Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha út közben nem veszne el az energia, akkor maradna a töltöttségi szint, de mivel hogy elveszik...merül.
Mivel ez egy P csatornás FET, ezért inkább 0V-ra (testre) (VGS= -12V) kell a Gate-et kötni, hogy teljesen kinyisson, és +12V-ra, hogy lezárjon (VGS= 0V).
Sziasztok!
A következő egyszerű kérdésem lenne, de sehol nem találok rá választ: Hogyan kell ráforrasztani pl erre: antenna Jelenesetben nálam a kábel kijött és erről a lapról egy kis négyzet szerű is lejött, amin volt az ón. Hiába tisztítottam a felületet, nem tapad meg rajta az ón. De ez más felületen is előjött, ahol nem volt előtte a felületen ón egyszerűen nem tudok ráforrasztani. Pl a következő képen: router nyák a sára körben lévő tp_in/out, ra rátapadt az ón, de a piros körrel jelöltre nem akar. Mit kell tennem, hogy megragadjon rajta? A felület tiszta flux tollal megtisztítottam. Köszönöm előre is a segítségeket!
Egyszerűen, kapard le a lakkréteget. A router képe nem jön be (HTTP Error 403).
A flux toll nem feltétlenül takarításra való, hanem a folyasztószer felvitelére. Folyasztószer helyett ajánlom a nyák denszesszel való letisztítását, az mindig beválik.
A forrasztandó felületet is felmelegítetted, vagy csak nekinyomtad az ónos kábelt? Idézet: „egy kis négyzet szerű is lejött, amin volt az ón” Ha letépted a forrszemet a kábellel együtt, akkor oda már nem lehet forrasztani. Mellette tisztítsd meg a még megmaradt vezetőt, és arra próbálj óvatosan forrasztani.
Hello! Megtudja-e valaki mondani hogy ez milyen alkatrész,és hogyan működik,vagyis hogyan tudom leellenőrizni,azt hogy jó-e? Ez egy akksi töltöttségi színt kijelzőben van.Bővebben: Link
Ebből a szögből nézve a baloldali láb a source és a középső a gate, igaz?
Ha a bal oldalira 12V-ot kötök, és 0-t a középsőre, akkor sincs 12V a jobboldalin (0V van rajta akkor). Viszont ha 12V-ot kötök a középsőre, akkor közel 12V van a jobboldalin. H 5V-ot, akkor közel 5. Hogyan van ez? A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Nem! Balról-jobbra Gate, Drain, Source és a hűtőzászló is Drain. Ezt a sorrendet jegyezd meg, minden ilyen tokozású FET-re igaz, ha jól tudom.
Nincs mit! De ahogy szoktuk mondani (lassan már kántáljuk). Adatlap, adatlap, adatlap.
Szia!
Ezalapján kideritheted, hogy kinyírtad-e. Esetleg még tanulsz belőle valamit.
Én 12V-ot szeretnék vezérelni 5V-tal. Ezt meg tudom oldani ezzel a FET-tel?
Igen. Ez a legegyszerűbb megoldás rá: Bővebben: Link, csak 12V-ra kell kötnöd az 5V helyett.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Rosszul látom, vagy ehhez két tranzisztor és egy FET is kell?
Csak a két tranyó a lényeg, az hajtja meg a FET-et.
És N MOSFET-tel működne a dolog úgy, hogy 0V-nál nem vezet, 5V-nál pedig 12V, tranzisztorok nélkül?
Olyan FET-et kell választani amit "Logic Level Gate"-el láttak el. Viszont akkor sem árt egy ilyen, vagy akár cél IC-s meghajó (sokkal biztosabb és határozottabb a kapcsolás, ergó nem melegszik annyira). Szerintem két tranyón és két ellenálláson nem múlik semmi.
Az a baj, hogy sok kéne belőlük összesen. Ez itt olyannak tűnik, de azért megkérdezem. Ez 5V-nál nyit, 0V-nál zár?
Én is csak szajkózni tudom, adatlap, adatlap, adatlap. Az adatlapon találsz kapcsolást, amellyel a FET paramétereit mérik. Ott láthatod a polaritást, és azt is, hogy a FET -edet -10 V feszültséggel tudod rendesen kinyitni. Nem 5 V -al. Egy közönséges MOS FET -nek mindíg elég nagy GS feszültségre van szüksége a nyitáshoz, vagy záráshoz, attól függően milyen típusú a FET. Adatlap.
5 V -al vezérelhető FET -ek, az ún logikai FET -ek, ezeket lehet meghajtani a teljes kinyitáshoz 5 V GS feszültséggel, ezek elég speciálisak, és ezt a típusszámukban található "L" betűvel jelzik is. Az, hogy N, vagy P Fetre van szükséged, azt az áramköröd határozza meg, hogy a + tápot kapcsold a terhelésre, mert pl. a terhelés egyik pontja bonthatatlenul testen van, vagy a testet kapcsolod a terhelésre, mert a terhelés egyik vége mindíg a + tápon van. az említett tranzisztoros meghajtót akkor kell használnod, ha gyorsan akarod kapcsolgatni a FET kapuját. De tanulmányozd az adatlap minden porcikáját, és értsd meg ennek alapján a FET működését. Segítségedre vannak a mérőkapcsolások, és a rajta keletkező hullámformák, kapcsolási idők. Ui: Miközben írtam, válaszoltak, ez logikai FET, ha az adatlapján megnézed a karakterisztikáját, láthatod, hogy már 3,5 V UGS feszültségnél 10 A folyhat, ami azt jelenti, hogy rendesen ki van nyitva. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Utóbbi kommentemben említett jó? Tanulmányozom én, csak van, hogy rosszul.
Legjobb lenne, ha dugdosós panelen összeraknád a mérőkapcsolást, és mérnél az áramkörön. Nem egy bonyolult manőver.
Igen ez olyan. Viszont ezeket nem lehet így beskatulyázni, hogy itt nyit, itt meg zár. Sok mindentől függ. A garfikonokról mindent le lehet olvasni.
Akkor szimulátorban. De szerezz be alkatrészeket a "fejlesztéshez", tanuláshoz, különben sohasem fogod megtanulni, vagy mindig másokra leszel utalva.
Szia! El ne sikkadjon a lényeg, mi is az a két eszköz ami közé be szeretnéd rakni ezt a FET-et? Ráadásul sok kéne - mint írod - ezzel kapcsolatban is oszthatnál meg információt.
Ez sem logikai FET, 5 V gate feszültséggel sem nagyon fog kinyitni, de egy LED kapcsolásánál nem olyan fontos. De ha egy nagyobb áramigényű fogyasztót szeretnél kapcsolni, akkor a gate -ra 8 V -nál nagyobb feszültséget kell kapcsolnod. Nézd csak meg az adatlap Fig. 6 grafikonját. A 0,45 RDSON egy LED nél nem nagyon számít, de egy 100 W -os fűtőtestnél már lehet, hogy tönkremegy a FET.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |