Fórum témák
» Több friss téma |
A vevő már az elején stabilizálva volt, a dekóderrel együtt. Azóta már diódás, pufferkondis megoldás is volt. A kérdés az, mi köze a meghajtó tranzisztor bázis ellenállás értékének ahhoz, hogy milyen távolságon kezd el szaggatni?
A motoron rajta a 3 zajszűrő kondi. Amint átkötöm 5-ről 9,6 voltra, már nem jó. Amúgy már külön tápról, elemről is tápláltam a vevőt, de akkor is szaggat. Gondolom a 2800-as akkuk nem gyengék neki. Most, hogy minden 5,5 voltról megy, így a legjobb, ezért gondoltam a közös fesz emelésre.
Megoldódott a problémám, a HT12D kapcsolatjelző kivezetése miatt rendetlenkedett. Most kihagytam és tökéletes a dolog.
Segítséget kérnék, modell vezérléssel kapcsolatban. Ha modell autót szeretnék építeni, hány csatornás vevőt, adót vegyek. Egy csatorna tud előre és hátramenetet, mint a servo vezérlésnél? Ha egy servot és egy 3 fázisú motort szeretnék, elég a két csatorna? Az adó tudja a servo és motorvezérlő kitöltési kódját?
Sziasztok!
Én egy olyan adót és hozzá vevőt szeretnék építeni ami 50Hz-es négyszögjelet tud sugározni és venni. A hatótávolsága elég, ha 10 méteren belül van. A jel nem hang, hanem digitális jel. Az adó lehet összetettebb, de a vevő a lehető legegyszerűbb legyen. Lehet az adó és a vevő PIC-es is! Az ötleteket köszönöm.
Ha előállítasz egy 10 ms/10 ms 10101010 sorozatot, 50 Hz -et fogsz kapni, igaz az RF modul adatként fogja átvinni, de ez ne zavarjon. Hogy mivel állítod elő az 101010 bitmintát, az teljesen mindegy.
Az adót, és a vevőt legjobb, ha készen veszed, ha nincs szaktudásod, és műszereid hozzá. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
Egy picit félre értetted a kérdést ( vagy én nem írtam le jól).
A jelet nem kell előállítani, mert az adott. Azt a jelet szeretném rádióhullámon továbbítani, ami majd (a vevő után) egy chip-et fog irányítani. A chip is adott, csak a jelet kell továbbítani.
Ha irányítani kell, akkor mi az az 50 Hz?
Az RF modulok adatokat tudnak átvinni, az adatsebességet az adott sávban használható sávszélesség, és a modul lehetőségei korlátozzák. 20 ms körüli jelsebesség nem számít gyorsnak, sőt, úgyhogy az nem lehet gond. Az RF moduloknak az adónál DATA bemenetük, a vevőnél DATA kimenetük van, Tehát velük soros, asszinkron adatátvitel valósítható meg, az ehhez szükséges protokollokat a vezérlőnek kell tudnia.
Ezt nem értem:
Idézet: „Ha irányítani kell, ...” A rádiózásban kezdő vagyok, ezért lehet, hogy nem 50Hz, hanem más, de azt tudom, hogy a jelsebességnek gyorsabbnak kell lennie, mint 20 ms. (mellékeltem a képet) Tudnál mellékelni egy kész kapcsolást vagy IC-t?
Ez nem 50 Hz, és nem is négyszögjel. Ez egy korrekt jelcsomag, ezt egyszerűen betolod az RF modul adójának (persze megfelelő jelszinten, pl. 5 V, 3,3 V) DATA bemenetére, és ha minden jól megy a lényeges adatokat megkapod a vevő modul DATA kimenetén.
A preamble az az a bizonyos bevezető 101010, ami a vevő éledéséhez kell, ezt valószínűleg nem fogod megkapni, vagy csak egy részét, de a lényeges adatokat igen. A HEStoréban találsz különböző sávokra RF modulokat, nézegesd az adatlapjaikat. Bővebben: Link
Köszönöm a helyesbítést.
Melyik az a frekvencia, ami a legjobban megfelel? Pl.: ez megteszi Bővebben: Link
Igen, megfelel, a modul adó, és vevő is, kétirányú, oda vissza kapcsolatot lehet vele létrehozni. Üzembiztos adatátvitelhez elengedhetetlen, valahogy tudnia kell az adónak, hogy az adatcsomag célba is ért, nemcsak elküldtük a nagy felhőbe.
Azt majd az adatlap tanulmányozásából is láthatod, hogy kifejetetten mikrovezérlők kapcsolatára tervezték, mind az adók, mind a vevők beállításait is a mikrovezérlődnek kell intéznie.
Tehát erre így még nem lehet a jelet ráküldeni, még úgy sem hogy a feszültségét a jelnek a kellő szintre beállítom. Egyet nem tudnál ajánlani, amihez nem kell mikrovezérlő, önmagában jó?
Az adatcsomagod összeállításához, dekódolásához amúgy is szükséged lesz mikrovezérlőre.
De lehet kapni "butább" modulokat is, olcsóbbak is.
Az oldalon az első négy pl. De nézegesd végig mindegyiket, adatlapokat, aztán guglival, HOPE termékek, de van jónéhány gyártó, vagy keresgélj, pl. ebay.
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni hogy több száz méter(akár 1 km) távolságra, van-e valami rf adó vevő pár amivel tudnék vezérelni külső eszközt? Köszönöm a válaszokat
Sziasztok! Légvonalba kb.500méterről szeretnék kapcsolni valamit! Vezeték nélkül,hogy lehetne megoldani?
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
A téma nagy ismerőjétől kérdezem. Ezt ollóztam a csatolt pdf-ből:
Idézet: „ Légimodell-irányítók: 34,995–35,225 MHz ERC/DEC/(01)11 Határozat 10. Rádiómikrofon alkalmazások (lásd a H48 lábjegyzetet) Analóg szögmodulációs eljárást használó rádiómikrofonok: 34,9–38,5 MHz ERC/REC 70 - 03 Ajánlás 10. melléklete” Eddig úgy tudtam, hogy a 35 MHz-es sáv kizárólag repülőmodell-irányításra használható! ( vagy mégsem? - jöhetnek balesetek továbbra is mint a kecskeméti néhány éve? )
Ha mindenki szabályosan használja a lehetőségeit, nincs gond.
A kecskeméti esetnél úgy tudom 27 MHz -es irányítás volt, az pedig egy nem bizonyítható "gyertyás" taxis küldte a nézők közé. Szerény véleményem szerint a modell(ező) is hibás volt, nem lett volna szabad erre a célra ezt a sávot vélasztania, ill a modellnek pedig egyenesen tovább kellett volna szálnia. A 27 MHz -es sávban erős zavartatásra kell számítania (CB sáv, jóval nagyobb teljesítmények) ami egy földi modellnél nem annyira probléma, a kis antenna magasság miatt. Levegőben egész más a helyzet a gyakorlatolag szabad téri terjedés miatt, de a vezeték nélküli mikrofonok kis kisugárzott teljesítménye miatt nem annyira problémás, biztos nem képes a légi modell vevőjét blokkolni. De a frekvencia használatot most fogják rendezni, napirendi pont a WRC15 nemzetküzi értekezleten, biztos lesz határozat is. A kérdés az egyre terjedő UAV -k miatt vált fontossá. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2015
Helló!
Hátha valaki közületek találkozott már ezzel az olcsó RF modullal. Bővebben: Link Nem is tudom hogyan kérdezzem, milyen szakszóval, így leírom inkább részletesen: Ha mondjuk adott ideig nyomom a "gombot" a "távirányítón" (tudom, data van, tehát mondjuk adott ideig VCC-re húzom vagy amit kell vele csinálni) ugyanannyi ideig fogja nyitni a receiver pl. a beépített FET-jét? Egyelőre analóg felhasználásán gondolkodnék ha rendelnék egyet, ezért kérdem. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
Az ASK moduláció így néz ki. Ezt digitális jelek továbbítására találták ki, de próbálkozni lehet vele.
Inkább logikai jelsorozatra alkalmas, amit a vevőoldalon vissza kell alakítani és értelmezni.
Szia!
Ha az adó bemenetére csak simán kapcsolsz tápfeszt, a vevő ebből semmit sem fog észrevenni. Sőt, még ha 1-2 impulzust kapcsolsz rá, az sem fog megjelenni a vevő kimenetén. Kell egy pár ms, amíg ráhangolja magát a vevő, ahogy itt láthatod is: Bővebben: Link. Továbbá az a baj, hogy ha nincs jel, akkor is mindenféle zaj fog megjelenni a kimeneten, ahogy azt a fenti linken láthatod is. Szóval valahogy meg kell állapítanod a vevő oldalon, hogy mikor jön értelmes adat. Erre alkalmazhatsz kódoló/dekódoló IC-t, pl. PT2262 és a párját.
Értem, köszi a válaszokat!
Köszönöm a segitséget!Igazából nem akarom túlbonyolitani.Ha a kertben megszólal a riasztó,ami kb 600méter,itthol jelezzen valami!Pl:zümmer.Van erre is ötleted?
Szia, ha 600m-t akarsz átlőni akkor azt az NRF24L01 adóvevő modult ajánlanám. Az adó a riasztónál lenne és a mikrokontrollerre a risztót is rá kell kötni, hogy észrevegye ha riaszt. Pl az ADC konverter vagy trigger lábon figyeli a riasztót (persze ehhez tudni kell hogy a riasztóról honnét lehet magas jelet levenni ami csak riasztáskor magas) és ha bekapcsol valamilyen jelet küld a vevőnek. A vevőt vezérlő mikrokontrollerről egy buzzer-t megszólaltatni már a legkisebb probléma. Nemtudom otthon vagy e mikrokontroller programozásban enélkül nem fog menni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |