Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Hello
En egy 100w-os hangszorot szeretnek de nem tudom hogy hanymenet kell hoza! Ja es milyen lakk kel hoza? Gondolom nem hajlak! ![]() ![]()
Először is Ékezet, szép magyar írás, és legfőképp alapismeret a hangszórók működéséről, felépítéséről. 10 méter széles, 50 hosszú, hány éves a kapitány?
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
Sziasztok!
Már tekercseltem át egy pár hangszórót, de ma kaptam egy 48 centist. Gyorsan szétkaptam de amikor megláttam a tekercsét, néztem egyet. Szerintetek, hogy lehet eztet javítani?
Hát ez a lengő egy cseppet leégett. Csak újra tudod tekercselni, a huzalról leégett a lakk. Vagy hogy érted, hogy hogy lehet javítani? Kivenni a lengőt a pilléből?
Lehet nem vetted észre ,de belül is meg van tekercselve.
De észrevettem a belső tekercselést is, ez egyébként probléma? Az én hangszórós ismerősöm, aki a Videotonjaimat is javította, így tekerte meg a lengőt. Azt mondta, hogy ennek az az előnye, hogy jobb lesz a hangszóró impulzusátvitele. Ugyan nem láttam hogy csinálja, de kétféle tekerési módot tudnék elképzelni,
1. Ahogy ezen a képen látható: Először feltekerjük a belső meneteket a csévetestre, bekenjük ragasztóval, aztán az üvegszövetet is be kell kenni ragasztóval, hogy ráragadjon a drótra, majd kívül is be kell kenni ragasztóval, és feltekerni a külső meneteket. Mondjuk ekkor nem tudom mennyire ragadna rá a csévetestre a lengő. Lehet hogy előtte kezelni kell valamivel, hogy ne ragadjon rá. 2. Két rétegben kell elkészíteni a tekercset, belülre is kell egy réteg üvegszövet, a belső tekercs alá, bár ettől valamivel nehezebb lesz a lengő: Üvegszövet, ragasztó, drót, ragasztó, üvegszövet, ragasztó, drót, megint ragasztó. Valahogy ebben a sorrendben is lehetne. Mod: Mondjuk egy 48cm-s hangszórónál elég erős lengő kellene. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Idézet: „hogy jobb lesz a hangszóró impulzusátvitele” ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Szia.
Hát igen könnyű mondani, hogy felkérjük a belső meneteket, de hogy? Ezt nem tudom elképzelni hogy lehetne hogy ki is nézzen valahogy meg jó is legyen.
Lehet -épiteni hatásost, de ocsót nem.
A mechanikai tartása jobb lessz. Emiat jobban is szól. Azáltan, gogy nem hajlamos menetzárlatra, többet is bir.
Hogy kell a belső részt megtekerni? Kell hozzá valami szerkezet gondolom, mert kézzel nem hiszem, hogy meg lehetne tekerni. Tud valaki valami ötletet, vagy linket küldeni?
![]()
Mondom, nem kell túlbonyolítani.
![]() Ebben a Hogyan készült sorozat epizódjában megmutatják, hogy kell lengőt készíteni, de sajnos a teljes folyamat itt sem látható.
Sziasztok!
Mai nap folyamán furi szagot éreztem a gitáerősítőből. Nem volt füst, vagy bármi drámai jelenet, csak szimplán elhallgatott az egyik 12"-es 50W\8 Ohm-os szóróm. Mielőtt neki esnék a javításnak adjatok pár tippet, hogy álljak neki, mit ne csináljak, mit igen. Gondolom csak megszakadt valahol a menet, ugyanis a multiméterrel szakadást mérek. (100Wattos végfokon gyárilag 2 párhuzamos 50Wattos szóró...csodálkozni nem csodálkozozok, hogy megfőtt, csak érdekes, hogy pont egy fender termék ilyen...)
Vedd le a porvédőt, és ha szerencséd van, a tekercs vége pattant le a forrasztásnál. Ha nem, akkor megsült a lengő. Azt már nem egyszerű orvosolni, pláne ha papír szélű a hangszóró.
Ha szaga volt, nagyon kicsi az esély, hogy egy forrasztással megjavítható.
Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy van-e annyi tudása, képessége, hogy nekiálljon egy –feltehetőleg nem olcsó– hangszóró javításának, mindenféle gyakorlat nélkül? Ha a próbálkozás nem jár sikerrel (pl. a membrán vagy a pille megsérül), akkor honnét szerzel hozzá alkatrészt? Minthogy tanácsot kértél, ezért maximális tisztelettel azt javaslom, hogy ne ezen gyakorolj!
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, én is így gondoltam, nem ezen fogok gyakorolni. Már találtam is egy budapesti úriembert, aki ezzel foglalkozik, így inkább rászánom azt a 8-10 ezer forintot, minthogy tönkretegyem az egészet.
Tiszteletem mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni abbban, hogy adott egy eredetileg leégett 4 ohmos hangszóró 20cm, 0,15 huzal, 90menet tekercsadatokkal. viszont 8 ohmosra lenne szügségem, akkor dupla menetszám, és fele keresztmetszetű (nem átmérő) huzallal számoljak? Ami persze hülyeség mert 4 szeres ohmikus impedanciát jelentene. Viszont ennél tovább bonyolítanám. Az adott tipusból gyártottak papír és aluminium lengőtekercsűt, az elöbbi 20 az utóbbi 60 watt terhelhetőséggel. A leégett papiros, viszont van két aluminiumos sajátom azok mellé szeretnék még kettőt ezekből létrehozni nagyobb terhelhetőségűt (nem a hangminőség számít hanem a hangerö adott esetben).Persze nem szeretném szétszedni az ujakat hogy leméretezzem. Ha aluminium csévetestet kap, bír háromszor nagyobb teljesítményt mondjuk ugyanolyan tekercsadatokkal? Persze a kettő tipus között eltelt több mint husz év, lehet a szabvány is változott a terhelhetőség mérérsére. Egyébként Tesla gyártmányú ARN 6604- ből szeretnék ARN6618 utánzatot készíteni. Van valakinek tapasztalata? megtaláltam a 6618 adatait: test anyaga aluminium test átmérője 25.4 mm tekercselés szélessége 13 mm magátmérő 25 mm légrés magassága 5 mm ezt hogy értheti, a mágneses mező vastagsága? ugyan ezeket az adatokat mérem a papíroson is.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a tekercset milyen mélyre kell engedni a mágnesbe, hogy jól szóljon? Azért kellet szétszednem tegnap egy hangszórót mert tul mélyre engedtem. Mi a trükkje?
Szia, azt összerakáskor tudod ellenőrizni, a légrés magasságával van összefüggésben. Mondjuk, ha 10mm magas a légrés, és 20mm hosszú a tekercs, akkor úgy helyezed el a légrésben, hogy a légrés alatt és felett egyforma távolság legyen, tehát felül 5mm látszik ki, 10mm van a légrésben, és 5mm alatta, de ezt nem látod, csak tudod.
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
Sziasztok. Tud valaki segíteni? JBL 2226 16 ohmos mélysugárzót szeretnék tekercseltetni. Ez gyárilag négyszögletes alu-val van tekerve ha jól tudom. (4"-os lengő átmérő)Ki tud ilyen lengőt készíteni? Vagy mi történik ha négyszögletes, de rézzzel lenne tekerve, vagy kivül belül de kör keresztmetszetű rézzel lenne tekerve? Hogyan változnak a hangszóró paraméterei?
Köszi
Hello
Van egy 30cm-s hangszorom aminek hiányzik a tekercselése! Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora csévetest kell, milyen vastag rézhuzal és hogy hány menet kell hogy 100 vagy 150 Watos hangszorom legyen? ![]() És érdekelne 4 ohmos és 8 ohmos is! Kell rola kép? Ha kell akkor dobok fel egyet kettöt! A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Senkinek sincs 5lete?
![]() mod: Nem Slete, hanem ötlete! A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Kérdezd meg P_Laszlo vagy Hangszoro2000 felhasználót. Ő fogja tudni. Ha szükséges el is készíti. Fordulj hozzá.
Hát, szerintem meg kéne nézned, mi fér bele a légrésbe.
![]()
A légrés méreteinek ismerete nélkül nem lehet tudni a lengőcséve átmérőjét, magasságát, a tekercs hosszát, a mechanikai kitérés megengedett méretei nélkül.
De ilyen méretű, teljesítményű hangszóró tekercselése házi körülmények között elég merész ötlet kellő ismeretek nélkül.
Sziasztok! Úgy gondoltam hogy megpróbálkozom egy hangszóró javítással. Mielőtt nekiesnék, azt kérdezem hogy a pillét milyen oldószerrel lehetne leszedni, és egyáltalán le kell-e szedni a kosárról is meg a tekercsről is ha a tekercset kell javítanom?
Ha mindez sikerülne akkor mivel ragasszam majd vissza? |
Bejelentkezés
Hirdetés |