Fórum témák
» Több friss téma |
A soros kondenzátor viszonylag alacsony értéke ellenére is a C1 és C2 soros eredőjével akkor is azok a rezgőkör elemei.
A kapcsolásban a visszacsatolást a C1 végzi, a csatolás "lazítása" a C2 feladata. Ha a C1-et növeled, avagy a C2-t csökkented növekszik az oszcillátor amplitúdója, illetve könnyebben beindulhat az oszcillátor. A soros kondenzátor növelése szintén segíthet.
Szia Máté ,
Próbáld meg egyszerűen a Q3 Tranzisztor Kollektorára menő 100 Ohmos ellenállást rövidre zárni, vagy a Bázisosztó ellenállások felső R11 jelű 22K ellenállását a 100 Ohmos ellenállás "aljáról" a tápfeszültség felőli végére kötni! Az első kis vevőben BC182 tranzisztort alkalmaztam de próbálgattam többféle zsebrádióból kibontott tranzisztort is minddel indult a VFO. Ha találsz te is pl. 9011 , C1815 , C945 jelű tranzisztorokat azok beváltak.
Megpróbáltam áthidalni, de nem indult el. Viszont HA1DRP ötlete bevált. A soros 150pF-os kondenzátort növeltem egészen 68nF-ig, az eredmény 960mV csúcsfeszültség körüli jel az oszcillátor kimenetén. Ez már szépen kinyissa a DBM szilícium diódáit (810mV nyitófeszültségűeket válogattam bele). Elindult, rákapcsolva az asztali rádió antenna bemenetére hallottam pár morze adást. Persze jött minden, mivel a sávszűrő még nincs meg, ezért csak úgy egyszerűen a DBM bemenetére kötöttem az antennát. Már csak be kell állítanom és akkor van egy jó vevőm 40 méterre (mivel még az oszcillátor is csak kb. ott van ahol lenni kell).
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
68nF kapacitás az őrület ! Ne haragudj de miért nem tartod be a jó kapcsolásokban leírt dolgokat ? Ragaszkosz ahhoz hogy a kollektorról táplálod a bázist amikor ott már fázisfordítás van és az a jel már nem olyan kedvező. Nem elég csak a tápra kötni azt az ellenállást kell oda 1 hidegítő kondezátor is es még az sem árt ha az odavezető áram útjába is teszel ellenállást. Másik tévedésed a feszülség, mert azt hiszed hogy elég de van egy dolog amit nem veszel észre! Amit mértél azt te 1kohm-oson mérted, a DBM (ha jól van elkészítve) viszont csak 50 ohm! Ez már igen csak nagy különbség akár hogy is nézzük és ha azt hiszed hogy ez nem számít hát akkor tévedsz. Viszont amit belinkeltél vevő rajzot az tetszik! Jó a megoldás de én ott is 50 ohmra cserélném a kicsatolásnál az ellenállást ! Mivel nem könnyű a fiókban 50 ohmosat találni hát tegyél 2 drb 100-ast párhuzamosan. Azt ajánlom hogy építs egy komolyabb VFO-t mondjuk olyat hogy a tekercset a saját kapacitásával valamilyen dugós módszerrel tud cserélgetni attól függően hogy melyik sávon akarsz kísérletezgetni. Egy ilyen kis dolog sokszor megtudja könnyíteni a kísérletezgetni vágyók munkáját! Ha nem vagy biztos a dolgokban ne fogj hozzá az építéshez hanem kérdezz ! Úgy látom hogy van itt sok személy aki akar segíteni mert egy bölcs szólás az mondja hogy nem kell kitalálni azt ami már egyszer ki lett találva !
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
Köszönöm. Vagyis ha jól értem az oszcillátor kimeneti impedanciáját a kicsatolásnál lévő ellenállás (esetemben az emmiter ellenállás) határozza meg. De gondolom, ha az emmiter ellenállást csökkentem 50ohm-ra akkor a kollektor ellenállást növelnem kell, hogy ne haladjon magasabb áram át a tranzisztoron. A 68nF-oson én is meglepődtem, hiszen mondom, már párszor elindult ugyan azokkal az értékekkel amik a linkelt kapcsolásban vannak. Ezért is nem értettem miért nem megy, hiszen már háromszor elindult azokkal az értékekkel akkor most miért nem. Ezekről a DBM-ekről nincs valamilyen leírás magyarul? Sajnos a Rádióamatőrök kézikönyve 1978 sem tér ki rá pontosabban, csak megemlíti. Ezt találtam, de ez nem erről a diódás kiegyenlített keverőről szól. Valami rövid cikket találtam az RT-ben, most azt tanulmányozom, de az inkább ahogy nézem elsőre gyári keverőkhöz ad tanácsot.
U.i.: Bocsánat a butaságokért. Azért kísérletezek, hogy tapasztalatot szerezzek. Tanulok, de vastagok a könyvek és lassan haladok. Regényeket gyorsabban olvasom, de a szakkönyveket fel kell dolgoznom.
A tranzisztoron alkalmazott emitter es kollektor ellenallas erteket a munkapont szamitas mondja meg. Kiserletezni ugy erdemes ha tudod hogy mit csinalsz. Ha tranzisztorokkal dolgozol, akkor a munkapont beallitas (kisjelu legalabb) ismerete szukseges, be/kimeneti impedanciak szamitasa szinten. Oszcillacio feltetele, stb. hogy atfogo kepet tudj alkotni. Ott az LTSpice, ingyenes, sokmindent le lehet benne egesz konnyen szimulalni. Mindenhez nem kell modell (pl DBM, de biztosan megcsinalta mar valaki annak isi...). Pl. egy erosito terheleset lehet szimulalni egyetlen ellenallassal is. Ha mindezek meg meredeknek tunnek, akkor maradj jol bevalt kapcsolasoknal. Epitsd meg, merd ki, ismerd meg az elmeleti hatteret. Enelkul nem megy.
Az oszcillátor kimeneti ellenállásával párhuzamosan nyugodtan számold bele az Xc2 értékét is, jelen esetben 15Ω @ 7MHz. - A megfelelő teljesítményillesztéshez hasonló nagyságrendű emitter ellenállás kellene.- Ez az 1.5nF 3Mhz környékén még ésszerű lehet (mint az eredeti kapcsolás), de ezen a frekvencián már sok.
A dugdosós módszerű clapp VFO építésénél ne felejtsd el, hogy a visszacsatoló C1, C2 kondenzátorok frekvenciafüggőek. A DBM nem feltétlenül 50Ω, viszont, a ki- és bemeneti impedanciája 50Ω és a transzformátorok 1:1 áttételűek akkor az oszcillátorjel impedanciája is 50Ω lesz.
Köszönöm, kipróbáltam a programot. Nagyon jó! Bár még nem tudtam belemerülni.
Köszönöm a magyarázatot, kell még tanulnom.
Sziasztok
Tudtok nekem segíteni, hol találok nyomtatványt hívójel változáshoz? Néztem az NMHH oldalán, de nem találtam 7-es körzetből költöztem 3-as körzetbe, és ehhez kellene A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Adatlapok
Egyéni adatlap: Link Hívójelet nem kell változtatni, csak ha szeretnél. + Ügyfélkapun keresztül is van lehetőség A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Szia, köszönöm. Igazán nem szeretném megváltoztatni, csak gondoltam ha már itt vagyok, illő lenne
Nem tudom jól tudom-e, de én úgy tudom, hogy már nem veszik figyelembe az országokon belüli körzeteket. A számokat csak tájfutásnál veszik figyelembe. De vajon jól tudom-e? Legalábbis mint ha ezt olvastam volna a múltkor.
Sajnos jól tudod.... Sopronba is kiadhatják pl a HA0 prefixet, ezzel teljesen nyomon követhetetlenné válik hogy ki kivel van... Én nagyon ellenzem, 20 évvel ezelőtt még világos volt hogy a HA8WW Békés megyéből dolgozik. Én viszont azt nem tudom, az unió más tagállamaiban működik-e hasonló hívójel kiadási folyamat? Az Olaszoknál, Franciáknál, Lengyeleknél biztos NEM! Nekem úgy hat hogy ez is HungarYkum....
Ugyanígy ellenzem a hívójel hordozhatóságát! Az adott hívójel a személyt jelöli az adott QTH-n! Ez utóbbi a kulcs! A QTH! De lehet hogy maradi vagyok, bocs.... A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Szlovákiában van számozott körzetrendszer, de hogy meghatározza-e a hívójeleket azt nem tudom.
Én sem ismerem a Szlovák kiosztást, de ahogy belenézek az elektronikus naplómba, OM0-8-ig van QSO-m a 9-ből nincs.... A sufixet nézve pedig ABC sorrend érzékelhető, ami talán azt jelzi, hogy nem szabadon választható a hívójel....
Mert nincs OM3 illetve OM9 a körzetszámokban. Az OM9 különleges állomások jelölése.
Felvidéki hívójel körzetek.
A hivojel tovabbadas szerintem sem jo otlet - ha erre gondoltal a hordozhatosag alatt.
Halihóó!
A kettővel ezelőtti rádióamatőr rendelet (azt hiszem 2005-ben vagy 2007-ben eltörölte a rádióamatőr körzeteket, mos mindenki olyan hívójelet kaphat, amilyet akar - persze ésszerű korlátok között. Tehát csak azért, mert elköltöztél, nem kell másik hívójelet kérned, viszont a lakcímváltozást miatt elvileg harminc napon belül kérned kell az engedélyed módosítást, és kérhetsz új hívójelet, ha akarsz, de megtarthatod a régit is.
Nagyon megköszönöm a kiosztást! Viszont OM3 hívójel nagyon is él, rengeteg QSO-m van! OM9 a kuriózum.
Egyes körzeteken belül AAA-ZZZ ig vannak suffixek kiosztva és van 2 betűs is... Azt hogy hogy kap(-hat) 2 betűs suffixot valaki, szintén nem tudom....
Nalunk kulon kerni kell a ket betus szufikszot.
Háááát igen!
Én akkor akadtam ki rendesen, amikor egy aktivitás alatt meghívott egy kedves amatőrtárs. Én angolul hívtam, Ő angolul válaszolt hívásomra. No, gondoltam viccel (mint sok esetben már megtörtént) mivel nagy pile-up volt. Visszamentem Magyarul neki, mire angolul közölte, egy kukkot nem tud Magyarul. Hívójelét nem írhatom le, de kb ilyen volt: HA8Xx és közölte hogy az egyik Balaton-parti kisvárosban él és szezon rádiós. (nyáron itt- télen otthon) A pumpa felszaladt.... A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Igen létező hívójel az OM3 a térkép alján írja (onnan tudom) hogy régi állomások kapták, gondolom még a Csehszlovák időkben létezett és akik akkor szerezték a hívójelüket azok hívójelét nem módosítgatták. Révkomáromban van rádióklub, feljön a jó idő (hidegben nincs kedvem átsétálni a fél városon) akkor elmegyek oda. Azután majd megkérdezem.
Na igen, ha jól értettem akkor ilyen esetekre van Szlovákiában az OM9-es előjel. Legalább is 1994-ben így volt, de hogy ma így-e van? Nem tudom.
Halihóóó!
Ezzel a véleményeddel valószínűleg kisebbségben maradnál, mert elvileg épp a rádióamatőrök többségének kérésére lett hordozható a hívójel, azaz a hívójel kvázi, az amatőr "neve" és nem változik csak azért mert megváltoztatja a QTH-ját. Egyébként nem hungarikum. Vannak olyan országok - mint az általad felsoroltak, bár Franciaországban nem vagyok biztos, vagy Szlovákia, Románia - ahol a hívójelben levő szám az állomás földrajzi elhelyezkedésére utal. Viszont Nagy-Britanniában pl. az engedély fokozatától függ - tehát ha valaki magasabb fokozatú vizsgát tesz, akkor marad a hívójele, csak a szám változik benne. Németországban tudomásom szerint a mienkhez hasonló a rendszer. Az USA-ban vannak körzetek, és az első hívójelet ennek megfelelően adják ki, de az első megújításkor ott is olyanra módosítod amilyenre akarod. Szóval "ahány ház annyi szokás."
Megjegyzem, a VERSENY hívójelek 1 adott QTH-ra szólnak. (Megnéztem most az engedélyem.) Sem /P sem /MM vagy /AM nem megengedett....
Legalább is az enyémben ez van, holott tudunk olyan kollégáról akinek a verseny QTH-ja és a lakása is ugyanazt a versenyhívójelet jelenti, pedig vagy 150Km a távolság köztük....
Ha jól tudom, a régi csehszlovák időkben ott csak OK1, OK2 OK3 hívójel voltak (Csehország, Morva és Szlovákia), és amikor kettéváltak akkor megegyeztek - még mielőtt az ITU jól összekevert volna mindent, mint például a volt Szovjetunióban - Csehország kapta az OK-t, és az OL-t, Szlovákia az OM-et. Szlovákiában bevezették a körzeteket, és új hívójeleket már csak az alapján adtak (adnak) ki, de aki akarta, az megtarthatta a régi hívójelét, az OK-t OM-re cserélve. Én legalábbis így tudom, aztán ha nem így volt, akkor bocs...
Úgy látom "nem ment át" a mondanivalóm!
Másképp írom! Igen, valóban lehetett szavazni hogy hordozható legyen-e a hívójel vagy sem. De nálunk "aktivista" kérdezősködött, aki legyintett véleményemre és közölte hogy ez nem liberális gondolkodás.... A "szavazás" nem abból áll, hogy megkérdezünk 2-3 "kiemelt" (haver, koma, jóbarát) "klubot" hogy hogy legyen, hanem hanem akár levélben, kézzelfogható közvélemény kutatást végeznek névvel aláírással. Jó, tudom fejlődni kell meg haladni a korral, de ha UNIÓ (egyenlő szabályzás?) akkor miért nem egyforma mindenhol az ügyrend? (Elnézést, politika OFF)
Nem tudom, majd megkérdem a klubban, ha bejutok.
Igazad van, nem csak a verseny, de minden hívójel egy adott QTH-ra szól, viszont nem feltétlenül kell a "rendes" meg a "verseny" QTH-nak egy helyen lenni. Aki nem onnan forgalmaz ahová az engedélye szól - kivéve a /p-t és társait, ami ugye versenyállomásra nem engedélyezett - az megszegi a rádióamatőr rendelete. Lelke rajta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |