Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lépcsővilágítás
 
Témaindító: tomics76, idő: Aug 13, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 9
(#) tomics76 hozzászólása Aug 13, 2010 /
 
Sziasztok, érdeklődni szeretnék, hogy valaki csinált -e már ilyen lépcsővilágítást ?http://www.youtube.com/watch?v=YFbb5h69uKk
Illetve van -e valakinek ilyesmi kapcsolási rajza?- és ha megosztaná velünk azt nagyon megköszönnénk
(#) Stewe válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Ha nekem kéne hozzáfogni, én egy késleltetett bistabil láncot csinálnék, az első egy fotokaputól kapja az indítójelet, a többi pedig a szomszédos egységtől. A túloldali fotokapu indítja a kikapcsolást.

Megoldandó a folyamatos közlekedés problémája, valamint az, ha alulról és felülről is rálép valaki a lépcsőre.....
(#) hadnagyakos válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Szerintem, ha folyamatos és szembe irányú közlekedés problémáját is egyszerűen akarjuk kezelni, akkor elengedhetetlen egy mikrovezérlő használata.
Nem is kellene hozzá nagy processzor, természetesen ez attól is függ, hány lépcső van.
(#) proba válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Mindkét irányra egy egy shift regiszter a lépcsőfokoknak megfelelő hosszban.A bemenetre egy időzítő ,ami a maximális világítási hosszt állítja be (mindkét irányhoz egy egy) Ez adja a shift regiszter bemenetét.Ezenkívül egy időzítő ami a mozgás ütemének megfelelően lépteti a bemeneti időzítő jelét.Amíg a bemeneti időzítő megy addig '1' et léptet be ha letelt '0' ugyan olyan ütemben.Ha mindkét irányból jönnek mindkét ciklus teljesen lefut a kettő közös eredménye látszik .Ha visszafordulnak adott idő után törlődik az egész.
A Lépcsők számának megfelelő kimenetű regisztert kell alkalmazni (esetleg láncba kapcsolva.) és a kimeneteiket (a legmagasabbat a legalacsonyabbal összekötve diódákon keresztül) közösítve adják a lépcsőfokokat.

lépcsö.JPG
    
(#) Action2K válasza proba hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Ezt a komoly TTL temetőt nem lenne célszerűbb egy PIC/AVR -be beleintegrálni? Átlag 14-17 lépcsőfok van egy szintre. Tehát egy 24 I/O portos kell, aminek két bemenete a két optokaput figyeli. A kimenetek pedig, akár PWM-mel, vezérlik a fényforrásokat. Ha mátrixban vezéreljük a fényforrásokat, akkor 12 I/O-s is bőven elég. A PWM itt is megoldható.
(#) proba válasza Action2K hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Olyan snasz azt mondani Pic vs AVR (Én már régi vagyok (no jó nem annyira) és szeretem a régi dolgokat ) Azokat legalább tudom mitől működnek.
(#) simib válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Igen, gyakorlatilag azt kellene figyelni a Te ötleted szerint (2 érzékelő lent, 2 fent), hogy hányan tartózkodnak a lépcsőn, és lekapcsolásnál azt, hogy mindenki elhagyta-e a lépcsőt.
Mert éppen lehetnek 3-an vagy többen is a lépcsőn... :yes:
Illetve még az is eszembe jutott, hogy az irányérzékelést sem olyan egyszerű megoldani. Mi van ha valaki mondjuk megy felfelé? Eléri az első érzékelőt majd a másodikat, de közben valaki jött lefelé is és éppen egyszerre voltak a második érzékelőnél. Akkor a felfelé tartó ember "bent lesz a rendszerben", de a lefelé jövőről azt is feltételezheti, hogy egy felfelé tartó ember.... Akkor várnia kell a rendszernek és mondjuk bizonyos idő után ha nem éri el a második érzékelőt, akkor "feltételezni", hogy az a valaki kifelé ment.
(#) proba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Szerintem ha valaki elindul felfele a max idő alatt érjen fel ,ha nem akkor megy sötétbe (!!! mégiscsak design az egész ) Ha túl sok logikát építesz bele csak a bonyolultságát fokozod ,de minden esetre nem ad megoldást. ( elindulnak egyszerre ketten -szülő gyerek- majd az egyik beelőz,esetleg visszafordul , no erre varrjon bármely elektronika gombot ) Esetlegesen a fokonkénti érzékelés marad,de ez meg csakugyan nagyon megdrágítja ,mellesleg ugyan abba a csapdákba esik,ha korrekten előre akarja megvilágítani a fokokat,az irányt nem tudja megbecsülni.
Esetleg súly mérés fokonként ,de ez már inkább csak ha az egész valami komoly biztonsági feladat lenne. (bár a lerakott lábas ennek is keresztbe tenne.)
(#) Action2K válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Proba szavait idézve: "a lerakott lábas ennek is keresztbe tenne"
Ami nálunk bevált, az a mozgásérzékelő. Persze egyszerre látja az egész lépcsőt és egy sima lámpát kapcsol.
De, ha két mozgásérzékelőt használunk, amik csak kis átfedéssel látnak, akkor már lehet animálni is a lépcsőt, és garantált, hogy nem zavarja a "lábas", az ott felejtett táska, mindegy hogy hányan, meg merről, meg meddig vannak ott (mindaddig, amíg mozgást érzékel nem indítja a lekapcsolást). A lekapcsolás indítható az utoljára beérkező jel irányától.
(#) tomics76 hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
Üdv, szerintem a videón csak annyi van,hogy ha valaki elindul felfelé akkor a lépcsőfokok fokazatosan vílágítanak és egy dő után alulról kikapcsolódnak, fenntről is ugyan ez,csak fordítva. és nem is kellene ennél több. az már bonyolultabb és költségesebb lenne ha minden lépcsőre,vagy pl. minden harmadikra egy érzékelő kellene és csak odáig világítana(a másik érzékelő kezdetéig) Ez csak valami "egyszerű" futófény mechanizmus....szerintem. És egy ilyen egyszerűbb fajtát tudna valaki tervezni, mindannyiunk örömére?
(#) Stewe válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Amíg csak arról van szó, hogy csinálunk róla egy filmet, addig valóban jó. De mi van, ha tényleg sötét van, és valaki nem ér le az időzítésen belül... akkor többet árt, mint használ!!!
(#) tomics76 hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
itt csak arról lenne szó, hogy a lépcső alján lévő szenzor érzékeli a manuszt aki felmegy és fokozatosan kapcsolódik fel az összes, aztán az mindegy hogy közben megáll, vagy alszik a lépcsőn mert az folyamatosan vílágít(az összes) és amikor fennt átlápi a másik érzékelőt csak akkor alszik ki az összes.(fokonként)
(#) Action2K válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
És mi van, ha a manusz nőcikéje éppen akkor indul lefelé, mikor a manusz a második fokra lép? Mi lenne? kialszanak a fények a manusz meg: A jó ku@&#>@$÷×!!!
Be kell látni, hogy ha nincs további "logika" a rendszerben, akkor az csak "csinálunk róla egy filmet" ér. Olvasd át ezt a hozzászólásom, s ez szerintem már elég használható, s ahhoz képest nem is drága. Tudom, a két mozgásérzékelő 10-12 ezer. De szerencsére van vatera is a világon. Bővebben: Link
(#) Stewe válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
A Titanic tervezői is csak egyetlen hibát követtek el: nem gondoltak arra, mi van, ha nincs minden rendben.
(#) tomics76 hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
sajnos az elektronikához nem értek, de gondolom PIC-el vagy valami komparátorral meglehetne úgy oldani,hogy akkor mindkét írányból indulna a fény és utközben összeérne. mondjuk legegyszerűbb az lenne hogy felkapcsolom a villanyt 1 kapcsolóval és kész és addig világít ameddig akarom. nem kéne agyonbonyolítani a kapcsolást, pl az az érzékelő adná a jelet ami először aktiváltak ez lenne a primér.utána úgy is felgyullad mindegyik lámpa. és neje addig nem indulna,ha olyan szerencsétlen,hogy sötétben nem tud lejönni a lépcsőn.
(#) tomics76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
azért el tudod olvasni így is? vagy te vagy a Grécsi Tanár Úr unokája? de ha téged csak a helyesírás érdekel akkor nézz más fórumot
(#) Dempsey válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Gyóóóó milyen laza.
(#) Macsek71 hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Ha megengeditek pár gondolat :

- Családi házról lévén szó, kisebb a valószínűsége, hogy többen több irányban mozognak a lépcsőn .

Ötletecském : minden lépcsőre olyan modul elhelyezése, ami impulzusra elkezd világítani, x1 idő után impulzust ad a szomszédainak, x2 idő után elhalványodik... A legalsó és legfelső lépcsőkön van valamilyen érzékelő(súly, fénysorompó...)ami elindítja a folyamatot.

x1 időkkel a kivilágosodás végigfutását lehetne beállítani,
x2 helyes megválasztása biztosítja, hogy a nagymama is végigérjen a lépcsőn
+ kell egy olyan általános világítás ami üzemzavar esetén is elég fényt biztosít a közlekedéshez.
(#) Stewe válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Talán egyetlen soktükrös fotokapuval ki lehetne kerülni a vezérlőt. Fél méterenként felragasztott tükrökkel csinálni egy cikk-cakkos sugármenetet amin végigereszt a delikvens egy fél milliwattos infravörös lézert. Ahogy belép valaki elindul a bekapcsolás, és csak akkor kezd lekapcsolni, mikor már senki nincs benn.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Még jobb két, egymással szemben elhelyezett mozgásérzékelő, amik átfedéssel végiglátnak a lépcsőn...
(#) Action2K válasza Stewe hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Ilyenkor végigolvasod a hozzászólásokat is, vagy csak írkálsz? Bővebben: Link
(#) Action2K válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Idézet:
„Családi házról lévén szó, kisebb a valószínűsége, hogy többen több irányban mozognak a lépcsőn .”

Igen, ahol nincs két gyerek, meg esetleg a nagyik. Nálunk vannak. Ne tudd meg mi van az esti pizsama partyn.
(#) Stewe válasza Action2K hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Hmmm... az a lényegen mit változtat? Egyébként pedig semmi helye sértődésnek egy ötnapos hozzászólás miatt, ha az egy órával ezelőttire válaszolok. )
(#) Stewe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
(#) tomics76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
A topic nyítóját érdekli az ügy, mert valakinek dolgoznia is kell és nem ül mindig a gép előtt az még nem jelenti azt, hogy nem nézem az írtakat. 2.-szor nem a mozgásérzékelős bekapcsolásra vagyok kíváncsi,mert azt egy sima mozg.érzékelővel meg 1 lámpával meglehet oldani, hanem inkább a fútófényes megoldásra.
(#) Stewe válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A futófény egy apró részletkérdés, mi a biztonságos használathoz szükséges működtetést keressük. A futófény fotokapuval indítva túlságosan nehézkes: irányérzékelés, és számlálás sem oldja meg tökéletesen a problémát. Semmi sem akadályoz meg viszont abban, hogy a bármelyik oldali mozgásérzékelő indítsa a futófény bekapcsolását, és mindkét érzékelő látómezejének kiürülése a lekapcsolórutint... ahogy ez valóban elhangzott hat napja.
(#) tomics76 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Igazad van, az elindítást és kikapcsolást vezérelheti a mozg.érzékelő.
(#) Macsek71 hozzászólása Aug 19, 2010 /
 
Pont ilyesmi jutott nekem is a fejembe :
két mozgásérzékelő figyeli a lécsőt, lentről-fentről átfedéssel. Amelyik először "érzékel" az indítja a kivilágosodást*, és az utoljára érzékelő (kiürült a lépcső) engedélyezi az elsötédedést*

Ez megoldja a lassan haladó nagymama problémát, az össze-vissza futkosó kölykök anomáliát.

* akár irányhelyesen a futófényt
(#) tomics76 hozzászólása Aug 25, 2010 /
 
Hát ezek szerint senki nem csinált még ilyet.Azért köszönöm a próbálgatásokat.
(#) tomics76 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Köszi a segítséget, csak olyannak mint én-aki nem ért az elektronikához-ez még kevés.Mert pl. 1 db led gondolom kevés 1 lépcsőfoknak, ill. az 1 jumper minek?Vagy a led helyett be lehet tenni 12 voltos energiatakarékos izzó pl. 12 darabot?(ja elviekben lehetne mert mindegy ,hogy mit szabályoz az áramkör, korlátozó ellenállás nélkül?) Cak mindezt futófényként....számomra ez túl sok De igazán köszönöm a segítséget.
Következő: »»   1 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem