Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Én csak megrajzoltam az elvi kapcsolását, annak, amit szerettél volna.. A nyákot majd Te megtervezed..
Sziasztok.Ha esetleg valaki attiny2313-ra is csinálna kapcsolási rajzoz,azt nagyon megköszönném
A kapcsolási rajz csak a Jéghegy csúcsa a vezérlőhöz programot is is kell írni ....
Szia.Ebben igazad van,de 16 led levezérlése,lehetséges egyáltalán 1 db attiny2313-al?
Főleg hogy még két szenzort is rá kéne kötni. Előre is köszönöm.
Szia. Na akkor ennek hamar utána nézek.És köszönöm.
Valami apró segítséget tudnátok adni? Ezt csináltam eddig. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
Viszont én 4 szenzort terveznék rá így tudná pontosan hogy melyik irányból léptél be és melyikből ki még számolhatná is a éppen a lépcsőn tartózkodókat és csak akkor kapcsolná le a világítást ha az utólsó személy is elhagyta a lépcsőt (én így írtam meg a saját programomat picre)
Elég felesleges a 4 szenzor. Egy-egy szenzorral a végeken nálam tökéletesen müködik. Igaz hogy a SW-böl is kezelve van.
Szia. Értem.akkor nem is nyaggatlak titeket tovább. Majd megoldom valahogy. Simán egy futófény effektet leprogramozni nem nagy szám,rengeteg a tutorial a neten.
A kapcsolók figyelése sem egy ördöngösség,csak azt nem tudom,hogy egy attiny2313-as elég hozzá. De mint írták multiplexesen bőven elég,így ennek járok utána.
Ami írtál az igaz de gondold át a "buktatókat" is ! Ha belépsz alul és valaki jön fentről nem tudja a proci hogy ketten vagytok találkoztok középen sötétben . Amit én írtam az számolja a be-és kilépéseket (ezért van 4 érzékelő) és csak akkor alszik ki a fény ha már senki nincs a lépcsőn
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Teljesen igazad van,de egy szűk lépcsőn ami egyenes is kicsi a valószínűsége hogy egymással szemben mennek az emberkék.
De az elfordulhat hogy gyerekek "szaladgálnak"le-föl ,vagy félútról visszafordulsz a lakáskulcsért ..
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
A lehetőségek tárháza végtelen,az így igaz,de ennyire nem szeretnék bele bonyolódni
Untig elég - nekem 16 LED van és két érzékelö az attiny 2113ason.
Annak nem sok értelme van, hogy figyeld az irányt, mert az egész folyamat nem tul hosszu - -2-5 másodperc, és csak akkor mutat jol, ha lefut a ciklus, igy aki elöbb jön az inditja, és addig amig minden LED be nem kapcsol addig nem válthat irányt. Nálam az összes LED bekapcsolva marad kb 5 másodpercig és csak utánna várja a következö inditást.
Szia. jól hangzik,de nekem pont az elektronikai része a problémás.
Az nem tudom hogy kell össze hozni.
Most nem tudok segiteni, de valahol megvan az egész kapcsolás meg a NYAK is ( azt hiszem kaqkk kolléga jovoltából ), de már vagy 4-5 éve volt igy keresgélnem kell, ha majd a PC-n leszek.
Igy néz ki a én megoldásom:
10mm-s LED-k
Itt van a témában kb 3 oldallal előrébb a nyákterv és még egy oldallal arrébb a kapcsirajz
Hoppá bocsi pillanat és nyilvánossá teszem
AVR.
Kösz, közben nekem is eszembe jutott, hogy valahol itt is meg kell lennie....
( de régen volt). A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Igaz,majd valahogy megoldom akkor Köszönöm a mintát.
Van 20 lepcsofok!Mindegyikben van 1 méteres 12 v LED szalag és az összes szalagnak egy helyre van lehuzva a bemenete!Van kettő ir érzékelő lent és fent ezek kapcsolják be a led szalagokat!Azt szeretném elérni,hogyha fentről jövök le bekapcsolódjanak a LED szalagok egymás után fentről lefelé!Ha pedig lentről megyek fel akkor lentről kapcsoljanak be a LED szalagok és addig világítjanak amíg a ír érzékelő a beállított idő szerint ki nem kapcsol!PIC kapcsolas csak a legvégső esetben kerülhet szóba!!!!
Ha PIC nem, akkor csináld Arduinóval.
Pedig az volna a legegyszerűbb.
Kicsit a Parkinson törvény álláshirdetése jut az eszembe, miszerint a pályázónak ki kell próbálnia ékesszólását egy baptista gyűlésen abból a célból, hogy a résztvevőket rábeszélje a rock and rollra. Bármelyik ókori nyelvet használhatja, kivéve a latint és a görögöt. Egy PIC, annyi darab kis FET vagy tranyó, ahány lépcsősor és kész.
Miért jó ez???Nagyon jól mutatna szerintem! .Esetleg tudnátok mutatni bekötést pic-re ????
Ahhoz a PIC-re megírt program is kellene.
De vannak futófényes kapcsolások. Építesz 2db-ot a kimeneteit ranzisztorral erősíted, hogy elbírja a ledszalagot. Az inrfa érzékelővel meg indítasz egy időzítőt, ami mondjuk 1percig ad tápot a futófénynek. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2019
12V egy stabIC-n át 5V-ot ad a PIC-nek tápként, két bemeneten az IR, a sok kimenetén egy-egy NFET. A szalagok pozitívját közösíteni a 12V-on, a negatívakat a FET-en keresztül földre. Kész.
A program a lényeg úgyis. Az meg egyszerű: Folyamatos hurokban figyeli az IR bemeneteket. Ha az egyiktől kap (felül mentél rá), akkor A szálra fut, ha a másiktól (alul mentél rá), akkor B szálra. A szálak sorban bekapcsolják a kimeneteket és utána várnak tetszőleges időt. bsf LATB,0 call varakozas bsf LATB,1 call varakozas bsf LATB,2 . bsf LATC,0.... .stb. A kikapcsolás vagy egyszerre vagy ugyanígy, csak bcf LATB,0...x Ez is kész. A másik szál ugyanígy néz ki, csak ott értelemszerűen az utolsó kimenet kapcsol először be. Valami soklábú, egyszerű PIC kell neked, mondjuk 4525.
Valamilyen kezdetleges rajzot tudnál nekem mutatni csak hogy egybealljon a kép!Amúgy ez a PIC lesz a megoldás!!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |