Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   550 / 727
(#) voodoo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Ez nem képzelgés, meggyőződés. De úgy látszik Te se érted hogy mit miért írtam. Zárt dobozba kell, (de oda sem feltétlen) de tőlem beteheted a vattát a refikbe, (ugyebár a mélyhez meg nem szükséges akkor meg ott aztán baromi nagy szerepe van)
Deha neked úgy jobban cseng?... Mit bánom én.
(#) zotya1983 hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Sziasztok! Szeretnék építtetni subládákat a hangszóróim ezekkel a paraméterekkel rendelkeznek:
· Fs= 34,8 Hz,
· Vas= 226,94 liter,
· SPL= 98,7 dB/1W/1m
· Qts= 0,25,
· Qms= 5,34,
· Qes=0,26
· Pe= 300 W,
· Re= 5,92
Tölcséres subra gondoltam,esetleg valami jobb ötlet?
(#) P_Laszlo válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Ez így kevés lesz. Milyen hangszóró ez, azt sem tudjuk, mekkora, stb.
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Nagyon egyszerű a dolog, állóhullámot fékezni csak sebességmaximum pontban lehet, a falaknál pedig minden frekvencián nyomásmaximum pont van.
(#) zotya1983 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
40cm es reflex r 300 ak. 300/600w terhelhetőség adatlap szerint.Kérdésem igazából arra irányulna hogy nem muszály nekem annyira mélyre menjen elegendő ha 50 hz től indul úgy max 110 ig...A kérdés pedig adott milyen típusu láda tudja ezeket a paramétereket nyújtani ezekkel a szórókkal?Nem egyszerű tudom de elvileg lehetséges Előnyt élveznek a kisebb úgymond szállíthatóbb nem sérvet okozó ládák,ugyanis ezek önmagukban is tekintélyes súlyt képviselnek (régi EV öntöttkosarak 1999 ből). Ja igen 8 ohm osak.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
(#) P_Laszlo válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Hja értem, hát ennek a paraméteri biztos mások. Nem igazán lehet figyelembe venni a Reflex méréseit/adatlapját, annyifélét csináltak.

Mechanikailag nagy kitéréseket nem tud, szóval vigyázni kell, ha kis doboz kell, akkor b-reflex. De még az is körülbelül 80 liter.
(#) zotya1983 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Egy ilyenben hozná a formát? B.Reflex dobozaim már vannak más hangszórókkal szerelve,azokkal meg vagyok elégedve.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) Dr Endugu hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy pár hangfalat. Lehetőleg Videoton hangszórókkal. DC3090-félét szeretnék összedobni. Esetleg valakinek meg van ennek a terve? Vagy hasonló, ennek javított változata? Kísérletezgetni nem szeretnék, egy bevált építési útmutatót szeretnék. Tud segíteni ebben valaki?

Sárga mezőt olvasni, értelmezni, használni kérném!
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Világos. Akkor én sem az állóhullámokat csillapítottam ezekszerint, csak a visszaverődést csökkentettem a szőnyegezéssel, szivacsolással a falon?

Voodoo Az ég szerelmére olvass már egy kicsit utána a témának, szavak jelentésével sem vagy tisztában..

Dr Endugu. Akkor építsd meg a gyári doboz, gyári hngszórókkal.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) P_Laszlo válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Valószínűleg szépen rezonálna 70-80Hz fölött.
(#) P_Laszlo válasza Dr Endugu hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Ne építs 3090-et, használtan olcsóbban megkapod. Másrészt meg műszaki szempontból nézve értelmetlen reprodukálni, nem jó hangsugárzó.
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Változtat a helyzeten a csillapítóanyag a falakon is, de nem elég hatékony.
(#) Dr Endugu válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Valami hasonló konstrukció van, amit érdemes megépíteni?
(#) zotya1983 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Erre van szükségem feszes mélyhangokra. Köszönöm a segítséget.
(#) P_Laszlo válasza Dr Endugu hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Hatalmas háromutas olcsó hangszórókból? Nem tudok róla. Igazából ilyen terveket fórumos összefogással lehetne csinálni. Összedolgozni több embernek, az egyik megveszi a hangszórókészletet, a másik megcsinálja a dobozt, a harmadik megméri, megtervezi, stb. Minden részfeladat kiosztható akár.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) voodoo válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Idézet:
„...szavak jelentésével sem vagy tisztában..”


Tudod egyáltalán mit jelent a reflex és a zárt közti külömbség? Mert nem nagyon akarod megérteni mit írok. Csak egyet hajtasz, hogy nem értek hozzá. Miért nem tetszik elfogadni, hogy szerintem a zárt dobozba való a szivacs, szövet, vatta akármi a reflexet meg hagyjuk már úgy ahogy van mert ott kifejezetten nem a középhangszórónak van készíte REFLEX nyílás, alapértelmezésen az mélyre van hangolva a láda.
Namost ezt tessék még egyszer átolvasni és ha nem megy akkor mégeszer és le fog esni miért írom ezt.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
A csillapító anyaggal lazán kitöltött hangdobozok belső térfogata kvázi nagyobb lesz ,mint amiben nincs semmi! Akár15-20% plusz. Tehát nem csak állóhullámokat csillapít. (H.H. klinger könyv)
(#) Benji94 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Nem akarok beleszólni a vitába, de úgy érzem, a kollégák elbeszélnek egymás mellett.
Voodoo szerintem nagy PA szubládákra gondol, azokban valóban nem láttam még én sem csillapítóanyagot, Buvarruha pedig 2 vagy 3 utas Hi-Fi dobozra gondolhat, abba meg (jobbakba) szoktak tenni valamiféle csillapítást, bass reflex kivitel esetében is többször láttam már ilyet, mégpedig úgy rémlik hogy kedvezőbb a szivacslap reflex dobozban a vatelinnél, azzal a zártakat szokták lazán kitömni, én ezt hallottam/láttam.
(#) nzozz válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Ez így igaz, de azért "ára van" ennek a fajta térfogat növelésnek, pl. tompává tudja tenni a különböző tartományokat, főleg a nem megfelelően "tömött" hangsugárzó.
(#) Dr Endugu válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Nos, én olyanra gondoltam, ha valaki(k) csináltak már építési leírás alapján egy DC3090-kategóriájú hangsugárzót, az alapján csinálnék egy párat én is. Rádiótechnika Évkönyvekben volt egy csomó leírás. Talán Sipos Gyula közölte cikkekben. Ott lépésről - lépésre az elkészítéssel, kivitelezéssel kapcsolatban minden le volt írva. Egy ilyen leírás kellene nekem. RT ÉK-m kettő van - ezekben nincs hangsugárzó építési leírás.
(#) voodoo válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Idézet:
„A csillapító anyaggal lazán kitöltött hangdobozok belső térfogata kvázi nagyobb lesz ,mint amiben nincs semmi!”

Ez pontosan így igaz. Néhány oldallal visszább ezt már én is leírtam, hogy erre is való a bélés, de akkor is le lettem szólva.
A zárt dobozok térfogatát "virtuálisan" megnöveli, ezáltal kissebb láda-hangszóró konstrukcióval elérhető az erősebb mélyhangzás. Nem tudom pontosan idézni, de valahogy így van leírva. (Hangszórók - Jürg Jecklin 1970)
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Világos, utána járok majd a dolognak (kipróbálom) kösz az infót. Voodoo, kérlek ne szólj hozzám, nem alacsonyodok le annyira, hogy ilyeneken vitatkozzak veled..
(#) P_Laszlo válasza Dr Endugu hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Ezek az újságokban megjelent leírások többnyire értékelhetetlenek. Nem kellően dokumentáltak, és ha ekkora összeget áldoz valaki, akkor próbáljon biztosara menni.

"Kaláka" néven egy másik fórumon készült nagy méretű hangsugárzó, az is több ponton kérdéses, de legalább több és biztosabb eredménnyel kecsegtet, mint egy DC 3090 másolat. Bővebben: Link

Megjegyezném, hogy a HA31-es mélyhangszóróban vannak azért lehetőségek, az olcsóbb kategóriájú Peerless SLS12-vel mindenképp felveszi a versenyt. Esetleg ha jobban odafigyelnek a gyártásra, akkor sok kategóriával többre is képes.
(#) Benji94 hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
Ezzel a reflexcsővel hány Hz-re lehetne hangolni egy 28 literes dobozt?
Optimálisan mekkora dobozokhoz/ mekkora hangszórókhoz találhatták ki?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) P_Laszlo válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Még virtuálisan sem lesz nagyobb, ez a gondolat rossz oldalról közelít. A térfogat marad amennyi volt (talán picit csökken is), helyette a csillapítás nő a helyettesítő képletnek megfelelően.

Újabb példa Klinger idejétmúltságaira. Valaki összegyűjthetné ezeket, és kiadhatnánk egy felülvizsgált változatot.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Ha a front belső átmérő 60mm, akkor nagyobb kitérésű 170 vagy kisebb lineáris tartományú 20 centis hangszóróhoz megfelelhet.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Ezt annó úgy teszteltem, hogy raktam vatelint zárt doboba és mértem a rezonanciafrekvenciát és egyértelműen azt mutatta, hogy csökkent a doboz térfogata. Mivel én is ismertem ezt az elméletet betudtam ezt annak, hogy valamit rosszul értelmezek, de akkor ezekszerint nem..
(#) Benji94 hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
Élménybeszámoló: Monacor DT-300 és DT-99 fülvégre kapása egymás után, Yamaha A-720 erősítővel, Denon DCD-715 CD-lejátszóval.
A DT-99 hangja számomra kellemes, kissé lekerekített mint ahogy az eddig általam hallott selyemdómok, viszont nagyjából rendben van, tűrhető a hangja, nekem nem volt vele különösebb problémám. Esetleg annyi hogy a felső magastartományban kicsit tompul a hangja, kevesebb információt közöl mint a DT-300, de összességében elfogadható produkciót nyújtott.
A DT-300 első hallásra tetszetősebb abból a szempontból, hogy úgy tűnik, magasabb frekvenciákon jobban teljesít, mintha magasabbra menne. Nagy érzékenységű, viszont az adatlapjával ellentétben, nem alkalmazható olyan jól 2-4 kHz között: szól ugyan, de nem szépen, 3,3 µF kondenzátor és 0,47 mH tekercs kombinációjával még úgy éreztem küszködik az alsóbb magashangokkal.
A kapacitás 2,5 µF-ra történő redukálása után kissé kitisztult a kép. SAL-MNC-től nyilván jobb, de vhogy nem az igazi, egy idő után zavaró a hangja, talán a frekvenciagörbéjén is látható .
Ha nem valami speckó nagy érzékenységű hangszóróval párosítjuk össze, mindenképp csillapítást igényel a hangváltóban.
Nekem a DT-99 tetszett jobban, ugyan gyengébb az érzékenysége és valószínűleg terhelhetősége is kisebb, az én céljaimhoz ( 2 utas sugárzó 16-os mélyhangszóróval ) jobban illeszkedik illetve pár óra hallgatás után egészen megszoktam, hosszútávon is hallgatható számomra.
Szubjektív vélemény a két magassugárzóról. Remélem segítettem valakinek aki esetleg azon törte a koponyáját hogy beszerezzen valamelyikből egy párt.
(#) Nagy Tamás válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Elhiszem neked ha mutatsz egy mérést ezzel kapcsolatban. De ne szimulációt!
(#) Benji94 hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
Kétkamrás bass--reflex dobozzal kapcsolatosan van vkinek tapasztalata?
Próbáltatok már ilyen konstrukciót akár többutas Hi-Fi hangsugárzó, vagy szubbasszus láda kivitelezésére?
Következő: »»   550 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem