Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   252 / 274
(#) szendi001 válasza Laslie hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Arra figyelj , hogy a hangszin potik fel vannak cserélve. Amugy elsore indul.
(#) abstrax hozzászólása Márc 13, 2015 /

Sziasztok! Ismét gondom van... A - hosszú kihagyás után újrakezdett - első erölködőm (a két TDA2040-nel) sok tanácsotokat követve, egészen elfogadható lett és jól szuperál.
Most, a szintén Mikroshop-os kitekből összerakott két 2030-as panelből gyártottam egy kis zenedobozt. Aktív speaker jellegű lévén elég sok probléma van a dologgal (amatőr kivitelezésnél hasznosabb szerintem különválasztani az erősítőt a hangfal résztől...én is sokat szenvedtem azon, hogy a doboz jól záró legyen illetve ne jöjjenek rezgésbe a belsejében az elektronikai részek, stb...).
Amúgy teszi a dolgát rendesen, szól - ha van zene egészen jól! Egy 2x9V-os toroid trafóról kapja a naftát, ebből úgy +-13V körül lesz. A két kis (8,7 cm-es mindössze, óriási mágnessel) 6 ohmos Sony hangszóróval (LOMEX-es) adatlap szerint úgy 10W jöhet ki csatornánként... ha rendesen felteszem a doboz fedelét, akkor megjönnek a mélyek is (annak ellenére, hogy két ekkora membrán nem sok levegőt képes megmozgatni, de tettem a cuccba egy eléggé ad-hoc reflexcsövet...).
Szóval ami zavar, az egy rettentően hallható sistergés és egy 50Hz-es brummnak tűnő szösszenet keveréke, amely nagyon zavaró a műsor közti csendben vagy ha nincs bemenő jel. A dolog nem világos, mert asztalon összerakva "deszkamodellen" még semmi ilyesmi nem volt vele. Az előző erősítőnél sem tapasztaltam ilyen durva dolgot. Mondjuk ott fémdobozban volt, meg külön voltak a hangládák...de ott sem volt irodalmi a vezetékezés, meg a belső rend - mégsem volt csak egy alig észrevehető alapzaj a hangerőpoti max. állásában.
Sajnos túl nagy a telefonnal készült videó (23 mega), így nem tudom megmutatni, miről is van szó (talán ha tudnátok valami lehetőséget ilyen nagyobb fájlok feltöltéséhez, belinkeléséhez)....
Ha feltekerem a hangerőpotit, a hangszórók már szinte elszállnak....kézzel tapogatásra (pl. kondik teteje, hűtőborda) is változik ez a sistergés....ha sokat izélgetem nagyobb hangerőn, be is búg (gerjed a cucc)...
Mit ronthattam el? Próbáltam már pár dolgot összeföldelni, de semmi. Árnyékolt kábel megy a bemenő jack-től a hangerőpotin át a panelekig. A táp kissé aszimmetrikus (2db LED-et kötöttem a +-ra, talán azért?), 12,9-13 körül a pozitív, -13,3 a negatív ágban. A hangszóróföldek a pufferkondis panelre mennek közvetlenül.
Előre is köszönöm, üdvözlettel: Péter
(#) kadarist válasza abstrax hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

A Google Drive-ra feltöltheted és onnan megoszthatod a fájljaidat.
(#) abstrax válasza kadarist hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Köszönöm! Meg is csináltam íme a link, ahol az ominózus videó megtekinthető....remélhetőleg átjön, mi is ez a zaj....:o)

Bővebben: Video-zaj

Ja, még annyit, hogy megnéztem: a hűtőbordán nincs negatív táp (volt....nem volt tökéletes az egyik alátét), de kijavítottam, sajnos semmi nem változott zaj ügyben...
(#) abstrax válasza abstrax hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Hello, még pár fotó időközben, hátha sasszeműek felfedeznek valami gyanúsat rajta.
Van kaotika, jól tudom...sajnos adottak az elhelyezési lehetőségek egy ekkora ládikóban. Gyáriakban is őskáosz szokott uralkodni, mégsem ilyen zajosak (OK, Kína ne legyen etalon)...
Közben kipróbáltam, hogy direktben bekötöttem egy másik kis-jackes árnyékolt kábelt a panelek bemenetére. Borzasztóan hangos zaj-búgás, minden jel nélkül is! Taperolásra erősödik a sistergés (kondik, borda és egyebek). Tápot ellenőriztem, kiszedtem a trafót, távolabb tettem, átnéztem a Graetz-es, pufferkondis panelt, látszólag OK. 3A-es híd, 2x4700µF/50V, majd II-osan 2x47nF. AC-t nem mérek a kimeneten. A már leírt aszimmetria még terheletlenül is megvan (3-4 tized volt), terhelésre a pozitív jobban visszaesik. Hát egyelőre ennyi.
(#) abstrax válasza abstrax hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Ezt nem hiszem el!!!.....(kicsit olyan, mintha magammal levelezgetnék, vagy naplót írnék, de talán tanulságos....)
Szóval megvan a baj!
A ketyerém fadobozos, de azért belülről "cicis-szivaccsal" kiburkoltam (dobozrezonanciák szevasz), nomeg valami dekorgumi-féleséggel leragasztottam az alját. Mondom, ne rezonáljon már a panel, ilyesmi...aztán (szörnyűség!) még meleg ragasztópisztollyal oda is taknyoztam ehhez az erősítő paneleket (olyan kicsik, ill. olyan szűkre van szabva a layout, hogy egy nyavalyás csavarfurat nem fér el rajta nyugodtan....)
Hát most valamelyik dög (vagy a gumi, vagy a melegragi) olyan, mintha nem egészen volna szigetelő - mint ahogyan én azt vártam. Ugyanis végső kétségbeesésemben kigyomlálva, és a panelokat valami papírlapra téve a jelenség elmúlt! Nagyon durván. Hát így most tettem némi szigetelést a nyákok alá, meg belekapós csavarokkal megfogattam a hűtőbordát, nem trutyiztam a panelok alján.
Olyan süket csöndes az erősítő, hogy talán még az elsőnél is jobb.
Csutkán is ha odafülelek egész közel, szinte semmi....lepke.g... döbbenet, hogy ilyesmi okozta ezt a sztochasztikus zajt plussz ugye a brummot. Tényleg semmi más nem változott.
Szóval aki ilyesmi dobozolásra adja a fejét, az felejtse el az ilyen-olyan béléseket meg ragasztózást.
Amúgy a dobozt mostmár lezártam (E-profilú gumicsík megy körbe, nem túl márkás, de tömít rendesen), és ezáltal meglepő basszusok szállingóznak ki a kis dobozból. Combos a két kis hangszóró, nem hiába a nagy mágnes. A reflexcső meg szuszakol rendesen. Ha kitekerem a végéig, méretéhez képest óriásit szól és még nem is torzít túlságosan. Nem egy gyári kivitel, de megintcsak oda merem rakni egy műanyagdobozos darab mellé...
(#) pixels válasza abstrax hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Szia!
A szivacs amit használtál, nagyon hasonlít arra az anyagra, amikbe az IC-ket szokták forgalmazni, a lábuk bele van nyomva. Eddig azt hittem csak azért h ne törjön le a láb szállítás közben. De mint írtad, nem szigetel. Ha valóban ugyan azt az anyagot használod, akkor ezek szerint a statikus elektromosságtól is véd.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
(#) abstrax válasza pixels hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Igen, lehet benne valami....ha jól emlékszem, pont valami alkatrészek voltak belenyomkodva ebbe az anyagba. Azért a dekorgumihoz hasonlítottam, mert állagra elég megtévesztő, de most hogy jobban szemügyre vettem van egy bizonyos "csillámos" textúrája a dolognak (ami valóban lehet valami ESD-elleni dolog). Mindenesetre nem volt egy szerencsés választás a fadoboz aljába, főleg hogy a nyák forrpontjai jól hozzányomódtak, ezáltal olyan zavarokat kelthetett, ami ebben a sistergő-zajos jelenségben nyilvánult meg... Mondjuk merev rövidzárat nem okozott hál'istennek, de alaposan megkeserítette a péntek 13-mamat, amíg rájöttem.....
(#) hobbyboby válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Most akkor mit jelent az, hogy "a hangszinpotik fel vannak cserélve"?
Nem a mély-magas lenne a sorrendje - egy síkban a panelon, hanem a magas-mély?

Na és? Ez mitől lenne baj?

Nálam már eleve ott kezdődik ez a hangszín-potis dolog, hogy az ember általában egyszer állítja be a legjobb hangzást a mély és magas hangokra
(legtöbbször az egyik szélsőséges állásra - vagy brummogósra - sziszegősre, vagy az olyan szokolrádió-szerű semmilyen hangszínezetűre),
aztán utána már soha többé nem babrálgatja a cuccot.
Mert úgy a jó ...

Nekem van egy rádióba beépített lepkehangszín szabályzóm. Ott a legnagyobb kiemelésre van belőve a mély hang is, meg a magas hang is. Oszt jól van ...
Soha nem szoltam babrálni, mert eleve a rádió házán belül van, s még kivezetése sincsen (ugyanis mind a kettő trimmerpoti)
Alapvetően átgondolva - oda valójában még poti sem kellene, hanem simán kiváltani azokat fix alkatrészekkel. (a trimmer idővel mindig KH betegséget generál)

Régebben még elszórakozgattam többcsatornás (3 vagy 5) equalizerekkel. Azoknál ugyanez volt a helyzet. Többnyire be vannak állítva valami "normálisabb" szinezetre, aztán soha többé nem babrálja senki.
Viszont nagyon jól mutat, ha a cuccos előlapján oly sok forgatógomb, vagy tolópoti tolóka van ...
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
(#) trickentrack válasza reloop hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Köszi és a másik felét hova kel majd kötnöm?
(#) Primary válasza abstrax hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Velem is megesett az ilyen, hogy magammal beszélgetek.
Egy képet küldhetnél az egész dobozról!
(#) reloop válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

A másik feléről kapja a hálózati feszültséget. Ezt már nem rajzoltam be, mert trafónként eltérő lehet.
(#) trickentrack válasza reloop hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Okés köszi!
(#) abstrax válasza Primary hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Hmmmm, sebaj, néha a monológ is segít átlendülni a nehézségeken...:o)
Amúgy meg türelmetlen voltam, és kerestem a megfejtést...
Íme pár kép a kis cuccosról...belátom, hogy nem szép kivitel, főleg nem gyári, de elsőre ilyen lett. Rendes asztalosmunkával persze jobb is lehetne.
A holland Thodio volt az ihlető, pofás, de borzasztó drága cuccokat gyártanak manufakturális jelleggel, nem túl nagy példányszámban. 250-től 650 Euro-ig mennek az árak...nem a mi pénztárcánknak való...mondjuk TDA1562Q-s végfokok vannak benne, asszem' Polk Audio hangszórókkal, meg persze Bluetooth.
Eredetileg én is szántam bele egy BT-modult, de sajnos még nem jött össze. A kínai kis panelhez (kb. 3x1cm méretű...) kéne valami kifejtő rész (tüskesor?), amire rendesen lehet forrasztani. Meg persze stabil 3,6-4,5V-ig tápfesz neki. Szóval csak 3,5-es jack line-in van egy kopasz 50K-s hangerőpotival. Nálam 2db TDA2030A megy +-13V-ról 6 ohm-ra (olyan 2 x 10W lehet). Fogalmam sincs mennyit bírnak a kis Sony hangszórók...de becsületesen szólnak így vele. Végül a nyers előlap-verzió helyett tettem rá védelmi okokból két ventilátor rácsot...hamm indusztriális lett amúgy is a "majrévasakkal"...:o)
Lányomnak csináltam a mobiljához. Megőrülök, mikor möcögtetik a telefon hangszórójával, akkor inkább dugja rá erre, mindjárt rendesebben megszólal. Nem két külön kábeles izé, mint egy aktív speaker...jobban tudja ide-oda vinni. Olyat akartam, mint a mi időnkben egy rádiósmagnó volt...vagy majd egyszer csinálok nagyobb verzióban, mint a ghetto-blaster igazi kazettás nagy rapper boomboxok voltak....
(#) trickentrack válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Ez a trafo is jo?
(#) tibibalogh520 válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Nem! Nézd meg a teljesítményét. (VA). Nagyságrenddel nagyobb trafó kell egy erősítőhöz!
Abból indúlj ki, hogy hány Wattos erősítőt szeretnél. A trafónak legalább a másfélszeresét illene tudni a hatásfok miatt, és hogy a csúcsokban ne fuldokoljon az erősítő!
(#) reloop válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Minimum 30VA legyen a teljesítménye, 50VA-től nagyobb viszont már nem kell.
Amit mellékeltél az még 1VA sincs tehát túl kicsi.
(#) hobbyboby válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Az a trafó talán még egy sztereo fülhallgató erősítőt sem lenne képes meghajtani.
Az ilyen kis trafók csak egy-két tranzisztoros előerősítőhöz, vagy néhány LED dióda működtetéséhez elegendőek.

Komolyabb cucchoz semmiképpen!
(#) trickentrack válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Okés, köszi!
Csak azért néztem ezt mert e-mailben elküldtem a linket a trafóról az üzletek ahol be szoktam vásárolni és ezt küldték vissza hogy ilyenük van.
(#) ORosz Marci hozzászólása Márc 22, 2015 /

Sziasztok azt szeretném meg kérdezni , hogy mijen alkatrészek (diódák meg ilyesmik) kellenénk a TDA2030 s ba előre is köszönöm.
(#) hobbyboby válasza ORosz Marci hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

A neten elég sok helyen (de pl. az adatlapján is) meg lehet találni, egyébként meg itt van!
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015

TDA2030.pdf

(#) zoszka válasza ORosz Marci hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

A TDA2030-asba már nem kell semmi, nem is tudsz belerakni semmit se. Köré, hozzá viszont kell pár alakatrész, hogy használható végerősítő legyen belőle
(#) pixels válasza zoszka hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

A szójáték hatalma
(#) hobbyboby válasza zoszka hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

2 db ilyen IC-ből már simán kivan a 2x18 W-os dögnető.
Az azért már - lakószobai szinten mérve - nem semmi ám!
(A szomszéd meg örül - vagy megőrül ...)

És persze az egész elektronikai cucc elfér egy kb. kártyanaptár nagyságú NYÁK-on!
A trafó lenne benne a legnagyobb alkatrésze a maga 2x18 vagy 22V-os
(és kb. 3A-os) szekunderével.
(#) zotyo hozzászólása Ápr 8, 2015 /

Még február végén készítettem LM1875-el egy kis sztereo erősítőt, aminek képét itt közzé is tettem.
Sajnos leginkább azért mert gerjedt, és javaslatokat kértem mit lehet vele kezdeni.
Kiderült eleve hibásan volt megtervezve a nyák, ezért reloop fórumtárs tanácsát megfogadva elkészítettem újra az Ő nyáktervével. Tökéletesen működik, kiegészítve egy UPC1237 védelemmel.

Tehát ezen terv alapján készűlt:
LM1875

Csináltam hozzá egy egyszerű kis fadobozt, nyák tetővel:

Ezúton is köszönet a segítségért!
(#) abstrax válasza zotyo hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Szerintem nagyon tuti kis erősítő lett, gratula!
Én is megszenvedtem a magaméival, hiába állítólag elcsépelt dolog ez az IC....van egy szint, illetve néhány tipikus felhasználás, amire szerintem teljesen felesleges többet költeni, illetve jobban elbonyolítani...Neked mire fog szolgálni a kis erőlködő? Pár részletet lehet róla tudni? Pl. mit hajtasz vele, mekkora az a toroidtrafó, milyen tápfeszen megy kb. milyen teljesítményt gondolsz hogy ad, ilyesmik....
Most hogy végigzongoráztam a 2030-40-50-vonalat, én is teszek egy próbát a 1875-ökkel...elvileg ugyanaz a nyák, kíváncsi vagyok mennyivel fog jobban szólni....
Kis Auratone-féle kocka aktív monitorokon gondolkodom, jó középtartományra....szerintem 1875-ök fognak hajtani egy jó kis fullrange hangszórót, masszív zárt dobozban...meglátjuk.
(#) lukacsp válasza zotyo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Korrekt lett!
Tartósan nagyon azért ne hajtsd meg, mert a bordát nem tudja átjárni a levegő, és emiatt túlmelegedhet. Passzív hűtésnél legjobb vagy alul-felül agyonperforált fém dobozt használni, vagy kilógatni a hűtőbordát a dobozból.
(#) Primary válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

A tartalmát el kellett volna forgatni 180 fokkal, aztán a hátulján kilógna a borda.
(#) furko válasza Primary hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Ha alul csinál egy ablakot a borda helyén, és lefedi ráccsal, (ne másszon be az egér) akkor megoldható a természetes légáramlás. A teteje ki van furkálva. Persze tenni kell a dobozra lábakat is.
(#) zotyo hozzászólása Ápr 9, 2015 /

Sziasztok!

Köszönöm a gratulációkat!
Egyben elnézést is kérek, az LM1875 fórumban akartam közzé tenni az erősítőt. Valószínűleg amikor reloop nyák linkjét kerestem, a TDA topicban maradtam véletlenül, így ide került. Az LM topicba is írtam, mert azt hittem elveszett az iromány, így feleslegesen két helyen is szerepel.

Szóval abstrax kérdésére válaszolva. 100VA trafó 2x17V szekunderrel, szerintem 20-25 W jöhet ki belőle, ami nekem bőven elég, max félhangerőn használom. Egy Toshiba store e médialejátszó szolgáltatja a műsort, aminek a coax kimenetére kötöttem egy ugyancsak diy CS8412/TDA1543 dac-ot, ezekkel használom a kis erősítőt. A hangdobozaim diy Enigmák, amikhez picinek tűnhet ez az erősítő, de most együtt használom ezeket teljes megelégedéssel. (az Enigmához van diy HTA30 és B5 erősítő is)

lukacsp köszi a tanácsot! A képeken nem igazán látni (talán a középsőn kicsit), a borda alatt az alsó lap 15-20 helyen ki van fúrva, valamelyest biztosítva a légáramlást. Valamint a gumilábak még most lesznek rátéve.
Következő: »»   252 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem