Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   546 / 731
(#) Helios válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Hogyhogy nem lényeges? Ha teszem azt mondjuk 80W-os a dóm 4 ohmon akkor az nem tesz kárt az erősítőnek akkor ha az 8ohmos? NA ezt kezdem nem érteni
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

A magastartomány impedanciáját hangváltóval úgy módosíthatod, ahogy szükséges. A 4 ohm névleges magashangszóróból egyszerűen lehet 8-at csinálni, egy kb. 3,3R soros ellenállással.

De mivel a magastartományra a teljes hallható spektrumból igen kis energiamennyiség jut, ezért az erősítőnek az sem lenne ártalmas, ha hagynád a névleges felére, például 8-ról négyre esni (félvezetős erősítőnél még az átvitelt sem befolyásolja, mivel nagyjából feszültséggenerátorról van szó).
(#) Ge Lee válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

Ehhez a "nem lesz rendben a középtartomány" dologhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy speciel engem kifejezetten zavar ha rendben van neki, tehát számomra inkább előny lenne. Jobban szeretem az olyan dobozt ami eleve némi "V" átvitellel szól, ha egyenes a frekimenete az az én fülemnek nem tetszik. Persze nem vagyunk egyformák, hála Istennek.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 5, 2015 /

És ez már biztos?

Egyébként más dolog az, ha zavaros, problémás, nincs rendben (ettől még lehetne akár viszonylag egyensúlyban is), és más az is ha sávszéleken kiemel.
(#) Ge Lee válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Biztos. Nyilván más dolog ha a hangszóró vagy a doboz miatt hatalmas kiemelések vagy lyukak vannak az átvitelben. Nem is erről beszéltem, hanem arról ahogy össze van "illesztve" a két út, és nincs egyenesre kihozva az átvitel, hanem lesz ott középen egy pici gödör.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

És ezt meg is mérték amikor hallgattad? (Én erre gondoltam).
(#) latyakosa hozzászólása Máj 7, 2015 /

Lenne egy elképzelés, HA22-599 mélyközép (kompenzált kivitel) és DT-99 magas házasítására passzív váltóval, 12 dB/oktáv meredekségű alkalmazásával.
Megközelítőleg 30 liter térfogatú ládába kapna helyet a 2 elem.
Mi a véleményetek e konfigurációról ?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) P_Laszlo válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Valószínűleg szól. Mire vagy kíváncsi?
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 7, 2015 1 /

Na, ezzel most nagyon ki lett segítve. Gondolom, a hangjára lenne kíváncsi, hogy mire számítson. Olyanokra pl., hogy jó lesz-e együtt a két hangszóró, lehet-e őket normálisan váltani, mire számítson abban a 30L -es dobozban, stb.. Abban, hogy "Mi a véleményetek e konfigurációról", abban sok kérdés benne van. Nagyon sok...
(#) latyakosa válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Időnként olyan hozzászólásokat látok ahol különféle műszaki jellemzők okán nem javasolják a témában jártasabbak, tapasztaltabbak az adott konfigurációt.
Annak érdekében, hogy ne legyen eleve a próbálkozás hasonló okokból zsákutcába torkoló, próbálok előbb kérdezni , mint megküzdeni vagy megalkudni a konstrukció hibáival.
A doboz a csatolt képen formához hasonló kialakítású, ITT gyártású gyári kivitel.
A kép innen származikBővebben: Link

aperiodic.jpg

Hááááát, kezd bonyolódni a dolog. A jó válaszokhoz jó kérdések kellenek, amiből megismerik a fórumozók a körülményeket. Jó úton haladunk.

Egy mélyközépről van szó? Miért kellene kompenzált mágneskör?
A dobozrajz nem világos. Az "aperiodic" feliratból következtetni lehet egyfajta működési módra, de az felrajzolva nem egészen így nézne ki. Szóval egyelőre több infót szeretnék. Én legalábbis csak így tudok jó válaszokat adni.

Ui: kényelmesebb, ha nem nekünk kell végigbogarászni egy teljes belinkelt tartalmat. Mondjuk a Dynaco A25-öt, meg a hangszóróit szerencsére ismerem, de ebből nem derül ki, konkrétan milyen dobozba építenéd be.
(#) latyakosa válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Idézet:
„Egy mélyközépről van szó? Miért kellene kompenzált mágneskör?”

Igen, az egy mélyközep+magas variáció, 8 ohm-s változatok.
A kompenzáció adottság, nem követelmény.

Idézet:
„A dobozrajz nem világos. Az "aperiodic" feliratból következtetni lehet egyfajta működési módra, de az felrajzolva nem egészen így nézne ki. Szóval egyelőre több infót szeretnék. Én legalábbis csak így tudok jó válaszokat adni.”

A meglévő dobozról sajnos semmi infó - se kép se műszaki adatok - nincs a neten, a kép előterében fekvő doboz rajza hasonlított a legjobban a hangszóró elrendezésre és a belső kialakításra a meglévőhöz.
A cikkben írtakat olvastam csak nem értem a mögöttes műszaki összefüggéseket

Ami vonzóvá teszi a megépítést hogy a HA22-s kosár mérete egyezik az eredeti méretével, csak csavarozni szükséges a beépítéshez. A magas esetében minimális átalakítás szükséges csak.
Próbálok tájékozódni "aperiodic" témában
(#) latyakosa válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 7, 2015 /

Elfelejtettem eddig mondani, az én dobozaim zárt elrendezésűek.

Ha zárt, nem aperiodikus. A zárt dobozhoz kevésbé jó a kompenzált mágneskör, az inkább b-reflexhez kellhet, de ott is sem feltétlenül.

30 liter zárt jó a hangszóró alapverziójának.

A DT-99-el összeváltható, de a gyártás eltérései miatt nem tudok pontosat mondani, csak hozzávetőleges ajánlást esetleg.

A doboznak vannak méretei, lehet fotózni, berajzolni, stb. Nem kell, hogy a neten legyen.
(#) latyakosa válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

A belső részeket ilyennek sikerült mérni: 20,5x25,5x22,5 és 21x25,5x22,5 ( mélység*szélesség*magasság cm). Kívülről 25x29,3x50. Így 23,8 liter körülire adódik doboz kapacitása
(#) P_Laszlo válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Az kevesebb, mint harminc, kicsit magasabb jósággal, de végülis elmegy majd. Ha kompenzált a mágneskör, akkor legalább 1,0mH kell sorosan a 8 ohmos 599-es mélyközéppel.
(#) Benji94 hozzászólása Máj 10, 2015 /

SAL DTF 12 magassugárzóba kukkantott már bele valaki?
Valóban van benne ferrofluid, vagy csak parasztvakítás?
(#) Benji94 hozzászólása Máj 10, 2015 /

Ha valaki itt esetleg olyanon töri a fejét, hogy Monacor SPX-31M hangszórót vásároljon, erősen javaslom neki, hogy vesse el ezen ambícíóját.
Én vettem, de az én igényeimet semmiféle alkalmazásban nem elégíti ki, az érzékenysége rendkívül alacsony, ami ráadásul kis terhelhetőséggel párosul, és akármit is mond az adatlapja, magas tartományban nem jó.
Szélessávúként nem állja meg a helyét, mivel hiányzik a magas, középsugárzóként sem vált be nálam ( én erre a célra vettem ).
Igazából csak kis 2 utas szatelitsugárzó mélyközepeként tudnám elfogadni a produkcióját, 150-5.000 Hz között szépen szól. De annyi pénzért meg hasonló célra ettől sokkal jobbakat is lehet kapni. Nem a Monacor ellen vagyok, csak tényleg durván csalódtam és úgy érzem hogy kidobtam 10 ezer Ft-ot az ablakon ( annyiba fájt egy pár belőle ).
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Ki akarod szedni belőle?
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Elméletileg ez, és még a másik kettő hasonló SPX-3*, tangband hangszórók, vagy azok másolatai. Nem tudom eldönteni, nagyon hasonlítanak.
(#) Benji94 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Nem, csak arra vagyok kíváncsi hogy terhelhetőségre hogy számítsak.
Ha van benne az kicsit segít a hűtésen úgy tudom, de ahogy én a somogyit ismerem simán kinézem belőlük hogy nincs benne, vagy egyik szállításban van, másikban nincs.
(#) Benji94 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Az nem lehet hogy a tangband-ok Monacor-másolatok?
Monacornak mégiscsak nagyobb neve van, nem?
Mondjuk a lényegen nem változtat, az SPX-31 nem sokra jó így se, úgy se.
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Így is, úgy is. Szokott benne lenni valamennyi, de általában nem elég. Első körben inkább az átvitellel szokott gond lenni, nem elég egyenletes.

A kis SPX-31-es hangszórókat először a tangbandtől vásárolták, akkor még TB típusjelöléssel, most hogy M van a végén szerintem klónoztatják valahol, valakivel, egyébként a W3-871-esek különféle változatai lennének, ha minden igaz.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) nzozz hozzászólása Máj 12, 2015 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az Eminence Delta 15LFA típusú hangszóró (mennyire) alkalmas 2 utas hangsugárzó építéséhez? Ha igen, akkor mekkora teljesítményű magassugárzót ajánlotok hozzá? Illetve tudnátok doboztervet javasolni?

Köszönöm
(#) voodoo válasza nzozz hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Szia. Alkalmas, de én úgy csinálnám, hogy a hozzá tett magast 3kHz-re indítanám és csak a magasnak tennék hangváltót, hogy valamennyi közép hang is legyen.
Valami trapéz reflex nyílásos láda jó választás lehet. Nekem 15-ből kijött a faanyag, mdf. Jó stabil. Ha érdekel odaadom a doboztervet, elviszed egy lapszabászatba és legyártják. Te meg csak otthon összecsavarozod, ragasztod. Persze a magas kibágását akkor át kell benne rajzolni.
(#) P_Laszlo válasza nzozz hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Hangosításra megfelelhet. A magashangszórók terhelhetősége jó esetben 15-20W, valami 30mm fölötti lengőcséve átmérőjű tölcséres magas, ami szóba jöhet.

A doboz legalább 80 literes, a maximum 120 körülbelül, attól függően, hogy több mélyet, vagy nagyobb terhelhetőséget szeretnél-e.
(#) nzozz hozzászólása Máj 14, 2015 /

Sziasztok!
Találtam egy ilyen doboztervet, elméletileg kimondottan Eminence -hez való (nekem Eminence Delta 15LFA van), viszont nem tudom mire számítsak hangzást tekintve. Érdemes ezt megépíteni? Ezekre a fajta hangsugárzókra milyen hangzás jellemző? A hangszórónak a 2 oldalából egyszerűen le van takarva valamennyi vagy az belül nyitott?

Köszönöm
(#) voodoo válasza nzozz hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Hmm, hát kelleni fog bele anyag bőven. Szólni biztos fog, én is kiváncsi lennék rá. De ahogy írtad, valamelyik nap két utas rendszerhez terveznél, ez csak sima szubláda.
(#) P_Laszlo hozzászólása Máj 15, 2015 /

Szub 5kHz-ig? Nem.
(#) P_Laszlo válasza nzozz hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Erre nem igazán lehet válaszolni, a te hangszóródat nem említi a szöveg, a tölcsér középtartományban működik, emeli a hangnyomást, a hangszóró mögött lévő b-reflex doboz kissé túlméretezett, kevesebb terhelhetőségre lehet számítani, de valószínűleg hangolási frekvencia környékén nagyobb hangnyomásra. Pontosan kiszámolni sem lehet, legfeljebb megmérni, ha elkészült.
Következő: »»   546 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem