Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD lejátszó javítás

Témaindító: ddr, idő: Szept 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   71 / 84
(#) hobbyboby válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Gyakorlatilag egyik kondi sem pupos a NYÁK-on, meg ami valamikor tényleg az volt (pl. a primer körben a 10 µF/400V), azt én már régebben kicseréltem.

Az az ellenállás viszont az IC 5-ös lábán nálam (az áramkörben) 100 kohm.
Lehet, hogy kissé megnyúlott - tehát elsőre azt nézem meg. Bizony eléggé "pörkös" a teteje ...

Kondicsere az jó meló lesz, mert van benne - összesen vagy 8 db.
Gondolom, azért a kapacitások értékére és a feszültség-tűrésekre figyeljek.
Pl. nem tehetek 47 µF-helyére 68 µF-ot - meg ilyesmi.
Vagy az igazából teljesen lényegtelen ...?

Apám! Király vagy!

Kicseréltem a 100 kohm-ot (amit megemlítettél.
Igaz - a réginek se volt különösebben semmi baja az is 100kohm volt. Tehát a látszat csalt
),
no meg 2 darab elkót - s máris egyből megjavult a tápegység!
Az egyik elko a primerkörben a 47µF/35V (betettem a helyére egy 47uf/50V), és a szekunder oldalon az 1000µF/16V-os másikat.
Egyből megvolt +5V!

Nem tudom, valójában melyik kondi lehetett ténylegesen a rossz, de "kiugrott" már a második próbára.
- Köszi az ötletet! -
(#) kadarist válasza hobbyboby hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Ha van lehetőséged, akkor a többi elkót is gyomláld ki és ültess be újakat.

Úgy érzem, azt talán mégsem kell.
Köszi a jótanácsot, de ez nem túl régi cucc.
Meg aztán - feleslegesen tényleg nem érdemes gyomlálni. Most talán elmegy majd egy jó darabig - ámde lehet, hogy megint csak fel - a szekrény tetejére ...

Mindenesetre az ékszíjat azt ki kellett cserélnem, mert nem igazán akart kijönni a lemeztálca. Csak mindig azt hallottam, hogy nagyon edz vele odabenn.

Az új szíj volt vagy 310 Ft. Megvettem, hazahoztam, és beletettem - Most jó.
Ennyi a beruházásom ezen a cuccon, amit valamikor valójában úgy találtam, hogy valakinél nem volt jó ... aztán kitették a kuka mellé egy szatyorban. Még jó elemek is voltak a távszabályzójában.
Akkor a nagy álló elektrolit-kondija fújta (10µF/400V) alaposan fel magát. Együtt cseréltem ki a 22µF/450V-ossal (fekvő). És ment egy darabig.

Akik akkoriban kitették, már biztosan úgy voltak vele, sokkal olcsóbb megvenni egy újat, mint ezt megjavíttatni egy szervízben. Legalábbis a szervíz-árak és bolti árak viszonylatában én mindenképpen azt gyanítom.
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Sziasztok. Van egy Orion házimozis cuccból a dvd főpanelem. A lemezes része számomra nem szükséges elég lenne USB-ről olvasson. Ez meg is örténik, a gond csak annyi, hogy elég torz a hangminőség. Tudni kell, hogy +12V +5V és -12V-ot kér a panel. Namost a -12V az nálam hiányzik szándékosan. Más dvd lejátszóban úgy vettem észre hogy a -12V a kimenő hang műveleti erősítőinek kell. Próbáltam jelet levenni a műveleti erősítő bemenetéről, de úgy is torz volt. Mit próbáljak még meg? A -12V bekötésére nem igen van lehetőség, mivel +12V a táp ebből alakul ki a +5V is.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Szia!
Nyilván a műveleti erősítő előtt is van olyan fokozat, amely igényelné a negatív tápfeszültséget. Valahogy adni kellene -12V-ot is.
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Hajajj. Az nem lesz könnyű. Ha minden összejön a végén autóba kerülne a dolog, így ezért nincs negatív tápfeszem.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Sajnos valóban igényli a negatív tápfeszt is :/ Valamit esetleg tudnál ajánlani, hogy +12V-ból, hogyan tudnék negatívot is csinálni?
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Egy polaritás váltó vagy szimmetrikus kimenetű DC-DC konverter kell. Valami ilyesmire gondoltam: Bővebben: Link.
(#) latnyik hozzászólása Ápr 27, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Philips HTS5540 házimozim, amit egy ismerőstől kaptam. Nagyon keveset tudták használni, abból az okból kifolyólag, hogy bekapcsolás után kb 2 perccel kikapcsol, úgy hogy vissza már nem lehet kapcsolni, csak egy 5- 10 perc elteltével. Hazavittem, leszedtem a tetejét, szemmel láthatólag nincs megégve, felpúposodva semmi, csak egy valami, a mellékelt fotón látható IC panel (javítsatok ki, ha nem az )) 2 perc után tűzforró lesz. Kérdésem a hozzáértőkhöz az lenne, hogy okozhatja- e a leállást ez a panel, vagy más gond van? Válaszotokat is előre köszönöm
(#) peter1995 válasza latnyik hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Jól gondolom, hogy ez a tápegységen van? Mosd le a részegységeket a tápról é figyeld a melegedést. Amelyik részegység lekötése utána abbamarad a melegedés ott lesz a gond. De feltétlenül áramtalanítás után tapogasd.
(#) latnyik válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /

Először is csináltam pár képet, hogy jobban lásd mi merre van))
Másodszor, úgy csináltam ahogy írtad, de most már be sem kapcsol, viszont a panel továbbra is melegszik, csak nem olyan gyorsan, valamint közel hajolva halk búgást hallok.
(#) hobbyboby válasza latnyik hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /

Lehet, hogy valamelyik diódája megszaladt a tápnak.
Vagy a Graetz híddal van a baj. Az nem melegszik?
(#) torok72 hozzászólása Máj 18, 2015 /

Sziasztok
Van egy Millenium -MN 9677 dvd lejátszó az a gond vele hogy bekapcsolom lemez be elindítom és egy idő után elkezd a kijelző vibrálni és ezzel le is áll a lejátszás semmit nem lehet rajta csinálni ilyenkor ki kapcsolás és vissza és megint jó és ez így megy és olyankor a tápból búgás hallik de ki kapcsolom meg vissza az is meg szűnik ez ért kérnék segítséget mi lehet a gond előre is köszönöm
(#) hobbyboby válasza torok72 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

A táprészében nézd át az egyenirányító diódákat és az elkókat.
(de vigyázz, ott simán 220 van!)

Valamelyik elem a bemelegedése után elkezd keményen rosszalkodni.
A búgás is minden bizonnyal onnan jöhet - átjön némi váltóáram, és teljesen rossz a szűrés ...
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
(#) anyuci87 hozzászólása Máj 24, 2015 /

Sziasztok. Van egy Panasonic SA-HT 990-es házimozi rendszerem. A hibája, hogy ha beteszek bármilyen lemezt,sehogy sem akarja beolvasni,mindig azt írja ki hogy "no disk". Mi lehet a baj? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) hobbyboby válasza anyuci87 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Ha szerencséd van, akkor csupán poros lett a "szeme", de ha nincsen
- akkor "megvakult".
Egy idő után az olvasófej rosszalkodni kezd, és a laser sem az igazi - s olyankor tényleg nem látja már magát a lemezt sem ....
A "szemmosástól" (szétszedve kevés alhoholos vattás pálcikával), vagy egy tisztító-lemezzel talán még meg lehetne próbálni.
Ha akkor sem megy, akkor
- vagy fejcsere,
- vagy kuka.

A lányomnak pl. a CD lejátszója néhány éve ugyanezt csinálta.
Azóta sem lehet a CD részét használni - csak a magnót meg a rádiót a toronyban ....
A fejegység csere nagyjából annyiba kerülne, hogy azért már vehetnék egy komplett újat ... de nem akarok.
(#) steelbird válasza hobbyboby hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Kiegészítem még pár lehetőséggel:
Lehet mikrokapcsoló hiba, motor hiba, fejkábel hiba (gyakori a lapos szalagkábel megtörése), valamint elektronika hiba, annak bármilyen variációja.
(#) anyuci87 hozzászólása Máj 28, 2015 /

Mikor beteszem a lemezt, meg sem mozdítja, csak a szem mozog. Köszönöm a válaszokat.
(#) steelbird válasza anyuci87 hozzászólására (») Máj 28, 2015 1 /

Amíg nem talál fókuszt, addig nem fogja megforgatni a lemezt. Van olyan készülék, amelyik egy picit meg- megmozdítja keresés közben a lemezt annak kiküszöbölésére, hogy nem-e pont egy piszkos részt próbál olvasni a lézer, de a legtöbb készülék addig nem mozdítja meg a lemezt, amíg nem sikerül fókuszt találnia (visszavert lézerfény, megfelelő pozícióban, irányban és amplitúdóval).
Először meg kell próbálni megtisztítani a lencsét. Szemüveg, monitor tisztítására alkalmas folyadék -és törlőkendő megfelel. Következő lépés:ellenőrizni, hogy van-e lézerfény (már körülményesebb). Vigyázat, a lézerfény közvetlenül a szembe világítva látáskárosodást okozhat, szemből sosem nézünk a lencsébe!
(#) anyuci87 hozzászólása Máj 28, 2015 /

Tisztítás megvolt. Lézerfény van. De meg sem mozdítja.
(#) steelbird válasza anyuci87 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

No, akkor ez már esélyes a hibás optika címre.
Írtad, hogy semmilyen lemezt nem ismer fel.
Két lézer van az optikákban, egyikkel a CD lemezeket olvassa, másikkal a DVD lemezeket. Ki lett próbálva CD lemezzel is?
Vannak még variációk..
CD:
Gyári, préselt CD lemez (legkönnyebben ez olvasható), írott CD lemez, újraírható CD lemez...
DVD:
Gyári egy rétegű (DVD -k közül ez olvasható a legkönnyebben), gyári két rétegű, írott egy/két rétegű, újraírható..

Meg kell fülelni. Ha fókusz keresés közben megáll egy ponton az optika a függőleges mozgása közben és egy halk sistergő hang hallatszik közben a mechanikából, akkor fókusz megvan, csak nem forog valami miatt a motor. (Nem minden készüléknél használható ez a módszer, de műszer híján ez is kipróbálható).
A fejre menő kábel szemrevételezéssel is ellenőrizhető, ha nagyon meredek szögben meg van valahol törve, pl. a lézerfejnél a csatlakozónál, vagy a mechanika alatt (sokszor oda leragasztják, hogy ne mozoghasson), akkor az gyanús.

Több ötletem látatlanban, meg műszeres mérés nélkül nincs sajnos.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
(#) anyuci87 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Sem cd-t, sem dvd-t. A ragasztást megtaláltam, elendedte. Meg is van törve. Megvan a hiba. Szétszedtem egy másikat és beletettem. Működik. Köszönöm a segítséget. Így már nézhetjük este a Demónát a lányom kedvencét.
(#) steelbird válasza anyuci87 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

De jóóóóó
A kábelt úgy kell lerögzíteni, hogy se a lemez elején (benti pozícióban a fej), sem a lemez végén (kinti pozíció) ne törje a kábelt, illetve a legkevésbé törje meg.
(#) Gafly válasza anyuci87 hozzászólására (») Máj 28, 2015 / 1

Általában ritkán fordul elő itt, hogy "anyuci" beregisztrál és kérdez és megcsinálja a kütyüt.
Még "apuci"-nak is ritkán szokott ugyanez sikerülni (bár gyakran várják a "sült galambot", meg úgyis tudják már a "tutit" a netről, hogy mindig csak kondenzátorokat kell kicserélni ).

Gratulálok, és részemről ez komoly
Következő találkozóra gyertek el családostól
(#) aranyka hozzászólása Jún 8, 2015 /

Kedves Mindenki! Sajna most gondom akadt. Kérnék javaslatot, mi lehet a probléma az ORION 5000HC lejátszóval, mert nem nyitja ki a lemeztartót, és nem is zúg, ahogy szokott. Kiírja, hogy "open", de nem működik.Igazából sokáig nem használtam, de előtte rendesen működött. Hova fordulhatok még esetleg javítása ügyében?
Köszönettel:A
(#) steelbird válasza aranyka hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Helló!
Először szíjat kellene ellenőrizni a betöltő mechanikán, lehet, hogy megnyúlt.
Másodszor, lehet tápegység hiba is.
(#) aranyka hozzászólása Jún 9, 2015 /

Köszi a biztatást, mert ezek szerint szerelő igényes a dolog. Én sajna nem értek ilyesmihez. Örülök, hogy legalább van valamennyire fogalmam ezután a dolgokról.
Szép napot kívánok Mindenkinek!
(#) hobbyboby válasza steelbird hozzászólására (») Jún 11, 2015 2 /

Ha a kijelzője működik, akkor eleve nem táphiba.
Leginkább és többnyire az ékszíja van megnyúlva.

2-300 forintért lehet venni újat és 10 perc alatt simán kicserélhető. Csupán a lemez_lejátszó részét kell a házból "kidobozolni" a nagy művelethez. A többi már bakfitty.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
(#) aranyka hozzászólása Jún 11, 2015 /

Kedves steebird!
Megkísérlem az ajánlott műveletet és majd jelzek, miképp sikerült. Köszi a tippet.Ja, és hol kaphatok ilyen szíjat? Szaküzlet vagy szerviz Bp-n helyileg merre lehet?Hamarabb összejöhet a dolog.
(legyen valóban bakfitty!)
Üdv:A
Következő: »»   71 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem