Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   253 / 384
(#) Near válasza Near hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Ja igen még valami az orgona típusa: Philips Philicorda GM 758
Próbáltam keresni róla infókat de vagy rossz keresem vagy rossz helyen (Google).
(#) Near válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Találtam valamit. Pontosabban még egy forrpontot amit eddig nem láttam a kapcsoló miatt. A párhuzamosításért felelős kivezetést. Ezen is mértem amit egy paintos ábrán meg mutatok, hogy hogy is. Ezúttal picit jobbra sikerült mint tegnap.
Nem tudom, hogy ez befolyásol-e bármit is csak gondoltam leírom hátha.
Ami a Reloop a képen bekarikázott bekötéseket illeti mind hibátlan sajnos pedig örültem volna ha itt a gond.
Mindenesetre még szétnézek a paneleken, hogy miből lehetne még megállapítania bemenő feszeket. Addig is további szép napot nektek.
(#) Near hozzászólása Ápr 24, 2015 /

MEGVAN!
A 110 es trafómon van pár bizti kicseréltem és megy.
8V, 12V, 24V.36V
Hétfőn jön is az új trafó. Ezer hála mindenkinek a segítségért.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) Massawa válasza Near hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

(#) vipera1997 hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy EI magos trafót hogyan árnyékoljam le?
Beag kimeő trafóról lenne szó, pontosabban 2-ről közel egymáshoz.
(#) Ge Lee válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Pl. a PC táp doboza is megfelel, az horganyzott vaslemez, tudod forrasztani is.
(#) vipera1997 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Köréteszem mondjuk és mit tegyek a dobozra?
(#) vipera1997 válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Ezeket kéne árnyékolni :/

DSC_0158.JPG

(#) reloop válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 / 1

Szia! Ezt írtad:
Idézet:
„...van egy stereó erősítőm amire ha nem kötök bementet maxra tekerve is csendbe van, de ha teszek rá jelet akkor zúgás hallható sajnos...”

Szerintem szükségtelen árnyékolnod, mint kiderült az Erősítő mindig-ben, földhuroktól szenved az erősítőd.
Azért ha felmerült a kérdés: az EI trafó különböző irányokban eltérően szór, érdemes rögzítés előtt forgatni rajta a zajminimum megállapításához.
(#) Sebi válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Árnyékolni nem szükséges, hanem - mint reloop írta - a szórásnak iránya van. A legkisebb egymásra hatás akkor lesz, ha egymásra merőlegesen helyezed el őket. (Az egyiket 90 fokkal elforgatva.)
(#) blasz hozzászólása Ápr 27, 2015 /

Sziasztok van egy INKEL MA-620 ból való lemezes trafóm ami kicsit zúg,és melegszik.Ha nem hűtöm ventilátorral akkor kb 40-50 fokra melegszik fel.De egyébként rendesen teszi a dolgát működik szépen.Ez hiba,vagy ez ilyen lehet? Köszönöm.
(#) Sebi válasza blasz hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /

A 40-50 fok jó méretezésre utal, manapság - nekem nem tetsző módon - 60-70 fokot is megengednek. A zúgás okát üzem közben meg lehet keresni. Általában valamelyik oldalon a legfelső lemez adja a hangot a csévetestben. (Az E középső "nyelve") Ha valami vékony lemezt - ami még odafér - beékelsz, általában elhallgat. Néha a csavaros összeszorítóval is célt lehet érni.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
(#) kissattila88 hozzászólása Ápr 29, 2015 /

Mit jelent egy trafónál hogy 35VA?
(#) szucsistvan123 válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

A teljesítményét. A tied kb 35W tud!
(#) kissattila88 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Az nem sok egy kicsit egy 9V trafónak?
(#) szucsistvan123 válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Akár még 1KW os 9V os trafót is lehet készíteni.
Tehát nem. Amúgy a trafód olyan 3,8A tud.
(#) Alkotó válasza kissattila88 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Azt a teljesítményt, ami általában érdekli a felhasználót. Ez a kimeneti feszültség és a maximális kimeneti áram szorzata. Erre utal a "W" helyetti "VA" jelölés. Ha több tekercs van, akkor azok UXI szorzatainak összege.
Ettől a veszteségekkel nagyobb az a teljesítmény, amit a hálózatból vesz fel. Kicsi trafóknál a veszteség egészen magas, nagyoknál szinte semmi.
(#) gammabuta hozzászólása Ápr 30, 2015 /

Sziasztok!

Előre elmondom, hogy erősáramhoz még nem értek, csak DC-DC step-down/step-up-okat építettem főleg eddig.
Amire szükségem lenne egy minél primitívebb és olcsóbb transzformátor, ami a 240Volt AC-ból csinál kb 15-19Volt AC-t és ezt igen sok amperrel bírja tartani kb 20Amperrel is akár.

Abban kérnék segítséget, hogy milyen transzformátor (konkrét cikkszám/link, mert nem értek hozzá milyenek vannak) érné meg, ami a legolcsóbb erre a célra és ami csak "2 körös", így nem tudom nagyon elrontani, csak bedugom az bemeneti kört a "konnektorba" és a másik 2 vezetéken jöjjön nekem a 15volt AC és ezt tudom terhelni az egységeimmel
Innenstől már egyenirányító hidat és a pufferkondit meg a stepdown-t tartalmazni fogja minden egység amit rákötök tehét elég lenne az AC kimenet.
(MR16 fogallathoz tervezett LED driverekből kötnék rá vagy 20-at párhuzamosan, mindegyinkben van gratez híd és pufferkondenzátor a bemeneten, majd egy step-down kör.
Méréseim legalább 14volt kell nekik mert az eddig próbált 12 volt stabilizált tápokkal nem tudtak 12volt kimenetet adni a LED-jeimre 1 amper korláttal csak 500-600mA-t, de ahogy emeltem a feszültséget 14voltra már tudták adni a kívánt áramot.)

Köszönettel!
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2015
(#) pont válasza gammabuta hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /

Transzformátorból 20V * 20 A = 400VA-es transzformátor. Pl.:Bővebben: Link.
(#) gammabuta válasza pont hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Köszönöm!

Ezek szerint ezek olyan 15ezerFT környékű 3kilós alkatrészek és toroidos tekercset alkalmaznak már rá.
Lehet mégis olcsóbb valami ATX PC tápegységet átalakítani...
Közben kísérleteztem egy kicsi 230V-12V 20wattos AC-AC átalakítóval (sikerült is elpukkantani benne 2 ellenállást).
Azt nem értem miért bele egyeniréányító híd (vagy lehet az nem az csak így néz ki), ennyi kondenzátor meg 2 tranzisztor, ha csak AC-AC átalakítóról van szó tehát transzformátor.
Esetleg erre tud valaki rövid választ adni?
Képeket csatolok.
Az elpukkant 2.2Ohmos ellenállásokat majd cserélem.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
(#) Ge Lee válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 2, 2015 / 1

Azért mert nem 50Hz-en megy hanem kb. 70kHz-en, amit a DC feszből csinál és nem az 50Hz AC-ből.
Mellesleg ez csak olyan helyen használható ahol megoldott az érintésvédelem, mert így ahogy van életveszélyes! A primer egyenirányító meg a szekunder kivezetés között van kb. 1,5mm távolság. Nem kell más közé csak egy kis pára vagy kosz, és lehet hívni a mentőt.
(#) gammabuta válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Köszönöm az információt!

Nem is értem minek bele ez a bonyolultság és miért nem egy sima trafót tesznek bele ha AC-AC.

Talán a hatásfok miatt a 70kHz?
Esetleg biztonsági elveknek kell megfeleljen?

Ez egy kis fém lemez bobozkában jött ami fekete "éghetetlen" papírral volt bélelve, azaz így biztosítáták az érintésvédelmet, csak a fotók kedvéért vettem ki belőle.

Így néz ki a burkolat
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
(#) Ge Lee válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 2, 2015 / 1

Talán mert az nem ferrit lenne hanem vasmag, 5ször akkora méretben és 10szer akkora súllyal.
Attól hogy be van csomagolva semmit sem változik a helyzet. A primer, vagyis a hálózat és a szekunder kivezetés között sacc/kb. 1,5mm távolság van. Ha erre bármit rákötsz (legyen az LED, halogénlámpa, elektronika vagy akármi), és ezeket tapogatod, akkor az a 1,5mm fog elválasztani az áramütéstől. Egészen addig, amíg nem csökken le ott az ellenállás valamitől, ami lehet pára, szennyeződés, akármi.
(#) gammabuta válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

A ferrit és a vasmag ennyire számít tekercsnél?
Esetleg tudsz erről linket ahol ezt elmagyarázzák laikusabbaknak?
Van egy UPS-em amiben egy jókora talán toroidos tekercs van, hátha az pont olyan amit keresek, majd nemsokára szétbontom és kiderül, az akkuja már elgyengült és majdnem drágább az eredeti akku mint az egész UPS akkustól, persze léteznek olcsó pótakkuk, de nem húzzák annyira sokáig.
Másik kérdésem pedig, hogy az érintésvédelem végett jó ötlet lenne-e ezen a kis áramkörön ha olvadós ragasztópisztollyal bevonám, hogy ne kapjon párát vagy szenyeződést?
Kis egyenáramon nem vezetett nekem az olvadós ragasztó anyaga, erősáram és váltóáram tekintetében viszont nem ismerem.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
(#) konyak6 hozzászólása Máj 7, 2015 /

Sziasztok!
Lehet hogy nem jó helyen teszem fel a kérdésemet. Adott egy 32-0-32 + 0-22 Voltos trafó. Ez egy STK 4152 II ic-t halytott. A 32 voltos ágon, még a diódahíd előtt volt egy-egy 4 A biztosíték. A kérdés kb hány wattal terhelhetem a trafót? Áganként mondjuk 3 A? 96+96W? Vagyis elbír-e egy 150-200 W-os végfokot?
Köszönöm a választ!
(#) erbe válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Mérd meg a primer tekercs ellenállását! Közelítően meg tudjuk mondani a trafó terhelhetőségét. A 0-22 V-os kisebb terhelhetőségű, mint a 32-0-32-es. Az STK4152 II 2*30W-os erősítő. Ha ehhez készült a trafó, +előerősítő, esetleg pár apróság, LED, stb, akkor se lehet sokkal nagyobb, mint 80 VA.
(#) konyak6 válasza erbe hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

primer ellenállás: 16,4 Ohm. Illetve amit nem írtam, a primer oldalon is van biztosíték 1,25 A.
(#) matyi16 hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok!
Remélem jó helyre írok...
Szóval UPS-hez kellene egy transzformatort terveznem.
Teljesitmény 250W.
Szekundér feszültség 220V,
Primár 24V
OrCAD PSpice-ben akarom majd szimulálni a UPS-t, viszont ott sajnos nincs transzformátor.
Így kell bevinni az adatokat: (az "L"-re és "k'-ra van szükségem)
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza matyi16 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Nincs benne transzformátor? Úgy sincs, hogy XFMR?
(#) Gafly válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Helyettesitőkép/áramköri modell
Következő: »»   253 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem