Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőkről általánosságban
Lapozás: OK   10 / 27
(#) Mirones hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
Helló!
Van egy régi erősítőm és tönkre ment az egyik oldala.
Már szétszereltem hátha valami kis biztosíték de sajnos nem.
Mit lehet ilyenkor vele tenni? Hol keressem a hibát.
Sehol nem láttam olvadás vagy más rendelleneset (legalábbis nekem nem tűnt fel)
AZ erősítő
Lafayette lr-10008
Szerintem 5.1 es mert van rajta egy sztereó kimenet és egy remote sztereó plussz egy center kimenet.
Ezekből csak az egyik oldal és a hozzátartozó remote szól. A másik oldal és a center nem szól.
A választ előre is köszi!
(#) sound.man válasza Mirones hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Elég ugyanazt egy helyre is beírni.....
Bővebben: Link
(#) Mirones válasza sound.man hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Gondoltam, hogy meg lessz jegyezve, de nem tudtam eldönteni melyik fórum a jobb a kérdésemnek.
(#) tomeee hozzászólása Feb 7, 2008 /
 
hali!nemtudom hogy jó topikban érdeklődök e!de remélem igen!lenne egy hülye kérdésem,van az erősítőmön egy ojan hogy optical csatlakozó,na az mire jó??és még van rajt egy ojan csatlakozó hogy tape meg egy md system connection az van föléjük irva ezek mit tudnak?bocs a hülye kérdésekért!előre is kösz a választ
(#) szamóca válasza tomeee hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Szia!
Az optikai csatikhoz optoszálon, fénymodulációval viszik át a hf.jelet, belső modem ad-fogad./veszteség és zavarmentes átvitel érdekében/
Spéci optokábel (Toslink) szügséges hozzá.
A Tape= szalag azaz magnóbemenet ide csatlakoztatod a magnót, vagy más nagyszintű jelforrást.
md system connection=minidisc rendszer csatlakozó, a (Sony) Minidisc vezérlő kábel csatlakozási pontja.
(#) tomeee válasza szamóca hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
köszi szépen!most már azthiszem értem
(#) viktorka0011 hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Hello sziasztok!
A tanácsotokat kérném van egy orosz erősítőm (Vef 101 stereo) teljesen jol műkődik pár percig majd recsegő hangot hallat ?nin amikor egy potméter szarakszik! cseréltem is egyet benne hát nem az volt!gondoltam átméregetem a panelt kicseréltem az őszes kondit,és továbbra is csinálja!ellenálások mind jok!(a végfokok előtt is recseg)
tanácsotokat előre is kőszőnőm!
(#) viktorka0011 hozzászólása Jún 18, 2008 /
 
Találtamrola képet is!!vef 101 stereo
(#) judasp hozzászólása Nov 18, 2008 /
 
A hangszín szabályozás érdekelne,hogy oldják meg ezeket?gondolom vannak szürö áramkörök amelyek bizonyos frekiket nem engednek átt,s ezek potijainak állitgatásaival érhetö el a megfelelő tonus.valahogy igy,ha tud valaki valami okosságot ehhez hozáfűzni azt megköszönném.
(#) otisz hozzászólása Dec 4, 2008 /
 
sziasztok!most szeretnék csinálni erősítőt csak azt nem tudom h melyik ad le ***** hangzás van 3 kapcsolások 1. tda ic-és a másik stk ic a hamadik pedig tranyó é teljesítményben egyformák!akinek van tapasztalata az létcci írjon mert nem tom meiket dobjam össze!köszi!
Öregem próbáld magad moderálni, vagy én teszem meg!
A chat-es szöveget meg tartogasd oda ahova való!
-szamóca
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Mellékelj rajzokat lécci!Ha ismerem valamelyiket, akkor szívesen véleményezem
(#) otisz hozzászólása Dec 4, 2008 /
 
elnézést a szókimondó szövegért!többet nem fordul elő!
(#) otisz hozzászólása Dec 4, 2008 /
 
küldöm a kapcoláokat!
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Szerintem az STK a leggyengébb és a legdrágább közülük.
7294 hidat már csináltam szubbasszus végnek és elég jól szól.A rotel-féle kapcsit nem ismerem.Valószínű hogy egy jó átlagos hifi kapcsolás, de 170 W-ot nem hiszem hogy lead +/-30V-ról. Mire használnád?
(#) otisz hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
hát csak házibulikban haználnám!amúgy én i megépítettem a tda 7294 et, de valami gond van vele mert 5másodpercig szól hibátlanul utánna berecseg és elhalkul!aztán leveszem a tápról és a kondikat kisütöm és ujra bekapcsolom ugyan úgy 5másodpercig szól és megint berecseg és elhalkul!amugy szerintm szép hangja van a tda-nak csak ezt a problémát sehogy nem tudom megoldani!nem tudnál valami tippet adni?köszi
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Pedig házibulizni talán a TDA lenne a legjobb.
Nem tudom hogy mi lehet a probléma nálad, de valószínű hogy hogy a kapcsolás roszz, vagy valamelyik alkatrész.Én ezt a kapcsolást és nyákot építettem meg, de azóta is hibátlanul működik.Van egy TDA 7294 topik, ott is írd le a problémát hátha mások segíteni tudnak.
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Azt mindenesetre megnézhetnéd rajta, hogy hibátlanok-e a kondik és persze a polarításuk is megfelelő legyen.Legalábbis én a kondik körül kezdeném a hibakeresést.
(#) otisz hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
eltudnád küldeni a nyákrajzot mert ezen pontossan nem látni az ic lábkiosztását!köszi!
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Nem értem világosan...mit is szeretnél? A mikroshop féle nyákterv letölthető, a beültetési rajz adott, a kapcsolási rajz pedig az ícé gyári ajánlása szerinti
(#) otisz hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
látom hogy letölthető de nekem valahogy nem akar lejönni!ezért is kérlek hogy küld el!
(#) otisz hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
azt hiszem megtaláltam a problémát ha nagyon szépen megkérnélek nézd meg nekem hogy az 5-ös és a 6-os lába az ic-nek össze-e van kötve!köszi
(#) sprofan válasza otisz hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Lényegtelen, mivel nem használt kivezetés (az 5-ös), de azért jobb ha szétválasztod.
(#) otisz hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
és az nem lehet baj hogy ic hátsó részét amin hűtőborda van nem tettem rá a VS- ?
(#) sprofan válasza otisz hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Nem, mivel az gyárilag rajta van.
(használd a válasz gombot)
(#) otisz válasza sprofan hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
pedig a gyári adatlapján azt írja ho TAB to connected vs- !!
(#) sprofan válasza otisz hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Magyarul a hűtőfelület kapcsolatban van a vs- al.
Ha az lenne írva hogy "Tab to join the vs-" (vagy valami ilyesmi) akkor kéne odakötni. Inkább elenőrizd a nyákot, ha az jó, akkor nézd meg hogy minden a megfelelő helyen van-e, iletve a stand by és a mute lábak elsősorban.
(#) Egó Tibúr hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Kezdő vagyok! Nagyon! QUAD kérdésem lenne.
Kaptam egy félig készet. Már szól és tetszik. A dobozon van még 4 db sztereó potméter. Ahhoz hogy felhasználjam építettem 1036-ból egy hangszint szabályzót. No meg kiszedtem egy 5668 vagy 6558 ból épített előerősítőt (valami másból). A kérdés az, hogy a 1036 eleget erősít-e a QUAD panelnak vagy kell még a kioperált rész is és ha igen milyen sorban? Ami az 5 pólusú tuhelen bejön az elég a végfok kihajtására?
Köszönettel Egó Tibúr

Jóhelyre írtam én ezt?
(#) dollerakos hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Üdvözlet!

Ide küldtek minket az Orion SE 260 topicból, mivel kicsit általánosabbá vált az időközben felmerülő probléma: a TIM (tranziens intermodulációs torzítás). Mivel most nekem hirtelen 2 ilyen erősítőm is lett, arra gondoltam, hogy meg kellene próbálni TIM-mentesíteni az egyiket és a mérések után összehallgatni őket. Nem szeretnék ismétlésekbe bocsátkozni, de a kapcsolási rajzot, amelyre hivatkozni lehet, azért ide is kimásolom: Bővebben: Link
és, hogy könnyebben lehessen utánanézni (akit érdekel a téma és a mért adatok), az előbb említett topic 3. oldala:
Bővebben: Link

Csak annyit tennék még hozzá pontosításként, ami a leírásban pontosan nem derül ki, hogy a nevezett lag-kompenzálás helyetti 33 kohmos ellenállás szerepe a BC640, mint a BC639 "kollektorellenállásának" a csökkentése, hogy a nyílthurkú erősítés erős frekvenciafüggése megszűnjön (lásd: az így keletkező nyílthurkú adatok) és így a meghajtás, az áramerősítő fokozat jóval keményebben legyen meghajtva.

Még annyit, hogy ha valakit nem zavar, hogy eltérne a 130 mV bemeneti névleges kivezérlési feszültségtől, akkor az előfokokban a visszacsatoló, 5,6 kohmos ellenállásokat (R1207, R2207) kicserélhetjük 3,3 kohmra, így a visszacsatolási arány változik és kb. 220 mV-ra változik a névleges max. kivezérlési feszültség. Ezzel az erősítő kishangerejű hallgatása közben tapasztalható zajt és brummot szinte teljesen eltüntethetjük. Továbbá, a párhuzamos kapacitásokat is (C1203 és C2203) is cserélhetjük nagyobbakra, hogy feleslegesen ne kergessünk nagyobb frekvenciákat (eredetileg 100 kHz-nél a - 3-as töréspont) a további fokozatokban; érdemes levinni 50-60 kHz környékére, de érdemes még néhány mérést elvégezni. (30 kHz-ig ne essen az átviteli karakterisztika!)

Végezetül, az alábbi korábbi két művelet kikerült az átalakítások listájából:

"A meghajtók 150 pF-jával (C1402 és C2402) 100 ohm sorbakötve (nem feltétlenül szükséges, csak biztonsági gerjedésgátlás).

A meghajtók bázisellenállása 27 ohm (R1415 és R2415) helyett 100 ohm (nem feltétlenül szükséges, csak biztonsági gerjedésgátlás)."

Amire szeretnék választ várni, az a fent nevezett topicban a legutolsó, hosszabb leírásom (kedd, 22:34).

Köszönet.
(#) ZSozsóó válasza ethosz2 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Köszi, én is hasonlóan méretezgetek, de szerintem a hozzászólásomból látszik is, hogy nagyjából kapisgáltam ezt az "esetlegesen nem jól méretezett..." dolognál. Mondjuk szerintem ez a TIM kérdés zenehallgatásnál egy átlag felhasználónál nem kardinális kérdés, mivel a forrása tuti hemzseg a tim-től, de ha nem is, a hangrögzítéskor a mérnökök is jó eséllyel nem tim mentes cuccokkal dolgoztak stb stb...Persze ez nem magyarázat arra, hogy tré erősítőt gyártsunk. Kövezz meg, de én LM3875 öt használok itthon(aminek a belső kapcsolásában látszik,hogy épp ebben a témában akarták fejleszteni), semmi extra drága holmim nincs, számítógép, erősítő , régi öreg tesla lemezjátszó hangdoboz. De, ha hangszerhez építek, ott már kardinális kérdéssé kezd ez válni, mivel a gitár hangszedőm valószínű nem generál tranziens intermodulációt, magyarán a forrásom biztosan mentes ettől...A diff. erősítő hallgathatatlan mivoltát épp azért kérdeztem, mert láttam, hogy zoZolika kollága egy Piret féle mosfet végfokozatot is hallgat és beugrott, hogy ott olvastam, hogy az aztán hallgathatatlan és arra voltam kíváncsi, hogy vajon ezt alátámasztotta-e személyes tapasztalat is, vagy csak az írott szó...
Köszönöm a hozzászólásokat!!! :yes:
(#) zoZolika válasza ethosz2 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Szia!

A számítógépes szimulációnak is meg vannak a maga hibái. Hiába szimulálsz le valamit és jó, nem mondom hogy nem működik , de szerintem nagy az esélye, hogy nem fog a végeredmény tetszeni. A matematikai modellek nem tökéletesek, az algorimtusok sok mindent nem vesznek figyelembe. ha már ZENE, akkor többet kell zenét hallgatni. Nem véletlenül írtam a hozzászólásom aljára azt amit írtam. A diff erősítőre visszatérve én csikó koromban mértem ilyesmit és elkeserítő eredmények születtek. Szóval Piret nem mondott hülyeséget, csak ellenőrizni kellene a dolgokat labor méréssel és nem szimulációval. A tina szerint egy led működik 1000 voltról is ellenállás nélkül .
Következő: »»   10 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem