Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   359 / 579
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 30, 2015 / 2

Üdv mindenkinek. Megint egy furcsaság került hozzám, megosztanám az élményt (Hi).
Mikor megláttam kívülről, nagyon tetszett, volt már ilyenem, csak elkunyerálták. Vagyis egy Orion 933-as, az utolsó gyári 2+1-es audion. Annak idején nagyon jó kis gép volt, egy csomó újítás volt benne, nagyon szerették a népek. Nagy kíváncsisággal bontottam le a hátlapot, és akkor jött a VAZZE. Valaki teljesen átalakította, a hangszórón kívül egyetlen eredeti alkatrészt nem hagyott benne, valójában egy átalakított néprádiót épített bele csak 80-as csövekkel. Persze elég primitív módon, KF a skálatartóhoz drótozva, csövek félig a levegőben, stb. Na most mi legyen???
Eredetibe visszaállítani teljesen reménytelen , nincsen meg a tekercskészlet, a spéci forgó az exponenciális kialakítású dobbal, trafó, árnyékolt csőfoglalat, stb. Hosszas töprengés után jutottam oda, hogy akkor már megcsinálom normál szuper-nek, csak rendesen felépítve. Lebontottam, a panelt, és eddig jutottam. Holnap kezdődik a visszaépítés. Teszek fel egy képet az eredeti gyári belsőről is az összehasonlítás végett.
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

Jól elbántak szegénnyel Azért elfogadnám, amint elkészültél vele
(#) 954karpitos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

Az előző ehhez megtévesztésig hasonló rádiód nem a legsikeresebb produktumod volt.
Reméljük ez jobb lesz.Ecsetre fel süt a nap fúj a szél lehet lakkozni,mutasd meg.
(#) 954karpitos hozzászólása Ápr 3, 2015 / 5

Üdvözlet mindenkinek .Nálam ez készült el 99%-ban .Sajnos nincs hátlapom. Akinek van plusz hátlapja szívesen venném a segítségét hogy komplett legyen E-mailt magánban kérnék.
(#) Lázár Péter hozzászólása Ápr 5, 2015 /

Valaki nem tudja véletlen, hogy a VT dáliának mik a hivatalos dobozszínei? Natúr festetlen állapotban is volt forgalomba?
(#) zolika60 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Szürke?
(#) maci80 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Szürke, piros és zöld színekre emlékszem.
(#) Lázár Péter válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Az enyém szürke, de a festék eléggé hajaz a hőálló ezüstre, mintha nem eredeti lenne hanem valaki ráfestette alatta meg ott a barna műanyag és nekem úgy tűnik, hogy ez ráfestés, de nem vagyok benne teljesen biztos...
(#) teknikus hozzászólása Ápr 6, 2015 / 2

Kedves fórumozók!

Elég jól sikerült lemaradnom, sajnos az utóbbi egy évben kevés időm volt a rádiókra, meg másra is... Nagy nehezen sikerült nekilátnom az elmúlt több mint egy év alatt felhalmozódott szétbontott és félbehagyott felújításra váró dolgaimnak, az első egy Orion 221 törpeszuper, anno addig jutottam vele, hogy működőképessé tettem (csövek, kondik stb. csere-javítás), az egyik KF tekercset cserélni kellett, mert sajnos széttört a csévetest, ez sikerült is, majd be akartam hangolni, de nagyon gyengén szól, és az egyik KF magjait teljesen ki, a másikét pedig szinte teljesen be kellet ehhez is tekernem, a javított kf-ben kicseréltem a 100pF-s kondikat, a másikban nem. Ha varázspálcával benyúlok a betekert magokhoz javul az érzékenység. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne kicserélni a többi 100pF-ot is, vagy valahol máshol lehet a hiba? A válaszokat előre is köszönöm!

PC314047.JPG

(#) Janó bácsi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

A Dália kék, zöld, piros(rózsaszín) és szürke lakkozással volt kapható. Én festetlen natúr barnára nem emlékszem.
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1

A 221-es-ben, mivel típushiba, mindenképpen cserélni kell a méhviaszos csillám kondikat. Vagyis mindkét KF ben a 100 pf-et, és az Kh oszci körében a 378 Pf-et. Persze ilyet nem lehet kapni, ezért két darabból szoktam összerakni párhuzamosan, (pl 330+47 pf.) Egy kollégám szerint a méhviasz bomlik vegyileg, meg nedvességgel telítődik, ez okozza a kondik tönkremenetelét. Ezen kívül eddig mindben 221-es (222-es) ben cserélni kellett a 10nF-os hangfrekis csatoló kondit a második EAF anódja, és a végcső rácsa között. Űdv.
(#) Lázár Péter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Köszönöm, akkor ez eredeti festés, de nagyon jön lefelé róla, muszáj lesz újrafesteni.
(#) s.sanyi hozzászólása Ápr 6, 2015 / 1

Sziasztok.Hozzájutottam egy régi csöves rádióhoz,de nem tudom a gyártási idejét és a gyártóját.Teszek fel képet róla.RFT gyártmányú gerjesztett hangszóró van benne valamint UY 41.UCH 21,UCH 42 és a végcsövet még nem azonositottam ugyanis ez nem eredeti látszik,hogy cserélve lett.Nagyon jó állapotban van,de még nem próbáltam ki.Még egy szokatlan dolog számomra,hogy nincs hálótrafója úgy tűnik ellenálláson keresztül a hálózatról működik.Valaki tud róla valamit?
(#) Janó bácsi válasza s.sanyi hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Hát ez egy elég "öszvér" valami, megpróbálom rekonstruálni az előéletét. Háború utáni típus, 1948-50 körüli. Bár a pontos típust én sem tudom, de az akkori hasonló NDK-s kis készülékek csövezése általában a következő volt: UCH11, UBF11 (12), UCL11. UY11. Univerzális készülék, egyen és váltó fesz. hálózatról is működik, ezért nincs benne hál. trafó. Mivel itthon ilyen csövekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, ahogy romlottak úgy raktak bele hazai megfelelőt, ami éppen kéznél volt alapon. Persze ehhez egyebet is át kellett alakítani. Ezért van hogy pl. az UCH42, meg az UCH21 paramétereiben azonos cső, így nincs értelme a kétféle alkalmazásának, tehát azért van kétféle, mert az volt kéznél. A végcsövet pedig UBL21-re cserélték, ezért kellett eléje a másik UCH21 meg a benne levő dióda az UBF11 helyett. De a KF-ek sem eredetiek, annak a hangolásához különleges szerszám kellett, és nagyon könnyen törött a vasmag, úgy hogy azt is kicserélték néprádió (típusszuper) KF-ek re. De még a skáladob is Orion, azt nem tudom miért kellett kicserélni. Ha rendbe akarod hozni elektrónikusan akkor legjobb egyszerűen átépíteni egy Orion 227 (228, 324, stb)- re az áll legközelebb az eredetihez. Üdv.
(#) killbill válasza 954karpitos hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Meg tudnátok mondani, hogy a "BUDAPEST SZ." milyen adó volt?
(#) granpa válasza killbill hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Emlékezetem szerint "Szabadság", és csak időszakosan (este) volt adása.
(#) killbill válasza granpa hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Köszönöm.
(#) ha9pi.feri válasza killbill hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1

Szia! Szerintem a Szülőföldünk.
(#) granpa válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Épp most léptem a témába vissza, mert beugrott az igazi! Tényleg Szülőföldünk volt a neve.
(#) granpa hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Szervusztok!
Kaptam egy ORION 520A (1954) készüléket. Szemre minden megvan benne, csak a tetejét cserélték valami műanyag lapra (gondolom a rajta tartott virág miatt), ezt tudom pótolni. Amúgy a 'kabátja' viszonylag ép, jó állapotú. Mostanában nem tudok vele foglalkozni, csak érdeklődöm, van-e valami típushibája, vagy egyéb dolog, amire fokozottam figyeljek (10 éve biztos nem volt bekapcsolva, száraz, szellős helyen volt). Még nem kapcsoltam be (a pókokat sem kergettem ki belőle).
Köszönöm: Kálmán
(#) s.sanyi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Köszi az infót.Valószinűleg nem fogom átépiteni mivel hobbi szinten a csöves erősitőkkel foglalkozom igy esetleg,ha működik akkor lehet megtartom ahogy van.Nekem való alkatrész nincs benne max a tökéletes állapotban lévő gerjesztett hangszóró amit nem tudom,hogy ki tudom-e használni az erősitőimhez.Szedtem már szét totál lepukkant állapotban lévő rádiókat a háló és kimenő trafó végett és talán 1-2 csőért,de ezt sajnáltam szétszedni mivel jó állapotban van és van elég csövem és alkatrészem épitkezni.
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Köszönöm a választ! Ma volt egy kis időm, kicseréltem a másik KF-ben is a kondikat, és sikerült normális állásban szépen behangolni a magokkal, de sajnos a javított továbbra sem jó, még mindig ütközésig kitekerve van maximum, kicseréltem az oszcillátor körben is a viaszos kondikat, 378pf helyett raktam 330-at, a 240 helyett pedig 270-em volt kéznél, a 100-as stimmel. HH-on már megszólalt néhány adó, egynél van valamiféle gerjedés, amit úgy tudok csillapítani, hogy hozzáérek az antennabemenethez, RH-on is sikerült pár adót befognom, bár itt lényegesen gyengébb a vétel, viszont KH-on teljesen süket, még zaj sincs. Kitisztítottam a hullámváltót is újra, meg próbálgattam generátorral meghajtani és hangolgatni a KH-ú köröket, de csak nagyon gyenge jel volt. Ennyire jutottam ma, anno szinte az összes kondit kicseréltem újra, természetesen amit tudtam a régi házába beleépítve, hogy korhű maradjon, úgyhogy most kicsit tanácstalan vagyok merre tovább .
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Abba, hogy a KF nem a helyén hangol, nem szabad belenyugodni, a vasmag helyzetét az L-C arány határozza meg, vagy kisebb kondi kell pl 82 pF vagy még egy másik tekercs. De az is lehet, hogy valaki alul, kívül rákötött valami nem odavalót, ezt is át kell nézni. Az oszci padding kondi értéke kritikus, pontos kell legyen, nem jó helyette a 330 pF, össze kell rakni a 367 pF-et! A Kh hibáját a gyakorlatban az is szokta okozni, hogy szakadt a modulátor tekercs, mivel az van a hullámváltón legkívül, ki-be dobozolásnál meg szokott sérülni. További gyakori hibaforrás még valamelyik "kukac" trimmer zárlata, újra le-és fel kell tekerni.
(#) gyulaba70 hozzászólása Ápr 8, 2015 / 2

Szép napot Mindenkinek!!
Segítséget szeretnék kérni, hangszóró selyem,vászon beszerzésére.
Van egy régi rádióm és azt szeretném egy kicsit megújítani.
Egy 30x30cm darabra lenne szükségem.
Sajnos a neten nem nagyon jártam sikerrel.
Találtam egy restaurátor honlapot, küldtem emailt de vissza jött, nagyon szép rádiók voltak benne.*
köszönöm a lehetséges segítséget.
Egy pár kép a rádióról.
üdv: Gyulabá
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) zolika60 válasza gyulaba70 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Ennek a legegyszerűbb módja, hogy elmész egy textil kereskedésbe és ott keresel hasonlót. Pont ugyanilyen mint ez volt úgy sincs senkinek.
(#) Janó bácsi válasza gyulaba70 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 / 2

Anyát elküldöd egy nagyobb turiba, sálak, asztalterítők, függönyök között találni hasonló anyagot.
(#) gyulaba70 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Köszi szépen, és a turkáló sem rossz ötlet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Ma nyugodtabb délutánom volt, úgyhogy több sikerrel jártam! A KF magjai kétszer olyan hosszúak voltak, mint a jóban, úgyhogy kettéfűrészeltem és tökéletesen a helyükön vannak, és beállíthatóak! A KH nem hagyott nyugodni, úgyhogy nekiláttam turkálni a tekercseknél, és meglett a hiba, a modulátor tekercs szakadt volt 2 helyen is, úgyhogy letekertem, leforrasztottam a végeket, visszatekerés, és csak tolonganak az adók, van érzékenység, nem torzít! Majd ha bekerül a dobozba belövöm a skálához is, addig még pofozgatom, hogy még jobb legyen! Egy apró dolog zavar még, hogy letekert hangerőnél is van valamennyi brumm, ezt lehetne valahogy csökkenteni némiképp, vagy gyárilag ilyen? (ha elkészülök rakok fel pár képet!)
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Nincs új a nap alatt, nekem már jó néhány példány volt a kezemben, de majd mindegyiknek sérült, vagy már javított volt a mod. tekercse a már említett ki-be dobozolás okozta sérülések miatt. A morgás lehet szűrőelkó hiba, de ha a jók az elkók, akkor nincs mit tenni, a készülék sajnos alapból brummos kicsit, ennek oka a zsúfolt felépítésében keresendő, túl közel van a kitrafó meg a hangszóró a hálózati trafóhoz, és "rászórja" (jobb kifejezés most nem jut eszembe) a hálózati frekit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
(#) gkari hozzászólása Ápr 11, 2015 /

O449 első KF trafóba új kondikat raktam, tekercsek L és R mérés szerint jók, és egyformák. Szignál beállítva 473,6kHz-re , sec. jól hangolható, ámde a primer csak akkor jobb, ha a mag egyáltalán nincs benne, sőt a varázspálca rezét bedugva méginkább közeledik a maximumhoz, mintha így is sok lenne az induktivitás. Van-e ötlete valakinek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
Következő: »»   359 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem