Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Szia! Nem nagy az R5? 600pA folydogál rajta.
Szia. Az R5 azért került bele, hogy ne a levegőben lógjon a T3 bázisa, amíg nincs nyitófeszültsége a zéneren keresztül.
Viszont, ha a T2 helyére NPN került, vagy hibás és szivárog, akkor amiatt nyithat a T3. 12V -ról megy a kapcsolás, nekem is meg van építve.
Itt vannak az új dióda beültetésével mért adatok, mindjárt cserélek T2-t, de sajnos gyári, tehát még nem beültetettem már nincsen
T2: CTBC 327-25 A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
A T2 -t, amit reloop írt, megnézted nem-e rossz? Azon nagyon nem voltak jók a feszültségek.
Túl magas a tápfeszültség, 24V van terheletlenül. Elég, ha DC -ben mérsz, az a jó. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Így nem mutat olyan rosszul, kösd vissza AC-t.
T2-t nem cseréltem, AC-t visszaköttem, a relé folyamatosan nyit-zár, leginkább olyan hangja van mint egy csengőnek.
Lehet, hogy méréskor a multiméter belső ellenállása húzta le GND felé a T2 bázisát -bár ott van (lenne) a relé. Érdekes..
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Aha.. nem stabil a tápod és a relé árama miatt behúzáskor leesik a tápfeszültség.
Kell egy stabil táp neki. Amúgy is sok a feszültség, ráfér. Ne sokáig kínozd, mert bedöglik a relé. T2 még mindig gyanús, annak lenne a dolga, hogy stabilan húzzon a relé és úgy is maradjon. Vagy az AC körben valami nem jól van bekötve, az berregteti. Vagy nem jó értékű alkatrész van ott. C6 jó? Nézd meg. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Rendben, nem hagytam sokáig. Átcseréltem T2-t ugyan azt produkálja. Hogyan csináljak stabil tápot?
Ezen leírás alapján meg tudod vizsgálni a másik BC237-est. Persze a rosszat is mérd ki a tanulság kedvéért.
Mérj már a C6 -on AC -t, meg DC -t.
Ellenőrizd R6 -ot értékre és D3 -at, hogy nem -e zárlatos, vagy szivárog. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
C6-on AC=0, DC=0,63V nekem, 0,63 a T1 bázisa felőli oldalon van.
Ott negatívnak kellene lenni, ha az AC vissza van kötve az R6 -ra.
Nem kötöttem vissza mert akkor a relét rángatja. Visszakössem?
Először ellenőrizd azokat, amik az AC csatlakozás körében vannak.
Írtam visszább. Utána kösd rá és mérj egyet.
C6 fólia kondi, ugye?
Nem fontos, bipoláris elkó is jó oda.
1uF?
970nF, szóval kb annyi
Elég kicsi méretre. A képeden meg sajna, nem látható. Mi van ráírva?
Ik63 ez az
OK, mérjél.
Nekem gyanús a C5. Írtad, hogy nincs késleltetés, rögtön kapcsol a relé. A C5 vagy nincs beforrasztva, vagy nem érintkezik, vagy szakadt, vagy kapacitását vesztette...
Túrjál már bele egy másikat valamiből. Min. 10V -os kell. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Cseréltem C5-t 10uF, visszaraktam a fóliakondit, megint egy időben zár a bekapcsolással. Ha leveszem AC-t akkor nem zár a relé.
Ja, hogy eddig nem volt benne az 1uF? Akkor berreg.
Alakul ez. Már csak azt kellene kideríteni, miért nincs késleltetés. 1. kérdés: üzem közben, ha leakasztod az AC -t, meg visszakötöd, mindkét esetben azonnal kapcsol? 2. kérdés: mik a feszültségek a C5... R3... DZ1... R5 lábain?
De, végig, minden mérésnél bent volt minden alkatrész. A vicc az, ha a 10µF-os elkóra ráhajítok párhuzamba egy másikat akkor csinálja kb 2s ig, majd utána beáll, gondolom amint feltölt. Tegyek rá egy harmadikat?
Dc: C5+ Old.:0.48V -> most 20uF C5- old: 0V r3: 0.53V, +12V FELŐL: 16,4V DZ1 katód (csíkos oldal):0.56V DZ1 MÁSIK OLD.: 1,13V R5: -1.04 ; 4,56 Most kicsit néha mintha mozgolódna a relé :S A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Az R5 -nél mért értékek nagyon nem stimmelnek. Az egyik lába GND -n van, ott 0V -ot kell mérned.
A másik lábán meg falsot mértél. Nem jók a feszültségek, de nem írtad, hogy bekapcsolt állapotban AC leköt, visszaköt esetén mi a helyzet? (1. kérdés volt) Mit értesz az alatt, hogy "beáll"? Mi? Mire? Hova? A relé be sem húzhatna, amíg a C5 fel nem töltődik kb. 7V -ra. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Most az a helyzet, hogyha ráadom az AC-t akkor rögtön behúz, majd amikor leveszem akkor rögtön leold. A beállt a 10µF-ra értettem mint, hogy feltölt. C5 pozitív lábán jóval ac zárása után 1.3V van. r5 esetében 1,14 és 0, tovább ne tudtam mérni, mert elkezdett berregni.
Köszönöm a segítségedet, de nekem mennem kellene, mert holnap hajnalba kelek, de este leszek. Jó éjszakát! Szia! A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
A DZ1 6,8V -os zéner dióda nem zárlatos? Azt nézd meg először.
Utána vedd ki T2 -t és úgy próbáld ki. Az alapműködés: AC figyelés: Ha nincs, vagy megszűnik az AC, akkor a T1 söntöli a C5 -öt az R2 -n keresztül, emiatt a T3 elengedi a relét. Ez a funkció biztosítja azt, hogy az AC megszűnésekor (kikapcsolás) azonnal elenged a relé, lekapcsolja a hangszórókat. Ez a része úgy néz ki, hogy jól működik. Bekapcsolási késleltetés: Ha van AC, akkor a T1 bázisán negatív feszültség van, így olyan, mintha T1 ott sem lenne, mert le van zárva, a C5 elkezd töltődni az R3 ellenálláson keresztül a tápfeszültségből. Mikor eléri a C5 -ön a feszültség a DZ1 feszültségét (6,8V), akkor áram kezd folyni az R5 felé és ha itt eléri a feszültség a 0,6V -ot (C5 -ön olyankor kb. 7,4V van), akkor nyit a T3 és kapcsolja a relét. Ez az R3 és a C5 rajz szerinti értékeivel kb. 2 mp késleltetést jelent az után, hogy az egész áramkör megkapja a tápfeszültséget. A T2 nélkül is működik az áramkör, csak akkor a relé nem határozottan húz meg, hanem lassan billen át az érintkezője, mivel C5 töltődésétől függően, lassan emelkedik az áram a T3 bázisán. Erre segít rá T2 azzal, hogy ha a relé kapcsain eléri a feszültség a 0,6..1V -ot, akkor a T2 nyit és plusz nyitóáramot pumpál be a T3 bázisába az R4 -en keresztül a tápfeszültségből, vagyis "bebillenti" a T3 -at. Nézd meg kivett T2 -vel, hogy úgy mikor húz be a relé, meg mennyi a feszültség a C5 -ön bekapcsolás után kb. 10-15 mp múlva. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
Szia!
T2-t kivéve eleinte nem csinált semmit a relé, majd egy olyan 15-20mp múlva elkezdett folyamatosan nyitni-zárni. C5-ön ekkor 0.9V körüli érték mozgott. Megmértem a tápfeszültséget az egyenirányító dióda után és 23V körüli értéket mutatott a műszer. Nem sok ez?
DZ1? Kimérted? Az sorban van a C5 és a T3 bázisával.
Csak 6,8V fölött húzhatna a relé, mivel a zéner alacsonyabb feszültségen nem nyit. Vagy zárlatos a zénered, vagy fordítva tetted be. A nyit-zár amiatt van, mert mikor meghúz a relé, leesik a tápfeszültség. Idézet: De sok, ezt írom már mióta. Nem 23V -ra lett tervezve az áramkör, hanem 12V -ra. „.. 23V körüli értéket mutatott a műszer. Nem sok ez?” |
Bejelentkezés
Hirdetés |