Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Értem, köszi. De miért nem érdemes? Nézd el a tudatlanságom, csak érdekel. Ha megskalpolnám a szinuszt, a maradék teljesítmény az enyém lenne, ami nem olyan kevés.
Az 1 diódás megoldásra is azt mondta tanárom, hogy nem jó, de hogy miért, az már nem értettem. (csak pár másodpercre tudtam vele beszélni) Szerintem akkor Vpp 16V lenne, a teljesítmény meg annyi, amennyi, de nem értem, miért rossz. Lesz valami baja a fűtőszálnak, ha csak félperiódust kap?
Hello! És szerinted 8A-t bír egy áramköre? Mert valóban elég vékonyka. Azárt az 230V-on 1840W
Ezek az áramok, számomra csak maximumok. Nem mindegy a feszültség neme és a terhelés sem. (Ohm-os vagy induktív stb.) Érdekes, hogy a mai világban minden fel méretű lett és kétszer annyit bír. Anno egy KR11-es relére 6A-t írtak. Egy schrack RM 703024 ami hasonló kivitelű, már 16A-t visz.
De ha valamitől üzembiztos működést vársz, tartós a terhelés, érdemes lényegesen túlméretezni a dolgot.
Zénerrel a felesleges teljesítményt csak elfűteni lehet. Ráadásul ki kell egészíteni előtétellenállással, tehát teljesítményveszteség mindig lesz hőtermelés képében.
A diódás megoldásra a következőt tudom mondani: Elméletileg mindegy, hogy a pofon energiáját egy, vagy két részletben viseli el az arcod. Ha megkérdeznének melyiket választanád? A fűtőszál sem örül a a rugdosásnak.
Nem jól számolsz. Az adatlapon ott van a max átmeneti ellenállás, ami 100 mohm, azaz 0,1 ohm, lábtól lábig. Az 8 A esetén 6,4 W, persze ez is rengeteg. De az adatlapon látható még egy korrekciós görbe is a kapcsolható áramra.
Tulajdonképpen nem kell ilyen nagy áramot kapcsolnom, mert egy lágyindítóval már ellátott toroidot kapcsol, ami 1000VA. Viszont erősítőt hajt meg, így szinte biztosan kisebb terhelést fog kapni a zene folyamatos változása miatt. Viszont a 2 áramkörét akkor is összekötöm, mert ha nem is kapcsol egyszerre, de valamilyen szinten csak 2 felé tud menni az áram.
"Hosszú". Nézegesd a zéner adatokat, karakterisztikákat. A pákának nem a feszültség, hanem az összteljesítmény számít (ld. váltakozóáram teljesítménye). Fél periódusonként 'hűl', pihen a betét, nem tud túlhevülni.
Nézegetek mindent 2 napja, és már elég sokféleképp tudom, hogy hogy nem lehet megcsinálni, de azt még nem, hogy hogy lehet.
Van egy páka, aminek a fűtőbetétjén 2A áramot kell átzavarni, ekkor a rajta eső feszültség 24V. A feszültségforrás 30V körül van 2A terhelés esetén (ha jól értelmeztem amit leírtál). A kettő összekötésekor közéjük kell tenni egy valamit, amin 2A áram esetén 6V feszültség esik, és jók vagyunk. A legegyszerűbb ilyen cucc egy villanykörte.
Bocs, hogy belevau, de ha letekerne a trafóról pár kört az mindent megoldana, vagy esetleg szembe tekerve pár kört a trafó tekercsével, az nem oldaná meg?
De, persze. Te tisztába vagy a kérdező ismereteivel?
Ez a trafó eléggé egyben van, tekerni csak akkor szeretném, ha muszáj, vagyis ha már nem kell, és roncsolásig is elmehetek. Igaza van nedudkinek, csak 2 hónapja tanulok elektrót érintőlegesen egy szakmai képzés keretében, amúgy mindent csak netről szaglászok össze.
Érthető indok.
Viszont ajánlottak már számodra pár megoldást... ha van esetleg rossz tv monitor abban valószínűleg akad tirisztor, ha az mellett döntenél. De miért nem felel meg az égős megoldás?
A primer kivezetésen egy egő volt először, de amikor átszaladt rajta a fűtőáram, felizzott és elveszett rajta a teljesítmény (gondolom). Most ha jól értettem, a szekunder és a páka közé kéne tennem ezt az izzót, épp csinálom, próbaképp.
A tirisztorral nem sokra megyek, mert csak a félperiódus elejét vágja, tehát a 32Vpp megmarad. Legalábbis ahogy értem, ez nem megoldás. Azért nem felel meg az égő, mert nagy. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Feladom. A szekunder és a páka közé tett égővel 68Vac-t mértem a szekunderen.
Ha a táp jó, a többi is jó. Vagy nem? De mindegy, mert a powerled is vibrált, nem volt egészséges így semmi. Lehet, hogy az izzószál az éppen felizzás körül oszcillált, és valami induktív kórság miatt jöhetett a 68V. De mindegy, az izzó egyébként sem opció.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Csak, hogy tisztázzuk: Ha a szekundert leterheled 2A-rel, hány volt van? A 6V, 12W-os égőt sorosan kell kötni a pákával, és a páka bevezető pontjai közt kell mérni a feszültséget. Így 30V-ból (ha 2A-es terhelésnél ennyi a kijövő feszültség) 6V jut az izzóra, 24 a pákára. Hogyan mérted 68V-ot? Írd le. Egy ekkora izzó nincs egy ujjnyi.
Van egy előlapi panel nélkűli PC házam. Szeretnék rábarkácsolni egy előlapi panelként funkcionáló régi hangkártyát úgy, hogy a nyákról levágnám a felesleges részt, csak az audio jack-ek forrasztásait tartalmazó nyákcsíkot hagynám meg, erre forrasztanám az alaplap /GIGABYTE GA-M68MT-S2/ front panel ről kihozott vezetékeket. A manual szerint ez AC97 szabvány, tehát akkor ezt a drivert is fel kellene telepíteni? A dolog azért érdekelne, mert erősen romlik a hallásom és az integrált panelről már nem tudok nagyobb hangerőt leszedni. -/fejhallgatóról van szó, és ne mondjátok hogy menjek fülészetre, mert már voltam néhányszor /-. Ha nem jó helyre írtam, elnézést, de a keresőben nem találtam megfelelő topikot, 2621 oldalt visszaolvasni meg nincs türelmem.
Egy fejhallgató erősítő alkalmazását javaslom inkább. Nem nagy mutatvány építeni egyet, van is témája: fejhallgató erősítő.
16V van, ha terhelem. 24V, ha nem. De ezt úgy mértem, hogy körte volt a primeren. Ha nem volt, akkor 32V van a szekunderen, de úgy nem terheltem.
Körtét írtak utoljára, hogy azt kössem a szekunder és az állomás közé. Én ezt úgy értettem, hogy 230V 60W villanykörtét. Furcsálltam is. Így lett a szekunderen 68V. Az a baj, hogy keveset tudok, mindent szó szerint veszek. Előtte volt szó 6V 12W-os izzóról, de azt én nem körtének hívom. Amúgy mindegy, holnap valószínűleg kapok egy trafót, remélem, elég nagy lesz a feladathoz. Ha nem, akkor kénytelen leszek venni. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Mi a különbség egy izzó, meg egy villanykörte között?
Van, ha a primer körben lévő villanykörtéről beszélünk, utána a körte szót használjuk a szekunder körbe szánt izzóra is. A körte az 230V -os villanykörte, legalábbis errefelé.
Kösz a választ, szétnézek majd a belinkelt oldalon. Egyébként az előző alaplapomon AC97 muzsikált, nem is volt gondom a hangerősséggel, ámbár a fiam a szomszéd szobából néha átszólt, hogy lejjeb vehetném a hangerőt. Egyébként az elképzelésem megvalósítható?
Szerintem erre próbálnak rávezetni, és ehhez elengedhetetlen a 6V 12W-os izzó.
Ezekkel az öregekkel csak a baj van...!
Innentől tudni fogom, hogy mit értsek körte alatt. A többi meg feldolgozás alatt...
Ezért is jó, ha az adatlapjában megadja valaki az irányítószámát, legalább tudni lehet, melyik tájegység nyelvjárását használhatjuk.
Idézet: A hasonlatnál maradva inkább arról van szó, hogy másodpercenként jobbról is balról is kapsz pofont (100-at)vagy csak másodpercenként jobbról (50-et). De nem én találtam ki, 30 évvel ezelőtt kaptam Olaszországból egy pákát, ami alapból diódával ment így 20w-ot tudott, ha megnyomtunk rajt egy gombot rövidre zárta a diódát és 40w-ot tudott. Azóta is így alakítom át a pákákat (meg még kicserélem vasalózsinórra a kábeleiket.) és tökéletesen működnek... „A diódás megoldásra a következőt tudom mondani: Elméletileg mindegy, hogy a pofon energiáját egy, vagy két részletben viseli el az arcod.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |