Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység készítése
 
Témaindító: josephx, idő: Dec 14, 2005
Lapozás: OK   3 / 24
(#) Medve válasza Alien hozzászólására (») Dec 21, 2007 /
 
Hello!
Csak hasonlítsd össze a többi kéréssel...végigolvasni is fárasztó
"Tök kezdőként" szerintem nem helyes dolog egy ilyenbe belefogni. Itt segítséget kaphatsz, de komplett építési-műszaki leírást az utolsó csavarig?...kétlem, hogy bárki szánna rád ennyi időt és energiát a megvalósulás igen halvány reményében. :nemtudom:
(#) liman hozzászólása Dec 25, 2007 /
 
Sziasztok
segitseget szeretnek kerni
szuksegem lenne egy olyan tapegysegre ami AC 24V / 1.5 A tud
kerdes hogy a trafo utan kell puffer kondi es ha igen akkr milyen?
Illetve hogy hogyan lehetne egy ilyen kapcsolast megvalositani?
esetleg ha van valakinek adapter kapcs rajza az is erdekelne
koszi
liman
(#) Pafi válasza liman hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Puffer kondit csak DC-re lehet tenni! AC (váltakozó áram) esetén értelmetlen!
(#) liman válasza Pafi hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Koszi akkor lenyegeben csak egy trafo kell az egeszhez?
(#) Medve válasza liman hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Igen csak egy trafó. Meg a sallang: biztosíték, kontroll lámpa, kapcsoló, esetleg fázisjavító kondenzátor, hálózati zavarszűrő...
(#) liman válasza Medve hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
egy parologtatonak lenne a tapegysege nem tudom hogy mennyire szukseges a fazisjavito meg a zavarszuro ebben az esetben?milyen erteku legyen a kondenzator?
(#) Medve válasza liman hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Felejtsd el !...Nem érdemes vele bajlódni...
(#) liman válasza Medve hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
ok kosz a segitseget
(#) Pittt válasza Medve hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Kösz Medve! ..megprószálom.. remélem meglesz hamar.
(#) q765 hozzászólása Feb 1, 2008 /
 
sziasztok!

a segitségeteket szeretném kérni..... szereztem pár alkatrészt, ami régen egy tápegység volt..... csak az a problémám, hogy nem tudom , hogy milyen, hogyan volt összerakva.... nem nagyon vagyok otthon a témában..

megprobálok mellékelni pár képet

szerintetek mit hogy csináljak, hogy újra egy működöképes ketyere legyen.?..? mekkora teljesitményt lehetne ebből kihozni?

üdv.: Zoli

P1010103.JPG
    
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
hmm?
(#) Medve válasza q765 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Hmmmm....Tedd fel a kapcsolási rajzát a panelnek. A teljesítmény, jó esetben kb 100W lehet. Ennyi információból ezt tudom mondani!
(#) telectro hozzászólása Feb 22, 2008 /
 
hali

szükségem lenne 5-13 V között szabályozható tápegységre 12 V-on 20A kimettel.

van valakinek egy jó kis rajza, ami nem alkatrésztemető és könnyen beszerezhető alkatrészekből megépíthető és lehetőleg egy tápfeszes és lehetőleg 15V vagy 20 V legyen neki elég ?

köszi
(#) Medve válasza telectro hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Hello, például az ebben található pdf-ben a 14. ábra szerint lehetne, egy a kívánt áramot elviselő tranzisztorral. A potméter max 5k-s
(#) telectro válasza Medve hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
köszönöm válaszod.

sajnos nekem nem az agyon eröltetett adobe pdf olvasó program van feltelepítve hanem egy másik így nekem az oldalból nem is jelenik meg semmi és letöltésre sem ajánlja fel.
kár pedig 1 hónapja még minden letölthető volt az oldalról.

[off-flame]
hogy rohadna meg az a gogle, adobe, microsoft, javascript eröltetős szemét világ
[/off-flame]
(#) Medve válasza telectro hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Erre gondoltam...
(#) m.gyula3 hozzászólása Feb 23, 2008 /
 
helló
olyan gondom van hogy akarok csinálni egy tápot ami 0-30V, 2mA-3A tud.Van egy oldal ahol van nyákterv is.Egy csávó szerint a terv nem jó mert ehhez kevés a 24V-os trafó és 30-as kellene hozzá,és akkor ehhez még erősebb diódákat,tranyót, stb, Elvileg át is dolgozta kicsit,de én nem értek annyira hozzá mert kezdő vok szóval nem tudom eldönteni hogy meiket csináljam meg mert állítólag a kisseb trafóval nem igazán adja le a 30V-ot.Létszi nézzétek meg a kapcsolásokat.küldöm a linket: innét származik:http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
és az átdolgozott oldala:http://sala.sallala.hu/elektronika/szab_dc_tapegyseg/tapegyseg.html
És még az lenne a kérdésem hogy ha az eredti terv alapján csinálom meg a tápot akkor rakhatok bele erősebb alkatrészeket ugye? létszi nézétek meg, előre is köszi
(#) Sebi válasza m.gyula3 hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
A 24V AC bemenőfesszel a legjobb esetben is csak 22V-ot tudsz 3A-es terheléssel kivenni a kapcsolásból.
Ahogy csökken a kimenőáram, úgy lesz magasabb a pufferen a fesz, ezáltal - kis terheléssel - akár 30V-ot is tud.
Ezek a paraméterek a felhasznált alkatrészek által korlátozottak: a legtöbb műveleti erősítő max 30V-ot képes tápfeszültségként használni, tehát ha 30V AC bemenőfeszt használnál, akkor üresjáratban bőven 40V felett lenne a puffer, ami sok nekik.

A kimenőáram természetesen növelhető erősebb tranzisztorok és hűtőborda árán.

Azt ajánlom Neked, határozd meg az igényeidet: lehet, hogy ez a táp - így ahogy van - hosszú évekig fog szolgálni. Ha mindenképp nagyobb kimenőfesz kell nagy árammal, akkor más kapcsolástechnikát kell alkalmazni.
(#) m.gyula3 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
ahha, már világosodott kicsit.de azért jó lenne hogy ha pár voltal többet lehetne kicsikarni belőle és nem az amper kárára, mert van itthon két tranyós(BD140) erősítőm, ahhoz meg kellene azért hogy minél jobb tápom legyen, meg amúgy is, akarok építgetni, meg esetleg akku töltéshez.Tehát ha erősebb tranzisztort rakok bele meg hűtést akkor picit erősebb lessz, de akkor is a fesz kárára?A feszt erősíthettem erősebb puffer kondival vagy már hallotügy a trafó végett ?Tudom hogy sokat kérdezek,sorry
(#) Sebi válasza m.gyula3 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Ez a táp kísérleti/labor célra használatos.
Egy erősítő igényei ennél sokkal egyszerűbb felépítéssel is kielégíthetők. Miért volna szükség szabályozható táp egy erősítő számára? Oda elég egy fix kimenőfesz, amit legtöbb esetben egyszerű pufferkondis táp biztosít. Ha mégis stabilra van szükség, akkor pl 7824+külső tranyó megfelel, mert ez már max 40V puffert kibír. A trafót úgy kell megválasztani, hogy az alapterheléssel a puffer ne menjen efölé, esetleg zeneres védelem szóbajöhet. (pl zener által kapcsolt műterhelés)
(#) m.gyula3 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Kösz Sebi hogy szánsz rám egy kis időt .Nekem azért megbízható táp kell.Az az IC-s megoldás nem hangzik rosszúl csak vmi kapcsrajz jólenne, mert sajna nem tanulok áramkört tervezni kapcsrajz nélkül.Ha vissza gondolok az írásodra akkor az eredeti is jólenne nekem itthonra,de hogy pirinyóval jobb legyen, akkor a tranyókat mien erősebbre cseréljem ki és ha vmit még kikell evéget cserélni akkor miket?
(#) Sebi válasza m.gyula3 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Az áteresztő tranzisztort kell erősebbre vagy kettőre cserélni. Ha két tranyó van ott, akkor az emitterekkel sorosan kell egy-egy 0,1...0,2 ohm, a bázisokkal sorosan egy-egy 100 ohm az egyenlőbb áramelosztás érdekében.
Ezenkívül az áramlimit ellenállását is csökkenteni kell (teljesítményét pedig növelni), de ez a beállítható minimum értéket is emeli.
Én inkább két ellenállást használnék (egy másodikat kapcsolóval párhuzamosítani az eredetivel), így az áramkorlát mondjuk lehetne nyitott kapcsolónál:min-tól max3A, zártnál: min-től max5A.
(#) telectro válasza Medve hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
köszönöm válaszod.

neki álltam összeforrasztottam drótkupacként.

tip73 tranziszort nem találtam a kacatjaim között, ezért 2n3055 lett belőle, az 5K és 500R helyett 4K7 és 470R valamint a 22R helyett 20R lett.

az eredmények nem túl bíztatóak.

15V bemenő mellett a kimeneten kb. 8V jelent meg 4A-s áramfelvétel mellett, és a kb. fél tenyérnyi méretű hűtőborda a 2n3055-el olyan kb. 30 sec alatt kb. 40-50 fokra melegedett, míg a 2n3055 kézzel már nem fogható állapotba került, mikor is kikapcsoltam, mert valószínűleg a vége a 2n3055 halála lenne.

szóval a kapcsolás nem alkalmas erre vagy a módosított alkatrészek miatt nem volt hatékony a cucc ?

5let ? vagy más 5let ?

köszi

(#) telectro hozzászólása Feb 25, 2008 /
 
hali

szükségem lenne 5-13 V között szabályozható tápegységre 12 V-on 20A kimettel.

van valakinek egy jó kis rajza, ami nem alkatrésztemető és könnyen beszerezhető alkatrészekből megépíthető és lehetőleg egy tápfeszes és lehetőleg 15V vagy 20 V legyen neki elég ?

köszi
(#) Libus válasza telectro hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Ez teljesen normális, hiszen (15-8)*4Watt azaz 28W fűti a hűtőbordát.....
Ez ilyen a működési elvéből fakadóan, tegyél rá nagyobb bordát + ventilátort.

(#) Sebi válasza telectro hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
"ami nem alkatrésztemető "

5V-os állásban legalább 200W a disszipáció ha analóg (áteresztő tranyós) megoldást választasz. Ehhez jó nagy hűtőborda kell, legalább 4 * 2N3055 vagy hasonló tranyókkal.
Kapcsolóüzemű megoldásnál kevés a 15V bemenő.

Amúgy stabilizálni is kell, vagy elég, ha szabályozható?
Védelem, áramkorlát kell-e?
(#) m.gyula3 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
köszi, érthető
(#) wargapityu hozzászólása Feb 25, 2008 /
 
hali úgydöntöttem mindenki azt írja hogy így nem jó a pc-táp úgy nem jó, úgyhogy építenék valami egyszerűt. Namost van 1 hát közepes méretű trafóm amit letekertem 12v-ra ha erre rákötök párhuzamosan, miután egyenirányítottam egy diódasorral egy nagyobb kondit asszem van valami 40V és 1000µF akkor az simítaná valamellyest a feszültséget? jah és mégvalami ha kötök rá kondit(asszem ezt puffer kondinak hívják nem biztos) akkor ez csúcsfeszültségre viszi majd a 12V-omat ami nekem nem lesz túl jó. Akkor még le kéne tekernem a trafóból és próbálgatni hogy mikor lesz kb 12.5-13v terheletlenül? vagy nagy hülyeséget írok? ennek a trafónak kb 1.5es réz a secundere(de inkább 2.5 nemtom pontosan) és arra is kiváncsi lennék hogy mit lehetne kihozni egy ilyenből. valaki tudna nekem némi segítséget nyújtani ezzel kapcsolatban? csatolok egy képet mekkorka a trafó vagy hogy egyáltalán érdemes ezzel a trafóval foglalkozni?

trafo.JPG
    
(#) Imi65 válasza telectro hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Az értékek megváltoztatása ezekben a poziciókban nem kritikus. Az 500 Ohm, a TIP73 (2N3055)lezárását segíti, az 5 (4,7)kOhm bázisáramkorlátozó, a 20(22)Ohm pedig azt "álítja" be, mikor kezdjen a tranzisztor "segíteni" a stab IC-nek. Terhelés nélkül, a 3055-ön nem folyhat áram. Amennyiben mégis így van, hibás az áramkör.
(#) telectro válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
köszönöm a választ.

szóval akkor ez ilyen melegedős fajta és nem az építéssel van a gond ?
terhelés nélkül nem melegszik, akkor nincs semmi probléma.

>Ez teljesen normális, hiszen (15-8)*4Watt azaz 28W fűti a hűtőbordát.....
>Ez ilyen a működési elvéből fakadóan, tegyél rá nagyobb bordát + ventilátort.

nekem ez a táp ventilátorokhoz kell, most csak 14 db 500mA-est tettem rá, de nem tudtam teljes fordulatot kiszedni, mert a 8V volt a maximum.
mi lesz ha megküldöm 30V-al a bementet és ráteszem a 32db ventit és a ventik fel is veszik azt a 16A-t, lefolyik a hűtőborda ?

hogyan tudnám ezt a kapcsolást tranzisztorokkal bővíteni ? tehát párhuzamosan vagy darlingtonba nyomni még néhány izmosabb tranzisztort ?

ha simán párhuzamosan teszem a 2n3055-öket és az emitterekbe teszek egy-egy 0.47R-t az jó lehet ?
Következő: »»   3 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem