Fórum témák
» Több friss téma |
Csak okulásképp elmondom , hogy sokadik feszegetés után éreztem hogy így nem jön szét , megpróbáltam az inditógombot kipattintani , és kijött , alatta van az összefogató csavar (ilyen egyszerű ha mindent tudnánk . Sajna a forgórész kormos , elment az örök mágneses mezőkre.
Sziasztok, 0,75-ös MT kábelre vannak felfűzve kültéri falikarok, amelyek számát növelni szeretném.
A neten 6A-es terhelhetőséget adnak meg ilyen típusú vezetékre. A P=UxI alapján akár 10-12 db 100W-os égővel is terhelhetek egy ilyen kábelt? Köszi a választ előre is.
14m hosszig, 1200W-ig OK. E-hossz felett már 1mm2.
Igazából 1,5mm2 alat nincs létjogosultsága a vezetéknek védőföld miatt se.
Valamint 4A-es kismegszakitónál nagyobbat se illik rárakni
Igazából nem örülök én sem, hogy csak ekkora a keresztmetszet, de a kábel úgy van elhelyezve/beépítve, hogy cserélni nem lehet, egy új vezeték telepítése a mostanival párhuzamosan meg megint nem igazán megoldható (esztétikai okokból).
Szóval a meglévővel kell gazdálkodnom. Köszi a válaszokat!
Érdeklődnék, jól tudom-e, hogy egy Schneider Acti9 ilD ASI típusú ÁVK (2P 30 mA 40A) bemenő csatlakozási pontjai: N és 1, kimenő pedig az N és 2 .
Előre is köszönöm a válaszokat.
Igen, jól tudod. Viszont, ha fordítva van bekötve, az sem gond. Csak az egyik oldala legyen a bemenet, a másik a kimenet.
iID+A+SI
Nem apróztad el ebből minimum 4 olcsóbb kijön. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
Sziasztok
Bővebben: Link találtam alúmínium-réz összekötőt kapocst, tényleg működik?
Sziasztok! Egy olyan problémával állok szemben hogy stégen kell villanyt szerelnem. Eddig nullázás volt régi szabvány szerint. Kérdésem a következő hogy lehetne ott megfelelő földelést kialakítani?
Úgy, mint máshol. Földelő szondával.
Sziasztok!
Lenne egy kivitelezési kérdésem, egyelőre csak elméleti. Adott egy kétházas telek. Mi a hátsó házban vagyunk, ami kb. 60 méterre van az utcától. Jelenleg az áramellátás úgy van megoldva, hogy az első ház oldalfali kampóval csatlakozik a kb. 5 méterre lévő villanyoszlopra és a padlásán valahogy (nem láttam még soha) szét van bontva a méretlen vezeték. Egy óra van ott is. Jelenleg a házban nem lakik senki, az ott élő meghalt, állítólag van örökös, de még nem láttam. Arról a padlásról jön egy talán 4 x 4mm2-es (talán 6-os???) földkábelen át a két ház között a delej. Ez a mi házunknál kijön a földből, felmegy a padlásra és onnan le az előszobában egy 16A-es egyfázisú órára. Ez így nem túl bíztató és a földelésre se tenném fel az életem. Mivel az első ház tulaja meghalt és nem fizette senki a villanyát, így hivatalosan meg is szüntették az óráját, de mivel bemenni nem tudtak, így annyit tettek, hogy azt a két fázist, amin nem mi vagyunk, lekötötték az oszlopon. Valószínűleg ha jön valaki és új mérőt akar, akkor lesznek majd problémák. Én gondoltam már (még az örökösök megtalálása előtti időszakban), hogy valahogy függetleníteni kellene az ellátásunkat. Egy gyakorló, regisztrált ismerős ajánlotta, hogy betongyámos oszlopot állítsunk fel és egy tipizált mérőhelyet alakítsunk ki az utcai kerítés mellett, majd innen hozzam hátra az áramot. Elképzelhető, hogy szeretnék 3 fázist, bár a fogyasztók ezt nem indokolják (mondjuk 2 x 10A és 1 x 16A). Az lenen a kérdésem, hogy ha ez megvalósul valamilyen formában, akkor hozhatom-e a mérőhelytől PEN vezetővel az áramot a lakáselosztóig vagy mindenképpen már PE + N szükséges 5 eres kábellel. Elsősorban anyagi okok vezérlenek, mert szívem szerint egy 4 x 16-os vagy 4 x 25-ös NAYY földkábelt használnék, mivel lényegesen olcsóbb a réztől és teljesíti keresztmetszetben a PEN előírást is (sajnos 60 méteren már számolni kell a feszültség eséssel is, így muszáj a nagyobb keresztmetszet).
Ismerősömnél a lakásba az oszloptól egy fázis esetén két szál vezetéket vitt a szerelő. A földelést a lakáselosztónál kellett megoldani.
Azzal a szerelővel beszéld meg ezt, akivel kiviteleztetni akarod. Nálunk csak regisztrált partner készítheti a lakáselosztóig, így vele kellett egyeztetni.Ha lehetőséged van, akkor lomha biztosítékokat kérj, a B-s 10A nem igazán jó a lakásba semmilyen nagyobb fogyasztóhoz, így előbb utóbb szinte minden jelentősebb fogyasztó a 16A-s kismegszakítón köt ki.
Értem. Egy szintén villanyszerelő ismerősöm azt mondta, hogy a mérőhelytől már kötelező a PEN szétválasztása. ezzel kapcsolatban csak az MSZ172-őt találtam. Itt úgy van megfogalmazva, hogy családi háznál kerülni kell az épületen belüli PEN kialakítást, ez egyértelmű. Gondolom az oszlopon, amin a mérő helyet foglal, kell kialakítani helyi földelést az oszloptőnél egy szondával. A lakáselosztónál természetesen lesz bekötve rendes helyi szonda is, több helyről, mert sajnos azon az egyen, amit próbából leütöttem a ház tövébe 126 ohmot mértem mérőellenállással.
60m nem szerencsés, mert mégegy oszlopot kellene állítanod, ami a szolgáltatóé. Javasolnék egy kerítésbe épített órát és földkábelt. Mindenki jobban járna.
Igen ez a legjárhatóbb út és a legköltséghatékonyabb.
Ikerháznál, vagy kétlakásos háznál minkét órát oda a legcélszerűbb elhelyezni.
Én mindenképpen a földkábelt szeretném. Én is úgy tanultam, hogy talán 40 méterenként kell egy oszlop és a telken lévő első oszlopra muszáj kialakítani a mérőhelyet. ezért is lesz gond, ha az új lakó új órát akar, mert azt már nem fogják neki engedni, csak az utcai házfalra vagy kerítésbe. Mi meg elképzelhető, hogy érvényes szerződéssel áram nélkül maradunk (?).
A rajzon szereplő faoszlophoz egy HB33KO-MV -t célszerű tenni, innen mindkét házhoz továbbvihető akár földkábellel, vagy légkábellel. A mérőhely doboz egyik felét leplombálva, üresen hagyva. Ebbe a 60x60 dobozba 2 db 1 fázisú, vagy 3 fázisú mérőórát lehet elhelyezni.
Az "új" tulaj ebbe szerelheti majd az óráját a megmaradt üres helyre. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
Szia!
Lehet 4 eres kábellel elmenni a mérőtől! Nem kell a mérőnél szétválasztani a PEN-t, elég a házi elosztónál. András
Ez igaz, de.... Első fogyasztóként adja magát egy FI relé beépítése. Onnan már az ember kvázi azt csinál, amit akar - már ami a szabványnak is megfelel természetesen. Utána már nem kell bíbelődni szondával, stb. Eddig, ahol 4 eressel mentek tovább a kollégák, mindig utólag jöttek gondok.
60 méterről beszélünk. Én sem tennék le 5 eres rézkábelt a földbe. Aluban sajnos nem találtam 5 erest, 5x10 mm2 kb 1500 Ft és ezt még védőcsőbe kell tenni, a 4x16 nincs 500. A regisztrált szerelői kézikönyvben is ezt ajánlják, meg az MSZ 447 is megengedi. A csatlakozóponti földelést meg az erek számától függetlenül az épületnél úgy is ki kell alakítani.
Végignéztem én is és alumíniumból sajnos nincs 5 eres rendes földkábel kivitelben. Az a fi relé lényegében csak a ház felé eső szakaszt védené. Természetesen a lakáselosztóban fi relével indítanék. Még az jutott eszembe, hogy lefektethetek mellé még egy eret (már ha létezik) és így oldanám meg a gondot. Sajnos nagyon nem mindegy, hogy 30000Ft-ért fektetek le kábelt, vagy 90000Ft-ért. Gondolkodtam és nem látok problémát a PEN vezetővel, a kérdés az, hogy a szabvány megengedi-e.
Kedves bakos13gab,
végigolvasva az általad leirt dolgokat, szerintem sem olcsón. sem kevés munkával és még kevésbé kevés utánajárással nem fogod megúszni a dolgot. Sodorjuk szét a szálakat, mert ugye van jogi, műszaki, anyagi és adminisztativ része. Jogilag ha rám hallgatsz, sürgősen keresel egy értelmes ügyvédet. Nem kell felfogadni (most még), csak konzultálni). Tulajdoni lap (tiéd-e a telek/lakás), tényleg van-e szerződésed a szolgáltatóval, ha te csinálsz valamit, akkor azt a örökösökön be tudod-e hajtani, számlatartozást rád tudják-e verni, hova tehetsz oszlopot, áshatsz kábelt, stb... Szerintem hosszú távon akkor jársz a legjobban, ha függetlenedsz (szerintem ez igaz a többi közműre is). Műszakilag messzemenően egyetértek az előttem szólókkal, hogy az új mérőhely kialakitásával egyidőben teljesitmény növelést is kérjél. Nem tudom most mi a szabály, de szerintem 32A alanyi jogon jár és ezt szétosztathatod három fázisra is (felár nélkül), a továbbiakért amperenként kell fizetni, például 3x16A az 4.000 forintjával 64.000 plusz költség. Új mérőhelynél a jövőre kell gondolnod (hacsak nem akarod évente tákolnod). 1 fázis 10 Ampernél már egy mikrosütő is necces ha este használod... Szerintem tegyél egy oszlopot a telekhatárra, arccal kifelé az utcára tipizált mérőszekrénnyel. Ha jő fej vagy, akkor úgy alakitsd ki, hogy majd a szomszédnak is jó legyen (ismét űgyvéd, mert a pénz felét be kell majd hajtani rajta). Vagy csinál magának és buktad. Az oszlopos megoldás azért jó, mert utcára földkábelt tenni is problémás (közműtérkép, geodéta, stb.). Mérőtől a házig én földkábellel mennék. Ha szakszerűen csinálod meg, ameddig nem csapod bele a csákányt, örök élet... A házban B+C osztályú túlfeszülség levezető, FI relé, még egy földelő szonda. Minősitett villanyszerelő kell a tervezéshez, engedélyezéshez. Szerintem mérő után már nem kell (honnan is jött az a főelosztóig az kell?). Ha még a 60 méter árkot is vele ásatod ki, akkor rámegy az összes pénzed. Anyagilag szerintem olyan fél millából megáll a dolog, ha a kulimunkát bevállalod... Utánjárásilag kell akkor ügyvéd, besétálni a szolgáltatóhoz tájékozodni (nálunk szoktak segiteni, műszakilag is és jogilag is). Ugyanott van lista a pecsételésre jogosult villanyszerelőkről és az általuk preferált merőhely kialakitásról (pl. milyen tipizált szekrény, stb.). Azt is ők mondják meg, hogy most a szerződésed hogy áll. Röviden ennyi. Amit irtam nem szabad szentirásnak venni, mert nem értek hozzá és nem vagyok villanyszerelő. Viszont egy ilyesmit már végigcsináltam tervezéssel, ásással és komplett papirozással Üdv, G.
Szia! Van 5 eres kábel, nálam is az lett beépíve - igaz csak 27m van a földben, de 2x mivel külön jön be az "éjszakai" is, ami most lesz geotarifásra átminősítve. Azaz 54m összesen. 5x16-os réz NA62-es csőben. Mivel a merev volt az olcsóbb, azt húztam be. Nem mondom - kellett vele birkózni, de megérte. Az szabvány tojik arra, hogy mi mennyibe kerül. De javaslom, hogy készíts 2-3 költségvetést. Légkábelre, oszlopra, és földkábelre is. A 4 erest valóban megengedi a szabvány. Csak nem túl szerencsés, ha a PEN szétválasztásig jön a méretlen a telkeden, mert akkor az a szolgáltatóé lesz. Ha szétválasztod mindjárt a bejövő pontnál - a kapunál, vagy kerítésnél és van egy első fogyasztód (FI relé), akkor a saját telkeden utána akárhogyan is megoldod - az a te felelősséged és tulajdonod. Szerintem ez a nem mindegy. Emiatt javasoltam az 5-eres kábelt. Ha homokba fekteted és letéglázod - megvéded magad a fölösleges hülyeségektől (+ sárga szalag) -és nem olyan nagy dolog azt a távot kiásni. Az első ásónyom keményebb, de utána (legalábbis nálunk), mint kés a vajban. Testedzésnek sem rossz. Nem beszélve arról, hogy mennyivel nyugodtabban alszik az ember egy jól kiépített hálózattal a háta mögött. Nem mellesleg a földkábelt nem lett volna muszáj csőbe fektetni - hiszen ezért földkábel. Én is csak azért tettem, hogy ha netán át akarnám húzni, szakaszonként megtehetem utólag is. Nem kell újraásni mindent.
5x16-os réz földkábel. 5x10mm2 réz földkábel. Ez csak két hevenyészett példa a google-ról. Utóbbival a 60m közel 100eFt. Oszloppal sem lesz olcsóbb . Ruhaszárító kötelet meg nem érdemes kábelként használni, azaz kell bele anyag. Én nem bántam meg sem a földkábelt, sem a magasabb keresztmetszetet, sem az árát. Utólag cserélni sokkal többe kerülne. Alut sem javaslom, bár megengedett, mert az átkötésnél mindig gond adódik vele. Nyilván nem az én pénzem, de 4 erest a magam részéről semmiképpen nem javasolnám. Persze te döntesz úgyis, utólag meg utálom azt mondani, hogy megmondtam.
Értem és köszönöm a válaszokat!
Egyelőre pont emiatt a nagy költség miatt nem szeretnék belevágni a dologba, csak az esélyeket latolgatom. Ha a kinti oszlopon van a mérő, akkor onnan már az én kábelem megy. Én sem szeretnék légkábelt végig, a telken belül mindenképpen a földkábel lenne a nyerő. Az alu és a réz összekötése tudom, hogy problémás, de lehet kapni kifejezetten erre szolgáló sínes kapcsokat: Bővebben: Link. Ebből van kisebb is és bőven megéri inkább 3-4 ilyen, mint végig a rézkábel. A rajzot nézzétek, nem jönne a PEN választásig a méretlen, az a kerítéshez kerül. Nem is engednék meg, hogy a méretlen már a telken legyen, mint most. A szabvány világosan fogalmaz ebben: földkábel esetén telekhatár/kerítés, légkábelnél az első oszlopon kell mérőt elhelyezni, oldalfali kampónál utcafront (ablaktól 2 méter) vagy ha nem tartható, esetleg oldalfal első része. Úgy tudom, de ezt meg kell az Elműtől kérdezni, hogy egy telken csak egy mérőpont lehetséges ma már. De hát ha én csinálok egyet, akkor a másik pontnak is ott kell lennie. a fi relét nem szívesen raknám a kapuhoz, mert leoldás esetén 60 métert kell sétálni hozzá és a földkábel szerintem nem indokolja. + esetleg az oszlopon lévő mérő mellé egy B túlfeszvédelem, így a házban elég a C-t elhelyezni és a 60 méter kábel biztosítja a megfelelő kioldó impedanciát. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
Azt mondjuk nem látom, hogy hol kellene rezet aluminiummal összekötni. Az hogy a túlfeszültség levezető egyik oldalán aluminium kábel jön be, a masikon pedig réz vezeték/sin megy tovább, az nem számit. Talán a PEN szétválasztás lehet az egyetlen ahol ez gondot jelenthet...
Kerités miből van? A szomszédban kőkeritéshez rögzitett horganyzott acélcső van oszlop helyett. Lehet faoszlop helyett nálad is megoldás lehet (legalábbis könnyebb felállitani különösen ha az utca feléd eső oldalán megy az oszlopsor. Vagy épitesz a kapu mellé egy kukatárolót, oda teszed belülre a mérőszekrényt és vasoszlop. Felénk szeretik a kukatárolóban elhelyezett mérőket... |
Bejelentkezés
Hirdetés |