Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2498 / 3998
(#) IOsys válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Értem, köszi. De miért nem érdemes? Nézd el a tudatlanságom, csak érdekel. Ha megskalpolnám a szinuszt, a maradék teljesítmény az enyém lenne, ami nem olyan kevés.

Az 1 diódás megoldásra is azt mondta tanárom, hogy nem jó, de hogy miért, az már nem értettem. (csak pár másodpercre tudtam vele beszélni) Szerintem akkor Vpp 16V lenne, a teljesítmény meg annyi, amennyi, de nem értem, miért rossz. Lesz valami baja a fűtőszálnak, ha csak félperiódust kap?
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Hello! És szerinted 8A-t bír egy áramköre? Mert valóban elég vékonyka. Azárt az 230V-on 1840W
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Ezek az áramok, számomra csak maximumok. Nem mindegy a feszültség neme és a terhelés sem. (Ohm-os vagy induktív stb.) Érdekes, hogy a mai világban minden fel méretű lett és kétszer annyit bír. Anno egy KR11-es relére 6A-t írtak. Egy schrack RM 703024 ami hasonló kivitelű, már 16A-t visz.
De ha valamitől üzembiztos működést vársz, tartós a terhelés, érdemes lényegesen túlméretezni a dolgot.
(#) nedudgi válasza IOsys hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Zénerrel a felesleges teljesítményt csak elfűteni lehet. Ráadásul ki kell egészíteni előtétellenállással, tehát teljesítményveszteség mindig lesz hőtermelés képében.
A diódás megoldásra a következőt tudom mondani: Elméletileg mindegy, hogy a pofon energiáját egy, vagy két részletben viseli el az arcod. Ha megkérdeznének melyiket választanád? A fűtőszál sem örül a a rugdosásnak.
(#) pucuka válasza zoka hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Nem jól számolsz. Az adatlapon ott van a max átmeneti ellenállás, ami 100 mohm, azaz 0,1 ohm, lábtól lábig. Az 8 A esetén 6,4 W, persze ez is rengeteg. De az adatlapon látható még egy korrekciós görbe is a kapcsolható áramra.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Tulajdonképpen nem kell ilyen nagy áramot kapcsolnom, mert egy lágyindítóval már ellátott toroidot kapcsol, ami 1000VA. Viszont erősítőt hajt meg, így szinte biztosan kisebb terhelést fog kapni a zene folyamatos változása miatt. Viszont a 2 áramkörét akkor is összekötöm, mert ha nem is kapcsol egyszerre, de valamilyen szinten csak 2 felé tud menni az áram.
(#) granpa válasza IOsys hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

"Hosszú". Nézegesd a zéner adatokat, karakterisztikákat. A pákának nem a feszültség, hanem az összteljesítmény számít (ld. váltakozóáram teljesítménye). Fél periódusonként 'hűl', pihen a betét, nem tud túlhevülni.
(#) IOsys válasza granpa hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Nézegetek mindent 2 napja, és már elég sokféleképp tudom, hogy hogy nem lehet megcsinálni, de azt még nem, hogy hogy lehet.

Van egy páka, aminek a fűtőbetétjén 2A áramot kell átzavarni, ekkor a rajta eső feszültség 24V. A feszültségforrás 30V körül van 2A terhelés esetén (ha jól értelmeztem amit leírtál). A kettő összekötésekor közéjük kell tenni egy valamit, amin 2A áram esetén 6V feszültség esik, és jók vagyunk. A legegyszerűbb ilyen cucc egy villanykörte.
(#) Mircsof válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Bocs, hogy belevau, de ha letekerne a trafóról pár kört az mindent megoldana, vagy esetleg szembe tekerve pár kört a trafó tekercsével, az nem oldaná meg?
(#) nedudgi válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

De, persze. Te tisztába vagy a kérdező ismereteivel?
(#) IOsys válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Ez a trafó eléggé egyben van, tekerni csak akkor szeretném, ha muszáj, vagyis ha már nem kell, és roncsolásig is elmehetek. Igaza van nedudkinek, csak 2 hónapja tanulok elektrót érintőlegesen egy szakmai képzés keretében, amúgy mindent csak netről szaglászok össze.
(#) Mircsof válasza IOsys hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Érthető indok.
Viszont ajánlottak már számodra pár megoldást... ha van esetleg rossz tv monitor abban valószínűleg akad tirisztor, ha az mellett döntenél. De miért nem felel meg az égős megoldás?
(#) IOsys válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

A primer kivezetésen egy egő volt először, de amikor átszaladt rajta a fűtőáram, felizzott és elveszett rajta a teljesítmény (gondolom). Most ha jól értettem, a szekunder és a páka közé kéne tennem ezt az izzót, épp csinálom, próbaképp.
A tirisztorral nem sokra megyek, mert csak a félperiódus elejét vágja, tehát a 32Vpp megmarad. Legalábbis ahogy értem, ez nem megoldás.
Azért nem felel meg az égő, mert nagy.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
(#) IOsys válasza IOsys hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Feladom. A szekunder és a páka közé tett égővel 68Vac-t mértem a szekunderen.
(#) kadarist válasza IOsys hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Nem a pákán kellene mérni?
(#) IOsys válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Ha a táp jó, a többi is jó. Vagy nem? De mindegy, mert a powerled is vibrált, nem volt egészséges így semmi. Lehet, hogy az izzószál az éppen felizzás körül oszcillált, és valami induktív kórság miatt jöhetett a 68V. De mindegy, az izzó egyébként sem opció.
(#) granpa válasza IOsys hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Csak, hogy tisztázzuk: Ha a szekundert leterheled 2A-rel, hány volt van? A 6V, 12W-os égőt sorosan kell kötni a pákával, és a páka bevezető pontjai közt kell mérni a feszültséget. Így 30V-ból (ha 2A-es terhelésnél ennyi a kijövő feszültség) 6V jut az izzóra, 24 a pákára. Hogyan mérted 68V-ot? Írd le. Egy ekkora izzó nincs egy ujjnyi.
(#) nemprofi hozzászólása Feb 12, 2015 /

Van egy előlapi panel nélkűli PC házam. Szeretnék rábarkácsolni egy előlapi panelként funkcionáló régi hangkártyát úgy, hogy a nyákról levágnám a felesleges részt, csak az audio jack-ek forrasztásait tartalmazó nyákcsíkot hagynám meg, erre forrasztanám az alaplap /GIGABYTE GA-M68MT-S2/ front panel ről kihozott vezetékeket. A manual szerint ez AC97 szabvány, tehát akkor ezt a drivert is fel kellene telepíteni? A dolog azért érdekelne, mert erősen romlik a hallásom és az integrált panelről már nem tudok nagyobb hangerőt leszedni. -/fejhallgatóról van szó, és ne mondjátok hogy menjek fülészetre, mert már voltam néhányszor /-. Ha nem jó helyre írtam, elnézést, de a keresőben nem találtam megfelelő topikot, 2621 oldalt visszaolvasni meg nincs türelmem.
(#) lukacsp válasza nemprofi hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Egy fejhallgató erősítő alkalmazását javaslom inkább. Nem nagy mutatvány építeni egyet, van is témája: fejhallgató erősítő.
(#) IOsys válasza granpa hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

16V van, ha terhelem. 24V, ha nem. De ezt úgy mértem, hogy körte volt a primeren. Ha nem volt, akkor 32V van a szekunderen, de úgy nem terheltem.
Körtét írtak utoljára, hogy azt kössem a szekunder és az állomás közé. Én ezt úgy értettem, hogy 230V 60W villanykörtét. Furcsálltam is. Így lett a szekunderen 68V. Az a baj, hogy keveset tudok, mindent szó szerint veszek. Előtte volt szó 6V 12W-os izzóról, de azt én nem körtének hívom. Amúgy mindegy, holnap valószínűleg kapok egy trafót, remélem, elég nagy lesz a feladathoz. Ha nem, akkor kénytelen leszek venni.

Mi a különbség egy izzó, meg egy villanykörte között?
(#) IOsys válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Van, ha a primer körben lévő villanykörtéről beszélünk, utána a körte szót használjuk a szekunder körbe szánt izzóra is. A körte az 230V -os villanykörte, legalábbis errefelé.
(#) nemprofi válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Kösz a választ, szétnézek majd a belinkelt oldalon. Egyébként az előző alaplapomon AC97 muzsikált, nem is volt gondom a hangerősséggel, ámbár a fiam a szomszéd szobából néha átszólt, hogy lejjeb vehetném a hangerőt. Egyébként az elképzelésem megvalósítható?
(#) Mircsof válasza IOsys hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Szerintem erre próbálnak rávezetni, és ehhez elengedhetetlen a 6V 12W-os izzó.

images.jpg

(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2015 / 1

Ezekkel az öregekkel csak a baj van...!
(#) IOsys válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Haha, köszi.
(#) IOsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Innentől tudni fogom, hogy mit értsek körte alatt. A többi meg feldolgozás alatt...
(#) nedudgi válasza IOsys hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Ezért is jó, ha az adatlapjában megadja valaki az irányítószámát, legalább tudni lehet, melyik tájegység nyelvjárását használhatjuk.
(#) pont válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 13, 2015 / 1

Idézet:
„A diódás megoldásra a következőt tudom mondani: Elméletileg mindegy, hogy a pofon energiáját egy, vagy két részletben viseli el az arcod.”
A hasonlatnál maradva inkább arról van szó, hogy másodpercenként jobbról is balról is kapsz pofont (100-at)vagy csak másodpercenként jobbról (50-et). De nem én találtam ki, 30 évvel ezelőtt kaptam Olaszországból egy pákát, ami alapból diódával ment így 20w-ot tudott, ha megnyomtunk rajt egy gombot rövidre zárta a diódát és 40w-ot tudott. Azóta is így alakítom át a pákákat (meg még kicserélem vasalózsinórra a kábeleiket.) és tökéletesen működnek...
Következő: »»   2498 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem