Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Szia!
Igen ez a tv. Köszönöm a rajzot. Mi okozhatta, hogy a tranzisztor ismét zárlatos lett néhány óra üzemelést követően? Mit kellene még átnézni? Segítségedet előre is köszönöm.
Ez egy "kapcsoló" tranzisztor. A nagyfesz trafó körül találod hűtőbordán. Ilyenkor célszerű az elkókat mérni, " sípoltatni" műszerrel. Amelyik zárlatot mutat annak körében kutakodni.
Ne tessék rám haragudni, de van jó pár tranyó hűtőbordákra erősítve. Melyik a nagyfeszültségű trafó? Az amiből egy vastag kábel vezet a képcsőbe?
Igen az.
A legnagyobb háromlábú tranzisztort keresd a trafó mellett, az lesz az.
Ez igy neked nem fog menni , vidd el szerelőhöz !!!!
jóindulatból mondom neked mert igy az lesz a vége hogy megcsap a nagyfesz. Én legalább is ugy látom az alapvető alkatrészeket sem ismered benne hát még ha mérni kellene.
Üdv!
Meg lett a probléma okozója. Valóban az egyik hűtőbordára csavarozott tranyó volt a ludas, vagyis inkább annak egyik lábának kontakthibája. Egy átforrasztás kellett neki, most már működik. Köszi a segítséget!
Hali!
Csapott engem már meg tv nagyfesz nem egyszer, szóval ezzel nem volt baj. S hogy nem ismerem az alapvető alkatrészeket? De igen, ezért bocsánat, ha a fogalmazásaimban bambának tűntem. Bocs az OFF-ért.
Szia!
Ellenőrizd le a sortáp feszültségét. A 135 voltot sokallom. Sok tévében jó lenne ez az érték, de a "kistigrisek" által elkövetett hasonló tévéknél 110 -115 V a megszokott. Sajnos a belinkelt kottán nem szerepel ez az érték! Végső esetben a képcső fűtőfeszültségét megmérve is leellenőrizheted ez-e a hiba, de vigyázz, csak true rms mérő ad helyes értéket! Ha tényleg magas a sortáp, cseréld ki a táp MINDEN elektrolit kondenzátorát. Keress az STR környezetében megnyúlt ellenállást. Ha nem innen fúj a szél, ezen túl még számtalan hibalehetőséget lehetne felsorolni. A teljesség igénye nélkül néhány példa: - Időszakos kontakt hiba.( Hideg forrasztás, repedt vezetőfólia, rosszul érintkező eltérítő csatlakozó, stb.) - Hibás szigetelésű sorkimenő trafó, vagy soreltérítő tekercs. (Időszakosan áthúz) - A sorvégtranzisztor nem megfelelő felszerelése a hűtőfelületre. (Átüt a szigetelés, nem megfelelő a hűtés, mert kimaradt a szilikonzsír, laza a csavar, stb.) - A sortranzisztor nem megfelelő típussal lett helyettesítve. - Időszakos gerjedés, a túllövéseket csillapító R-C tagok szakadozása is szóba jöhet. - A sormeghajtó fokozat hibája miatt nem a megfelelő sormeghajtó jel jut a sortranzisztorra. - A kiszáradt hálózati puffer is huncutkodhat. Legtöbbször a táptranzisztort is elviszi, de néha csak a sortranyó röppen. Hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztosan ki lehet még sok mindennel egészíteni. Jó munkát és sok sikert a hibakereséshez! A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Sziasztok segítséget szeretnek kérni Sony kb29fx11k tv vel küzdök csatoltam kettő képet a hibáról. Hang van kép nincsen legalábbis nem látszik amit tudok hogy a g1 potira nem reagál ami a képcső nyákon van ha jól tudom úgy hívják. A 200 voltot megkapja .
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
sziasztok olyan gondom lene hogy van egy LG 50pq2000 tv-m és nincs áram kapcsolat a kijelzővel vagy is az üzem jelző piros led nem kap áramot jelenleg nem csinál semmit.
Mi lehet a probléma forrása vagy megoldása?
Sziasztok némi javulást sikerült elérnem mi lehet a hiba lehet képcsöves? A második képen a menü lenne képet továbbra sem látni
szia!
A segítséget nagyon szépen köszönöm. A táp összes elektrolit kondiját és a hálózati puffert is cseréltem az STR környéki ellenállásokat lemérve túl nagy mértékű megnyúlás nem volt tapasztalható a rajzhoz képest de azokat is kicseréltem. A sortáp fesz 112V ra csökkent. A készülék néhány órája stabilan üzemel. A hangot leszámítva ami néha elhalkul, a hangerő gomb egyszeri megnyomását követően fel vagy le ismét a beállított hangerővel szol. A hiba csak kb 1-2 óra után jelentkezik A gombok kontakt hibája kizárható. Pupos,zárlatos Kondit a hangkörbe nem találtam. Mi lehet a hiba oka? Okozhat ilyet a végfok hibája? Vagy teljesen máshol kell az okot keresnem? A segítséget köszönöm.
Szia!
A segítséget nagyon szépen köszönöm. A táp összes elektrolit kondiját és a hálózati puffert is cseréltem az STR környéki ellenállásokat lemérve túl nagy mértékű megnyúlás nem volt tapasztalható a rajzhoz képest de azokat is kicseréltem. A sortáp fesz 112V ra csökkent. A készülék néhány órája stabilan üzemel. A hangot leszámítva ami néha elhalkul, a hangerő gomb egyszeri megnyomását követően fel vagy le ismét a beállított hangerővel szol. A hiba csak kb 1-2 óra után jelentkezik A gombok kontakt hibája kizárható. Pupos,zárlatos Kondit a hangkörbe nem találtam. Mi lehet a hiba oka? Okozhat ilyet a végfok hibája? Vagy teljesen máshol kell az okot keresnem? A segítséget köszönöm.
szia h-balynt!
Elnézésedet kérem amiért rossz helyre írtam választ nem volt szándékos ( utólag vettem észre és nem tudom hogy kell törölni. Szép napot. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Idézet: „A sortáp fesz 112V ra csökkent.” Akkor ezek szerint jól gyanítottam a magas sortápot. Idézet: „A gombok kontakt hibája kizárható” Pedig az előlapi gombokat gyanúsítanám legelőször! Lehet, hogy nem kontakthibásak, de attól még átvezethetnek. Ilyen öreg készüléknél nem is lenne csoda. Próbáld meg ezt a lehetőséget kizárni.Pl. lehúzni a gombok stekkerét, ha van. Ha nincs, alkalmas helyen, pl. átkötéseknél próbára megszakítani a gombsor áramköreit a proci felé.
Sziasztok! Videoton TS 3302-es típusú, japán képcsöves tv-m van. A hibája: amikor nagyon ,,világos a kép'', akkor mind a függőleges pozíciója (lecsúszik a kép, és ugrál), mind pedig vízszintesen, jobbról becsúszik, de nem az egész kép, hanem olyan ,,hordósan'', mintha gumiból lenne a kép, amit a sarkainál leszögezünk, és a bal oldalának a közepe tájékán kifelé húznánk. A hiba nem jelentkezik sötétebb képeknél. Arra gyanakszom, hogy a videojel valamilyen úton-módon ,,összezavarja'' a szinkronmodult, mintha a ,,fehér szín'' túlvezérelne valahol egy fokozatot. Sajnos nem vagyok jártas a televízió vételtechnikában. Segítségeteket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Hurka
u.i.:Sajnálnám kidobni, gyönyörűek a színei...
Csatolok egy képet is, demonstrációs céllal!
Köszönettel: Hurka
A sor és egyéb tápfeszültségek nem változnak ilyenkor? Ha hangyháború (szinkronizálatlan üzem) esetén feltekered a fényerőt, akkor nem törik a raszter?
Szia!
Köszönöm a válaszod, holnapután jutok ki a készülékhez, megmérem majd a feszültség megváltozását! Ha én tekerek neki nagy fényerőt, arra nem kezdi el produkálni a hibát. Köszönettel és üdvözlettel: Hurka
Bár ,,hangyaháborúnál" még nem próbáltam... Köszi a tippet!
Ebben az esetben a videojelet a szinkronmodulba csatoló elkó kapacitásvesztése is lehet az ok.
Üdv!
Sajnos az a kondenzátor - a kapcsolást nézve - nem elkó, hanem fólia Köszönettel és üdvözlettel: Hurka
Szia!
A tippet köszönöm a gombsor megszakítása után is megmaradt a hiba. Így viszont sikerült rájönni, hogy nem a gombok átvezetése okozza. Az alapos kitisztítás biztosan jót tett neki legalább nem poros. A fülhallgató aljzatba csatlakoztatott pc-s aktív hangszóróval a hang tökéletesen szól és szabályozható a tv hangerő gombjaival. ( ez csak egy hírtelen ötlet volt, hogy kipróbálom) Valami ötlet mi kerülte el a figyelmemet mit kellene még megnézni? Talán maga a hangszóró lehet a hiba? ( vagy ismét rossz nyomon járok) Próbára milyen hangszórót lehet berakni? (Hány ohm és hány watt) A benne lévőn nincs semmi látható írás (elég réginek látszik) A segítségedet nagyon köszönöm.
Lesz ott még videojel csatoló, nézz szét.
Nagyon kesze-kusza ez a rajz. Hemzseg a hibáktól. Sajnos a hangrésznél különösen indiszponált volt a rajzoló!
Ha jól veszem ki, a proci 2. lábáról, néhány ellenálláson keresztül a „V” csatlakozón át a TA7680 IC 1. lábára kell érkeznie a hangerőszabályzó feszültségnek. Feszültségméréssel figyeld meg itt (TA7680 1. láb) mi történik amikor a hiba jelentkezik. Változik a feszültség, vagy sem? Az eredménytől függ, merre kell folytatni a hibakeresést.
Sziasztok!Már írtam hogy a TDA -6108 JF zárlatos volt az miatt voltak a Vestel TV ben visszintes csikok!Két hétig ment most ugyan az a hiba pedig megint kicseréltem az IC de csak csikok vannak meg hang!Az igaz hogy ugy küldte használtan ismerősöm de az meg letört egy lábát véletlen úgy hogy egy rosszbol hozzáforrasztotam a lábhoz!A kérdésem hogy attol tönkremehetett e az Ic mármint a forrasztáskor!Vagy valami új hiba lett és nem az IC rossz!Köszi válaszotok előre is!
Sziasztok!Bocsi de már jó a TV egy kondi forrasztása volt rossz még!Ezek szerint az Ic hogy megtoldtam a lábát nem ment tönkre!Köszi
Akkor lehet, hogy az előző IC is jó volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |