Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   79 / 276
(#) Kera_Will válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Idézet:
„A 26.6 MHz-es kvarc is jó, de egyrészt nehéz levonogatni fejben a kijelzett értékből”

Nem kell fejben ... kicsit körbe kell járni az adott SDR program menüit és ott megtalálható a megoldás!Fixen beírható a keverő használat esetén az eltolási frekvencia értéke.
A skála ezek után a valós ferkit mutatja.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
(#) Martin99 hozzászólása Jan 31, 2015 /

Valaki meg tudná nekem mondani, hogy ha van egy 40pF-os forgókondim és egy 10x60mm-es ferritem akkor mennyi menet kellene, hogy vegye a KH sávot?
(#) Qju válasza Martin99 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Szia! Ugye a 40pF az csak az induló kapacitás? A vége az mondjuk 365pF. Bővebben: Innen
(#) gerenk válasza Martin99 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Ferrit antenna MW-LW /közép hullám-hosszú hullám/
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015

Sziasztok! A végállása 40pf. Ja 50pF. És milyen átmérőjű huzalból készítsem?
(#) Ricsi89 válasza Martin99 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

És a másik végállása?

Szia! A másik végállása 6pF.
(#) gerenk válasza Martin99 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Litze huzal 9x0,08 mm2 /zománc-selyem szigetetelésű 9 eres huzal, erenként külön-külön
zománcozva.

És akkor a kapacitása jó a kondenzátornak?
És más fajta huzalból nem lehetne megcsinálni? Pl:0.2 mm-es huzalból. Mert ilyenem nincs!
(#) pucuka válasza Martin99 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Idézet:
„hogy vegye a KH sávot?”

A KH műsorszóró sáv 520 - 1650 kHz -ig tart, ez 3,2 szeres átfogást jelent. A kapacitás átfogás ennek megfelelően a négyzetes összefüggés miatt 10,24. Ebből következik, hogy az 500 pF -os max kapacitású forgókondinak kb. 40 pF ról kell indulnia. A 6 - 40 pf kondi azért nem jó, mert a tekercs ön-, és az áramkör szórt kapacitása önmagában 20 pF körüli. Ezért kell a forgónak magasabb kapacitásról indulnia, mert különben nem tudnád hangolni. Az a kondi viszont aminek a kapacitását leírtad, az trimmerkondi, nem alkalmas az állandó tekergetésre, az csak egy adott állapot (az átfogás felső frekvenciájának) pontos beállítására való.
(#) tomi52 válasza Martin99 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Valamikor gyerekkoromban (60-as évek), én sem tudtam litzét szerezni. Magam tekertem össze 10 szál 0,1-es zománc szigetelésű huzalt.
Érdemes szerezni litzét, vagy akár a fent említett módon csinálni, mert észrevehető a különbség. Én pár éve játszottam megint detektoros (kristály helyett azért dióda) rádióval, és azt tapasztaltam, még az is számított, hogy 10, vagy 30 erest használtam.
(#) szendi001 válasza Martin99 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Szedj szét egy régi Nokia töltőt vagy valami pici tápot. A pici trafóban relatíve vastag a vas, könnyen szétjön. A primer vezeték nagyon vékony, ebből tudsz csinálni 20 eres litzét. Hasonló tapasztalataim vannak Simson gyújtótrafóval is. Első tesztnek jó bármilyen huzal.
(#) gerenk hozzászólása Feb 1, 2015 /

Sziasztok !
Mai világban nem kell ilyen bonyolult vállalkozásba fogni, minden zsebrádió ferritantennája ezzel
a huzallal készül. Ezekhez az olcsó kidobásra ítélt rádiókhoz könnyű hozzájutni. Egyébként
nincs is olyan rádió amelyiknek KH és HH tekercsei ne ezzel készültek volna. A RH tekercsekhez
és magasabb frekvenciákra használtak sima zománchuzalt.Az orosz SOKOL rádiónak még a KF
transzformátorai is ezzel vannak készítve. A forrasztásánál nagyon fontos hogy minden szál vége
jól meg legyen tisztítva beónozva és együtt összesodorva összeforrasztva.
(#) Martin99 hozzászólása Feb 1, 2015 /

Sziasztok! Ezt a forgókondit egy Sanyo RP 1250 zsebrádióból termeltem ki, és rámétem műszerrel de lehet hogy rossz a műszerem! Megmétrem alsó, fölső határon is.
(#) gerenk válasza Martin99 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Úgy tudom a forgó két része nem egyforma, az oszcillátor 70 pF beforgatva, a modulátor
140 pF, Így nem kellett rövídítő kondenzátor az oszcillátor körbe.

Tényleg igazad van, csak rossz ponton mértem.
És most akkor jó SOKOL rádióból a litze huzal?
És még egy kérdés! Elég a 73 menet?
(#) gerenk válasza Martin99 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

A litze a SOKOL-ból tökéletes. Nem vagyok képben, milyen vevőt építesz ? Egyenes vagy frekvencia váltós ?

Egyenest vevőt szeretnék építeni, 3 tranzisztorral.
Nem tudnál valamilyen kapcsolási rajzot feltenni amibe 1 tranzisztor veszi a KH sávot meg ami 9V-os táppal megy?
Na valami ilyesmi kellene
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015

am.png

(#) elektroncso válasza Martin99 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Audion esetleg visszacsatolt audion néven keress.Példák.
De ne számíts hangszórós vételre. Egy detektoroshoz való 2kohm-os fejhallgatóval biztos jó lesz. Talán megszólal 50 ohm-ossal is, de nagy hangerőre ne számíts. Visszacsatolt audionnal vigyázni, ha túl nagy a visszacsatolás begerjed és adóvá változik. Az összes környékbeli rádiót zavarni fogja. Ez ellen egy egy tranzisztoros RF előerősítővel lehet védekezni, plusz ekkor még az érzékenység is jobb lesz. Jó kísérletezést!
(#) Martin99 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Ő. Egy 3 tranzisztoros vevőt zsebrádiót szeretnék építeni. A csöves vevő sok áramot fogyaszt.

Létezik tranzisztoros audion is ám.
Például:Bővebben: Link
Vagy ha akadna a fiókban egy két gates mosFET akkor:Bővebben: Link, csak ezután kell még egy HF végerősítő is.

De amúgy tudsz róla, hogy ez csak zsebben hordozható rádió lesz? Mert az antenna miatt hordozható semmiképp. Ehhez minimum 4-5 méter drót kell a szabadban kifeszítve. Ha csak nem Solton laksz az adótorony szomszédságában.

Ja bocsánat. Azt hittem hogy csak csöves audion létezik.
Ezek nem lennének jók mert ezeknek magas antenna +földelés kell.
Nekem olyan kellene ami ferritantennáról veszi a jelet.
Ilyen földelés nélküli kellene. Bocsi.

Arra ez nem jó. Ahhoz szupervevő kell. Egyenes vevőbe egynél több RF előerősítőt tenni meredek dolog. Mivel csakis hangolt erősítőt használhatsz (szelektivitás) ezért ott van egy rezgőkör. A demodulátornál szintén van egy rezgőkör. Ez már két hangolt kör. Ennek a kézben tartása még nem is nehéz, de több hangolt kör együtt futását biztosítani nagyon nehéz. Ezért találták ki a szupervevőt. Építhetsz zsebrádiót egyenesvevővel is, de csak a helyi adót fogja venni. Vagy ha teletömöd előerősítővel akkor mindent fog venni, de egyszerre, szétválaszthatatlanul.

Akkor azt mondod hogy a helyi adót fogja majd venni igaz?
Kb: hány km-ről veszi a jelet?
(#) gerenk válasza Martin99 hozzászólására (») Feb 1, 2015 / 1

Ajánlok egy könyvet, a tárhelyről letöltheted.
Egy 3 tranzisztoros egy hangolt körös visszacsatolt audion teljes leírása van benne,
fülhallgatós vételhez ferritantennával.

könyv.jpg

(#) madzagos hozzászólása Feb 2, 2015 /

Üdv
Érdeklődni szeretnék hogy 220/2x24 voltos nyáktrafó jó lenne nieder trafó helyett.
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Csöves áramkörbe? Mert akkor nem. A niedertrafó 1:3 áttételű szokik lenni, azaz feltranszformál. A primere talán jó lenne, de a szekunder nagyon kevés.
Kérdezd meg Janó bácsit is, ha gondolod, ő profi a témában.
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Detektoros rádióhoz egy 1 csöves erősítőt szeretnék építeni. A könyv szerint 1:5 áttételű transzformátor kell hozzá. ( Boriszov A kezdő rádióamatőr) 44 oldal.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015

trafó.jpg

(#) Qju válasza madzagos hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Az 1:3 3000+9000 menet, 0.05mm-es drótból kátrányba öntve. Janó bácsi szerint
Akkor az 1:5 az 3000+15000 menet, 0.05... Sok sikert és türelmet hozzá.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
Következő: »»   79 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem