Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ejj, milyen igaz... én azt a GE Solid State feliratot az adatlapon jól benéztem...
![]() Akkor simán helyettesíthető.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a linkeket! És szerintetek milyen típusú tranzisztorokkal lehetne a legjobban helyettesíteni a finál tranzisztorokat?, esetleg MJ15003G-vel?. mondjuk azért az összes tranzisztor érdekelne hogy milyen típusúakkal lehetne helyettesíteni, ami beszerezhető is, jó volna meg építeni ezt a gépezetet, hogy halljam hogy hogyan is szol, mert nagyon dicsérik!
Akit meg érdekli a nyákterv az meg találja az Eelektro Tanyán ITT
Az úgyis az adott készlettől függ hogy hogy tudják összeválogatni, de 10-20%-on belül bőven megfelel.
Sziasztok!
Iskolai feladathoz mérőerősítőt (néhány mV-ről kb 0.5 V-ig), integrátort és S&H áramkört szeretnék tervezni. Az eszköz 100 kHz-es frekvencián fog üzemelni. Fontos, hogy jó zajtűrése legyen. Hogy állja neki? ![]() A válaszokat előre is köszönöm.
Először is felrajzolsz egy blokksémát, hogy milyen fokozatokból fog állni az erősítő.
Például: bemeneti osztó - előerősítő - végerősítő - műszer meghajtó fokozat (ha van). Ezek után specifikálod az egyes fokozatoktól elvárt paramétereket. Bemeneti osztó: bemeneti impedancia, osztás arányok Előerősítő: Bemeneti, kimeneti impedancia, jelszintek, erősítés, jel/zaj viszony, erősítés, frekvencia, sávszélesség Végerősítő: ua. mint az előerősítő, + kimeneti teljesítmény Műszermeghajtó fokozat: illesztő fokozat, és paraméterei, hasonlóan az előbbiekhez, egyenirányítás, RMS, csúcs, átlag mérőkörök, időállandók, illesztés a műszer fajtájához. Hasznos, ha megvizsgálsz egy oszcilloszkóp függőleges eltérítő erősítőjét, az is a mérőerősítők egy fajtája. Ha mindez megvan, neki állhatsz az egyes fokozatok megtervezésének, felhasználva az alapkapcsolásokat. Aztán a tervezés közben úgyis szembesülsz további apróbb problémákkal amik azért nem kevésbé fontosak, pl. stabilitás, gerjedékenység, visszacsatolás, stb.
Sziasztok
Megépítettem egy mosfett-es erősítőt de nem tudtam beindítani mert a jel már az elején elakadt. A műveleti nem akart beállni úgy ahogy kell. Itt a rajza az első. Most átalakítottam és mostmár minden feszültség jó de csak kis jelekkel dolgozik szépen, ahogy növelem a meghajtást egy tized fölé elkezd torzítani.A második kép
Szia! Milyen műveleti erősítőt tettél bele? Írd meg a 2, 3, 4, 6, 7 lábainak testhez képest mért feszültségét!
2. 0v
3. 0v 4. 11,9v 6. 0v 7. 12V Földelt bemenet mellett. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
A 6-os láb 0V kimeneti feszültsége elég hihetetlenül hangzik. Milyen IC-t használsz?
A 4 -es láb pozitív, vagy negatív? (Gondolom, negatív, csak rosszul írtad)
A világos hátterű rajzon a negatív tápfesznél a D6 rosszul van berajzolva, az fordítva kell.
Szia
első ránézésre szerintem, a műveleti erősítő 2-es és a 3-as lába meg van cserélve, a visszacsatolás miatt, mert az negatív irány szokott lenni, már több rajzon is találkoztam ezzel a hibával, de ha tévednék akkor csak egy párforintos íc-be kerül.
Sziasztok van egy philips fa-931 erősítőm, és olyan gondokkal küzd hogy , hol a oldal jobb oldala némul meg mellette b bal oldala, és felváltva
ha csesztetem a balancet meg a hangerőt akkor be be ugrik a hang az adott oldalakra, ez mitől lehet ? Idézet: „a műveleti erősítő 2-es és a 3-as lába meg van cserélve” Szia! Nincs megcserélve, úgy jó. A T1/T2 földelt bázisú kapcsolásban van, az nem fordít fázist. Csak a végtranzisztorok fordítják a fázist, vagyis a nem invertáló bemenetre kell visszacsatolni.
Valószínűleg kontakt hibásak a potméterek, elsőre azokat kellene befújni, meg a kapcsolókat.
Ha javul, de nem szűnik meg teljesen, akkor ki kell cserélni a potikat.
Igazad van ! Ez egy régebbi rajz és nem vettem észre hogy azt a rossz rajzot tettem fel de valójában jól van a zenner dióda beforrasztva.
Közben cseréltem C5-ös elkót 22µF-re és most a 3-as lábon 0.7 mV van a 6-oson most lett -2.4 v. Az IC TL061.
Csak azon vigyorgok, hogy egy ilyen szép rajzban a PFET és az NFET fordítva van jelölve... még jó, hogy név szerint rakja be, aki megépíti.
Igen, az is rosszul van jelölve.
Hetope: Honnan van ez a rajz? A VF2 -ben eredetileg nincs benne a T3 és a T4, ha jól emlékszem. Ha azok nagyon nyitva vannak, akkor túl kicsi a földelt bázisú fokozatok munkaellenállása, az pedig okozhat ilyen hibát.
Ez már biztató, a kerek 0V nagyon nem illett a képbe. Mostmár elárulom, azért kértem IC típust, mert néha dual műveleti erősítő keveredik oda
![]() A hűtőborda szigetelt a tranzisztoroktól és kap testet? Enélkül gerjedésre hajlamos, amit torzításként is érzékelhetsz.
Sziasztok!
Tudna nekem ajánlani valaki egy jó kapcsolást 2n3055 és bdx18-as pároshoz? Oldalanként 4 pár lenne benne.
Eztet még használják audiocélokra? : )
Magamra Mindet! .. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Kit érdekel egy program?? Hibás jelölés és kész!
Láttam a VF2-es topikon ilyen túláram védelmet és onnan ollóztam. Egyenlőre le vannak tekerve a trimerek hogy ne avatkozzonak bele a mérésekbe. Különben a gerjedést szkóppal ellenőrzöm folyamatosan.
Az lehet, de az N csatornás MOSFET rajzjelősén a nyíl befelé mutat, a P csatornásén pedig kifelé.
De ha rosszul lennének a megépített készülékben, akkor már robbantak volna.
Persze
![]() Van egy Rec paa600-s erőlködöm ebben vannak. Csak meghalt teljesen és szerintem már nem éri meg megjavítani. Ezért gondoltam a tranyokat felhasználva építenék egy másikat.
Utána jártam a dolognak és igazad van !itt van újra
Uraim megérkeztek a retes végtranyók , igaz nem párba hanem sorozatszámra lettek válogatva mert még sem lehetett ezt megoldani de gyakorlatilag vagy a véletlen műve vagy a sorozatszámok miatt a 15003-asok bétája 57-63 a 15004-eseké pedig 130-180. Annyira nincsenek messze egymástól. lehet , hogy a gyártás közben hasonló feltételek voltak adottak a tranyóknak. No de szépen szól a végfok, rövidrezárt bemenetnél 0.02mV kimenő egyenfeszt mértem a végfokon ami szerintem elég jónak mondható. Emellett rendeltem még 20-20 darabot a kritikus ellenállásokból és párba válogatva fogom őket kicserélgetni teljesen egyformára.Ezzel megszűnik a maradék asszimetrikusság is. Nagyon szépen muzsikál ez a végfok meg kell mondjam
![]()
Szia! Mi akadályát látod a javításnak? Járt már ilyen nálam, hagyta magát
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |