Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2555 / 3994
(#) rexi77 hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok! 2 kérdésem lenne:
-A pirossal bekarikázott kondenzátor a beültetési rajzon miért néz ki így? A másik képen csak sima kondenzátorként van jelölve. Tehetek oda sima kondenzátort?
-A sárgával bekarikázott GND-kkel mi a teendő? Hová kell kötnöm őket?
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Jaj a képet lefelejtettem..

Relé-LED.png

(#) vargaf válasza rexi77 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Szia!
A panelbe különböző raszter méretű kondenzátort is be tudsz ültetni.
Üdv.: Feri
(#) kérdező hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok!
Ezen a kapcsoláson az A-D, valamint a B-C pontok összeköthetők? A adott FET-eknek egyszerre kell nyitniuk.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) rexi77 válasza vargaf hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Köszönöm a válaszod!
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Hello! Csak akkor, ha le akarod gyilkolni a Fet-eket. Részben mert ez négy N-FET, részben pedig a Gate 20V-nél nem kaphat nagyobb feszültséget. Ehhez a kapcsoláshoz "felső oldali meghajtós" vezérlő IC kell. De a 320Vdc-ből sem 230Vac lesz ha a jel négyszögjel, hanem 320V. Mert a négyszögjel effektív értéke annak csúcsértékével egyenlő. (Ha a kitöltés 50%)
(#) rexi77 válasza rexi77 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Jól gondolom hogy a GND egyenlő a földeléssel? Az áramkörön miért van elkülönítve a GND és a GND1 ? Ezeket egymástól elkülönítve kell földelni?
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Tönkrevágni nem akarom.
Olyan IC kellene, amivel olyasmi jelet tudok előállítani, mint a szünetmentes tápokban a "módosított szinusz". Magyarul nullátmenetkor egy kis szünetet kell tartani. (pont úgy, hogy az effektív érték 220 legyen) Van erre valamilyen IC?
Ha optocsatolókat használok, az megfelelő?
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Ezeket a kérdéseket ne itt, hanem a kapcsolóüzemű tápok topikjában, esetleg a szünetmentes tápok topikjában kérdezd meg az "ott lakóktól". De ez nem éppen a "gyere buci hamm bekaplak" kérdéscsoport.
(#) kendre256 válasza fari19 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Én ezt egy sípoló zümmerrel és egy diódával megoldottam. Az enyém úgy működött, hogy akkor sípolt csak, mikor kinyitottam az ajtót. Az ajtókapcsolóra kötöttem az egyik vezetéket, a másikat meg a világításkapcsoló olyan pontjára, amelyiken a világítás "kimenet" van. A dióda sorban van a piezóval. Úgy kell kötni, hogy a világításkapcsolón lévő pozitív feszültségnél működjön a sípoló. A dióda azért kell, mert amikor a világítás le van kapcsolva, az ajtó meg zárva, akkor az ajtókapcsolón lehet pozitív (a belső világításon keresztül) a világításkapcsolón meg föld lesz (a világítás izzóin keresztül) és fordított tápot kapna a sípoló.
(#) aramis hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok! egy kis segítséget kérek trafó ügyben,A rajzon látható Trafót újból kellett tekerni,de előzőleg nem jól memorizáltam és az 1-2 csatlakozáson a beültetési rajzon külön van a tekercs de kapcsolási rajzán együtt van a 3-4-5. ugy hogy az 1-5. --2-4 miért van most nem tudom melyik a jó.
üdv: laca

TRAFÓ.JPG

(#) fecskerigo hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok,

Első áramköröm, bocs ha hülye a kérdés.

5V-os relét próbálok működtetni egy IR mozgásérzékelővel.
http://www.ebay.com/itm/HC-SR501-Human-Infrared-Pyroelectr-Sensor-P...e3d7ee

A táp 4.9V DC 450mA teló töltő, 5.1V-ot mutat a multiméterem.

Amíg nincs bekötve a relé addig minden ok, az infravörös OUT tüskén 3.3V-ot mérek ha mozgás van, 0-át ha nincs.
Viszont ha bekötöm a relét és adok neki 5V-ot akkor az INC tüskén (ahová az infra OUT-a megy), 2.8V-ot mérek ha nem jön jel az infrából, és 4V-ot ha jön jel. Így a relé egyfolytában bekapcsolva marad.
Nem értem, én rontok el valamit, a relé hibás, vagy mi lehet a baj?
(#) reloop válasza rexi77 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Szia! A kérdéseid inkább az ST151 témába illenek, sőt ott már válaszok is le vannak egyszer-kétszer írva. Jelföldről és táp (teljesítmény) földről van szó, nem összekeverendő egyik sem az életvédelmi földeléssel.
(#) anaja válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Köszönöm a válaszod! Én valahogy így képzeltem el, ki is számoltam de nekem 74 kOhmos ellenállás jött ki (igaz most 15 mA-rel számoltam). Leellenőriznéd nekem kérlek, hogy jó lesz e így? Sajnos annyira nem bízom a tudásomban (ritkán csinálok ilyet) és ajándékba szeretném csinálni

ledek.jpg

(#) nedudgi válasza anaja hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Az 1Ft értékű ellenálláson nem kellene spórolni. Ha valami történik az egyik ágon, a másik nyakába robban az összes szabad áram.
A számolást nem néztem, becsukott szemmel is rossz. Van egy segédprogram, ami megoldja helyetted a dolgot.
(#) Csupasz válasza fecskerigo hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Nem Te hibáztál, hanem akitől vetted a modulokat...
Ha megnézed, a mozgásérzékelő kimenete magas szinten 3,3V. A relé behúzótekercse pedig 5V-os. Tegyél a kettő közé egy tranyát, ami kapcsolja a relét.
(#) killbill válasza anaja hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

A szamitasoban tobb hiba is van. Eloszor is, a 15mA az nem 0.15A, hanem 0.015A.
A masik hiba az, hogy csak 1 LED feszultseget vontad le a tapfeszultsegbol, pedig mind a 12 LED-ét le kellene vonni. Azaz R = (24V - 12*1.8V) / 30mA = (24V - 21.6V) / 30mA = 80 Ohm.
Az ellenallason eldisszipalt teljesitmeny pedig: I negyzeten * R. (Vagy U negyzet / R). Persze hasznalhatod a sima I * R-t is, ugyanazt az eredmenyt kapod mindharom esetben.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) zsolti900 hozzászólása Máj 9, 2015 /

Sziasztok! Szeretnék egy hangvezérlést építeni egyszerű szavakkal. Pl mondom hogy fény és felkapcsol a lámpa. Minden összeállt már csak a vezérlés hiányzik. Valakinek van ötlete esetleg?
(#) anaja válasza killbill hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Igen, valóban igazad van! Köszönöm! Így már azért kicsit szívmelengetőbbek a számok
(#) rexi77 válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Értem, köszi.
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Máj 9, 2015 /

Sziasztok, vettem ma egy akksit etetőhajóba 12V 9Ah Sealed Lead Acid gondozásmentes akku viszont 7V-on áll. Nem tudom mennyit tárolták így a boltban (lehet 2 éve így állt a polcon), érdemes ezt feltöltenem vagy vigyem vissza?
(#) nedudgi válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Máj 9, 2015 / 1

Inkább vidd vissza. Nincs sok esélye a hosszú életre.
(#) nagym6 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Máj 9, 2015 / 1

Biztosra vehető, hogy a 7V úgy jön ki, hogy némely cella a hatból nulla, némelyik kissé jó lehet. A nullásoknak végük. Tehát nem mind egyformán 7V/6cella=1.17V . Ha csak egy cella rossz, az egész akku rossz.
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Máj 9, 2015 /

Köszi a válaszokat, hétfőn viszem vissza a boltba.
(#) nagym6 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Akkut úgy ajánlatos venni, hogy vinni multimétert, és fizetés előtt megmérni. Amelyik kisülve túl alacsony feszültségen sokáig áll, annak kapacitása erősen csökkent. Feltöltés után jónak tűnhet, pld. egy égő világít róla, de kapacitása kicsi, keveset "bír".
(#) attika válasza granpa hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Nem sok minden derül ki számomra az adatlapból,majd megpróbálom lefényképezni és feltölteni,próbálkoztam lefordítgatni,de sok értelmetlen szöveg jött ki.Ha jól értelmeztem akkor 1V lehet az alsó határ,de lehet,hogy nem arra vonatkozott.
(#) Gj hozzászólása Máj 10, 2015 /

Üdv!
Készítettem egy ventilátor vezérlőt PC-hez ATMega8-cal, ami a feszültséget PWM-mel szabályozza, logic-level-gate FET-eken keresztül. A gond az, hogy nem mindegyik, de némelyik ventilátortípusnál a venti kerreg. Próbáltam betenni egy 22µF-os elektrolit kondit a föld és a PWM kimenet közé, valamit segített, de nem tökéletes... a PWM sebessége a legkevésbé kerregőre van állítva.
Mit lehet még tenni a kerregés csökkentéséért?
(#) Bell válasza Gj hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

PWM kimenetre közvetlenül nem tennék kondenzátort, de egy soros dióda talán segít.
(#) ktamas66 válasza Gj hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Nem lehet, hogy túl alacsony a PWM frekvenciája?
(#) Gj válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Bell: A dióda nem segít.

ktamas66: ha gyorsabbra állítom, akkor mindegyik ventilátor búg. Vagy talán lassúak a FET-ek?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
Következő: »»   2555 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem