Fórum témák
» Több friss téma |
Ez teljesen világos, de itt sem lehet nagyobb feszültség különbség rajta, mint 40 V, és nagyon kell gondoskodni rola, hogy a terhelés is tudja ezt. Pl. A 48V-s akkukat igy töltheted, addig amig az nem halt meg annyira, hogy 0 V rajta a feszültség ( <10V).
Ezt hogyan akarod kivédeni? Ha ez elöfordul, akkor löttek az áramgenerátornak meg a 317nek is..... Ezért irtam, hogy akár 1000V-ra is kötheted, ha tudsz gondoskodni rola, hogy ne legyen egyik lábon sem 960V-nál kevesebb. De az ilyen müködést, miért kéne az adatlapon specifikálni? Ott megmodták hogy 40 V és kész, a többi a felhasználo dolga.
Akkor hogyan tudnám ezt szabályozni, vagy legalább 12 voltra csökkenteni? Mert van egy trafóm ami kb. 30-ampert tud, és a kimenete (AC-36Volt) egyenirányítva és pufferezve pedig 48-volt.
Ha maradsz az analógnál, akkor tegyél eléje pl. BD245B vagy C-vel egy sima áteresztő stabilt, hűtve azt is, pl. 35..36 voltra beállított kimenettel és nyugodtan használhatod a 317-et.
A 30 ampered term. semmit nem jelent ebben az esetben. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
És ezt az stabilizátort hogyan kell be kötni, és beállítani?
Kollektor a +48 voltra, onnan 1k 2W a bázisra, a bázis és a GND közé pedig 36 voltnyi pár db-ból összeállított ZPY vagy ZX zener lánc... pl. 3*12 voltos. Bázis és a GND közé 50 voltos 330-1.000 µF kondi. Emitter és a bázis közé 1k. Emitter a kimenet, rajta 470...1.000 µF 50..63 V elkó. Oda megy a 317 bemenete.
A tranyót természetesen tedd hűtőbordára, hasonlóan a 317-hez. Ha nagyobb terhelés kell, akkor darlingtont kell csinálni BD 139+BD249C-vel, a 317-et is meg kell fejelni 2 tranyóval... Ez már elég meredek lehet neked. Meleg nélküli kivitelt pedig step-down áramkörrel csinálj.. biztos kapsz ilyen javaslatokat is... A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
A melegedésre figyelj, ha elkezded terhelni.. ez nem egy takarékos összeállítás .
Ha nagyon csökkenne 1 amper körül a 35 volt, akkor az 1 kohm-ot csökkentsd 680 ohm felé, figyelve a zenerekre is, mennyire melegednek. Ha itt is gond lenne, akkor kell darlingtonos stabil, más értékekkel.
Igen.
A veszteség ezen: ( 48-35) * Iki watt, fél ampernél 6,5 W, 1 ampernél 13 W. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Sziasztok!
12V 3A fix feszültségre lenne szükségem. Van stabilizátor 7812, TO220 tokozású, de csak 1,5A bír max. Nekem olyan kellene, ami 3A-t tud. létezik LM1085 típusú feszültség szabályozó. Az tud 3A-t. Lehet használni 7812 helyett ? Vagy több 7812-t kössek össze párhuzamosan, a kimenetükön huzalellenállással. Vagy tranzisztorral egészítsem ki, vagy milyen megoldás lenne jó? A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Láthatod az adatlapjáról, hogy low drop, 3A és 12V.
13,5..14 volt bemenő fesz kell neki legalább 3 ampernél.. Hűtés több kell term. a max. 3 amper miatt. A topik egyébként tele van ezzel a témával, megoldva. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Akkor igazából nem lehet 1db TO220 tokozású cuccal megoldani?
De az miért gond, ha 13,5..14V kell, hát egy 12VAC trafóból bőven kijön ennyi a puffer után.... A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Most akkor mit akarsz? Miért nem jó a 1085? Az is TO220-as
Hogyne lehetne megoldani... A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Ja, akkor nekem jó lenne az, lényeg, hogy ki tudjam vele cserélni a 7812-t. A lábkiosztás nem gond, legfeljebb bekötöm rövid dróttal a nyákba...
Persze jó.. az adatlap írja a 3 ampert, ellentétben a sima 7812-vel.. term. ezt nem kell tartanod. - inkább kevesebbet vmivel.
A bemenőt csak azért írtam, hogy kevesebb is kell neki, mint a 7812-nek. azért low drop. A lényeg az, hogy erre figyelj: (Ube-12) x Iki - ez fog elmelegedni. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Az meg még jó is, csak az ADJ változat szerezhető be, ami kb olyan mint az lm317, be kell lőni ellenállással, hogy 12V legyen...
LM350 feszültség stabilizátorként használva elvileg a bemenő és kimenő feszültség közötti különbséget elfűti? Például ha 15V megy be és tegyük fel, hogy 12 jön ki, akkor 3V fog fűteni, a terhelésnek megfelelően? És mi van akkor, ha a terhelés mondjuk 2A és emiatt úgy lecsökken a bemenő fesz, hogy a kimenő 11-re esik vissza? Ekkor is az aktuálisan bemenő és kimenő fesz közötti különbség lesz elfűtve 100%-ban?
Ha visszaolvasnál pár hsz-t, láthatnád... az (Ube-Uki) * Iki mindig érvényes - neked is beírtam.
Amikor lecsökken a fesz, akkor már nem is stabil. Ha a puffer nem bírja a 2 ampert, akkor meg trafócsere. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
Végül is egy 12VAC 80W toroid, ami üresben pufferek után kb 15,4V, erről ment a stabilizátor, de ha a stab.-re egy 12V 21W autós izzót kötök, akkor a 11,95 üresjárat leesett 11,4 - 11,5V-ra. Úgyhogy valószínű a bemeneten nem volt elég fesz.
Gondolom, van műszered... nem mérted, mennyire esett vissza a puffer?
Ez különben nem low drop... - 2 A körül 14.4 volt kéne neki. Az segítene kicsit, ha schottkyból csinálnál graetzet... spórolnál kb/sacc 0.5-0.6 voltot.. PC táp nagy diódáiból megoldhatod és mivel megoszlik a zárófesz, jók az 5 volt diódái. 2545 pl.-3 db-ból megvan. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
Annyiból nem gond, hogy a meghajtott áramkörök már 9V-tól mennének, így nem gond, ha vissza is esik, a stabnak inkább az a szerepe, hogy 12V-nál ne legyen több
Akkor meg egyszerű: állíts be 10-11 voltot, az már meglesz tuti stabilan.
Sziasztok. Megépíteném a cikkek közt található 317es tápot, de a BF256-os rész komoly gondot okoz, mert Szerbiában nem lehet beszerezni. Szét beleztem egy rakás régi rádiót annak reményében, hogy talán találok 2-t, de nincs ilyen szerencsém. Mivel birnám helyettesíteni? Próbáltam a q2 helyére több fajta PNP tranzisztort is, de egyik sem kapcsol be 0,6V-nál. Ja meg még valami, az normális ha a 4700µF-os kondenzátornál a feszültség 38V?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
Szia!
Legalább tedd ide a linkjét... nem emlékszem, hogy ilyen jfetnek ( VHF/UHF erősítő ) mi keresnivalója lenne egy tápban.
Szerintem erről beszélsz:
Bővebben: Link Ide bármilyen TO92-es pici FET jó lehet. Csodálkoznék, ha nálatok nem árulnának elektronikai alkatrészeket. Persze nem a hentesnél kell keresni. TME, Farnell, meg a többiek 100 sok országból elérhető . . .
A rajz alapján BF245C-vel is megy. Akármi nem jó oda, mert ez a fet negatív gate-vezérléssel működik. A második pedig talán áramgenerátorként van bekötve.
Találtam J107-et. Hasonló a karakterisztikája, de ez kapcsoló. Megteszi helyette?
Úgy néz ki, jó lesz - a bekötésre figyelj.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |