Fórum témák
» Több friss téma |
A végfog lábain ezeket tudod mérni. A földponthoz képest kellene mérni, ha a + és a - közt mérsz, természetes a dupla feszültség.
Bocs ez a 6386 rajza, nem hirtelen nem tudom azonos-e A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Földpont a 3-4 lábak? Köszi ezt a rajzot is, mentettem nagyon jó.
Igen, remélem jó a rajz. A földhöz képest méred a + és - tápfeszt, közel azonos értéknek kell lenni.
VT17-et kiforrasztva meg kéne nézni rendbe van-e, vagy feszültségeket mérni rajta. VR22 nem melegedhet, valami annak a környékén hibás, valószínű rossz a nyugalmi áram beállítása.
Akkor kiszedem a Tranzisztort és beteszem a műszer kék foglalatába. A VT03-al ez sikerült is már előzőleg. Mutatott is valami vagy számot nem írtam fel csak örültem hogy sikerült. Akkor jöjjön a VT17.
VT03-at nem tudod kimérni, mert az egy FET, nem sima tranzisztor. Dióda mérés állásban is körbe tudod mérni a VT17 lábait.
B-E és B-C közt 600-800, E-C közt semmit kell mérni. Nem mindegy a mérővezetékek polaritása.
B-C 700, B-E semmi ( B az anód -piros vezeték így mértem).
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Az elöbb még volt a E-B közt értéked. B a piros vezeték ha a feketét E-re vagy C-re rakod értéket kell kapnod. Ha megcseréled a két vezetéket, (B lesz a fekete, E és C piros) sehol semmit.
E-C között semmilyen polaritással nem mérhetsz semmit, ha jó.
Akkor a középső lábról azt hittem hogy az az E. Zavar támadt az erőben Az utóbbi mérés a valós. Illetve az is valós volt csak hibásan kommunikáltam le.
A B-E közt egyik esetben kéne értéknek lenni. Ha nincs, akkor kuka.
Igen , ez úgy fest hogy kuka. A VR22 is kuka lesz .
S.O.S!!!
6383S erősítőmbe beleköltözött a gerjedés. Én Elko kiszáradásra gondoltam, ki is cseréltem őket a végfokon és a szabályzón, de a helyzet mit sem változott. Annyit kiderítettem,hogy a csakis a végfok (jobb oldali) a hibás. Nulla bemenő jelnél, lehúzott csatlakozókkal, csak a végfok magától begerjed, nem is gerjed inkább mintha kontakt hiba lenne, recseg magától. Átraktam a bal oldalra, bal oldali végtranyókkal is ugyan azt csinálja. Tranyók kiméregetve jók. Ellenállások, diódák jók. Már-már kezdem feladni, most épp ott tartok, hogy a jó oldalból cserélgetem sorra az alkatrészeket. A kapcsrajzon lévő feszültségek VT06-VT14 +0,7V helyett -1V körüli persze a többi érték sem stimmel. Könyörgöm valami mégis csak rossz! De mi?
A végfok bemenetét zárd rövidre, és ha akkor is van, akkor végfok, valamelyik tranyó bezajosodott. (19-20)
Ha megszűnik akkor előerősítő. (Szerintem)
Üdv! Javításra került hozzám egy RA 6363s amibe a jobb oldali végfokozatnak a t1819 és t1820 tranzisztorai zárlatosak a kérdésem az lenne mivel lehet helyettesíteni őket ?
Igen a végtranzisztorokról van szó köszönöm szépen a segítséget .
Látom elektrotanyán is adtak tanácsot...D
Ott is a kistranyót modták.
Igen az elektrotanyán is ajánlottak egy-két dolgot. Egyértelműen a végfok rossz. Még most délelőtt ránézek.
Üdv!
Javításra hozzám került egy említett rádiós-erősítő,a mono váltóval volt a baj.Tehát monóba megy mindkét hangszóró,de sztereó üzemben csak az egyik meg rendesen,a másik meg cincog vagy abszolút nem megy.Egy ideje már szórakozok vele,gondolom a szabályzóval lesz valami gond.Kérlek segítsetek!Előre is köszönöm!
Szia!
Igen, lehet a szabályzó is. Nekem legutóbb az alaplapon egy 2,2M ellenállás volt szakadt. Az Isostat kapcsolósor mögött van 4db kis tranzisztor. Az egyiknek a bázisellenállása, egy szép szürke szénréteg ellenállás.
Nem,sajnos nincs ilyen hiba.
Érdemes tsiztitással kezdeni, ellenörizni az összes érintett forrastás, ha van tartalék modul, cserélni, amennyiben nincs, végig mérni a jelútját, de becsapos, mert sokszor bizonytalanok a forrasztások.
Komoly türelemjáték.
2 db ra6363s készülékből az egyik kész. Ez nem volt hibás, de az itt http://www.gilszkilabor.hu/elektronika/ra6363s/ra6363s.html leírt módosításokat részben megvalósítottam. A fiziólógiai hanerőszabályozás megmaradt .Nekem így tetszik a készülék hangzása. A meghajtó fokozat erősítésének csökkentése számomra hallható minőségi javulást nem eredményezett, viszont a hangerő jelentősen csökkent. Ezért az sc58 és 64 visszakerült a helyére ( itt mindegyik 100 mikrofarad-os kondi újra lett cserélve. Eredmény bőséges hangerő és nagyon szép tiszta hangzás.
A phono bemenet átalakítása vonal bemenetre megtörtént. Bakelit lemezt hallgatni úgysem fogok egyhamar. A skála világítás módosítása is jó ötlet. Végső magánvéleményem, hogy az eredeti gyári tervezés nagyon jó minőséget eredményezett. Most a másik készülék hasonló állapotba hozása következik. Annak az egyik végfoka néma, de remélem sikerül életre kelteni! A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
Sziasztok! Van egy RA6363S rádiós erősítőm! Az lenne a bajom vele, hogy gyengén veszi a rádióadókat bárhogy próbálom az Antennát. A legerősebb adót is max 2-es szinttel veszi és sztereóba így is zajos monóba jól szól. Falun lakom, de van a faluba még egy ilyen rádió az majdnem minden adót teljes jelerősséggel vesz! Mit tudok itthon magamnak tenni, hogy jobbá varázsoljam?? Villanyszerelő vagyok, szkópom nincs műszerem van meg persze pákám is!
Kipróbáltam már mindent, de jelenleg egy másfeles MCU van beledugva és a plafonon megy a szobámba körbe sajnos ezzel értem el a legjobb eredményt. Ismerősömnél egy darab drót van bedugva és tökéletes nála minden..
Vagy esetleg hátha tényleg csak ennyire gyenge itt a vétel FM sávra valami egyszerű, de jó házi antenna ötlet??
Igen, akár , ha van TV antenna, próbáld ki azzal is.
Ha azzal is már jobb, akkor érdemes egy FM rádió sávra készült antennát is felszerelni. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
Sajnos nem jobb vele.. Keresgélek neten hátha találok valami egyszerű házi antennát! Egy ilyet találtam csak nemteljesen tiszta nekem!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |