Fórum témák
» Több friss téma |
Multicopterek, nulláról az UAV-kig I. - Alapok
Multicopterek, nulláról az UAV-kig II. - Építés Multicopterek, nulláról az UAV-kig III. - IMU szenzorok
Látod azt hívják a pwm jelnek ahogy leírtad.
PPM és PWM
Bővebben: Link
Szia! Ha menne az jó lenne, kipróbálom! Az AVR-eket nem ismerem annyira, viszont úgy tudom, hogy ott 1 órajel alatt egy utasítást végez, tehát 16Mhz 16MIPS teljesítmény. (lehet hogy tévedek javítsatok ha nem így van!) Én 64Mhz belső órajeű PIC-kel érem el a 16MIPS-et mert ott 4 órajel 1 utasítás. Akkor elvileg a PIC-em hardveres PWM modulja is képes a 400Hz re. Én átböngésztem jópár google találatot és mindenhol PWM et említenek ESC input jelnek. A PPM jelet az ESC és a motor között találnám logikusnak. Köszönöm a segítséget!
Sziasztok! Már egy ideje próbálom működésre bírni a motorokat, de az ESC-knek csak nem találom el a megfelelő vezérlő jelet. Megtaláltam egy adatlapban, hogy 50z-től 435Hz ig képes a mintavételezésre, de próbáltam már 50,100,300 és 400Hz es PWM-mel is de csak a 2mp enkénti "beep" jön a motorokból... 2 cellás 7,4V -os LiPo akksival tesztelném. Gondolom nem ez a baj, mert az ESC leírásában a 2mp-enkénti "beep" jelhibát jelent... Valakinek ötlet?
Szia. Csinálj egy szervó tesztert .
A négyezer hatszáztizenkét betűs linked törölve! Mod. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Bővebben: LinkHagyd már azt a PWM et . PPm et adj neki. 20msec után 1 msec széles impulzus-20 msec szünet-újabb 1 msec inp.stb. Ha nem 1 nsec széles jelet kap akkor biztonsági okokból nem engedi forogni a motort. Be jelentkező csipogás után lehet az 1 msec jel szélességet lassan növelve mehet ki a max 2 msec jel , ami a max fordulat lessz. Van oszcilloszkópod ???
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Szia! Oszcilloszkópom nincs, de digitális analizátorom van, azzal tudok vizsgálni jelalakokat. Utánanézek akkor a servo vezérlésnek! Kipróbálom ahogy leírtad. Majd jelentkezem! Köszi!
Közben sikerült működésre bírnom az ESC-t. 244Hz es PWM jel 1,5ms és 2-2,2ms közötti kitöltéssel valóban tökéletesen működik.
PIC-et nem igazán találom alkalmasnak erre a célra, a PIC32-nek is csak 5 pwm kimenete van, egy nagyobb AVR 8bites meg vagy 12, igaz ha a timer modult elhasználod másra (ppm jel beolvasása) akkor kevesebb marad.
Ami a tuti vezérlés az az XMEGA család, azért jó mert 16 bites felbontás is lehetséges, így a motorokhoz a pwm jel is finomabb meg a vevőről érkező ppm jelet is nagyobb felbontásban lehet beolvasni.
Szia! Valószínűleg jobb lenne AVR-rel, de eddig csak PIC-kel foglalkoztam, tehát ez a hazai pálya. Pl: a PIC18F4431 8db HW-es PWM csatornával rendelkezik. Egyébként, Nem 1 PIC-kel fogom megoldani a vezérlést, hanem 2 vel. Lesz egy nagyobb teljesítményű, amivel kezelem az adó-vevőt, a szenzorok jeleit feldolgozom, átlagolom stb, és lesz egy PIC ami csak a motorokat vezérli. A 2 pic között pl: SPI-vel kommunikálok. A távirányítást nem PPM jeles adóval szeretném megoldani, hanem egy régebbi hozzászólásomban említett megoldással.
Sziasztok! Közben pakolgatom össze az alkatrészeket, bár a vezérlés még fejlesztés alatt. Következő lépésként építek egy állványt, amin tudom majd kalibrálni a mozgás szabályzást.
A szerkezet eddig a képen látható állapotban van.
Idézet: „244Hz es PWM jel 1,5ms és 2-2,2ms közötti kitöltéssel valóban tökéletesen működik.” Gyakorlatilag egy felgyorsított PPM jelet csináltál, amit képes kezelni a szabályzód. 1-2ms-nak felel meg a 0-180fok szervóknál, szabályzónál meg 0-100% gáz.
A 244Hz a legmagasabb freki amit PIC-cel hardveresen meg tudtam oldani, úgy hogy 10Bites felbontás maradjon. Az ESC 432Hz ig támogatná. Törekedtem a minél gyorsabb mintavételezésre és nagyobb felbontásra.
Lesz benne gyorsulásmérő vagy csak giroszkóp?
Tapasztalat hogy jó ha van mindkettő. Nem quad-on volt használva de a lényeg ugyan az. Kell mindkettő, hogy korrigálják egymás hibáit.
Programozás szempontjából kérdezem, ami egy ilyen szerkezetben nehéz a komplementer szűrő algoritmus hogy a gyro driftjét a gyorsulásmérővel szép lassan kompenzáljuk, illetve ami még nehezebb a PID szabályozás illetve ennek skálázása.
Lesz benne egy IMU-80-as szenzor modul amin rajta van a giroszkóp, gyorsulásérzékelő, légnyomás mérő, és egy iránytű IC. A giro-t és a gyorsulásmérőt kipróbáltam, (Nokia 3310 LCD modulra kiraktam a tengely értékeket). Már látom, hogy nem lesz egyszerű feladat megírni a progit, de elöbb utóbb meglesz. Egyébként ha már eljutok odáig, hogy repülni képes, akkor majd GPS-modult is tervezek rá, hogy szél esetén is tartsa a pozíciót.
Alakul, gratulálok. Ma sajnos össze törtem az egyik quadomat. Olyan viharos szélben próbáltam repülni, amilyenben épeszű ember TV t néz.
Erről egy mélyenszántó idézet jut eszembe: "Néha megesik, hogy a csiga is elesik..." Egyébként részvétem! Elég költségesek lehetnek az ilyen balesetek.
Semmi kár. Egy kar tört le de még légcsavar se tört. (jók a karbon propok )
El is kezdtem csinálni új vázat mert ez egy minimál projekt volt. Holnap repülhetne , de inkább hagyom meg száradni a ragasztót.
Sziasztok! Nagy a csend a témában. Mindenkinek repül szépen a kopter? Ballagemann2031-et kérdezem, hogy áll a projektel?
Szia! A munkám miatt nagyon lassan haladtam vele, sőt 3 hónapig egyáltalán nem tudtam vele foglalkozni. Viszont apránként haladtam a hardverel, a quadro vezérlőpanele 95% os, az LCD hiányzik még róla és 4 SMD fet amit nem tudtam még beszerezni. A programozást már elkezdtem, egyenlőre hardver tesztelő progikat írtam, hogy hibát keressek, egyenlőre nincs. Holnap felrakom az LCD-t és teszek fel fotót a vezérlő panelről. Addig is megmutatom a nyáktervet, abból kiderül a felépítése. Az IMU modul és a radio modul foglalatban lesz, ezért csak a foglalat látható most.
A kijelzőt még mindig nem szereltem fel, mert amíg nincs másik, addig a gyakorló panelen hagyom úgy döntöttem. (nokia 3310-es kijelző) Csatolom a képeket a panelről!
Most raktam össze a quadrokopterem, multiwii-s arduino szoftver, Arduino mega board, u-blox gps, magnetométer, barométer, MPU-6050 IMU, hobbyking 2,4GHz vevő (HKT6A) amin ki van vezetve a sum ppm jel (valamiért nem publikus hogy tudja). Magától visszajön GPS segítségével ha elveszteném az irányítást vagy messze repül és nem látom, még egy gimbal mechanika kell rá.
Szia! Gratulálok a géphez! Jól néz ki és a tudása is irigylésre méltó. Sajnos én zsákutcába futottam az általam tervezett panellal... A következő vezérlést majd 16 bites PIC-cel fogom tervezni, jelenleg tanulom programozni a 16biteseket... Pár év és az én gépem is repülni fog
Nulláról lehetetlen egy ilyen gép szoftveres megírása, hidd el nagy emberek is próbálkoztak már ezzel sikertelenül. Inkább tanulmányozd az open source vezérlőket (pl multiwii).
Az enyém is patentosan repül most már. Ma délelőtt megrokkant picit, 550-ből 450-esre kellett a méretét faragni.. Amúgy gyakorlatilag ugyan ez a rendszere mint a tiedén. U-blox még nincs, de ami késik nem múlik..
Balagemann2031: Ha van rengeteg pénzed, korlátlan időd, és nem érdekel hogy fog-e repülni valaha akkor el lehet szórakozni saját szoftverrel, de érdemesebb a multiwii-t rárakni. Azzal is lehet sz*pni ha olyan funkciókat akarsz mint amit egy Naza vezérlő tud mondjuk.. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
Hát igen, lehet meg tudja írni a szoftvert, de akkor még tudni kell vezetni ami megtanulható akár egy olcsó rtf modellen, azután be kell tudni állítani a PID paramétereket, és ha minden jó csak az a baj hogy rázkódik azért nem repül akkor ha nincs gyakorlata honnan tudja hogy ez a baj.
Nekem sikerült egy teljesen saját trikoptert kifejleszteni ami repült is de messze volt még egy legegyszerűbbtől is. Úgy volt megoldva hogy trikopternek 3 motor, 3 szabályzó van, az egyik motor szervóval dönthető hogy ne pörögjön, a távirányítón heli-120 fok mix beállítva, de a 3 szabályzó és a szervó pwm jele belement egy PIC12F675 re épülő elektronikára, minden karon volt egy ilyen meg középen a yaw szervónak, a kontroller analóg gyroszkóp jelét digitalizálta ami szintén a panelen a karra ragasztva, megmérte a bejövő impulzus szélességét majd a gyro digitalizált jelét előjelesen hozzáadta így adta ki a szabályozással ellátott impulzus hosszt, az erősség egy potival lehetett szabályozni így a PID szabályozás csak D paramétere volt meg de repült.
No igen. Sokszor ezeknél is fel tud lépni olyan körülmény hogy megizzasztja az embert pár másodperc alatt. Az meg a másik, igaz is erről meg is feledkeztem. A rázkódás: A MultiWii-ben is van egy bő 20 soros rész ami szűri, meg a beállításai.. Az RTF modelleket én személy szerint ellenzem. Nagyon felhígult már így is a modellező szakma, azok pedig legtöbbször a teljesen hozzá nem értők játékai. Viszont megépíteni sem olyan nagy összeg egy egyszerűbbet amit lehet törni zúzni, gyakorolni rajta.
Szia! Nálam ez egy hosszú távú projekt, és amíg eljutok addig hogy repülni fog, sok mindent meg fogok tanulni útközben. Nem probléma, ha bolondnak néznek ezért sokan, de majd 1-2 éven belül ha megcsinálom és repül, jelentkezni fogok, és akkor kivi leszek a kommentekre
(Egyébként sosem a cél a fontos, hanem az út ahogy eljutunk odáig...) Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |