Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Ez így teljesen rendben is van. Ha megnézed a rétegvastagság maximumára írtam az ajánott max 80%-ot. A minimum rétegvastagságot 2 dolog korlátozza:
1, az hogy az extrudered mennyire finoman képes adagolni a filamentet, ez egy 1:1 direct extruderrel okozhat problémát. Ha túl kevés anyagot kellene kinyomni, lehet, nem tud olyan picit mozdulni az extruder, vagy túl sok anyagot nyom. 2, a másik korlátozó tényező, hogy mennyi türelmed van. Kb. 2 hete nyomtattam 0,4-es fejjel, az új 1:4 áttételű MK7-es extruderemmel egy tesztbékát. 3 óráig tartott 0,05mm rétegvastagsággal. Ott azért már alig látszanak a rétegek. ![]()
Valóban így mondtad, átfutott rajta a szemem.
![]() Múlt hétvégén kidobtam a bowden-es extruder megoldásomat. Igazából kicsit csalódtam benne, nagyon sok volt vele a szívás. Csináltam helyette egy i3 Rework E3D extruder-t: Thingiverse link Első nyomtatás is már sokkal jobb volt, 1 percig nem szívtam vele. Még a nyomtatások is szebbek, pedig az E3D fej ugyanaz. Viszont egy gondom van: folyamatosan eltörik a filament 1 nap állás után, magától. Nagyjából így néz ki nekem is a gépem, tehát a filament felülről jön az extruderbe: Kép Ez a filament hibája vagy valamit máshogy kellene csináljak?
Tippelgetek? Gigamaxos filament... Nekem is gondom van vele, viszont a herz fele meg sosem tort el...
Talált, süllyedt.
![]() Herz-en kívül mit ajánlotok még? PLA 3mm érdekel.
Nekem a Conrad-os filament ugyan ezt művelte, Gigamaxosnál még nem találkoztam vele, esetleg 3dee-s bár azt még nem próbáltam ha jól láttam nem árulnak 3.0mm-est.
A 3dee-nél nekem ugyanúgy előfordult. Egyszerűen azért, mert kókány módon van tekercselve a filament. Volt, hogy egy 12 órás nyomtatást elindítottam lefekvés előtt, aztán reggel, mikor felkeltem, még mindig csak egy 3mm vastag nyomatom volt, a nyomtatófej meg már az egekben járt...
Nekem eddig az összes gigamaxos törött. Nyomtatás közben szerencsére egyszer sem eddig, de a nyomtatás legelején rendszeresen. Akciós fehér PLA, Szürke PLA, Arany HIPS, Világos FA PLA filament mind-mind rideg, törik. A konkurencia (herz) picit drágább, de az nekem még nem tört egyszer sem, bár tőlük kevesebbet vásároltam az ára miatt. (Amit tőlük próbáltam és jó volt: Natur ABS, Narancs (pirosnak csúfolt) PLA, Fekete PLA. A natúr ABS viszont iszonyatosan vetemedett...
(edit: 1,75 mm-ről beszélek, csak azzal van tapasztalatom) A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Van valakinek egy olyan hotend termisztora ami 300 fokig tud mérni?
Boltokba csak olyat találok ami 125-150 fokig jó.
Hello!
Ha jól sejtem ez olyan:
Elromlott az előző? Vagy miért cserélnéd?
Egy másik projekthez kell
![]() Conrad-ban árulnak, csak rendelni kell. 5-7 nap. Annyit nem nagyon akarok várni ![]()
Ahogy a nagyöregektöl megkérdeztem, mindenképp pár Amperrel nagyobb tápot érdemes a felvétel (RAMPS) elé berakni
![]()
Herz féle 3mm ABS filament van valakinek eladó? Megkezdett tekercs is érdekel!
A legegyszerűbb (már ami a használatot illeti) az auto bed leveling.
![]()
Az lesz a következő
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
Készen van a nyomtató,
Bővebben: CNC3DPrinter kb 70000Ft-ba került, igaz sok alkatrészt meg tudtam szerezni meg sok mindent vasfűrésszel vagy reszelővel alakítgattam. Az első munkám vele a quadrokopteremhez egy leszálló talp, elsőre 0 tapasztalattal meg hogy még élőben nem is láttam ilyen gépet nem rossz. Egy kis hiba van amit nem tudom milyen beállítással kellene korrigálni, a print3 képen van bekarikázva pirossal, szál áthúzáskor beesik az anyag. Még rajzolni szeretnék megtanulni mert van egy pár kütyüm amit be szeretnék dobozolni, a bolti doboz az áramkör legdrágább alkatrésze szokott lenni meg nem is igazán kapható esztétikus.
Hûtés kell az anyagnak, kell egy pici ventilátor ami lehûti nyomtatáskor, nézz meg videókat képeket (már láttad biztosan más gépeken).
Amúgy ügyes vagy, ez az eredmény magáért beszél. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Van fent egy ventilátor de az oldalra fúj.
Lásd kép. Amit kaptam nyomtatófejet annak a bordái csak egy irányba állnak a képpel ellentétben, tehát lefelé nem fúj. Fordítsam el 90 fokkal a bordát, vagy marjam be hogy minden irányba hűtsön?
Egyik sem.
Tegyél fel egy kis ventit ami a kijövő anyagot hûti. Pl nyomtathatsz egy kis csőrt is a ventilátor után, hogy ne hűtse le a hotended, csak az anyagot alatta. Ha PLA-val nyomtatsz, akkor mindenképp kell hûtés. Ha ABS akkor kevésbé, ABS esetén lehet hogy pár fokkal alacsonyabb nyomtatási hôfok is segíthet.
Köszi a választ szerzek ventillátort, meg elvezetem oda a levegőt. ITT PLA-t nyomtatok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Én ekkorát tettem fel, kicsit túlzás, de a pici 40x40 venti keveset fújt.
u.i.:Ez az elégtelen hûtés, a csôr tetején "mintázatot" okozott (a hotend felé néző oldalon látszó keresztcsíkozás) A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Szerintem nekem azon a nyomtatófejen a ventilátor csak dísznek van ott azon a helyen ahol van.
HA leszeded, elrontod! Kell oda, beleragad, beleég, visszafolyik az olvadt anyag!
Nekem ilyen venti volt régebben és ez kevés volt PLA esetén (kép). A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Igen erre már gondoltam. A menetes részre készítettem alu bordákat amelyek hővezető ragasztóval lenne felragasztva, de még nem szereltem fel.
Jó helyen van az a venti ott. Nekem 2 db 40 mm-es van ugyanott, a munkadarab hűtéséhez pedig most fogok 2 db 30 mm-es kis ventit felszerelni.
Ma megjött az első ABS tekercsem (3mm, fehér), gyorsan ki is próbáltam.
Első tapasztalatok: nem tapad rendesen festőszalagra, kapton-t nemsokára kipróbálom. Viszont azt is észrevettem, hogy a rétegek nem tapadnak egymáshoz rendesen, szét tudtam őket szedni. 230 fokon nyomtattam. Tehát ABS nyomtatásban jártas emberek tapasztalatait szívesen meghallgatnám ![]()
110 °C-os asztal, hajlakk vagy kapton, a szalagot felejtsd el. 250 fokon a legjobb, hiába van ráírva, hogy 210-230, műanyagos ismerős mondta. 3Dee-nél is a 250 °C-t ajánlották.
Nyomtattam valamit (abban nem volt híd) ahhoz olyan volt a program hogy nem kapcsolta be a ventilátort, mikor már meleg volt az egész fej adtam a ventire tápot hogy hűtsön.
Akkor úgy kellene hogy a nagy ventilátor mindig működjön és amit most felszerelek azt vezérelné M kóddal a program, általában az első sor után szokták bekapcsolni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |