Fórum témák
» Több friss téma |
Az smd ledszalag vegyes kapcsolású. 3 sorbakötött lednek 12V-ra van beállítva a szinenkénti áramkorlát egy egy ellenállással, és ezek a sorok vannak párhuzamosan kötve. 5mm-es lednél is illik így csinálni, tápfesztől függően sorbakötni x darab ledet, áramot beállítani egy egy ellenállással , majd a sorokat párhuzamosan kötni. 100 db ledet nem kötnék párhuzamosan.
Igen, közben már végignéztem a vezetősávokat, a melléklet szerint vannak kötve. Az 5mm-es RGB LED-del csak egy baj van: 4 lába van és nem lehet őket sorba kötni a lábszámából adódóan. Ha ennek is 6 lába lenne, akkor lenne csak megoldható.
Mi az akadálya annak, hogy színenként külön LED legyen az 5mm változatban?
Mert nem lehet megoldani a közös láb miatt. Azt meg lehet csinálni persze, hogy az egyszínűeket összekössem, de nem lehetne 3-3 LED-et sorbakötni, vagy tévedek?
Külön piros, külön zöld, és külön kék LED, amire gondoltam. Akkor nincs közös láb.
Igen, ebben az esetben meg lehetne csinálni, csak úgy jobban érzékelhető a kevert színárnyalat, ha egy tokban vannak a LED-ek. Ezért gondoltam ilyen SMD-s változatban megépíteni, de akkor ezek szerint működni fog a dolog, köszönöm a válaszokat!
Valóban, 4 lábbú ledet nem tudsz sorbakötni. Persze lehet, párhuzamosan kötni a ledeket, csak akkor mindegyik elé kell ellenállás 100 lednél ez 300 darab . Ezze lehet spórolni, hogy több párhuzamosan kötött led elé teszel 1 ellenállást. De vigyázni kellaz áraam beállítással, mert ha egy elszáll viszi a többit is amivel direkt van összekötve.
Ma vissza utalta a teljes árat. Pedig én nem is replikáztam, csak neutralt adtam, ennyi elég volt. Igaz, egy feedback módosítást kért érte. Így megkapta a pozitívot.
Ez azt bizonyítja, hogy nem mindegyik kínai csaló, legfeljebb kereskedő.
Sziasztok!
Vettem 3 DB RGB LED-et vezérlővel, viszont problémába ütköztem: a LED-ek + lába van közösitve, a - lábai vanna szétszedve (legalábbis a multiméter és egy neten talált ebayes adatlap szerint). Legjobb tudtommal a + láb elé kellene rakni az előtétjét, de akkor a bekapcsolt diódák érdekes feszültség-áram, igy teljesitmény-fényerő kombinációkat tudnának kiadni. Tehetem a diódák - lábához az áramkorlátozó ellenállást? Egyébként miért kell a + oldalra rakni? Válaszokat előre is köszönöm
Hello! Miért? Ki mondta hogy oda kell tenni?.. Ha közös anódos az RGB Led, akkor a katódokkal kell sorba az előtét ellenállás. Ha közös katódos, akkor az anódokkal sorba. Más lehetőség nem igen van..
A buktató ott van, hogy a távvezérlő ható- és látókörében kell lenni a körtéknek. Ha ez a kritérium teljesül, akkor egy vezérlővel működnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
Hali!
Idő közben rájöttem, mi volt a baj a LED szalaggal. Nem az volt a hibás, hanem én, mert nem alumínium sínre vagy más jó hővezető anyagra ragasztottam fel, hanem a konyhaszekrény alá egy habosított műanyag csíkra, ami valamilyen szinten még hőszigetelő is. A napokban találtam egy leírást neten, hogy hogyan is kell ezekkel a LED szalagokkal bánni, hogy hosszú életűek és jó fényük legyen. Íme az oldal: Bővebben: Link Több érdekes és tanulságos leírást is találni, kezdőknek mindenképpen ajánlott átböngészni, mielőtt nekilátnak a LED szalagos ügyködésnek. Én igaz már régóta foglalkozok elektronikával és azon belül is a ledes dolgokkal, de ez a LED szalag nekem is új volt, meg is volt a tanulópénz a nem utána járásnak. Sok sikert! A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
Végül is egy spotlámpába tenném őket. Csak egy kis szobában lennének.
Hello!
GU10-es foglalatú LED-es spotlámpák fényerő szabályzását milyen módon érdemes megoldani? Egy triakos fázishasításos szabályzással, vagy autotrafóval tápfesz-csökkentéssel?
Leginkább sehogy.
Azt ugyan nem írtad, hogy milyen lámpáról van szó, de a legtöbb meghajtó a tápfeszültségtől függetlenül igyekszik fenntartani egy konstans áramot. Ezt igazolja, ha egy jelzőfényes kapcsolóval van sorbakötve a lámpa, akkor a glimm áramától időnként villan egyet. Csak akkor megoldható a feladvány, ha dimmelhető körtéről van szó.
Sziasztok!
A következő problémával állok szemben led-es világítást szeretnék csinálni lehetőleg power leddel de 42V-os a hálózat sehol nem találtam olyan áramgenerátor rajzot ami ennyit elvisel és erre a feszre már a stab ic se jó... Találtam egy jó kis ic-t : FL7701 csak ilyet meg nem találok kis hazánkban Valakinek ötlet? Esetleg rajz?
Szia!
Hány W-os LED-eket akarsz használni? A 42V az egyen vagy váltó? A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
egy db 1W-os ledet . Váltó 42V De semmiből se tart egyenírányítani.
Sziasztok!
Autó beltéri világításának izzóját kicseréltem LED-re. A kapcsoló azon az álláson van, amikor az ajtó kinyitására világít csak az izzó. Ilyenkor, ha be van csukva az ajtó akkor nem alszik ki teljesen a LED, hanem nagyon halványan világít. Olyan mintha mégis kapna valamennyi feszültséget az izzó. A gyári izzószálas izzó 5W, a LED viszont jóval kevesebb. Lehetséges, hogy az alacsony áramfelvétele miatt pislákol?
Precízen fogalmazva az átfolyó alacsony áram miatt világít.
Vagy a kapcsoló átvezet, vagy valamilyen kiegészítő elektronika van az ajtónyitás kapcsolóra kötve. Érdemes lenne megmérni, mekkora áram folyik csukott ajtónál - az akku lemerülhet hosszabb állás alatt. A LED meglepően alacsony áram esetén is ad ki fényt, pár mikroamper is elég lehet. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Pontosabba ez a fajta izzó az. Sajnos a specifikációjába nincs benne, hogy mekkora teljesítményű az izzó. Ránézésre, van ötleted, hogy kb. mekkora lehet egy db SMD LED áramfelvétele?
Meg lehet tippelni, ha ismerjük az ellenállások értékét. Fedélzeti feszültég mínusz 3x 3,2V osztva az ellenállással.
Szia! Valószínűleg valamelyik ajtókapcsolónál valami nedves szennyeződés van és az átvezet. Vagy valamelyik kábel sérült valahol. A kapcsolók többnyire a belső küszöbhöz közel, azok felett vannak és a küszöbön belül van végighúzva a kábelezésük. Ha a küszöb valahol ki van lyukadva rozsdásodás miatt, akkor víz mehet bele. Az meg átvezethet.
De akár az ajtónyitás -érzékelő elektronikán is átszivároghat annyi áram. Ha nem víz miatti szivárgás, akkor próbáld meg azt, hogy párhuzamosan kötsz a világítással egy ellenállást, pl. 680 Ohm 0,5W körülit. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Köszi! Tulajdonképpen ez egy új autó, nincs még egy éves. Ha elvileg nagyobb teljesítményű izzót teszek bele, mondjuk 1.5 W, akkor nem kell, hogy zárt ajtók mellett is világítson halványan?
Hello. Ha nem zavar èjszaka vezetès közben, akkor ne is törődj vele, èn màr sok autóba is raktam ès azok közül többnèl is fennàllt ez a dolog, de olyan kicsi az àram, hogy nem fog lemerülni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |