Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   89 / 854
(#) csatti2 válasza andykaaa hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Egy paraméterrel hívva ugyanannak veszi a háttérszínt is. Ekkor az történik, amit korábban leírtam, azaz csak a betű képpontjait frissíti, a hátteret nem...
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Feb 26, 2015 /

Sziasztok! Egy SD kártyán lévő fájlnál hogyan tudom azt megcsinálni, hogy nem törlöm az egész fájlt, csak törlök belőle egy részt? Előre is köszi!
(#) kocsgab002 hozzászólása Feb 26, 2015 /

Sziasztok.
Most kezdek tanulni programozni Arduino nyelven. Mi a különbség az alábbi kétféle pin-deklarálásában?
  1. const int ledPin=13;
  2. #define ledPin 13

Bocs a láma kérdésért
(#) icserny válasza kocsgab002 hozzászólására (») Feb 27, 2015 / 1

1. int ledPin=13;   //A RAM-ban tárolja a ledPin változót, futás közben változtatható
  2.  const int ledPin=13;  //A Flash memóriában tárolja a ledPin nevű konstans értéket
  3.  #define ledPin 13  //Nem tárolja az adatot, a fordító minden ledPin előfordulást 13-mal helyettesít
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
(#) GPeti1977 válasza icserny hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Akkor nekem is lenne kérdésem, a
static int
volatile int
példa az pontosan micsoda?
(#) csatti2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 27, 2015 / 1

volatile kulcsszó: Nem engedi a fordítónak, hogy kioptimalizálja a változót. Pontosan úgy fordítja majd a kódot, mint ahogy te kitaláltad azt a részt. Ez nagyon fontos olyan változóknál, amiket megszakításokban is használsz. Egy egyszerű példa, beállítasz egy változónál 0 értéket, majd csinálsz egy while ciklust, ami akkor lépne ki amikor a változó értéke egy, viszont sehol sem változtatod a változó értékét a while cikluson belül (mivel megszakításban akarod azt majd átírni). Ilyenkor a fordító simán kioptimalizálja a vizsgálatot egy while(true)-ra és a programod sose fog kilépni a ciklusból. Ezért találták ki a volatile-t, ami megtiltja az ilyen jellegű optimalizációt azzal a változóval kapcsolatban.

static kulcsszó: Kicsit trükkösebb, mert háromféle kontextusban is használható.
1, Függvényen/cikluson belül: A változó csak egyszer inicializálódik (az első lefutáskor állítódik be az értéke, ciklusnál, amikor belép arra sorra), utánna megjegyzi azt és nem törlődik, amikor kilép a függvény. Sokan közületek globális változót használtok erre a célra, de az nem feltétlenül helyes hisz akaratlanul is beleírhattok olyan helyen, aminek semmi köze hozzájuk. Az ilyen static változó viszont csak a függvényen belül látszik.
2, Osztályon belül: Az osztály összes példányánál ugyanaz az érték látható itt. Az ilyen változók eléréséhez még példányosítani sem kell az osztályt, anélkül is elérhető. pl.: osztaly::valtozo = 1;
Inicializálása is az osztálydefiníción kívül történik.
pl.:
  1. class osztaly {
  2. private:
  3. static int valtozo; //itt nem lehet inicializálni!
  4. };
  5.  
  6. int osztaly::valtozo = 1; //incializálás

3, Globális változó esetén:
Csak az adott file-ban lehet a változót elérni. Más fájlból nem lehet tehát hivatkozni rá.
(#) czibulak válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Köszönöm a tippeket!
igazad lehet a komparátorral, én sajnos nem vettem észre a kapcsolási rajzon. multiméterrel mérve 4,5V-jut a mikrokontroller táplábára. Megpróbálok rámérni szkóppal is, azért csak próbálom mert kb 2*annti idős mint én, ráadásul egyetemi laborból selejtezett...(tápkondik picit sípolnak, az időalap pontatlan, a kalibrátorral mérve, viszont a függőleges eltérítés jónak tűnik. Persze dokumentációt nem leltem hozzá.)
Ha van fejelemény írok.

Van valami rettenetesen kicsi jel ráülve a tápra, 0,5V-nál kissebb és 2ms körüli a periódusa, közle szinuszos, sajnos nem tudtam szinkronizálni így futott a kép. Ha zéner diódával állítom elő neki a 3,3v-os referenciát az nem lenne jó neki?
(#) csatti2 válasza czibulak hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Az is jó lenne, természetesen, bár picit túlzás. Csak azért kell a referencia, hogy rendesen nyissa a komparátort, annak meg nA-k kellenek csak (az 1µF kondit, ami a 3V3 regulátor stabilizálását szolgája - ha meghagytad - is feltölti pár tizedmásodperc alatt a fent vázolt feszültségosztó).

Persze, ha nincsenek kéznél megfelelő ellenállások, akkor jó lesz a zener is.

A meglévő ellenállásokból 3,4V jön ki.
A meglévő zéner meg 3,6V -ot.

Teljesen jó. Az a lényeg, hogy "legyőzze" a Vin feszültségét. Másra úgysem használod a kártyán.
(#) Tetye hozzászólása Feb 27, 2015 /

Arduinoval sikerült már valakinek mysql kapcsolatot létrehoznia?
Kb 70féle mintával próbálkoztam nagy része le se fordul ami igen az pedig azt dobja vissza hogy not connected.
Server oldal full rendben van, wireshark al nézem a forgalmat és csak pár ARP csomag jön a mega felől.
Valaki ? Tipp?

Kezdek összezavarodni, ködössé vált a komparátor működése... Adtam 3,6V-ot a 3,3V os pinre, szépen eljut a komparátor bemenetére, de a kimenet 0, a tranyó kapja ezt a 0-át rácsra, és átenged 4,8V-ot. Most mit is kéne nekik csinálniuk? A komparátor 5V-ra kéne billenjen nem?

Nem. P-MOSFET van ott. Az negatív Vgs-nél nyit (azaz a gate alacsonyabb feszültségű mint a source egy bizonyos feszültséggel, ezt hívják az adatlapon Vgs(th)-nak). Tehát a 0V fogja nyitni és a source közeli feszszint zárni ebben az esetben (mivel a komparátorként használt műveleti erősítő a két véghelyzet valamelyikén kerül majd szaturációs állapotba, ugye itt nem valódi komparátorról beszélünk [már abból gyanús lehet, hogy nincs felhúzó ellenállás]).

Kipróbáltam laptopról a cuccot, ott nincs az a fentebb említett zaj ráülve az 5V-ra. a feszültsége 5,07V, a FET-nek viszont már a bementén is csak 4,85V van, a kimenetén szintúgy, tehát szépen kinyit, akkor is ha berakom a referinciát a komparátornak, akkor is ha kiszedem.
De akkor mi a búbánaton esik az a 200mV? A kapcsolási rajzon semmi sincs az USB csati és a FET között.

Mérd meg a FET source és drain lábai közötti feszültségkülönbséget. Adatlap.
Mennyit kapsz?
A 3V3-ra köss egy 1k-s ellenálláson keresztül földet egy rövid időre (a feszosztó híd nélkül persze). Utána is marad az 5V vagy visszaesik?

9,4mV ot mértem.

Az oké. Mi a helyzet a másik kérdésemmel?

Hol mérted az 5.07V-t? Mérd még ki az F1-es PTC-t is. Ki tudja milyen minőségű.

Nem esik le.

Azon 81mV esik.

Adtam neki 9V-ot VIN-re elemről, 200mA-t fogyaszt, ha kiszedem az ATMEGA328-at akkor csak 89mA-t. Ez azthiszem okot adhat az aggodalomra.

Hát sajna igen. 10-20mA-nél többet üresjáratban (16MHz-en 5V-on) nem lenne szabad fogyasztania.
Az a 89mA is sok amúgy. Más gond is lehet még ott.

Megsült volna a bootloader is?
De mégis mitől? A 2,1mmes jacken kapott feszt, ott van egy soros dióda és megy a stabilizátorba, az pedig még most is működik. A fogyasztás kb 0,6A volt kapcsoló tranzisztorokon keresztül az 5V pinről.
(#) GPeti1977 válasza Tetye hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Igen sikerült.

Jajj. Megválaszoltad mi is történt... Inkább azon csodálkozom miért nem az 5V regulátor szállt el.
12,7V betápnál 5V-os lineáris regulátort terhelve 0,6A-el 4,62W-ot kell eldisszipálni egy külön hűtőborda nélküli alkatrészen.... Az nagyon sok. Egy átlagos TO-220-as 7805-ös például bőven 300C-ra melegedne tőle (borda nélkül). Itt egy kicsit segíthetett, hogy a nyákra van forrasztva így picit növeli a hőleadási képességét, de annyit azért nem.

Ilyen esetben (akkumulátorról akarod használni) érdemes tervezni egy buck-down regulátort. Az ilyen regulátorral viszonylag energia hatékonyan lehet 5V-ot (vagy ami kell) előállítani. A lineáris regulátoroknál legalábbis sokkal hatékonyabban.

Találtam egy cuki kis rövidzárat a bootloaderen. Sárga négyszög jelöli hogy hol van. 1K ellenálláson keresztül testre van huzva a 12-es és 13-as láb, kapcsirajzon csak a 13-as van. gondolom a "lebegő" lábakat itt földelik, de a 12 nem jut közvetlen testre.

short.png

(#) Tetye válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Tudnál segíteni esetleg hogy milyen library-t használsz és azt hogyan?
Én most ott tartok hogy agyon van mókolva az egyetlen kód ami lefordult, már nem téma hogy 3-4szer kiírja hogy nem tudod csatlakozni mert attól még küldözgetem a az insertet 1szer azért meg is szokta kapni a server de valamiért akkor sem tudja beilleszteni.

Nem. A konfigurálatlan lábak nincsenek sehová kötve. Különben kinyírhatná magát a uC az első felprogramozási kísérlet előtt. Az ATMEGA16U2-n egy LUFA framework-ön alapuló USB to Serial program fut. Amennyire én tudom ezeket a lábakat nem használja ezért igazából nem ölheti meg ha rövidre vannak zárva (persze ettől még nem jó).

Na látod ebe nem gondoltam bele. Pedig tehettem volna stabilizátort külsőt, megfelelő hűtéssel, sőt van egy kínai buck-boost konverterem is.
De az még mindíg magas hogy miért nem lépett működésbe a stab IC védelme? Az adatlap szerint van thermal shutdown.

165C-nál thermal shutdown (szerintem egy AMS1117 klón lesz a kártyádon 5V regulátorként) de 125C felett már károsodhat ha hosszútávon rajta van. Az is lehet, hogy több mint 5V-ot átengedett kínjában, ha jól emlékszem ráadásul közel van a 3V3 regulátorhoz is, lehet azt is sütögette.
Következő: »»   89 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem