Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 328
(#) Römi hozzászólása Márc 14, 2015 /

Kedves FórumTársak! Tanácsot kérek:
RobotX R800 robotporszívó NiCd SubC akkupack-ját szeretném Li-Ion-ra váltani.
Beszereztem hozzá 4db 6800mAh-s Li-Ion akkut és 4db töltésvezérlőt:
képek
Hogyan tudom ezeket elektromos szempontból egységbe hozni és
az eredeti tömb helyére beilleszteni egyéb átalakítás nélkül,
és használhatom-e továbbra is az eredeti tápegységet?
Vagy ha elkerülhetetlen az átalakítás, mit és miként kellene?
(#) pipi válasza Römi hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Az eredeti tápot nem tudod használni.
Kevés infót írtál, a 4db akku az 1-1 cellából áll, vagy több cella sorban vagy párhuzamosan?
Gondolom a fesz úgy jön ki hogy sorbakötsz 4 cellát.
Ha ezeket a töltésvezérlőket akarod használni, akkor cellánként kötöd őket egyesével, de vagy csak 1 cellát töltesz egyszerre egy 5V-os tápról, vagy 4 db egymástól független 5V betáp kell. Az 5V-os bemeneteket véletlenül se próbáld közösíteni, mert kimegy belőle a működtető füst.
Ehelyett balanszeres töltőt/kiegyenlítőt kellett volna beszerezned.
Én az ebayon vettem balanszert, és egy áramkorlátos kapcsitápot a stabil betáphoz.
Ha visszaolvasol itt is vannak balanszeres töltőáramkörök, bár nekem jobban tetszik a gyári, és nem drágább, csak ki kell várni míg megérkezik

Most látom ez a töltő nem is jó neked, mert az akku kimenet és a terhelés kimenet nem közös, így nem tudod normálisan bekötni meg az 1A is kevés lenne. inkább a fentebb emlíett Bővebben: Link lett volna jobb.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
(#) gerenk válasza Römi hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Nem véletlen a gyártó NI-CD akku választása. Vajon miért nem LI-ION akkukkal szerelte ?
Az ok egyszerű, az NI-CD akkuk belső ellenállása sokkal kisebb, nagyobb pillanatnyi áramokat tud leadni, töltésre kisütésre kevésbé kényes. Ha mégis cserében gondolkozol, LI-PO akkut
ajánlok, de a védőáramkör feltétlenül szükséges.
(#) GPeti1977 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Az egyik kedvenc akkum a LiFe akku, gyorsan tölthető, hosszú élettartam, nagy kisütő áram jellemzi.
3,3V a névleges feszültsége.
(#) Ge Lee válasza Römi hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Mekkora volt az eredeti akkufesz? A 6800mAh Lion az milyen mert olyat még nem láttam? Ha a képen lévő Ultrafire márka akkor azzal ne is állj neki, mert nem fog menni. Ami ide jó az a Sanyo, Samsung, Sony vagy Panasonic, azokból is a nagyobb áramúak.

A régi töltőn alakítani kell, mert a Lion-nak nem lehet cellánként 4,2V-nál magasabb a töltőfeszültsége. Sorba kell kötni a kívánt feszültségnek megfelelő cellaszámot, beállítani a töltőfeszültséget és ennyi. Csinálhatsz hozzá balanszeres töltőt is de nem muszáj. Az akkus fúróimban évek óta sorba kötve töltöm a cellákat és semmi bajuk.
(#) Wind-Storm hozzászólása Márc 15, 2015 /

Helló!

Van valakinek esetleg egy bevált kapcsolása egy darab 18650-es cella töltéséhez 6V-os napelemről?
Egy kis teljesítményű napelemről lenne szó, ami max. ~250mA leadását jelenti.
Próbálgattam egy ebayes kínai töltőmodult, de az nem igazán működik megfelelően nagy bemeneti ellenállású tápforrásról.
Fontos lenne a hatékony töltés a lehetőségekhez képest a napelemet érő gyengébb megvilágításban is.
(#) Csupasz válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

A 6V-os napelemed gyengébb világítás esetén nem fog tudni leadni 5V-ot, ami a töltéshez kell. Ráadásul a 250mA is határeset...
(#) Wind-Storm válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Remélem ezt csak a kínai töltőmodulra vonatkoztattad és egyébként megoldható a dolog.
Ez egy PIR-es lámpa lesz, tehát ha 2Ah kapacitású Li akkut is teszek be, nem kell minden áldott nap teljesen feltöltenie a napelemnek, csak tartalékolni fog sötétebb napokra.
(#) Ge Lee válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Egyrészt nagyobb feszültségű cellát kellett volna venni, hogy ne csak verőfényes napsütésben lehessen tölteni. Másrészt olyan áramkört kell építeni ami nem terheli feleslegesen a napelemet, tehát jó hatásfoka van. Opamp-al meg tranyóval lehet olyan stabilizátort építeni aminek 1-2 tized V csak a dropja, ki kell egészíteni áramkorláttal és már lehet is tölteni az akkut.
Normál esetben szerintem 100-150mA-nél nagyobb terhelést nem fog bírni a napelem amellett hogy feszültséget is szolgáltasson.
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Szia. Amit én tennék: direktben kötném a napelemet a cellára, egy FET-tel kapcsolnám. Áramot lehet mérni, de szerintem felesleges, max. 250mA fog folyni. A töltési végfeszültséget kell csak nézni, és leválasztani a celláról a napelemet. A töltés minősége elég jó lesz, (viszonylag) nagy árammal kezd, majd egyre csökken, ahogy növekszik a cella feszültség. Kültéren lesz ez a szerkezet? Mert a hőmérséklet télen nem éppen kedvez a cellának!
(#) Wind-Storm válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Még nem építettem meg a napelemet, de 6V-osnál nagyobbat nem szeretnék, mert a rendelkezésre álló hely kicsi, és emiatt a feszültség nagyobb, áramerősség meg kevesebb lenne (kapcsolóüzemű konverter nélkül így még nagyobb lenne a veszteség) valamint túl keskenyre is kéne vágnom a cellákat (könnyen eltörnének).
Egyébként polikristályos cellákból építem, tehát a szórt fényt is egész jól hasznosítja.
Terhelés ügyben lehet hogy igazad lesz, majd kiderül.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) Wind-Storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Igen, szerintem sem érdemes korlátozni az áramot.
Akkor lényegében némi hiszterézissel egy 4,2V-ra beállított komparátor FET-tel megfelelő lehet töltőáramkör gyanánt?
Kültéren lesz egy bejárati ajtó előtt, de a hőmérsékleten még nem gondolkodtam. Lehet hogy nem Li cellát kéne alkalmaznom?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) Wind-Storm hozzászólása Márc 16, 2015 /

A LiFePO4 elméletileg jól bírná a téli időjárást? (mert gyári megoldásként alkalmazzák, a lámpán van kapcsoló is a téli módhoz). Mert ha igen, majd következőnek lehet hogy már abból fogok építkezni.
(#) GPeti1977 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Bírják de 0 fok alatt nem szabad tölteni, kisütni viszont lehet.
(#) Wind-Storm válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Semekkora árammal sem?
Mi történik ha mégis?
(#) GPeti1977 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Nem tudom nincs róla szó sehol de majd utána nézek, viszont fel lehet melegíteni egy kisebb akut gyorsan.
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Gyorsabban öregszik, ez nem elég?
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Plusz ha elkezded terhelni, és hideg a cella, gyorsabban fog esni a feszültsége, tehát hamarabb le fog kapcsolni a védelem. Jobban járnál, ha valahogy kivezetnél 6-9V-ot. Én pl. nem szeretném az akkumulátorokat cserélgetni évente, vagy félévente. Mozgásérzékelős lámpát akarsz, ezt nem akkumulátorról kellene táplálnod. Ha nagyon profi akarsz lenni, akkor lehőszigeteled a lámpa dobozát, és belülről felfűtöd a dobozt egy bizonyos fokig. Ehhez nagyobb napelem is kell. Értelme viszont nincs. Oldd meg a hálózati táplálást, és nem lesz vele gondod évekig.
(#) Wind-Storm hozzászólása Márc 17, 2015 /

Pedig pont hogy az lenne a koncepciója hogy PIR solar legyen. Minden áramköri elemét megépítettem már, szóval be is fejezem.
(#) mtomihun hozzászólása Márc 18, 2015 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolás jó-e 5db sorbakötött li-ion cella töltésére, tehát 21V végfeszültségre be lehet-e állítani?

Köszi
(#) Csupasz hozzászólása Márc 18, 2015 /

Sziasztok. Egy 5000mAh-ás napelemes akkubankot javítok, és megakadtam. Elvileg a napelem 5v, 1,2W-os, viszont nem ad le csak 3,8V-ot. A napelem meghibásodhat így? Azon kívül, hogy kisebb lesz a töltőáram, teszek vele valami rosszat, ha bedobok egy 5V step-upot?
Köszönöm a segítséget!
(#) Ge Lee válasza mtomihun hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Igen, leszámítva hogy egy két dolog el van benne rajzolva. Az R4-re semmi szükség, és az R2-nek az R9 másik végén kell lenni.
(#) Ge Lee válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Nem lehet hogy csak kevés a fény amit kap? Ha ráteszed a step up-ot nem biztos hogy menni fog, mert nem fogja bírni a napelem árammal.
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

A 3,8V terhelt, vagy terheletlen feszültség?
Az akkumulátorokat töltsd fel teljesen, úgy mérd meg a feszültségeket délben, a Nap felé fordítva, terhelt és terheletlen állapotban.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Ez a 3,8V terheletlen feszültség, nap (erős) felé fordítva. Egyébként az a hiba, hogy USB-ről tölt, napelemről nem.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Újkorában működött? Én találkoztam olyan megoldással, ahol nyomtatott papírlap volt a napelem nagy része helyett. Egy hétig tartott szegénynek, mire feltöltötte a 800mAh akkuját. Mondjuk az ár/érték aránynak megfelelt...
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Igen, habár kínai. Szerintem az 5000mAh-t nem tudja, de egy Samsung okostelefont feltölt...
Viszont a napelemre rákerestem, és a leírt paramétereket kellene tudnia. Tudta is újkorában (4 hónapja), mert akkör még működött.
Hálózatról feltöltve működik most is.
(#) Wind-Storm válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

5V-os napelem terheletlen feszültségének 5V-nak kellene lennie.
Mi a típusa a napelemnek egyébként?
(#) Csupasz válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Típusa nincs, csak az e.bayn megtaláltam az azonos méretűt. 5V, 1,2W-osként árulják.
(#) mtomihun válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Szia

Az említett módosításokkal, az ellenállások módosítása nélkül a potival be tudom állítani 21V-ra?

Köszi
Következő: »»   88 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem