Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1114 / 1385
(#) elektros90 hozzászólása Jún 3, 2015 /
 
Faragjatok grafit ceruzát.
(#) sdrlab válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Nevetni fogsz, de sokan ezt is teszik: puha grafit ceruzát reszelnek finom porrá! S ebből készítenek vezető ragasztót.

gulasoft: elvileg a réz por is jó lehet, főleg ha nincs a felülete oxidálódva, karbonálódva. Talán ezt megelőzendő érdemes egy enyhe savas mosásnak kitenni, ami tiszta fém rézzé tisztítja a szemcsék felületét. utána keverd össze 1:1 arányban valami keményre száradó ragasztóval, lakkal.
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Réz-hipofoszfit.
(#) sdrlab válasza papus51 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Inkább Réz-SuperGlue
(#) elektros90 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Én ezt teljesen reálisnak tartottam. Akkor nem én találtam ki.
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
A réz-hipofoszfit nem hülyeség. Nálam, furatgalvanizáláskor a nyák vágott élét is bevonja rézzel. Szerintem bármire fel lehet vele vinni rezet, ami jól nedvesíthető és bírja a meleget.
(#) gulasoft válasza papus51 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Ja csak a hiposzfit kilója huszonezer forint. (vagy fél kiló volt ennyi?)
(#) papus51 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Nem olcsó, viszont nagyon-nagyon sokra elég.
(#) KBal76 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
A zöld technokol a papírboltból tökéletes vezető ragasztónak (mármint bekeverve grafitporral, hasfgó-szénporral, stb). A piros technokol erre alkalmatlan.
(#) sdrlab válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Miért, mi a különbség a kettő között ?? ) Nekem pont a piros van itthon, pedig bizisten kipróbálnám..., de én úgy tudom, olyan ragasztó, vagy kötőanyag kell, ami keményre szárad! Ez meg rugalmas ragasztó... ))
(#) opelomega3000 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
A piros az nejlon zacskóval használatos.
(#) kameleon2 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Saját hajlékony nyák megoldásom - a kényszer szülte: LCD kábel 1,5mm2-es réz sodrott villanyvezeték elemi szálai lettek egyoldalas, öntapadós, átlátszó fóliára fektetve, majd másik öntapival leborítva. Így egyfajta laminált szalagkábel jött létre, hajlítható, forrasztható kivitelben
(#) KBal76 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 / 1
 
A piros az aceton, és talán tolul oldószeres, és körbezárja a vezetô-szemcséket (szerintem), a lényeg hogy nem-vezetô végeredményt kapnál. A zöld-kék Technokol oldószere alkohol, és miután kiszárad, továbbra is jól-vezetô marad a végeredmény. Én grafittal, orvosi-szénporral, és rozsdamentes-acél porral próbáltam, sikerrel (ez utóbbi kOhm nagyságrendû ellenállást ad). Amúgy minimálisan valóban rugalmas a végeredmény, de ez inkább jó mint rossz, mert nem pattan el terhelés hatására. Forraszthatatlan helyekre kifejezetten jó megoldás a Technokolos massza.
A vízüveg is alkalmas elsô próbálkozásra (kikeményedés után is vezetô a massza), de törékenyre keményedik, és hô hatására (dilatáció) elpattan.
Kiszáradás után (köröm-)lakkal célszerû impregnálni.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
(#) sdrlab válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Azt írtad a fémporos verzió KOhmos ellenállást adott..., és a grafitos verzió ?

A piros ragasztóval este kipróbáltam a grafitport..., valóban kiváló szigetelő lett belőle
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) KBal76 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
A grafitporos nagyon jól az egzerûségéhez képest, egy raszter távolságon pár ohm. Logikai áramkörökhöz, árnyékolás becsatlakozàshoz vállalható. Persze ez töménységfüggô. Zár vagy vas-szerelvény boltban kapható jó.
(#) sdrlab válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Az már nem rossz vezetési tulajdonság! Én sellakkal próbáltam(az volt kéznél), de az ennyire jól nem vezette, és mechanikailag is gyenge volt a szilárdsága.
A zöld ragasztóval milyen arányban keverted a grafitot ? A pirossal azt vettem észre, meglehetősen sz@rul keveredett vele...
(#) KBal76 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
A zöldnek egész jók a tulajdonságai, jól terül a rézen, nem gumisodik mint a piros. Amennyit csak bele tudsz keverni, és akkor jól vezet. Ha be akarna száradni, egy-egy csepp alkohollal (vagy denszesz) lehet visszahígítani.
(#) gergo960722 hozzászólása Jún 4, 2015 /
 
Sziasztok! Most próbáltam először nyákot készíteni vasalással. 3 féle papírt használtam (100g, 135g fényes műnyomó, öntapadós papír fényes lapja) és egyikkel sem sikerült elérnem hogy a nyákon maradjon a nyomat, több oldalon olvastam mit hogyan kell, de nem sikerült. A vasaló 200°C-os, vagyis azzal se lehet szerintem probléma. Tapasztalt már valaki hasonlót?
(#) sdrlab válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 1 /
 
Amikor utoljára ilyet csináltam, nem tudom hány fokos lehetett a vasaló, de lassan kezdett barnulni a papír tőle ) Lehet hogy neked is emelni kéne rajta valamennyit...
(#) gergo960722 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Sajnos megpróbáltam 230°C-al is, de azzal sem lett más a helyzet :S
(#) eyess válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
A nyákról nem írtál hogy hogyan is kezeled , készíted elő .Szerintem ott lesz a baj nem a papírral.
(#) gernerakos válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Lézernyomtatóval csináltad? Ha nem, akkor az a baj.
(#) gergo960722 hozzászólása Jún 4, 2015 /
 
lézernyomtatóval csináltam, és csiszoltam víz alatt, mielőtt vasaltam volna. Zsírtalanítás pedig alkohollal történt meg. Akkor ha jól értelmezem előtte is rakjam bele marató folyadékba (vas-kloridot használok)?
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Szia druszám! Ha már polírozás témánál vagyunk - nekem is sok gondom akadt a saját vasalással - le is tettem róla szép csendben. De nem hagy nyugodni a dolog ezért kérdezek. Anno "tanultam" egyfajta nyáktisztítási technológiát, ami persze az alkoholos filces dolgokhoz megfelelt, de lehet, hogy a vasaláshoz nem elég jó: A panelt hiperdol súrolószeres vizes körömkefével takarítom le, aztán izopropil alkohol. Eddig gyönyörű felületet adott. Lehet, hogy emiatt rontom el? Mert laminálón már gondolkodtam, de nem tudom megéri-e? A másik verzió, hogy mégiscsak kap egy lézert a cnc-m és azzal készítem a panelt, mert fúrni úgyis kell. Még vacillálok.
(#) KBal76 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 4, 2015 / 1
 
Én is pont így csinálom, nem szoktam elômaratni, max néha áttörlöm rozsdaátalakítóval (RO-55 vagy mi) ha nem akarja az igazságot. A vasaláskor gumihengerelés sokat segít.
(#) eyess válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
A súroló szeres dolog is jó , de csak akkor , ha az karc mentes .
Lehet kapni ilyet , hogy karc mentes súroló por azzal jól lehet dolgozni.A víz alatti súrolás nem kötelező sőt inkább a súroló por legyen be vizezve , aztán mehet a nyákra , és tisztítás .Viszont az öblítés már bő vízzel történjen , és terüljön el a víz rendesen mindenhol ekkor tudható az , hogy zsírmentes.

De ezzel korántsem vagyunk készen ugyanis ha, hagyjuk száradni , akkor a réz felületen vízkő fog visszamaradni ez településenként változó lehet , hogy milyen kemény a víz.
A baj az , hogy ilyenkor megint csak nem fog , vagy nehezen tud megtapadni a rajzolat .Ekkor jöhet egy olyan tisztító folyadék ami, a felületről eltávolítja ezt a nem nagyon látható szennyeződést ez történhet akár egy előmaratással is .Bár én ennek nem vagyok híve annyira mivel vékonyodik a réz réteg ezáltal még ha nem is oly mértékben.

Ezek után nem akarom elhinni , hogy ne sikerülne.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) kameleon2 válasza eyess hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Köszönöm. A vízkő is lehet a ludas, mert igen kemény a víz.
(#) ybanez válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Hello! Én már régóta így csinálom a nyákokat, gyors és hatékony is. A nyers lemezt megdörzsölöm acélvattával (tényleg olyan mint a vatta, csak sötétszürke. tacskóban vettem, de sztem más helyeken is rálelsz!), szép, selyemfényű a felület. A rajzolatot kinyomtatom:
-vagy fotopapírra (Cover Glossy avagy fedett fényes fotopapír, tk. műnyomó...), ekkor "vasalás" után áztatni kell meleg vízben 3-5 percig, majd kicsi kacsóddal ledörzsölni, majd előbb a sósavba (segít a papírmaradékot eltávolítani), majd mehet rá a peroxid. Össz kb. 20 perc.
-vagy a kényelmesebb a transzferpapír (ebájon úgy 3$ a 10 drb A4-es): kinyomtat, ledörgöl, "vasal", lehúz, marat. Össz kb 10perc.
A vasalást idézőjeleztem, nem vasalom igazából. 0,5-1 percre ráteszem az öreg ruszki vasalót közepes állásban, amikor átmelegedett 5cm széles szilikonhengerrel átgurítgatom, oszt jónapot.
A hőfokot kisérletezd ki, ha túl meleg, összefolyik.
No, lehet kritizálni, nekem így műxik már jó ideje!
Tisztelettel: András
(#) ybanez hozzászólása Jún 4, 2015 /
 
papír pl:

A maratás utáni képet nem engedi fel, 2.14 MB...
A 3. kép az acélvatta. A jobbsót már 2-3 hónapja használom... (y)
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) eyess válasza ybanez hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Működik nyilván , de ne felejtsük el , hogy a feltételek hiába adottak mégis egyénenként változó , így a végeredmény is.Ezért fontos az , hogy ki ki maga találja meg a megfelelő beállításokat hőfokot , és stb.
Következő: »»   1114 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem