Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   221 / 375
(#) tomipap hozzászólása Ápr 12, 2015 /
 
Lehet, hogy hőlye kérdés lesz. Engem nagyon zavar amikor por (elsősorban fa megmunkálásnál) rakódik le a tengelyekre és a lineáris csapágyak ide oda tologatják. A kenés csak ront a helyzeten nyílván de szükséges. Ennél még rosszabb, hogy ott vannak a trapéz vagy a golyósorsók is. Vagy a lineáris sínek stb. Nyílván lehetőségekhez képest úgy kell építkezni, hogy ezek minél kevesebbet kapjanak de van eset amikor ez nem minden szempontból lehetséges vagy nem gazdaságos.
(#) csatti2 válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Nem hülye. Sokan szerelnek a gépükre elszívást. Példák. Egy olcsó műhelybe való porszívó is megteszi a faforgács összegyűjtésére.

Én elsősorban nyákot marok a gépemmel, én ezt készítettem hozzá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) gabi64 hozzászólása Ápr 15, 2015 /
 
Üdvözlök mindenkit
Elnézést, ha nem ide tartozik, de meg szeretném kérdezni, hogy a CNC-3040T-DJ gépről mi a vélemény. Puha anyagok marására használnám.
Köszönöm
(#) csatti2 válasza gabi64 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Nekem egy CNC3020Z-DQ-m van. Azt javaslom, ha elbírja a büdzséd mindenképp a Z-s kivitelt vedd (CNC 3040Z-DQ), mivel az hosszútávon is megőrzi a pontosságát (a fő különbség, hogy a Z modellt golyósorsóval szerelik, a T-t pedig trapézorsóval, amelyet ha kopik mindig után kell állítani).
Ha puha anyag alatt folyamatos alumínium marást értesz, akkor javaslom, hogy a Z család valamelyik erősebb tagját válaszd. Ha fát, nyákot vagy hasonlót, akkor viszont tökéletes választás ez.
Számíts rá, hogy majd át kell építened a hozzáadott elektronikát, mert sajna sok szempontból nem tökéletes (nagyobb terhelésnél lépéstévesztés [szűrőkondikat kifelejtették a TB chip mellől ], csak párhuzamos portos összekötés, nincsenek végálláskapcsolók, nincs mikrólépés állítás, stb.).
Mechanikusan a gép kifejezetten pontos miután az ember átpofozta a vezérlését. Ár/érték arányban nem rossz választás. (Itt van pár kép egy nyáklapról, amit vele csináltam.)
(#) dezso74 hozzászólása Ápr 18, 2015 /
 
Szia Mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni. Épülőben van egy cnc vezérlésre tervezett gép, ahhoz szeretnék vezérlést találni, ami jól és megbízhatóan működik. x,y,z tengely 3Nm-es motorokkal hajtva. Referenciapont kapcsolókkal. Már több kapcsolást is begyűjtöttem, de nem tudom melyik lenne az ideális. Segítséget előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 / 1
 
(#) dezso74 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Szia kaqkk! Köszönöm a segítséget! Ellehet csemegézni. A kínai dolgoktól eléggé tartok, de néztem olasz gyártmányok is vannak. Esetleg kapcsolási rajzot nem tudnál? Szeretek elbütykölgetni a efféle dolgokkal. Üdv.: Dezső
(#) kaqkk válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
A cnc planet oldalon fent van egy egyszerű terv amivel kipróbálható a cuccos ..
(#) dezso74 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Kaptam egy ilyen kapcsolást is. Csak ez szerintem nem elég 3 Nm-es motorhoz.
(#) kaqkk válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Ha a mach 3 programot meg tudod szerezni és van párhuzamos port a gépeden akkor jó.
(#) guliver83 válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Ha 3Nm motorokat használsz akkor nem kicsi gép lesz ezek szerint.
Valami ilyesmit ajánlanék neked , de van nagyobb is!
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
(#) Koncsar válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Itt van még egy:
Én ezt használom a 3 Nm motoraimhoz.
Hibátlan.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
(#) Koncsar válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
2 db kép lemaradt.
(#) Koncsar válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Amit a Guliver ajánlott az meg baba. Csodák nincsenek. Aranyozott hangsugárzó kábelek, aranyozott csatlakozók, és máshogy szól, stb. Ennél komolyabb dolgok amatör szinten szerintem nem kell, mert a legtöbb gépnek a mechanikai felépítése a gyenge pontja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
(#) Koncsar válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
Ha meg nem látható módon deformálodik a géped munka közben az esetleges váz gyengesége miatt, akkor hiába teszel fel enkoderes motort és vezérlőt, úgy sem lesz jó vagy jobb, felesleges pénzkidobás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
(#) tomipap válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /
 
Itt válaszolok a CNC munkáink topikban feltett kérdésedre.
Nem tudom pontosan milyen dobozra gondolsz. Az egész elektronika egy műanyag 12mm vastag lapra lett rögzítve. Ez amolyan szerelőlap. Ez az asztal oldalába lesz beépítve és lenyitható lesz a könnyű szervizelés, fejlesztés végett. Az asztal minden oldala burkolásra kerül de nyitható lesz az elektronika oldala és az asztal elülső rövid oldala is. A műanyag lap is kap egy lemezt persze, hogy ne éktelenkedjen az a randa műanyag. Az egész elektronika változik még sokat mire teljesen elkészül mert folyamatosan fedem fel a hibákat vagy találok jobb megoldást
Ezért is kicsit szedett vedett még a dolog.

Jeleneleg mégis Leadshine vezérléseket építek be DM856 típust. A hétvégén teszteltem és döbbenet, hogy mennyivel halkabban dolgoznak a motorok. És az is, hogy mennyire rezgésmentesen. A 3,3Nm-es steppereket Bipolar Paralell-nek kötöttem be 4,2A így a névleges áram adatlap szerint. 5 óra folyamatos (de terheletlen) futás után 48fokosak voltak a stepperek. Azt mondjuk nem tudom, hogy mi a megengedhető maximális motorhőmérséklet.

Ennek ellenére az általam beszerzett Mecheltron 60BYGH450D-02 stepperek minősége engem nem hat meg és erősen agyalok rajta, hogy visszaküldöm őket és vásárolok ismét Stepsyn (SanyoDenki) steppereket. Azok minden szempontból jobban tetszettek. Kivezetések igényessége, anyagmegmunkálás stb.

A DM856 Leadshine vezérők jól teljesítenek bár a belsejük erősen rámutat a származásukra. (a linkelt képet megnyitva lehet lapozgatni a többi kép között is)

Ami nagyon nagyon tetszik az a CSMIO IP/m controller. Ez az egész ethernetes vezérlés és 24V-os jelszint ez sokkal iparbarátibb és könnyebb illeszteni egy csomó iparban is használatos érzékelőt.
1/32 microstep-el tesztelgettem és ezzel a DM856-CSMIO kombóval magabiztosan megy a 8000/perc gyorsjárat. (4mm menetemelkedéses trapézorsó-ra kiszámolva a Steps/ érték 1600).
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 26, 2015 /
 
Készen van a házilag épített cnc router és 3D nyomtató az egyben gépem, a nyomtatást még nem próbáltam mert most érkezik hozzá a nyomtató szál.
Az elektronika képes működni printer porton keresztül pl mach3 lehet használni, illetve az Arduino alapú vezérlő is van benne (Sprinter firmware-rel) ami képes SD kártyáról nyomtatni, illetve az ehhez kapcsolódó programmal (Pronterface) is kommunikálni, az Alu asztal fűthető 110C hőmérsékletig.
Bármit fel lehet rá fogatni olyan a kialakítás mint most maró, 3D nyomtatófej, lézer vagy toll adapter stb.

Sajnos tudás hiányában még nem sok mindenre tudom használni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
(#) kaqkk hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Másfél év "kemény munka" után végre beindult a gépem! Igaz hogy csak 2 tengely működik,mert az egyik motormeghajtó gyárihibás volt és most várom a következőt ezért a Z tengely még nem mozog, de a rajzolás már megy. Videó megtekinthető itt.
(#) Melphi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Szép munka!
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Szia Béla bátyó!

Valahol rezonál a gép? Jól hallom? Egyébként frankó. Nyák fúrásra, marásra teljesen jó lesz. Aluhoz már nem lesz elég merev, de gondolom nem is ez a cél.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
A motorok árama nem volt jól beállítva azért zörgött az Y tengely. Most már pár próba után egész jó hangja van . Alut tényleg nem terveztem marni rajta. Üveget és követ azért megpróbálok gravírozni
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) Koncsar válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Szia! Na végre egy kis zene füleimnek. Gratula!
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szerintem lassított felvételen mutatta Kaqkk a gépe működését, hogy ne fájjon a szívünk.
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Igen 20*os lassításban megy a video Ez csak teszt volt és 250-350 körül volt beállítva a sebesség . Lesz ez még gyorsabb , a gyorsjárat 1000 nél még nem akadozik.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
A motorok áramának és a mikrolépés 8 ról 2 re állításának eredményeképpen megszűnt a rezonancia elcsendesedett és gyorsult a gép
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Koncsar válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Szia! A pontossága meg csökkent, sajnos.
(#) csatti2 válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Ha precízek akarunk lenni, akkor ez nem igaz, mivel a pontossága nőtt (a felbontása viszont csökkent). A léptetőmotorok ugyanis csak az egész és a fél lépesek esetén állnak tényleg a kívánt pozíción, minden más (mikro)lépésnél bizonyos hibával (szinuszos jellegű eltéréssel, minél távolabb vagyunk az egész, illetve fél lépés állástól, annál nagyobb a hiba) pozicionálódnak csak. Mivel azonban nem az a lényeg, hogy a motor pozíciója pontos legyen, hanem hogy a munkadarabot minél pontosabban közelítsük a kívánt mérethez, így természetesen a nagyobb mikrolépésszám a kívánatos.

A kettes mikrolépés tényleg kevés lesz, egy 4-es menetemelkedésű orsónál például hagyományos 200 lépéses léptetőmotor esetén, mindössze egy század lesz a felbontás. Nem valami jó. Ha rezonál a gép nagyobb mikrolépés állítás esetén, akkor valami nem lesz kóser az elektronika háza táján, inkább az okot kéne megszüntetni nem pedig beáldozni a minőségi megmunkálás esélyét. Ha van szkópod, akkor megnézném a helyedban, hogy néznek ki a lépések négyszög jelei, ami a motorhajtások felé megy. Első körben az a tippem, hogy valamiért nem jól formáltak (LPT port esetén számítógép nem jól "hangolt", esetleg zajos a jel, stb.).

Bocsi a regényért.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) SALáta válasza csatti2 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Hobbigépen azért bőven jó az. Úgy sem fog 2 század pontosan dolgozni. "Egyenlet" : legyen a trapézanya terhelésre adott válasza 4 század a csapágyaké 1 század a szíjé 2 század. Máris lassan összegyűlik a tizedes hiba. Akkor bőven elégnek kell lennie a százados felbontásnak. Mivel terhelésre adott rész válasza egy "kitalált" gépnek így azért látható hobbi házi barkács körökben jó lesz az. Jobb mint egy előlapon kifurkálni majd reszelni a kivágásokat. Az hogy a vezérlő program és számítógép mit hibázik az más kérdés.


Ha valaki mondjuk kisipari gépet akar tegyen rá rendes feszített golyósorsót csapágyazását és normális AC szervót. És pakoljon bele megfelelő mennyiségű anyagot a megmunkált anyagnak megfelelően. Esetleg használjon linuxcnc-t és kösse vissza az encodert a gép felé.
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Ha azt számom hogy 3mm es a menetemelkedés 200 lépéses a motor és fél lépéses a meghajtó beállíása 3/200/2= 0,0075mm ez hobbigépnél már szerintem nem rossz ha tudja teljesíteni.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) SALáta válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Azért ne felejtsük el hogy a C7 es pontosságú golyósorsónak is a hibája nagyon sok, a trapézorsóé még nagyobb lehet, vagy ha pontos orsónk van kisebb. Ha esztergálod az orsót az lemásolja az eszterga összes pontatlanságát. Így sose jön ki az elméleti egy lépésre vagy fél lépésre jutó felbontás.
Ezt azért illik megemlíteni ilyenkor. Én megtettem. Ahány alkatrész annyi hibalehetőség, és összeadódik egy össz hibává, ebből lesz majd az alkatrészen jelentkező hiba. Így érthető miért nehéz otthoni körülmények között csapágyméretet vivő gépet építeni. Nem lehetetlen de sok munkával jár.
Munkahelyemen csak a gép talpalása volt magamnak 3-4 óra. Kifáradtam rendesen. Eredmény tökéleteshez közeli sík, szinte átmenet nélkül. Tökéletes simítószerszám tökéletes nútot/furatot csinál. Az ovalitása most kb 0.005 azaz 5 mikron. Azt nézve hogy a féllépésben a 3 as orsón elért elméleti felbontás 7.5 mikron attól még a tökéletes mechanika tökéletes vezérlés és tökéletes szerszámmal is nehéz 7.5 mikronba beletalálni.

Házi körülmények között erre nincs is szükségünk, ha csak közelítő 3-4 x nagyobb pontosság kell megoldható masszív házi gép esetén megfelelő feltételek között. Amíg még félre nem menne a felbontás és a pontosság két külön fogalom.
Következő: »»   221 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem