Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem bemenő, hanem tápfeszültség és ajánlott értékekről van szó.
A félvezetők feszültség tűrését és disszipációs képességét szoktuk ilyenkor ellenőrizni, valamint átnézzük van olyan kondenzátor aminek a feltüntetett feszültségét túllépnénk. Áramerősségre a tervezés olyan tartalékot képez, melyet 10%-kal azért túl lehet lépni.
Sziasztok, építettem egy TDA2040-es erősítőt, +32V ról táplálom, tehát egy tápsínje van vagyis nincs megcsapolva középen a trafó. elég egyszerűen megoldottam a NYÁK - ot egyetlen baj vele hogy mikor nincs jel a bemeneten akkor lehet hallani egy egy ilyen susogás szerű hangot, mintha a szél fújna, teljesen véletlenszerű, és neha néha pattogást is lehet hallani mintha egy rossz bakelit lenne a bemeneten. Elég halk ez a zaj de hallható és idegesítő tud lenni. Egyébként jól szól az erősítő.
Megemlíteném hogy az erősítő építésekor felcseréltem két ellenállást és elfüstölt egy kerámia kondi, de ezeket a hibákat korrigáltam. Kérdésem az lenne hogy az IC-t tettem tönkre vagy ez talán ismertebb probléma és nem kell új TDA-t vennem? Köszönöm előre is
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy van itthon nekem két darab erősítő, amelyikből hiányzik a végfok, és a műhelyben matatva rátaláltam egy csomó vadi új TDA2030-ra. Az az ötletem támadt, hogy jó volna, egy TDA2030+ tranzisztorokkal megbővített erősítőt építeni. Az egyik erősítő (sony) tápja 220V-ról +/- 44V (kb. 200w), a másik erősítő tápja SMPS 12V-ról +/-33V (kb. 250-300W.) Az a kérdés, hogy lehetséges-e ezekre a tápegységekre tervezni TDA2030-al? A neten kutatva 2n3055-el lévő megvalósítást láttam, nekem itthon van 10 darab 2SD797 tranzisztorom, nem lehetne azt használni?
Szia! Milyen pufferkondiaid vannak? Érdemes minőségit és elég nagyságút venni. A jelvezetékeket nézd át, legyenek árnyékolva, de ne kínai kábellel, olyannal ahol rendes árnyékolás van. Az is lehet hogy földhurok van, próbáld meg telefonról ha lehet, vagy egyéb eszközről ami nem csatlakozik a hálózati áramhoz, és még rengeteg kütyühöz.
Hasonló erősítőm megy 2x42 volt váltóról.Nem melegszik csak épp hogy langyos ahűtőborda.
Szia!
És menyire állítottad a nyugalmi áramot? Mert 200mA nél állítólag egész szépen melegszik.
80mA a nyugalmiáram és gitárhangosításra van fogva csutkára tekert hangerővel.
Akkor azért nem fűt nálad,a dokumentációban benne van hogy a nyugalmi 200mA és ott viszont már igen rendesen fűt,viszont ha nálad így is megfelelő,nem volna muszáj betartani,viszont akkor a megadott torzítási értékek is semmisek?
Gitár hangosításnál teljesen mindegy, hogy valaki egy szuper torzításmérővel mit mért az erősítőn. Ha jól szól, jól szól, aztán örülés van.
Ahogy az elöttem szóló mondja.Különben úgy jött, hogy be lett állítva műszerrel 200mA aztán használat közben fülre állítgattuk.Ahogy jónak ítéltük úgy maradt a beállítás aztán rá egy hétre lett rámérve hogy mennyi is az annyi.
Így készülnek a hallgathatatlan harsány szörnyűségek..
Szia!
Csak azért tudakozom mert egy jó ideje már elkezdtem építeni ezt a típust,aztán családi okok miatt abba maradt,és szeretném tovább folytatni mert ismét kezd érdekelni hogy mégis milyen lehet a végeredmény hangja.
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha csinálok egy erősítőt ami 250w-t tud 8Ohm-on és 500w-t 4Ohm-on akkor ehhez elég egy 300W-s táp vagy az 500w 4Ohm miatt kell neki egy 600w-s táp?
Szia! Nyugodj meg nem csak gitárerősítőnek jó Nagyon korrekt kapcsolás, hogy aztán ez kinek mennyire talál bele az ízlésvilágába az egy más kérdés, de ismerőseim körében eddig mindenkinek nagyon tettszett.
Bizonyos mértékig ki van szolgáltatva az utánépítő mennyire pontos tranzisztor-párokat fog ki (tud beszerezni) az elsőtől az utolsóig. A nyugalmi áramot 20mA-ről csak addig növeld, míg ténylegesen érzékelhető torzításcsökkenést tapasztalsz. Azt a torzítást aminek az észlelésére az emberi fül alkalmatlan nyugodtan benne lehet hagyni
Szia! Ha 4 ohm-on teljes terheléssel szeretnéd járatni, akkor kell a nagyobb trafó.
Szia
Köszönöm a gyors választ. Belevágnék most egy új projektbe . Mi lenne a véleményed róla? Kivitelezhető egy olyan ember számára aki tud kapcsolási rajzot olvasni, letudja gyártani a nyákot és betudja ültetni azt. De viszont nem érti annyira az erősítők működését. Itt vannak a technikai adatok és pár kép: Output: 680W/2R, 450W/4R, 260W/8R Minimum speaker impedance: 2R Bandwidth: 10-180 000Hz/-3dB Maximum permissible voltage: max + /-80V Fusing end amplifier: 2x 15A / F Late connection: approx 1.5 sec Input sensitivity for maximum excitation: 1.1 V Slew rate: 35V/us
Szia!
Igen nagyra becsülöm az ötleteid és tanácsaid mert sokat lehet belőle tanulni,az általános élesztési tanácsokon kívül mire érdemes odafigyelni még az élesztés és az üzemeltetés során?
Kár, hogy nem vezérelhető ki rendesen, jó sok marad a végfokban.
Számold át ezt veszteséget dB-re, abból látható miért nem küzdenek a konstruktőrök azért a pár voltért.
Nem is mennék bele a kapcsolásba, amatőr szinten nem ajánlom a megépítését.
Az ST151 témába tettem fel rajzot egy ütősebb erősítőről. Tucatnyi sikeres utánépítésen van túl, azzal próbálkoznék a helyedben. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2015
Szia Reloop maga a kacsolás nem jó szerinted,vagy más oka van a nem ajánlásnak?
Szia!
Marshall Leach tervezete, az egyik legjobb erősítője. Két helyről csatolják vissza a jelet. Én összeraktam a 100W-os verziót, számomra meggyőző kis rajz! Érdemes megépíteni... Itt már a hőkompenzációra se lesz akkora gondod... Nekem még 5db dióda melegedett együtt a bordával! A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2015
A szokásos áramkorlátozós élesztésen túl nincs más tennivaló.
Üzemeltetés során vedd figyelembe, a Crescendo-ban nincs áramkorlátozó, ne köss rá megbízhatatlan impedanciájú, hangváltójú dobozt.
A kapcsolással semmi gond, viszont ilyen mennyiségű alkatrész hibátlan beültetése rutint kíván.
40V-os tápnál a 32:40 az -1,9dB. Magasabbnál meg ettől is kevesebb a kivezérletlenség aránya.
Ezt igazán akkor lehet érzékelni ha van egy erősítőd amit fel lehet kapcsolni ±40V-ról ±50V-ra és figyeled mennyivel nagyobb az elérhető hangnyomás.
Természetesen emberi munkába becsúszhat hiba, ilyenkor van az, hogy a hobbi-építő padlót fog szegény: hol is keresse
Sziasztok! Tudnátok küldeni 2x300W-os erősítő kapcsolást és ha megoldható nyákrajzot?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |