Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
T3 csere. Ha most nem megy sehová a T3 bázisa, csak az 1MOhm -ra, ami GND -re megy, akkor a T3 hibás.
Vagy a panelon szivárgás van a T3 körében (pl. szennyeződés miatt). A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Sajnos a kicserélt T3-mal is ugyan ez a helyzet. Keresem a panelon a hibát....
![]()
Az 1N diódát addig ne forraszd vissza.
Áramtalanít -> lábak, vezetősávok között szikével/egyéb alkalmatossággal megkaparássza a panelt -> nagyítóval ellenőriz... Nekem még mindig gyanús, hogy nem oda való az a tranzisztor, de ha BC639, akkor már tényleg csak a panel lehet.
Nem találom a választ, mitől fekete színű a paneled?
ezt lehet, hogy nem írtam meg, fekete akril festék. Ellenőriztem, nem vezet.
A marató és az ónozó makulátlanul le lett tisztíva? Mintha szivárgás lenne T3 C-B között.
Az R5 nekem továbbra is túl nagy értéknek tűnik.
Elvileg igen. Hidrogén-peroxid - sósav párossal marattam, az ónozó elvileg le lett tisztítva. a fólián nem találok egyenlőre hibát. Egy két necces hely van, most azoknál kaparom...
R5 helyére berakjak 470k-t?
Bőven elég, annyi csak a célja, hogy ne lógjon a levegőben a bázis, mikor tiltva van a relé.
Számold azt is hozzá, hogy 220kOhm -on keresztül töltődik a C5 és ez az 1MOhm azzal, meg a zénerrel együtt egy osztó lánc. Nekem a T3 bázisával soros 1N4148 -ak nélkül is működik ez az áramkör, ZPD6,8 -as zénerrel, több megépített erősítőben így, 1MOhm -mal a bázis lábon. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Inkább keresd meg, hol szivárog a panel. Kapard körbe mindenhol a T3 lábait.
Mondjuk én nem ezt a zenert használom. Most annyi a változás amúgy, hogy már kikapcsolásnál is késleltet a cucc...
Ha nincs bekötve a T3 bázisával sorban lévő 1N4148, akkor nem szabad meghúznia a relének. Ha mégis meghúz, akkor vagy hibás a T3, vagy szivárgás van a panelon. Más lehetőség nincs.
Nézd át, ha gondolod, de ennek így hibátlanul kell működnie.
![]()
Már egy rossz fúrószálat is befogtam a fúróba, végig mentem vele a szorosabb helyeken, multiméterrel végig mértem, szemmel és nagyítóval végig néztem... Amikor terveztem a panelt, és rossz lábkiosztást csináltam T3-nak akkor írtátok, hogy egy másik tranzisztor is jó lehet ide, csak más lábkiosztással. Nem hiszem, hogy bele futottam volna egy hibás szériába BC 639-ből, de harmadikat nincs értelme bele raknom...
Késő van, még ezt megvárom, aztán holnap folytatjuk:
Vedd ki a T3 -at és az 1N4148 ne legyen bekötve. Ha így végighaladsz a T3 bázisának vezetősávján, akkor látni fogod, hogy csak az 1MOhm van azon a sávon, az pedig GND -re van kötve. Ha ez rendben van, akkor kapcsold be így T3 és 1N4148 nélkül és mérj feszültséget a T3 helyén. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Rendben, megvan.
Bázis helyén: 6,48V Kollektor helyén 12,31V emitter pedig földelve.
Ok, akkor azt kell kideríteni, hogy mitől van a bázis helyén 6V, mikor sehová nem megy, csak a GND -re az 1MOhm -on keresztül. Panel hiba, szivárog a panel. Felül is megnézted, az alkatrész oldalon?
Rendbe, köszi. Megpróbálom kideríteni az honnan származik...
Természetesen hibátlan, talán kicsit bonyolultabb mint amit a feladat megkíván Bővebben: Link
Szivárog a panel, gondolom, követed a fejleményeket.
Én még a jelölt helyeken alaposan szemügyre venném a panelt, alul-felül.
Jó éjt.
Azt hiszem megvan!
A panelon szerintem rajta maradt egy részen az ónozó, mert olyan helyen mértem 9V-ot, ahol nincs is fólia. A fene a hülye fejemet, hogy nem tudok normálisan takarítani.... Köszönöm a kitartásotokat!
Egyszer lemostam, már csak 2,4V-ot mérek. Mégegyszer átmegyek rajta és szerintem jó lesz
Azt nem értem már csak, hogy ha körbe kapartad a bázis vezetősávját, alul-felül, ahogy mondtam, akkor ugyan mi szivárog még?
Akkor -mivel le is lakkoztad- lehet készíteni az új panelt, ezt már nem tudod lemosni. Ez már a peches indián esete, tudod, akit Szopacs -nak hívtak. Szerintem ne ónozd a következőt. Egyszerűen belepakolod az alkatrészeket, semmi extra, sem ónozó folyadék, sem lakk... és örülünk végre... ![]() Az áramkörnek hibátlanul kell működnie, ha jók az alkatrészek és nem rontasz el megint valamit. Ugye, menni fog...? Lécciléccilécci... ![]() Jó éjt. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Bízom benne, hogy most már nem lesz gond
![]() ![]()
Mitől fekete a panel?
Fekete akril festékkel kezelte.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |