.
(#) ptesza válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Több mint száz beszállítónk van, és vevő is van vagy 15. Viszont ha fennakad a selejt akkor az ki van vizsgálva, le van papírozva és az értékét visszafizeti (mert nálunk másnap fizetnek) a beszállító egyúttal nyilatkozik a selejtről, kidobjuk helyben ,vagy visszakéri. Szerintem is csak úgy történhet ahogy voodoo kolléga is említette. Viszont meglepődnél az előállítási költségen...
(#) mraulajos hozzászólása Jan 16, 2015 /

Hali!
A képen látható hangszórótölcsér estében (100V) mi a helyes bekötési polaritás?

100_3932.JPG

(#) rom4n5 hozzászólása Jan 18, 2015 /

Üdv. mindenkinek... Bizonytalan vagyok ezért fordulok hozzátok, mivel van egy T.amp E800-as erősítőm
ami 2x350/8Ohm, 2x500/4Ohm, 1x800/8ohm teljesítményű...Van két 300W/8Ohm teljesítményű hangfalam és egy 300W/4Ohm mélysugárzóm(ezis PA). Még amikor nemjött meg a mély...a két hangfalat párhuzamosan kötve (600W/4Ohm) használtam az egyik csatornán. Megjött a tányér, és ismerős azt mondta hogy keressek egy 300-400w autós hangváltót, és nembaj ha 500w jön erősítőből hangváltó csak azt a 300 vagy 400w adja tovább...Én ilyenről nem hallottam még, ezért írok ide, hogy szerintetek ez igaz? Mert én először úgy gondoltam végig hogy hídba kötöm az erősítőt így adott a 800W/8Ohm...két hangfalat párhuzamosan 600w/4Ohm, és utánna sorosan kötném a harmadikat (300/4Ohm) és így kapok 900W/8Ohm-ot, amit simán hajthatok a 800Wattal...

Köszi előre is a válaszokat, javítsatok ki ha van jobb ötletetek
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) ptesza válasza rom4n5 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Az biztos, hogy egy 400W-os hangváltó 400W max terhelést képes elviselni. Ha elég akkor tényleg nem megy át rajta több. Ha szubot akarsz hajtani ilyen teljesítményen akkor inkább egy aktív szubfiltert kell elétenni. Passzív hangváltó a nehézkesen kivitelezhető, a drága és nagy értékü alkatrészek miatt. (Pl egy malomkő nagyságú tekercs.)
(#) lukacsp válasza rom4n5 hozzászólására (») Jan 22, 2015 / 1

Az autóba szánt termékeket hagyd ki a PA rendszeredből ha jót akarsz magadnak. Első baj, hogy a specifikációjuk általában igen túlzó, marketing wattokat adnak meg, és ráadásul nem órákig tartó folyamatos terhelésre gyártják ezeket. Másik baj, hogy ilyen teljesítmény szinten a passzív hangváltó nem nyerő ötlet, ahogy ptesza kolléga is írja.
A hidas, vegyes kapcsolású megoldással kapcsolatban: sose köss sorba két vagy több különböző típusú hangsugárzót. A különböző hangszórók impedancia/frekvencia karakterisztikája nagyon eltér egymástól, így a hangkép ilyen esetben egy nagy adag moslékhoz hasonlít.

Ha ezzel az egy végfokkal akarod megoldani, akkor a következőt javaslom. Egyik csatornára tedd rá a két topot párhuzamosan, másikra pedig tedd rá a mélyet. Arra a csatornára amin a mély lesz a vonalbemenettel sorban tegyél egy aluláteresztő szűrőt (de végülis ha nem teszel akkor sem történik semmi tragédia).
(#) P_Laszlo válasza rom4n5 hozzászólására (») Jan 22, 2015 1 /

Idézet:
„Én ilyenről nem hallottam még, ezért írok ide, hogy szerintetek ez igaz?”

Ilyen valóban nem létezik. Az erősítőből ne úgy képzeld el, hogy teljesítmény "jön", hanem úgy, hogy egy adott maximális feszültségű hangfrekvenciás jelet képes előállítani. Valamekkora maximális áramerősség mellett. Ezért tartoznak a különböző terhelőimpedancia értékekhez eltérő kivehető teljesítményértékek.

A hangszórók-hangsugárzók esetében ezek a sokszáz wattok nehezen értelmezhetők (valószínűleg nem teljesen igazak). És hagyományos értelemben a hangváltónak nincs terhelhetősége, olyat pedig semmiképp nem tud, hogy ha 400W-ot írnak rá, biztos, hogy csak annyit enged majd át.
Maximum annyi lehetséges, hogy a beépített kondenzátorok egy adott feszültségig működőképesek, illetve a tekercs egy adott maximális áramerősségig használható. Kiviteltől függ, hogy mi történik, ha túllépjük ezeket az értékeket.

Ami lényegesebb, hogy különböző hangszórókat, hangsugárzókat nem kapcsolhatsz sorosan. Ugyanis ezek a 4 és 8 ohmok, nem olyanok, mint egy ellenállás, erősen frekvenciafüggően viselkednek. Sorosan kapcsolva ez problémákat okozna, bizonyos frekvenciákon az egyik mindig hangosabban szólna, nagyobb terhelést is kapna. Csak akkor működőképes, ha egyformák, ilyenkor azonos feszültség esik, és azonos áram folyik mindkét hangsugárzón.

lukacsp megoldása jó. Legfeljebb a szintek egymáshoz igazításával lehet gond.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 22, 2015 1 /

Alapvetően az el. dinamikus hangszórónak nincs polaritása. Általában + jellel jelölik azt a hangszórókivezetést, amire pozitív feszültséget kapcsolva a membrán előre mozdul, mindössze ennyi. Ha meg akarod tudni, melyik a + kivezetés, valahogy ezt kellene beazonosítani neked is. Viszont a bekötés a működőképességet nem befolyásolja, csak akkor számít, ha több hangszóró működik egymás mellett.

A kék színű MM elkót lehet, hogy érdemesebb lenne kicserélni egy nem polarizált típusra.
(#) mraulajos válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Köszönöm!
(#) Davidd hozzászólása Jan 25, 2015 /

Sziasztok! Nehéz döntés előtt állok. A mellekelt eq árban aláment a kiszemelt eqnak. Az elso csak 31 band es kb ugyanazt tudja, szerintetek mélyik a jobb?
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) Lovas Gabi válasza Davidd hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Melyik, jobb? Nem tudom.
Viszont: Minél több sávos, annál jobban tudod az akusztikai körülményekhez állítani a cuccodat. Gerjedékeny teremben például ki lehet "fésülni" a termet. A gerjedő frekiket lehet vágni. Minél több az EQ csatornád, annál jobb lehet a fésülés utáni hangkép, mivel csak a gerjedő frekit húzod lejjebb valamennyivel. Kevesebb csatornánál kisebb a felbontás, így szélesebb tartományt vágsz, ami jobban fog hiányozni. Én előszeretettel alkalmazom, még idáig mindíg bejött. Nekem a keverőpultom tudja, a kimeneten egy 32 sávos EQ van. ( Mackie DL-32R)
Begerjesztem a cuccot, egy mobil applikációval kielemzem a gerjedő frekiket, ezeket -2,-5dB-vel lehúzom. És kész is.
Ennyivel csökkentve az adott frekit (vagy tartományt) még nem lesz zavaró a hiánya. Viszont egy picivel nagyobb hangerőt tudsz kicsikarni a teremből.
Ezért jobb választás egy több sávos. Szerintem.
(#) Davidd válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Nagyon szépen köszönöm az indokolt választ. Az applikációra kíváncsi vagyok (légyszives oszd meg velünk, ha persze publikus) Akkor rendelem is. Köszönöm még egyszer!
(#) Lovas Gabi válasza Davidd hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Természetesen nem titok, bár nem tudom, reklámnak minősül-e? (Most kérek elnézést.
Én androidra a FreqenSee-t használom, de természetesen van sok más is.
(#) Nagy Tamás válasza rom4n5 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Üdv! Az e800-as ból tuti nem jön ki ekkora kakaó! De tudod mit! Szerdán megmérem műterheléssel és szkóppal!
(#) lukacsp válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Én többszöri olvasásra sem látom ebben a hozzászólásban, hogy kérdezte volna tőlünk rom4n5 az e800 szinuszos kimenő teljesítményét, de ha neked jól esik, megmérheted.
(#) Davidd válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Köszönöm szépen! Meg is rendeltem az eqt, kb szerda, csütörtökre meg is kell jöjjön.
@Nagy Tamás nem tudom mekkora az akkora kakaó (nem láttam mennyiről van szó), de videóval alá tudom neked támasztani, hogy az e800as 2x400W RMS 4 ohmon ki jön belőle, annyi hogy a régebbi szériás és van hogy a hővédelem leold benne. (Igaz román nyelvü a videó, de mérési eredmény az látszik, hogy 40V rms 4ohm terhelésre, azaz itt van 10A és 40V az az 400W rms/ch, és egyszerre terhelt a 2 végfok.) Itt a videó.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) Nagy Tamás válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Nem kérdezte valóban! Csak azt akartam ezzel jelezni hogy az általa írt teljesítmény adatok reklámfogásnak minősülnek.
Persze attól még jó kis végfok.
(#) Szabi1 válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Jan 26, 2015 / 1

Elmondanád milyen mobil applikációt használsz?
(#) Lovas Gabi válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Már leírtam, kérlek olvass vissza.
Segítség:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1744380.html#1744380
-
(#) Ricsi96 hozzászólása Jan 27, 2015 /

Helló! Lenne egy kérdésem .
Adott egy progléma a szinházban vagyok hangtechnikus , persze csak amatör szinten , tönkrement egy kábelom és nem tudom hogy bírnám megoldani más esetleg kábel kombinációkall :
a probléma van a pc ből jővő stereo jell amit , természetesen egy 3,5 stereo jack csatlakozik a pc hez , ezután a jell 2 darab mono 6,3 jackre osztódik szét , a keverőnek a line bemenetére csatlakozva. Sajnos a mi hangtechnikailag fölszerelt boltunkban nem árúnak ilyen kábelt ( normális dolog mivel ez nem hagyományos )
Milyen kábelok kombinációjával lehet ezt a kapcsolatott megoldani ???
Köszönöm a válaszokat
(#) Szabi1 válasza Ricsi96 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Szia! Legrosszabb esetben vegyél egy jack 3.5 sztereó illetve két mono jack 6,3 csatlakozót, és forrasz neki kábelt. Másik megoldás pl: Jack 3,5 Sztereo<--->2xRCA-es kell akkor RCA anya<----->Jack 6,3 mono
(#) mikrokapcsolo válasza Ricsi96 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Helló! Ebben a szakmában ez igencsak hagyományos kábel. Legegyszerűbb, ha veszel csatikat + kábelt, és összeforrasztod magadnak. Lehet netes oldalról is venni csatikat, de kész kábelt is. Szükségmegoldás plédául: Egy ilyet és egy ilyet összekombinálva kapod a legegyszerűbb megoldást. Jack-RCA kábel sok helyen beszerezhető, ilyen kis átalakító meg biztos akad valahol.
Szerk.: Most látom, Szabi1 kollega is ezt írta...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
(#) Nagy Tamás válasza rom4n5 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Üdv! Pozitív csalódás ért! Megvizsgáltam a T amp E-800 végfokomat és tényleg ott van a kimenetein
350W 8 ohm-on torzítatlan szinusz.
(#) mraulajos hozzászólása Feb 13, 2015 /

Hali!
Pár hozzászólással visszább, említettem, lehet meglépek egy ilyet. Megtettem. Ha valakit érdekel a menet, privátban szívesen válaszolok.
(#) andras99 válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Engem érdekelne, de az is hogy az eredetihez képest milyen.
(#) andras99 hozzászólása Feb 16, 2015 /

Sziasztok!
Monitorláda kérdés: szóval kéne egy 8" méllyel szerelt monitorláda. Arra gondoltam, hogy Eminence BETA8CX + ASD1001. Ez így működne rendesen? Mennyire lenne gerjedékeny? Hol lenne célszerű váltani, ill. a mély kiemelését 2 kilón el lehet valahogyan hangváltóval tüntetni?
(#) hüblerattila hozzászólása Márc 3, 2015 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy speakon csatlakozót lehet használni végfok patch paneljára bemenetnek? Tehát a keverőből azon kapná a jelet a rack. Még nem láttam sehol sem ilyet, de én stabilabbnak, megbízhatóbbnak találom a speakont mint pl egy nagy jacket vagy xlr-t. Szerintetek jó lenne így?
(#) P_Laszlo hozzászólása Márc 3, 2015 /

Valaki tud valamit a Prosound hangszórókról? Hol követhették el?
Következő: »»   193 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem