Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
A feladat a következő. Egy vezeték nélküli csengővel "WDB 90" szeretnék meghúzni egy relét időzítéssel, 555-ös monostabil multivibrátor segítségével. A kérdésem a következő. A csengő HF kimenetét direktbe ráköthetem az 555 bemenetére, vagy illő lenne egy diódát elé rakni vagy bármit? Köszi!
Hello! Rákötni akkor lehet bármit az 555 bemenetére, ha annak feszültség szintjei nem haladják meg a tápfeszültséget 0,6..1V-al. Vagy soros ellenállással korlátozni kell az áramot, és védődiódákat kell betenni a tápfeszültség felé. Ekkor azok határolják a beérkező feszültséget. De várhatóan a HF jel amplitúdója nem elegendő nagyságú az 555 billentéséhez. Így célszerű egy egyszerű tranzisztoros "szintillesztést" alkalmazni, ami egyben erősít is. Ekkor a HF jelnek csak a tranyó 600mV-os bázis-emitter feszültségét kell "áttörnie" hogy az indítsa a monostabilt.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Köszönöm a segítséget!
Amint lesz alkalmam megépítem, de előtte lenne itt egy kérdőjel ami nem világos. A hangszóróval párhuzamosan van egy led, ami addig világít amíg szól a csengő, evidens, ha azt vesszük alapul, hogy a jel nyitásra bír egy ledet is még mindig szükségeltetik a szintillesztő? Puszta kíváncsiságból kérdem.
Akkor is kell szintillesztés. Mert a Led feszültsége 1,5..2V ami megint egy tranyó nyitásához elegendő, de az 555 részére nem biztos hogy megfelelő. Az IC 2-es lába a tápfeszültség 1/3-ad része alatt komparál. Aztán tudni kell, hogy a Led-miképpen csatlakozik az áramkörbe. Mely ponton van összekötve a vevő tápja és az 555 tápja, hogy a megfelelő feszültség változás meglegyen.
Tehát, egyébiránt is illik ismerni a rajzokat, úgy lehet valamihez áramkört-összekötést tervezni. Néha az is gond szokott lenni, hogy a vevő össze van kötve más áramkörrel, mert felboríthatja az antenna "ellensúlyát", így érzékenység csökkenés lesz a vége. Ekkor célszerűbb a tranyó helyén egy optocsatolót alkalmazni, ahol az opto Led-et kell a vevő Led helyére bekötni és a opto tranzisztort kollektorkörét pedig úgy ahogy a HF rajzon ábrázoltam.
A led közvetlenül a hangszóróra van forrasztva, egy "fényvezető" elé van helyezve. Funkciója a dizájn, semmi más, szép pirosan világít. Viszont érdekes mód (vagy nem)a vevő kimeneten (2 szál drót) közt nem mérhető ki a GND. A dallam IC-re annyi van írva hogy 2262 (SO-8-as tokozásban), ebből fut ki a hangszóróra a két szál. Na már most, ha ezt szeretném az optokapu diódájára kötni anód - katód kérdés számomra bizonytalanná válik. Vagy az egyik jeldrótot+ egy biztos testpontot használjam?
A biztos test, és az egyik kimenetnek működnie kellene. Az opto polaritását egyébként a ledből el lehet dönteni. Kiveszed, megjegyzed hogy állt, ledet kiméred és az optot ennek megfelelően visszateszed.
Így cselekedtem, aztán meglepetés ért. A led bárhogy forgatva világít, mintha nem lenne polaritása, pedig..
Könnyen előfordulhat, hogy a kimenet hídkapcsolású, a kis tápfesz miatt. Így ott váltófeszültség van. De egy hangszórón mindenképpen, még ha "magának" kell indukálnia, akkor is. A hangszóróval párhuzamos Led elég perverz megoldás. De itt mindenhol a pénz dominál, nem az ésszerűség.
Igen, AC mérhető..
Egy CIR2272GM nevezetű dekóder ic van rajta, ez kapcsolgatja szerintem a dallam ic-t, amit közben már leszedtem..Terveim szerint ennek használom fel a kimenetét a szintillesztőhöz.
Az adatlap mindíg segít. Még akkor is, ha a szöveg kinaiul van.
1 - 8 -ig az A0 - A7 a címző bitek, a párosításhoz, a D0 , D1, VT valamelyikét használhatod további vezérléshez. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Igen-igen..Már túl vagyok rajta. Én a VT-t néztem ki, ez megy a dallam IC-re. Itt az adó megnyomásakor megjelenik a teljes tápfesz (3v), így ha jól sejtem már nem feltétlen kell szintillesztő.
Attól tartok, szintillesztőre mégis szükséged lesz.
Optokapu után érdemes egy tranzisztort rakni erősítés gyanánt? Csak mert ha jól tudom az opto kevés áramot enged át. Illetve a fotodióda bemenetére érdemes védelmet rakni vagy mehet direktbe?
Sohasem árt egy erősítő tranzisztor. A diódája pont annyira robosztus, mint egy normál LED.
Megépítettem, az időzítő része jól működik viszont optokapun keresztül nem billen be az 555..Sőt mintha semmi nem jönne át, a kollektor emitter közt nem mérhető feszültség
Tán elkelne az optóban levő tranzisztorra egy kollektorköri munkaellenllás, kb. 1 - 2 kohm.
És kollektor ellenállása is van a szerencsétlennek? Mert így csak a levegőbe beszélünk..
De 1..2kohm helyett inkább 10..22kohm. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Van, volt a kollektoron 10k, ettol fuggetlenul nem ficcen, csak ha megkerulom.A trigger resz az jo.
Esetleg egy rajz, hogy pontosan mit építettél?
Sziasztok!Megépítettem az első képen szereplő kapcsolást. ami működik is ahogy kell.viszont borzasztóan szívja a 12 voltos elemet ami a v1 re van kötve.Aztán megépítettem a második kapcsolást próbapanelen, és viszont az nem akar sehogy sem működni .Tiná-ban viszont működik .Ha esetleg tudna valaki megoldást szívesen fogadom.(Azt szeretném megoldani,hogy v2 re kötött vezetéknélküli csengő vezérelje a v1 bekapcsolását.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Nincs sok időm, de első ránézésre a 7805 (és az arra kötött jelfogó) tök felesleges.
Keress olyan jelfogót, ami 12V-ról működik, akkor a teljesítmény 20%-ra csökken. A tranzisztor bázisán folyó áramot mindig korlátozni kell. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Mint egy labirintus
Mit tudnál ajánlani, hogy épitsem meg?
Mit, milyen célra? Mi köze, kapcsolata van a vezetéknélküli csengőhöz?
A pontos cél ismerete nélkül, a szóbanforgó rajzok alapján csak tippelni lehetne a helyes megoldásra.
A v2 re kapcsolnám a csengő hangszóróról levágott vezetéket és az kapcsolná a relét mikor bekapcsolom a csengő adójával
Addig fog világítani, amíg a gombot nyomod. Azt szeretnéd? Nem fog sokáig tartani a nyomógomb eleme...
Csak addig kellene világítson míg a csengőhang szól
A keresztkérdések hatására lassan kiderül mit szeretnél. Ha azt is sikerülne elérni, hogy a mondatok végére írásjegyet tegyél, akkor már megérte ma felkelni.
Már csak a jelfogó által kapcsolt 12V világítótest áramforrását kell kiszedni belőled, és tudni fogom, mit is szeretnél.
Az egy 23A elem 12 voltos.
Az egy 55mAh kapacitású elem. A jelfogó önmagában 1-2 üzemóra alatt lenullázza.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |