Fórum témák
» Több friss téma |
Halihóóó!
Én már évek óta használom. Mit segítsünk?
Hogyan lehet saját, egyedileg feltöltött hátterem? Ha kitelepülök Nagyröcsögére utána Kisröcsögére, mindkét QTH-ról, más időpontokban feltett LOG-nak lehet-e más-más háttérképe ugyanarról az account-ról?
Hali!
Ha a háttéren a QSL lap képét érted, akkor nem. Ahhoz, hogy saját képet tudj feltölteni, legalább bronz fokozatú tagnak kell lenni, bár ha lejár a bronz fokozatod, a QSL akor is megmarad. Sajnos egy account-hoz csak egy kép (QSL) tartozhat, így ha minden QTH-hoz másik képet akarsz, akkor ahhoz mindegyikhez külön account kell. Én úgy oldottam meg, hogy egy van az állandó QTH-ra, egy meg a kitelepülősre, mókás lenne százegynéhány accountot csinálni a különböző aktivált SOTA csúcsokhoz. Persze lehet, hogy van aki így csinálja, de a legtöbben még ennyit sem foglalkoznak a dologgal, rendesen össze is keverednek a /P-s lapok.
Nekem havi egy dollár. Egy éven keresztül minden hónapban automatikusan vonja a paypal.
Nekem az ingyenes verzió működik csak azoknál adva van pár sablon miket lehet használni és csak azokat ! Ami még fontos hogy meg kell csinálni a verifikációt mert sok diplomához csak azokat ismerik el !
Nincs alsó határ, lényeg, hogy valamennyit kell fizetni,(én 15$-t szoktam) és akkor egy évig érvényes. Az ezüst egy évre 30$ vagy két évre 60$ és amikor 2015 január 1-től kezdve a befizetéseid öszege eléri a 200$-t, akkor örökös platina tagságot kapsz.
Sziasztok!
Régóta tetszenek a szimmetrikus tápvonalak, ezért gondoltam hogy készítek különféle BalUn-okat hogy a leendő doublet antennámat tudjam mivel meghajtani (a korábban épített Z-match nem váltotta be a reményeimet). "Gyűjtögető életmódom" hozadéka, hogy elég sok monitorkábelről lefaragott ferritcsövem gyűlt össze. Ilyenből készített már valaki W2DU féle BalUn-t? Milyen anyaga van ezeknek? 72, 73 és 77 kódú anyagokat javasolnak ilyen célra. Jópárat megmértem induktivitás mérővel, és elég nagy szórást tapasztaltam. 1000 és 7500nH közötti AL értékek jöttek ki. Valakinek van ezirányú tapasztalata? Az igazi az lenne, hogy kiméregetni egy megfelelő műszerrel az elkészült BalUnt, mint ahogy ezen az oldalon is le van írva. Magyarországon kapható valahol számlával a MiniVNA? Az is nagyon tetszik...
Az nem úgy van, hogy ezeknek "elnyelni" kell a rádió jeleket nem "átvinni"?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Igen ha folytonak hasznalod. A BALUN az mar transzformator. A lenyeg, hogy egy tekercsre nezve az induktivitas legyen minel nagyobb az adott maggal, es ne menjen telitesbe a mag az adott teljesitmenyen.
A nagy induktivitas azert kell --hogy ha lerajzolod a trafo modelljet-- lathato hogy lesz parhuzamosan egy egy induktivitas a primer es szekunder oldallal is (az elmeleti/idealis trafohoz kepest, ahol nincs ilyesmi). Ezek teljesitmenyzabalasa legyen minel kissebb ertheto modon. ( XL tart a vegtelenbe :] ) A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Ha jól emlékszek BALUN illetve UNUN-nal kapcsolatos beszélgetést láttam a MRASZ megújult oldalán a fórumban.
A monitor kábelén lévő ferritgyűrűről nem tudok sokat, valahonnan rémlik az, hogy nagy veszteségű anyagból készítik őket, de ez egyáltalán nem biztos. Tényleg, jövő hét végén lesz Pécsen elektrotechnikai verseny, tavaly voltak kint rajta a rádióamatőrök előadást tartani, idén nem mennek véletlenül? Tavaly salynos nem voltam ott, akkor még az alapiskola padot koptatam. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Akkor még egyszer. Az a ferrit tipikusan nem vas, hanem szándékosan szarvas
Idézet: „it can produce an additional loss in the form of resistance in the ferrite itself. The ferrite creates an inductor with a very low Q factor.” Szóval bodgabo inkább ne csináljon belőle balunt.
Ha szimmetrikus tápvonalból készítesz balun transzformátort, akkor abban a ferritnek nem az a szerepe, mint egy hagyományos transzformátorban. A tápvonalaknál a terjedési sebesség határozza meg a tápvonal elektromos hosszát. A terjedési sebbesség (rövidülési tényező) pedig a tápvonal körül levő anyag, vákum, levegő, kerámia, nyáklemez, ferrit dielektromoa állandójától függ. Ezen az elven alapszik pl. a strip line technika, a kerámia hordozóra készített mikrohullámú tápvonal darabok, mint pl. elosztott paraméteres induktivitások, rezgőkörök, kompenzáló, szűrő elemek. A ferrit anyagokat is széleskörűen használják a mikrohullámú technikában a méretek csökkentésére, csillapítók, hibridek, cirkulátorpkban. Közkeletű példa az UHF balun, a vékony 240 ohmos szimmetrikus tápvonal beletekerve a kétlukú frerritbe. A ferrit anyaga nem igazán nagyfrekvenciás tulajdonságú, hanem a tápvonal rövidűlési tényezőjét befolyásolva nem lell 7 cm tápvonalat használni.
Mivel nem rezgőkört vagy szűrőt szeretnék készíteni ezért nem lényeges hogy milyen jósági tényezőjű tekercs készíthető belőle.
Átnéztem egy csomó W2DU leírást, szinte mindegyik 72, 73 vagy 77 Amidon kódszámú, egyértelműen ferrit anyagból készült gyűrűket javasol RH-ra. Az Amidon oldalán pedig az RFI fojtóknak pont ezeket ajánlják. Ebből gondolom, hogy a monitor kábelekből kitermelt gyűrűk jók lehetnek. Az alap elgondolás az lehet, hogy a Guanella balun esetén egy nagy gyűrűre tekerünk több menet (coax) kábelt, a W2DU esetén pedig több kis gyűrűn fűzzük át a kábelt azokon így több 1-1 menetes tekercseket létrehozva. Idézet: „Mivel nem rezgőkört vagy szűrőt szeretnék készíteni ezért nem lényeges hogy milyen jósági tényezőjű tekercs készíthető belőle.” Maradjunk ennyiben akkor...
Nem túl bőbeszédű az Amidon katalógusa a ferrit anyagok tekintetében. (72, 73 nem is szerepel) Azt írja az "ajánlás", hogy a 75 kószámú 20 MHz -ig, használható induktivitásként transzformátorhoz, a 77 kódszámúról nagyvonalúan csak annyit ír, hogy transzformátorokhoz, induktivitásokhoz, és RFI szűrőkhöz ajánlják. A többi adatokat nézegetve gondolom, (de nem biztos) hogy némileg magasabb frekvenciára jó transzformátorokhoz, induktivitásokhoz, az RFI szűrőkhöz 100 - 1000 MHz ig használható. A 100 MHz felett a jelentős vasveszteség okozza a csillapító hatást.
A rövidhullámú sávban a nagy méretek miatt a mikrohullámú (tápvonalas, elosztott paraméteres) technika nem nagyon használható, az kb. 80 MHz felett szokásos. Tehát a balunt közönséges transzformátorként kell kivitelezned, a tápvonalas megoldások nemigen jöhetnek szóba. Különösen értelmetlennek látszik a koax kábel átfűzése a toroidon, mivel a tápvonal belsejében levő dielektrikumra nincs hatással. Egyetlen jelentősége lehet, az illesztetlenségből adódó testáramok csillapítása (RFI), ami a koax árnyékolásán folyik. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
Probald ki. Sok beszed szegenyseg.
Hallottam olyant is hogy elterito tekercs magra keszitettek BALUNt rovidhullamra, es mukodott Az egy-egy menet magonkent az igaz, de az inkabb csak fel menet. Ha legmagra tekersz fel tapvonalat akkor az arnyekolo resze lesz induktiv, mivel egy tekercset kepez. Ugyanebbol az elgondolasbol ha ferrit gyurube huzod bele, ugyanazt a hatast ered el. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
Nekem van ilyenem 4 darab csőből készült 500 Watt 3-50 megáig használható a gyártója HA5AZD. Most nem voltam a BURABUn de ő biztos ott volt. Amit észre lehet venni az az hogy kevesebb a sávzaj 80 méteren.
Hello. Kozben en is forrasztgatom az uj radiot. Mar majdnem ossze van rakvaaz alap radio --a lenyeg--, de meg nagyon sok munka van vele, ugy a regi szoft tovabbfejlesztesevel, mint tovabbi 3 panel tervezesevel es megvalositasaval, mint: elolap, savszuro rx, savszuro tx legalabb 5 savra. A vegfokot mar megterveztem, de meg nem gyartattam panelt hozza. Raadasul a 38 mikronos panel ide felejtos.
Bővebben: Link Bővebben: Link2 A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2015
Végfok odaver a gyárinak! A vevő meg gondolom mindennek! Nem semmi konstrukció.
Koszi. De meg messze van a vege, es meg sok befektetes, anyagilag is, de aki hasonloval szorakozik annak nem kell magyarazni. Remelem ertelmes dolog sul ki belole. Majd ha lesz eredmeny bovitem a blogon a temat.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2015
Szia! Szép munkák!!! Ezek saját tervek, vagy valamilyen nyílt forrású projektek után építései ?
Egy ideje én is szeretnék tervezni egy fpga-s, közvetlen mintavételezésű rádiót..., de egyelőre a sűrű lábkiosztású nyák-gyártás technológiámat lövöm csak be
Szia. Koszi. Sajat minden. Kiveve olyan reszegysegeket mint a double balanced Tayloe detector. Az analog panel 4 retegu, a dsp-s 2 retegu, ezek Kinaban gyartodtak. A vegfok Motorola AN alapjan keszult, es bekerult meg egy fokozat ele, remelhetoleg direkt Tayloerol nehany mW-al meghajthato lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
Anno számolgattam, mennyire reális erősítő nélkül elérni az 1W-ot közvetlenül a keverő után, ha kb 4-5 Ohm-os analóg kapcsolókat használok hozzá. Ha jól emlékszem 4db tokot egymásra forrasztva(párhuzamosítva) s a kimenetre egy trafót kötve kijött a kb 1W-os nagyfrekvenciás teljesítmény.
Hat lehet meredek megoldasokat alkalmazni. Viszont ilyesminel a panel is bonyolult lesz, ha csak nem forrasztod egymasra, de az szerintem nem megoldas.Es az OPA sem mindegy hogy milyen. En meg mereseket nem vegeztem, nem tartok ott, majd megmerem mekkora teljesitmenyt tud a Tayloe kimenete.
Az OPA csak hangfrekit erősít még, arra meg van egy rakat 2-3W-os tok. Ez meg ugye közvetlenül hajtja a keverőt, ami - ahogy jól sejtetted -, egymásra forrasztott 4 smd tokból állna Nem egy gyári megoldás így forrasztani, de praktikus
A keverő kimenete néhány mW-nál feltehetően többet fog tudni...ahogy írtad, ez inkább a meghajtó OPA-tól fog függni talán ebben az esetben. Mondjuk nem tudom, milyen analóg kapcsolókból áll a Tayloe, de gondolom a szokásos 4 Ohm körüliből. Az pedig már bír 100-200mW-ot mindenképpen, ha az OPA is megfelelő teljesítményű előtte.
Hazi modszernek jo az egymasra forrasztas, de gyartani nem lehet. Igazabol az lenne jo hogy egy tokba bepakolni az egesz Tayloet es legyartatni. Max az rx-hez szukseges low noise OPAkat kihagyni.
A TX-en NE5532 IC van. Amugy az egymasra forrasztott toknak van egy masik hatranya is, a bemeneti kapacitasuk osszeadodik. Biztos hogy megy 28 megan ? (az ~120 MHz) A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
Tény..., nem gyártásbarát technológiának szántam így, hanem házi barkácsnak inkább! Sorozatgyártáshoz ez így természetesen nem jó, akkor egymás után lehetne elhelyezni őket...végülis nem nagy ördöngösség már, de akkor már figyelni kéne a topológiára is egy kicsit.
A kapacitás nem gond, bemenetenként 3,5pF megnégyszerezve is simán meghajtható, főleg egy AC technológiájú kapuval. Az NE5532 kis zajú, ám kis teljesítményű OPA, belőle tényleg nem nagy teljesítményt csikarhatsz ki! Oda mondjuk célszerűbb egy erősebbet rakni, a zaja úgyis lényegtelen szempont lesz. Még egy őskövület LM386-os is tökéletes lehet..., és akkor már annyi jön ki belőle, amennyit a keverő csatorna ellenállása, disszipációja megenged.
Hat ez mostmar igy marad. Max nagyobb aramu, labkompatibilis LT akarmire ki lehet cserelni ha szukseges.
Kipróbálni még nem tudtam, de megtaláltam HA5GN prezentációját, ami alapján (és a hivatkozott RTÉK 2006-ban megjelent írás) el kezdett foglalkoztatni a Guanella balun. A 44.oldaltól röviden leírja, miként lesz szimmetrikus és nagyfrekis szempontból földfüggetlen a ferritgyűrűre tekert koaxból mint bifilárisan tekert trafó kimenete.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |