Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   245 / 384
(#) ATOMIC hozzászólása Feb 1, 2015 /

Az egyszerű "M" vasmag keresztmetszetét hogyan tudom kiszámítani?
(#) ferci válasza ATOMIC hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Középső lemezszélesség x pakett vastagsággal..
(#) ATOMIC válasza ferci hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Pontosabban???
(#) ferci válasza ATOMIC hozzászólására (») Feb 1, 2015 / 1

A középső lemezszélesség az, ami a csévében van, a pakettvastagság pedig az összes lemez vastagsága.. ezt összeszorzod, pl. 4 x 4 cm és az 16 ^cm
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) ATOMIC válasza ferci hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Kösz!!!
(#) Hurkafej1 hozzászólása Feb 2, 2015 /

Sziasztok.
Van mód arra, hogy egy 110V-os trafót 230-as hálózattal használjak? Tekerés nélküli módszerre gondolok.
Nem kell nagy dolgokra gondolni, max 10W teljesítményű dologról van szó.
(Lényegében egy feszültséget szabályoz 0-17V között, max 10W teljesítménnyel.
(#) Tiggey válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Tekerés nélkül? Dimmer. Ha nem zavar semmit.
(#) Sebi válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Feb 3, 2015 / 1

A dimmer nem szerencsés egy trafó elé - különösen, ha egyenirányítás van a szekunderen. Ha csak 10W-ról van szó, akkor megfontolandó a trafó cseréje. Ha ez mechanikai - vagy más speciális okból - nem kivitelezhetó, akkor elő kell állítani számára a 110V-ot egy másik - fele teljesítményű - kicsi trafóval, amelynek van 110V-os megcsapolása. Így takarék-trafó űzemben jól fog működni.
(#) Hurkafej1 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Nincs kapcsolási rajzom a készülékhez, honnan tudjam meg, hogy mekkora feszültségű a szekundere az eredeti trafónak?
Ha 220-v-hoz csatlakoztatom és a mért adatot megfelezem, akkor hamar meghalna szegény, nem?
(#) Tiggey válasza Sebi hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Eddig akkutöltök elé alkalmaztam, a legnagyobb 50A kimenő áramra lett építve teherautó töltésre amikben van elektronika bőven. Semmi gond.
(#) ferci válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Még véletlenül se rakd 230-ra, mert rögtön elfüstölhet minden, ameddig mérnél valamit is... és/vagy kimegy a bizti, de a halál valószínű...
Ha semmi más trafós lehetőséged nincs, esetleg csinálhatsz egy behatárolt elektronikát, hogy ne tudd túltekerni a feszt. Sajnos, ide már jó lenne egy leválasztott szkóp, hogy lásd a gyújtáskésleltetést.
A diódák fillérekbe kerülnek és én graetz hídba raknék egy megfelelő tirisztort, vele sorba a trafót. A triac több szempontból is kényes maszekban, gyári dimmert meg nem tudsz bekorlátozni.
Egy 25-40-es izzóval belőnéd a félhullámokat kb. 5.5- 9,5 msec késleltetés közé, aztán próba..

Viszont ameddig megcsinálnád az egészet, többe kerülne biztos, mint Sebi ajánlása.
Tekintettel a 10 wattodra, egy 2x110-es ( vagy 115..120 ) 30-50 VA-es trafó prima lenne a célodra.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
(#) usane hozzászólása Feb 7, 2015 /

Hello!

Van egy genius 2.1-es hangfalszettem. Úgy néz ki elszállt benne a trafó, és mivel a két fesz. közül egyik sem jön ki ezért a primer a bibis. A szekundert még megtekerném, de egy 220-as primer 1000+ menetét megtekerni az gáz, ráadásul ha én tekerem tuti nem fér bele a meglevő magba. Kapni nem nagyon lehet, mert 18V 1.2A, és 10V 0.7A a kimenet, én még közelit sem találtam. Foglalkozik valaki vagy valamelyik cég ilyen tekercseléssel? Vagy tudtok valami alternatív megoldást javasolni?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
(#) Sebi válasza usane hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Tekerni csak hobbiból - mással csináltatni drága. Vehetsz a helyére 2db-ot: egy 18V-ost (2x9V9 és egy 9V-osat.
Ha valamennyi időt szánsz rá, érdemes lebontani a papírt a tekercselés primeréről és megkeresni a hőbiztosítót - valószínűleg az szakadt meg. Néha nem is kell bontani, mert kívül is látszanak a lábak, amit rövidre lehet zárni. Meg kell mérni a leadott szekuder feszt, ha azok jók, akkor nyertél.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
(#) kameleon2 válasza usane hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Szia! Én régebben megrendeltem az Árwill-nél és egy hét múlva meg is kaptam amit kértem. Igaz toroid, de nem írtad, milyen kellene. Az nem volt vészesen drágább, mintha bárhol vettem volna máshol kész trafót.
(#) bakaruha hozzászólása Feb 8, 2015 /

Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy ti milyen lakkot használtok tekercseléskor. Nekem csak kis mennyiségre volna szükségem.
(#) hotib válasza Sebi hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

@Sebi

Voltál szíves hozzászólni. Megtennéd, hogy számszerűsíted? Szorozni tudok, ki is hoztam egy 216-os végeredményt. Nem vagyok szakember, helyes, ha azt mondom ~210VA?
(#) szucsistvan123 hozzászólása Feb 12, 2015 /

Helló!
Az építek egy labortápot, és ahhoz kellene transzformátort tekercselni.
Itt egy link a tápról rajta az adatokkal. Eredetileg egy 12V akkutöltő trafója volt, csak leégett.
Ki tudnátok nekem számolni a szükséges menetszámot, és keresztmetszeteket? Úgy hogy 2 ilyen panelt kellene hajtania. (az interneten nem találtam semmit ilyen vassal kapcsolatban)
Pár kép és a vas méretei:
(#) Ge Lee válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Ez alapján senki nem fogja kiszámolni. A vas keresztmetszete kell, ami a kép alapján 25mm szorozva a másik adattal, ami hiányzik.
(#) usane válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Nem toroid. EI vagy EE vagy ilyesmi. De ha toroidból is belefér a méretbe nekem az is jó. Utánanézek, köszi.
(#) szucsistvan123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Mi hiányzik?

Amúgy rá van írva minden! (a rajz közepében, hogy 4 cm vastag! )
Vagy mire gondoltál?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
(#) Sebi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Tehát a vas keresztmetszet 10cm2. Hipersil a neve. Primitívebb kivitelnél használják az egy párt, általában két párral készítik az igényesebb trafókat,
(#) Ge Lee válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Ha a kettévett mag 4cmx2,5cm akkor az a szükséges infó. Ebben a magban szerintem minimum 1,2T gerjesztés megengedhető, inkább még több is. Ha azzal számolunk akkor 3,75 menet lesz 1V, tehát 862 menet kell a primerre. De én inkább mérnék mint számolnék, az a tuti.
Ha van egy alacsony feszültségű trafód (6-12V körül) meg némi huzalod, akkor meg tudod nézni hogy meddig mehetsz el a gerjesztésben.

Akkor, a ezzel a 3,75 menet/volt-al számolva kb 90 menet a szekunder igaz?
És a keresztmetszetek?
(#) granpa válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

A keresztmetszetek az áramtól, az meg a teljesítménytől (amit kiveszel belőle) függ. Mekkora teljesítményre számoltál? Kb. 100-120VA kivehető ebből a vasból. Attól függően, hogy szakaszos, vagy állandó üzemre használnád. T=1.3, J=2.55(3) adatokkal számolhatsz. Nekem már nem kell végignéznem a témát, és képeit. Kezdőknek javallt!
(#) szucsistvan123 válasza granpa hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

8-10A 24V ez kb 200VA Egy labortápba kellene, tehát nem (mindig) járatnám maxon.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015

Vagy szerzel még egyet ebből, vagy megelégszel kisebb árammal.
(#) szucsistvan123 válasza granpa hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Akkor mennyi a max áram?

I=P/U
(#) ferci válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Ebben a táblázatban kikeresed az SU.... típusok között a te vasad méretét és minden adatot megtalálsz.

hipersil.pdf

Következő: »»   245 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem