Fórum témák
» Több friss téma |
Értem én, te nem értesz vele egyet, én igen. Kész, emiatt nem fogunk egymásnak ugrani. Arról pedig, hogy akkor ez mennyire volt a többség akarata, és mennyire néhány izgága pesti hangadóé, abba ne menjünk bele, mert messzire vezetne, és tényleg nem idevaló.
Elolvastam az összes hozzászólást, és azt hiszem egyre inkább arra hajazok, hogy csak megváltoztatom a hívójelem. Úgy látszik mégsem vagyok annyira maradi..
![]()
Igen Rumcájsz ,
Annak idején már az is elég szokatlan volt, hogy bevezették az egyéni hívójelekben a három betűs suffixet mint nekem és néhány velem egy időben kérelmező egyénnek is. De amikor hordozhatóak lettek a hívójelek és nem kellett adni a más körzetekből forgalmazóknak a / körzet számot az tényleg káosz volt vagy legalább is követhetetlen. Régen egy URH versenyen egyből tudta az ember merre tekerje az antennát. Valamint hallom az éterben rég elhunyt Békés megyei amatőr társak hívójelét Szegedről , innen-onnan. Azóta megbékéltem a hosszú hívójelemmel sőt sokszor utána adom a /P /QRP jelzőt, hogy még hosszabb legyen ![]() Üdv. Gábor HA8LKM/P/QRP
Igy van Gábor!
Én még a 3 betűs suffixok ellen is voltam.... Agyament dolog volt, de mégis volt benne logika... Viszont pozitív hogy a 3 betűsek is kérhetnek 2 betűset! Lehetnél HA8LK is pölö....
:-A HA1DLX sem rövid, de nagyon örültem neki
Sziasztok! Hány éves kortól lehet letenni a rádióamatőr vizsgát?
Halihó!
Kezdő (entry) vizsgát bármennyitől 16 év alatt vagy 60 fölött, de ez az engedély csak 18 éves korodig lesz érvényes (meg persze 60 fölött). Ettől magasabb fokozatút (alap vagy HAREC) 14 év felett . (A most érvényes 15/2013 NMHH rendelet szerint - egyébként a vizsgán ezt is tudni kell ![]()
Köszi a választ! 15 éves vagyok. Egy alapfokúval milyen frekvenciákon és milyen teljesítménnyel rádiózhatok?
Szia.
MRASZ- nézz körül itt. Jogszabályok-olvasgasd, mert van belőle kérdés és nagyot lehet belőle bukni.
Milyen könyvekből vagy hogyan lehet felkészülni a vizsgára?
Internetes tananyag. Plusz Rádióamatőrök kézikönyve 1978, illetve a Készüljünk a rádióamatőr vizsgára. Jó könyv még a Rádióamatőrök barkácskönyve, illetve a Rádiótechnikai kislexikon. Az első kettőt innen lehet letölteni, illetve itt is van internetes tananyag. Sok szerencsét és tanulást.
Mellesleg azért linkeltem be a Magyar Rádióamatőr Szövetség oldalát, mert ott van a vizsgafelkészítő tananyag, a vizsgák időpontja, illetve sok friss hír. Jó tananyag még az RT évkönyvek is. Illetve majd elfelejtettem: HamWiki-a rádióamatőr wikipédia. A google-t gondolom mondani sem kell. ![]()
Köszönöm a segítséget! Elkezdek tanulni ha az időm is engedi!
![]()
Amúgy Pilisben vannak rádiósok. Igaz PMR/CB nem rádióamatőr, de biztosan segítenek. Pilismeteor.
Azért élnek ilyen frissen a könyvek címei, mert én is most tanulok a vizsgára, ezek a könyvek szinte mind ott van az ágy mellett esti olvasmánynak. Jó tanulás még a készüléképítés, engedély nélkül ugye csak vevők, de itt a fórumon sokan vannak akik QRP konstruktőrök. De persze legkönnyebb egy klubban megtanulni az alapokat, csak sajnos ez ma már egyre nehezebb,mert egyre kevesebb az aktív klub, de nézz körbe, hátha van a környéken egy segítőkész rádióamatőr.
Sziasztok.
Elkészültem két rádióval is! Bár nem egyszerre, de most jutott időm írni. Az első, egy szinkrodin rádió, 3 tranzisztorral felépítve DBM keverővel nagy impedanciás fejhallgatóhoz. Szépen hozza az állomásokat, múlt este tisztán hallgattam vele egy kézi távíró állomást és több géptávírót. Fogtam vele SSB is, de erről később. Ez a rádió kapott egy kis fadobozt, skála még nem készült el, csak nagyjából. Ezt majd pótolom, amint lesz frekvenciamérőm. A hangerőszabályzónak nincs sok értelme, így se valami hangos. A másik készülék ,,csak" egy deszkamodell, Polyakov féle keverővel. Nagy nehezen elindult az oszcillátora (ennek a jele látható az oszcilloszkópon). A tekercsek közötti csatolást elég jól eltaláltam, mert jó hangos lett. Az asztalra letett fejhallgató feltekert hangerőnél szinte üvölt (fejre felvenni nem is lehet). Sajnos ez nem olyan szelektív mint a másik, gondolom azért mert a modulátor rezgőköre még nincs teljesen beállítva (körül belül ott van, de nem tökéletes). És amit emlegettem az elején SSB. Tapasztaltam egy érdekes dolgot mind a két rádión jelentkezett. Ha a rádióval SSB állomást hallgatnék akkor pont amikor jól ráhangolom a rádiót a jelre, vagyis nem torzít, érthető lenne akkor őrült hangerővel elkezd sípolni a készülék. Ahogy elhangolom az SSB állomásról úgy mélyül a sípolás, majd elhal. De addigra már nem hallom az állomást. Én ronthattam el valamit? Az SSB állomás lehet AM is, nem tudom kivenni miről beszélnek, mert úgy sípol, hogy érthetetlen.
Nekem tetszenek a konstrukcióid!
![]()
Bővebben: Link Mi a véleményetek a csatolt két sávos kézi adó-vevőről? Találtam magyar nyelvű utasítást és hazai forrást is, igaz drágábban.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Köszönöm. Hát nem bonyolítom túl az biztos.
![]() Közben beépítettem az elsőbe egy HF végerősítőt, sokkal hangosabb lett, most már ki tud hajtani egy hagyományos fejhallgatót is, nem kell hozzá a nagy impedanciás.
Ezt a nagy impedanciás fejhallgató kérdést 20 éve nem értem. Van róla képed, hogy hogyan néz ki egy ilyen a valóságban?
Például ez is az.
Egy kis mágnes alul, két lágyvas ( együtt U-alak), rajtuk "hajszálvékony" tekercs, 1-2 kohm-os ellenállással. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Nekem sok konstrukcióm megakadt kölyökként azon, hogy a füles 32 ohmos volt
![]()
Ja, hát az sokkal "újabb".... ezek pedig hajaj...
![]() Persze használhatsz kis illesztőtrafót a 32 ohm-os füleshez.
Az enyém ilyen:STEIN. 4 kohm az impedanciája. Ez azért jó, mert a nagy ellenállás miatt kis áram folyik rajta, ezért nem kell akkora árammal hajtani, egyszerűbb erősítő is elég hozzá, detektorosnál pedig nem terheli annyira a detektort.
A másik fejhallgatóm ilyen:TESLA ARF 276. 2x150 ohm. Nagyon szeretem, mert rásimul a fejre, nem hallok mást csak azt ami fejhallgatóban szól.
Szendi! Puskás börzéken sok ilyet találhatsz , pláne ha nosztalgia is van
![]() Érdekes módon a több évtizedes használat, hányódás ... stb. hatására mégis működnek, a selyemzsinórba szőtt vezeték szálak még most se törtek el ... stb. Amit említesz 32 ohm mai füleseket pedig lehet eldobni évek/hónapok után . Tudom nem egy kategória ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Sziasztok!
Engem jelenleg inkább az illesztő trafó fogott meg. Gyakorlatilag 2k/32 ohmot kell tekerni kicsiben? Fel tudom méretezni, ki fogom próbálni.
Szia!
Kicsiben elég nehéz lesz megcsinálnod a tekercselés miatt, mert nagyon vékony drót kell a primerre. Egyebekben úgy képzeld el, mint egy kimenőtrafó, csak nem csöves kategória. Szerzel egy régi "nagyméretű" tranzisztorosból egy trafót, aztán két részben teletekered 0.1 körüli dróttal, közéjük 0.15-0.2-ből a fülesnek annyit, hogy az áttétel legalább hatszoros legyen. Légrés elég 0.1 mm is. Ha gondolod, így már egy kis tranyót is alátehetsz, ha kevés a hangerő.
Annyit még hozzáteszek, hogy az illesztés egyértelmű legyen, az áttétel a két "ohm" arányának a gyökével egyenlő.
Itt az a zavaró, hogy az impedanciába eléggé beszámítandó az ohm-os tag, az R is. A régi fejhallgatóknak pedig ez volt az egyik lényeges tulajdonsága a nagy menetszám ( és XL ) mellett.. Neked ezt kéne modellezni közelítőleg, mert az 1-2 k-t nehéz lenne előre tudnod ( mi fér rá). A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
A detektoros topicban sima hálózati trafókat(220/10-30V) is emlegettek nem egyszer illesztőnek.
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |