Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Az egyszerű "M" vasmag keresztmetszetét hogyan tudom kiszámítani?
Középső lemezszélesség x pakett vastagsággal..
A középső lemezszélesség az, ami a csévében van, a pakettvastagság pedig az összes lemez vastagsága.. ezt összeszorzod, pl. 4 x 4 cm és az 16 ^cm
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
Sziasztok.
Van mód arra, hogy egy 110V-os trafót 230-as hálózattal használjak? Tekerés nélküli módszerre gondolok. Nem kell nagy dolgokra gondolni, max 10W teljesítményű dologról van szó. (Lényegében egy feszültséget szabályoz 0-17V között, max 10W teljesítménnyel.
Tekerés nélkül? Dimmer. Ha nem zavar semmit.
A dimmer nem szerencsés egy trafó elé - különösen, ha egyenirányítás van a szekunderen. Ha csak 10W-ról van szó, akkor megfontolandó a trafó cseréje. Ha ez mechanikai - vagy más speciális okból - nem kivitelezhetó, akkor elő kell állítani számára a 110V-ot egy másik - fele teljesítményű - kicsi trafóval, amelynek van 110V-os megcsapolása. Így takarék-trafó űzemben jól fog működni.
Nincs kapcsolási rajzom a készülékhez, honnan tudjam meg, hogy mekkora feszültségű a szekundere az eredeti trafónak?
Ha 220-v-hoz csatlakoztatom és a mért adatot megfelezem, akkor hamar meghalna szegény, nem?
Eddig akkutöltök elé alkalmaztam, a legnagyobb 50A kimenő áramra lett építve teherautó töltésre amikben van elektronika bőven. Semmi gond.
Még véletlenül se rakd 230-ra, mert rögtön elfüstölhet minden, ameddig mérnél valamit is... és/vagy kimegy a bizti, de a halál valószínű...
Ha semmi más trafós lehetőséged nincs, esetleg csinálhatsz egy behatárolt elektronikát, hogy ne tudd túltekerni a feszt. Sajnos, ide már jó lenne egy leválasztott szkóp, hogy lásd a gyújtáskésleltetést. A diódák fillérekbe kerülnek és én graetz hídba raknék egy megfelelő tirisztort, vele sorba a trafót. A triac több szempontból is kényes maszekban, gyári dimmert meg nem tudsz bekorlátozni. Egy 25-40-es izzóval belőnéd a félhullámokat kb. 5.5- 9,5 msec késleltetés közé, aztán próba.. Viszont ameddig megcsinálnád az egészet, többe kerülne biztos, mint Sebi ajánlása. Tekintettel a 10 wattodra, egy 2x110-es ( vagy 115..120 ) 30-50 VA-es trafó prima lenne a célodra. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
Hello!
Van egy genius 2.1-es hangfalszettem. Úgy néz ki elszállt benne a trafó, és mivel a két fesz. közül egyik sem jön ki ezért a primer a bibis. A szekundert még megtekerném, de egy 220-as primer 1000+ menetét megtekerni az gáz, ráadásul ha én tekerem tuti nem fér bele a meglevő magba. Kapni nem nagyon lehet, mert 18V 1.2A, és 10V 0.7A a kimenet, én még közelit sem találtam. Foglalkozik valaki vagy valamelyik cég ilyen tekercseléssel? Vagy tudtok valami alternatív megoldást javasolni? A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
Tekerni csak hobbiból - mással csináltatni drága. Vehetsz a helyére 2db-ot: egy 18V-ost (2x9V9 és egy 9V-osat.
Ha valamennyi időt szánsz rá, érdemes lebontani a papírt a tekercselés primeréről és megkeresni a hőbiztosítót - valószínűleg az szakadt meg. Néha nem is kell bontani, mert kívül is látszanak a lábak, amit rövidre lehet zárni. Meg kell mérni a leadott szekuder feszt, ha azok jók, akkor nyertél. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
Szia! Én régebben megrendeltem az Árwill-nél és egy hét múlva meg is kaptam amit kértem. Igaz toroid, de nem írtad, milyen kellene. Az nem volt vészesen drágább, mintha bárhol vettem volna máshol kész trafót.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni hogy ti milyen lakkot használtok tekercseléskor. Nekem csak kis mennyiségre volna szükségem.
@Sebi
Voltál szíves hozzászólni. Megtennéd, hogy számszerűsíted? Szorozni tudok, ki is hoztam egy 216-os végeredményt. Nem vagyok szakember, helyes, ha azt mondom ~210VA?
Helló!
Az építek egy labortápot, és ahhoz kellene transzformátort tekercselni. Itt egy link a tápról rajta az adatokkal. Eredetileg egy 12V akkutöltő trafója volt, csak leégett. Ki tudnátok nekem számolni a szükséges menetszámot, és keresztmetszeteket? Úgy hogy 2 ilyen panelt kellene hajtania. (az interneten nem találtam semmit ilyen vassal kapcsolatban) Pár kép és a vas méretei:
Ez alapján senki nem fogja kiszámolni. A vas keresztmetszete kell, ami a kép alapján 25mm szorozva a másik adattal, ami hiányzik.
Nem toroid. EI vagy EE vagy ilyesmi. De ha toroidból is belefér a méretbe nekem az is jó. Utánanézek, köszi.
Mi hiányzik?
Amúgy rá van írva minden! (a rajz közepében, hogy 4 cm vastag!
![]() Vagy mire gondoltál? A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Tehát a vas keresztmetszet 10cm2. Hipersil a neve. Primitívebb kivitelnél használják az egy párt, általában két párral készítik az igényesebb trafókat,
Ha a kettévett mag 4cmx2,5cm akkor az a szükséges infó. Ebben a magban szerintem minimum 1,2T gerjesztés megengedhető, inkább még több is. Ha azzal számolunk akkor 3,75 menet lesz 1V, tehát 862 menet kell a primerre. De én inkább mérnék mint számolnék, az a tuti.
Ha van egy alacsony feszültségű trafód (6-12V körül) meg némi huzalod, akkor meg tudod nézni hogy meddig mehetsz el a gerjesztésben.
Akkor, a ezzel a 3,75 menet/volt-al számolva kb 90 menet a szekunder igaz?
És a keresztmetszetek?
A keresztmetszetek az áramtól, az meg a teljesítménytől (amit kiveszel belőle) függ. Mekkora teljesítményre számoltál? Kb. 100-120VA kivehető ebből a vasból. Attól függően, hogy szakaszos, vagy állandó üzemre használnád. T=1.3, J=2.55(3) adatokkal számolhatsz. Nekem már nem kell végignéznem a témát, és képeit. Kezdőknek javallt!
8-10A 24V ez kb 200VA Egy labortápba kellene, tehát nem (mindig) járatnám maxon.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Vagy szerzel még egyet ebből, vagy megelégszel kisebb árammal.
Akkor mennyi a max áram?
I=P/U
![]()
Ebben a táblázatban kikeresed az SU.... típusok között a te vasad méretét és minden adatot megtalálsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |