Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás

Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   16 / 204
(#) satpba válasza papaiatis hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Ez így teljesen rendben is van. Ha megnézed a rétegvastagság maximumára írtam az ajánott max 80%-ot. A minimum rétegvastagságot 2 dolog korlátozza:
1, az hogy az extrudered mennyire finoman képes adagolni a filamentet, ez egy 1:1 direct extruderrel okozhat problémát. Ha túl kevés anyagot kellene kinyomni, lehet, nem tud olyan picit mozdulni az extruder, vagy túl sok anyagot nyom.
2, a másik korlátozó tényező, hogy mennyi türelmed van.

Kb. 2 hete nyomtattam 0,4-es fejjel, az új 1:4 áttételű MK7-es extruderemmel egy tesztbékát. 3 óráig tartott 0,05mm rétegvastagsággal. Ott azért már alig látszanak a rétegek.
(#) papaiatis válasza satpba hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Valóban így mondtad, átfutott rajta a szemem.

Múlt hétvégén kidobtam a bowden-es extruder megoldásomat. Igazából kicsit csalódtam benne, nagyon sok volt vele a szívás.
Csináltam helyette egy i3 Rework E3D extruder-t: Thingiverse link

Első nyomtatás is már sokkal jobb volt, 1 percig nem szívtam vele. Még a nyomtatások is szebbek, pedig az E3D fej ugyanaz.

Viszont egy gondom van: folyamatosan eltörik a filament 1 nap állás után, magától.
Nagyjából így néz ki nekem is a gépem, tehát a filament felülről jön az extruderbe: Kép

Ez a filament hibája vagy valamit máshogy kellene csináljak?
(#) satpba hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Tippelgetek? Gigamaxos filament... Nekem is gondom van vele, viszont a herz fele meg sosem tort el...
(#) papaiatis válasza satpba hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Talált, süllyedt. Lassan úgy is elfogy, tehát vennem kell másikat.

Herz-en kívül mit ajánlotok még? PLA 3mm érdekel.
(#) egaborka válasza papaiatis hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Nekem a Conrad-os filament ugyan ezt művelte, Gigamaxosnál még nem találkoztam vele, esetleg 3dee-s bár azt még nem próbáltam ha jól láttam nem árulnak 3.0mm-est.
(#) Mdavid válasza egaborka hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

A 3dee-nél nekem ugyanúgy előfordult. Egyszerűen azért, mert kókány módon van tekercselve a filament. Volt, hogy egy 12 órás nyomtatást elindítottam lefekvés előtt, aztán reggel, mikor felkeltem, még mindig csak egy 3mm vastag nyomatom volt, a nyomtatófej meg már az egekben járt...
(#) satpba hozzászólása Ápr 4, 2015 /

Nekem eddig az összes gigamaxos törött. Nyomtatás közben szerencsére egyszer sem eddig, de a nyomtatás legelején rendszeresen. Akciós fehér PLA, Szürke PLA, Arany HIPS, Világos FA PLA filament mind-mind rideg, törik. A konkurencia (herz) picit drágább, de az nekem még nem tört egyszer sem, bár tőlük kevesebbet vásároltam az ára miatt. (Amit tőlük próbáltam és jó volt: Natur ABS, Narancs (pirosnak csúfolt) PLA, Fekete PLA. A natúr ABS viszont iszonyatosan vetemedett...

(edit: 1,75 mm-ről beszélek, csak azzal van tapasztalatom)
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
(#) papaiatis hozzászólása Ápr 8, 2015 /

Van valakinek egy olyan hotend termisztora ami 300 fokig tud mérni?
Boltokba csak olyat találok ami 125-150 fokig jó.
(#) uniman válasza papaiatis hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Hello!
Ha jól sejtem ez olyan:

TermX.jpg

(#) Mdavid válasza papaiatis hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Elromlott az előző? Vagy miért cserélnéd?
(#) papaiatis válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Egy másik projekthez kell
Conrad-ban árulnak, csak rendelni kell. 5-7 nap. Annyit nem nagyon akarok várni
(#) Phoenix225 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Ahogy a nagyöregektöl megkérdeztem, mindenképp pár Amperrel nagyobb tápot érdemes a felvétel (RAMPS) elé berakni Olvasgattam fórumokat, ott simán beleverik a konstrukcióba a PC tápokat, amik 25-40A környékén mozognak, de én feleslegesnek tartok ennyi fölös plusszt...
(#) papaiatis hozzászólása Ápr 17, 2015 /

Megújítottam az asztal vízszint beállítási módszerem, ilyenre: Kép
Így egy kicsit egyszerűbb
(#) papaiatis hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Herz féle 3mm ABS filament van valakinek eladó? Megkezdett tekercs is érdekel!
(#) satpba válasza papaiatis hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

A legegyszerűbb (már ami a használatot illeti) az auto bed leveling. Nekem nagyon bevált!
(#) papaiatis válasza satpba hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Az lesz a következő
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /

Készen van a nyomtató,
Bővebben: CNC3DPrinter
kb 70000Ft-ba került, igaz sok alkatrészt meg tudtam szerezni meg sok mindent vasfűrésszel vagy reszelővel alakítgattam.
Az első munkám vele a quadrokopteremhez egy leszálló talp, elsőre 0 tapasztalattal meg hogy még élőben nem is láttam ilyen gépet nem rossz.
Egy kis hiba van amit nem tudom milyen beállítással kellene korrigálni, a print3 képen van bekarikázva pirossal, szál áthúzáskor beesik az anyag.
Még rajzolni szeretnék megtanulni mert van egy pár kütyüm amit be szeretnék dobozolni, a bolti doboz az áramkör legdrágább alkatrésze szokott lenni meg nem is igazán kapható esztétikus.
(#) KBal76 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /

Hûtés kell az anyagnak, kell egy pici ventilátor ami lehûti nyomtatáskor, nézz meg videókat képeket (már láttad biztosan más gépeken).
Amúgy ügyes vagy, ez az eredmény magáért beszél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
(#) GPeti1977 válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /

Van fent egy ventilátor de az oldalra fúj.
Lásd kép.
Amit kaptam nyomtatófejet annak a bordái csak egy irányba állnak a képpel ellentétben, tehát lefelé nem fúj.
Fordítsam el 90 fokkal a bordát, vagy marjam be hogy minden irányba hűtsön?

head.JPG

(#) KBal76 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 / 1

Egyik sem.
Tegyél fel egy kis ventit ami a kijövő anyagot hûti. Pl nyomtathatsz egy kis csőrt is a ventilátor után, hogy ne hűtse le a hotended, csak az anyagot alatta.
Ha PLA-val nyomtatsz, akkor mindenképp kell hûtés. Ha ABS akkor kevésbé, ABS esetén lehet hogy pár fokkal alacsonyabb nyomtatási hôfok is segíthet.

Köszi a választ szerzek ventillátort, meg elvezetem oda a levegőt. ITT PLA-t nyomtatok.
(#) KBal76 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /

Én ekkorát tettem fel, kicsit túlzás, de a pici 40x40 venti keveset fújt.
u.i.:Ez az elégtelen hûtés, a csôr tetején "mintázatot" okozott (a hotend felé néző oldalon látszó keresztcsíkozás)

Szerintem nekem azon a nyomtatófejen a ventilátor csak dísznek van ott azon a helyen ahol van.
(#) KBal76 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 1 /

HA leszeded, elrontod! Kell oda, beleragad, beleég, visszafolyik az olvadt anyag!
Nekem ilyen venti volt régebben és ez kevés volt PLA esetén (kép).

Igen erre már gondoltam. A menetes részre készítettem alu bordákat amelyek hővezető ragasztóval lenne felragasztva, de még nem szereltem fel.
(#) Mdavid hozzászólása Ápr 28, 2015 /

Jó helyen van az a venti ott. Nekem 2 db 40 mm-es van ugyanott, a munkadarab hűtéséhez pedig most fogok 2 db 30 mm-es kis ventit felszerelni.
(#) papaiatis hozzászólása Ápr 29, 2015 /

Ma megjött az első ABS tekercsem (3mm, fehér), gyorsan ki is próbáltam.
Első tapasztalatok: nem tapad rendesen festőszalagra, kapton-t nemsokára kipróbálom.
Viszont azt is észrevettem, hogy a rétegek nem tapadnak egymáshoz rendesen, szét tudtam őket szedni. 230 fokon nyomtattam.
Tehát ABS nyomtatásban jártas emberek tapasztalatait szívesen meghallgatnám
(#) Mdavid válasza papaiatis hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

110 °C-os asztal, hajlakk vagy kapton, a szalagot felejtsd el. 250 fokon a legjobb, hiába van ráírva, hogy 210-230, műanyagos ismerős mondta. 3Dee-nél is a 250 °C-t ajánlották.
(#) GPeti1977 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /

Nyomtattam valamit (abban nem volt híd) ahhoz olyan volt a program hogy nem kapcsolta be a ventilátort, mikor már meleg volt az egész fej adtam a ventire tápot hogy hűtsön.
Akkor úgy kellene hogy a nagy ventilátor mindig működjön és amit most felszerelek azt vezérelné M kóddal a program, általában az első sor után szokták bekapcsolni.
(#) Mdavid válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /

Igen. Nekem rögtön az első sornál is megy a hűtés. Hajlakkot használok, PLA-t is 90 fokos asztalra nyomtatok 210 °C-os fejjel.
Következő: »»   16 / 204
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem