Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   211 / 227
(#) chopper800 válasza chopper800 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

De talán okosabb lenne ha megfúrnám az anyacsavar oldalát és oda forrasztanám be a huzalvéget.
(#) _BiG_ válasza chopper800 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Az a csavar hol van? A tetején? Oda minek vezetnéd fel a drótot? A tetőkapacitás fém, vezeti az az áramot Forraszd a lehető legrövidebb huzallal, közel a tekercs végéhez és ne törd meg a huzalt! Sima, nagy ívek, lágy vonalak, mint egy divatlapban
A forrasztás legyen sima, lapos ívű, semmi kilógó drótvég! Különben ott fog szikrázni és nem ott, ahol szeretnéd.
(#) chopper800 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Nem a tetején hanem alján van egy kiálló csavar ezzel a kiálló résszel rögzítem majd a szekunder csévetestéhez és ehhez a részhez gondoltam az összekapcsolást.
(#) _BiG_ válasza chopper800 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

A csavar így nem jó. Akkor lenne jó, ha a síkból nem lóg ki, hanem alatta van. Azaz a "dobozon belül", remélem érted. Mintha egy mélyedésben lenne. Így a tekercsen belül, befelé is szikrázhat, leégetve a szekundered.

De jobbat mondok: a fémcsavar helyett műanyag csavart használj. Annak nem számít, ha kilóg.
Sajnos szét kellene ehhez kapnod, pedig gondolom dolgoztál eleget.

Vagy a fémcsavar felül lesz, alulra meg ragassz egy műanyag csavart. És a drótot a kapacitás aljához forraszd, a tekercs palástjának síkjában, nem kell bevinni középre. És a forrasztást laposra csináld.
Csak ott lehet hegyes a kapacitás, ahol szeretnéd, hogy szikrázzon!
(#) chopper800 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Értem mire gondolsz. Ki lesz javítva nem gond ha szét kell kapni. Nagyhírtelen azért összeraktam gorsan tesztelni azt vettem észre a 12V meghajtóval stabilabb olyan szempontból hogy a tetőkapacitáson jön inkább létre a szikra mintsem a szekunder oldalán. A 24V meghajtónál még mindig inkább a szekunder közepén jön létre a nagy szikra. Persze még nincs kihangolva rezgőkörrel annak méretezése most jön.
(#) chopper800 hozzászólása Márc 5, 2015 /

A rezgőkör számításában vagyok jelenleg bajban. Ha a hobbielektronika segédprogramját használom induktivitás számítására akkor 105mH ra jön ki a tekercs induktivitása a tetőkapacitás az 2,216pF egy másik oldal segédprogramja alapján és így 330kHz a frekvencia. De ha Skori oldalát használom akkor 28mH az induktivitás 5,34pF a tetőkapacitás és 411,5kHz a frekvencia. Most akkor melyiket használjam??
(#) Collector válasza chopper800 hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Amelyik beleszámolja a tekercs önkapacitását is
(#) _BiG_ válasza chopper800 hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Mik a tekercsméretek? Huzalátmérő? Tetőkapacitás alakja, mérete?
Ha nem adsz meg adatokat, akkor senki se tudja megmondani, de megsaccolni se, hogy mi a helyes.
(#) chopper800 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

63mm PVC cső 176mm hosszan 0.15mm huzallal megtekerve. A tetőkapacitás 71mm magas és 90mm széles.
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Márc 8, 2015 /

Két ugyanolyan tesla-tekercs közvetlen egymás mellett milyen hatást gyakorol egymásra? Ki tudják-e oltani egymás elektromágneses tereit? Esetleg erősítik egymást, vagy mindkettő? Előfordulhat-e, olyan megfelelő elrendezésnél, hogy a két tekercs közelében szinte semennyi energia nincs a térben, viszont egy adott távolságban felgyullad a fénycső?
Válaszotokat köszönöm!
(#) ferci válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 8, 2015 / 1

Ha két egyforma tekercsed lenne közös meghajtással, akkor két verzió lenne: egyező vagy különböző menetiránnyal tekert tekercs, az utóbbinál biztos lenne egy bizonyos fokú kioltás.
Viszont nem egyező frekivel hajtott tekercseknél belépne még egy interferencia is, ami aztán követhetetlen tereket hozna létre a frekikülönbségtől függő gyors vagy nagyon lassú változással.
Keverj össze két különböző frekit gyszerű kapcsolásban ( ne moduláld..) és az egyiket lassan változtasd, aztán vizsgáld meg a különbséget hosszú időn keresztül.
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 8, 2015 / 1

Több eset van:
1. Ideális azonosütem: lényegében 2 tök egyforma szekunderkör, közös primerárammal (sorbakötött primertekercs), a két tekercs közt nincs szikra, ha közel vannak, a szikrák az ellentétes oldalon jelennek meg. Ha távol vannak, akkor ugyan úgy szikrázhatnak egymás felé is.
2. Ideális ellenütem: a fentivel azonos kialakítás, de az egyik szekunder gerjesztésének a fázisát 180 fokkal el kell tolni (felcserélni a primertekercs kivezetéseit pl.). A kettő tekercs egymás felé szeret szikrázni.
3. Egyik eset sem, amikor a két tekercs nem közös meghajtásról megy. Lehet gyártani ezred mm pontosan 2 ugyan olyan tesla tekercset, ha egymás mellé vannak téve, minden időpillanatban változik a térerő, lehet olyan időpillanat, amikor ellenütemben mennek, vagy mikor éppen azonos a fázis rajtuk, de ezek a ritkább események, a kettő közti feszültség totál kaotikus lesz az idő függvényében. Pláne akkor, ha még a frekvencia is totál különböző.

Lehet olyat csinálni, hogy a fénycső csak bizonyos helyen gyulladjon ki, ahhoz az elrendezéssel és a térerőképpel kell játszadozni. A freki ahhoz túl kicsi, hogy néhány centiként, vagy méterenként változzon a térerő állóhullám esetén, ha erre gondolsz, azt csak mikrohullámmal lehet megcsinálni.
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Márc 9, 2015 /

Pont erre voltam kíváncsi. Sokat segítetek a válaszotokkal! És ideális azonosütem mellett a két tekercs (relatíve vízszintesen) szinte egy helyen van (de mondjuk, ha egy csőre tekercselem, akkor valóban), viszont (függőleges) szintkülönbség van, mondjuk az egyik 10 cm-rel lentebb van, akkor mi történik? Helyes-e az elméletem, ha azt mondom, hogy a tekercs közelében kioltják a terek egymást, és fent pedig ugrás-szerűen megnő az energiájuk?
Esetleg valaki tud küldeni valami ábrát, hogyan néz ki az elektromágneses mező a tesla-tekercs körül?
Nagyon köszönöm a válaszokat. Eddig nagyon jókat kaptam!

kioltó.PNG

(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Ilyen nincs hogy kioltják egymás terét.
Bővebben: Link
A kép nem pontos, de kiindulásnak jó. Ha egy másik ilyen tekercset e mellé teszel, akkor azon az oldalon összenyomódnak a térerővonalak. Szintkülönbségnél torzabb lesz a kép.
Idézet:
„és fent pedig ugrás-szerűen megnő az energiájuk?”

Ezt nem értem. Milyen energia?

Energia alatt az elektromágneses mezőt (tér energiáját) értettem. Jól értelmezem, hogy ez egy oldalnézeti metszet? Alul a két oldalt a primer tekercs?
A célom, a tekercstől távol létrehozni kicsi, sűrű de erős tereket. Tehát nekem ne nagyon essen bajom, vagy a közelben lévő készülékekeknek.

Találtam egy releváns képet:
A tekercs melletti koronagyűrű éppen úgy viselkedik mint egy másik azonos fázisban gerjesztett tekercs. Így eltolja a szikrát.
Idézet:
„A célom, a tekercstől távol létrehozni kicsi, sűrű de erős tereket.”

Potenciálvezérlő gyűrűkkel szokás módosítani a térerőképet, de az hogy "erős" nem tudom mit jelent nálad, mivel a forrástól négyzetesen csökken a térerő, tehát rendkívül meredeken.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

A lényeg, hogy csak (relatíve) a tekercs felett keletkezzen nagy mennyiségű elektromágneses tér.
Idézet:
„Potenciálvezérlő gyűrűkkel”

Tehát ezekkel az úgynevezett "potenciálvezérlő" fémszerkezetekkel ezt érjük el? Eddig fém körlapokkal kísérleteztem, úgy is tapasztaltam ugyanakkora hatásokat a gyűrű alatt is.

Akkor a legjobb, ha egy spirált tekersz sűrűn font fémhálóból a szekunder köré, így kiárnyékolod az oldalirányú térerővonalakat. A térerő akkor lesz nagy a tetőkapacitás felett, ha fölé egy földelt fémlapot teszel olyan távolságba, hogy a szikra ne érje el. Persze itt az alak is számít, ha csúcsot teszel akkor rögtön akkora lesz a térerő hogy koronázni fog, de itt jön az amit kérdeztem, hogy mit jelent nálad az erős.

Spirál fémháló? A szekunder köré, de a primeren belülre vagy kívülre? Illetve hány menetesen milyen sűrűt? Csak annyit kell, hogy árnyékoljon, van erre valami képlet?
Erős alatt a tekercs adottságaihoz képest a lehető legerősebb teret értem.

Primeren belülre inkább ne...
Olyan távolságra hogy ne érje el a szikra. De azt sem tudom hogy akarsz-e szikrát az egészből, ha nem, akkor mindenhová jól lekerekített fémalkatrészek kellenek. A spirál azért kell, hogy ne egy rövidrezárt menetet csinálj. Bár messze a szekundertől lehet hogy mindegy is.

Értem, és a szikrákat hogyan tudom "szigetelni"? Egyszerű elektromos szigetelővel? Elvileg nagy szikrákat akarok. Vagy métereset.

Eddig nagy térerőt akartál. Akkor először fogalmazd meg hogy mi a célod pontosan, mert már fél oldalt beszéltünk és nem jutottunk sehová.

Túl sok minden van a fejemben egyszerre. Olyan tesla-tekercset akarok, ami maga körül semmilyen hatással nem bír, csak felette van térerő. Ezt először kioltással akartam volna megoldani (dupla szekunder). Viszont most meg arra jutottam, hogy talán célszerűbb lenne elektromosan és mágnesesen leszigetelni egy "átlagos" tesla-tekercset. Tehát elektromos szigetelés, majd fémháló lenne a megoldás az egész köré, ha jól értem. Ha mellé állok, nem akarom érezni a szikrákat a hátamban, vagy érezni, hogy füstöl a telefon a zsebemben ... viszont a tekercs felett lévő csövek meg világítsanak.

Én egyszerűen csak arrébb állok, ha működik, a telefont meg olyankor nem a zsebben kell tárolni. De volt hogy a zsebemben volt, akkor sem lett semmi baja.
Akkor most mégsem kellenek szikrák? Ha kell szikra is, pláne méteres, jóval nagyobb ketrecet kell csinálni.

Igazad van, ennek ellenére kell nagy szikra is és szeretnék a közelébe menni és a közelében tartani elektromos készülékeket. Annyire nem egyszerű a dolog.
(#) ferci válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Szerintem kezdd el tanulmányozni az elektromágneses térerővel kapcsolatos doksikat, van belőle elég a neten. Kezdem azt hinni, hogy a tesla-tekercs csak egy dolog neked a szikrák miatt, viszont ha térerőt emlegeted ennyire, oda már nem tesla-tekercs kellene, hanem egy speciális rádió adó. Pár dologban nem értek egyet az előzőekben írtakkal, mert igenis két tekercs azonos meghajtással és azonos jellemzőkkel, de ellentétesen táplálva bizonyos tér-részletekben eléggé ki tudja oltani egymás hatását. Gondoljunk csak az ellentétes irányú erővonalakra. Az, hogy itt rádióhullámokról van szó, ezen cseppet sem változtat.
"Irányított" térerőnél pedig nem ebben a formációban kéne gondolkozni.
Ha pedig tekercsben gondolkozol, arra is választ kapsz az egyenes tekercsek ( szolenoid ) méretezésénel, mikor és hol kapsz nagyobb térerőt.
(#) Collector válasza ferci hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Idézet:
„Pár dologban nem értek egyet az előzőekben írtakkal, mert igenis két tekercs azonos meghajtással és azonos jellemzőkkel, de ellentétesen táplálva bizonyos tér-részletekben eléggé ki tudja oltani egymás hatását.”

Ha ellenütemet feltételezünk, és az indukált feszültséget vesszük figyelembe, a két tekercs közötti részen valóban kialakul egy virtuális földpotenciál, de ennek a térbeli helye szinte folyamatosan változik a gyakorlatban.
Nagyobb frekvenciáknál lehetne interferenciát létrehozni, de ahhoz sok nagyságrenddel nagyobb frekvenciára lenne szükség.
(#) ferci válasza Collector hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

A linkednél másról írsz, én nem arról beszéltem, de tudom.
A nagyobb frekvenciák téma oké, mivel kis területről van szó ( hullámhosszak miatt), de elektromágneses tér itt is van ugyanúgy és amit írtam: két szomszédos, ellenkező erőterű tekercs közötti rész egy része.. nem ismétlem.
A folyamatos változás pedig akkor lenne, ha nem egyforma a fázishelyzet, erről meg jóval előbb is írtam.

Biztos, hogy ugyanarra az interferenciára gondolunk? Én a következőre gondoltam. Mivel a 2 szekunder sorba van kötve (szinte) pontosan ugyanolyan teret kell keltenie pillanatról pillanatra, így ha az egyik picit lentebb, vagy/és oldalrébb, akkor létrejönne vmilyen távolságban egy olyan tér, ahol már nem oltja ki egymást a két tekercs. Arra gondoltál, hogy a túl nagy frekvencia miatt ez kezelhetetlenül érzékeny lenne?
Ha ez működhetne nem kellene se elektromos szigetelő se háló.
Vagy eleve helytelenek az elképzeléseim?

kioltó.PNG

Elmélkedünk, de amit te szeretnél, az ezzel a kioltásos módszerrel kivitelezhetetlen. Olyan, hogy csak felül legyen térerőd (meg szikrád is?) csak árnyékolással lehet megoldani. De jobb lenne ha lerajzolnád pontosan az egész dolgot, a környezettel együtt, jelölve hol mit vársz, mert nekem még mindig homályos.
Következő: »»   211 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem