Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1119 / 1385
(#) Beles hozzászólása Júl 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Mivel lehetne otthon egyszerűen kör alakú nyákot készíteni? Kontúrmarásra vajon jó volna egy ilyen Bővebben: Link ?
(#) Pali79 válasza Beles hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Hát az attól függ mibe akarod befogni. De egyszerűbb sima lombfűrésszel kivágni.
(#) Beles válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Fúróm van csak, sima kézi fúró. Esetleg melóba állványos fúró, de az meg nagyon lassú. Hát egy 4 centi átmérőjű nyákot lombfűrésszel?
(#) Pali79 válasza Beles hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Akkor a fúró felejtős. Szerintem simán jó a lombfűrész, de én úgy is szoktam ilyet, hogy nagyjából körbeszabom, aztán köszörűn kiigazítom, majd csiszolóvászonnal finomítom.
(#) gulasoft válasza Beles hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
cnc-vel, mondjuk 2-es kukoricamaróval. Fúróval ilyet nem lehet elhúzná a nyákot folyamatosan. Esetleg körberajzolod, és valami vékony fúróval jó sok helyen körbefúrod, utána már könnyebb körbevágni, de az ilyet marják.
(#) pjg válasza Beles hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
(#) Beles válasza pjg hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Na ez jó, és nem is drága! Ide haza 5ezerért láttam darabját.
Tehát akkor fúró felejtős? Ehez nagyon magas fordulatszám kell? Sajna nem egy darabról van szó, azért nem jó a lombfűrész. Egyszer reszelgettem már ki én is, de nagyon sok idő volt :S És lehet hogy több 10 darab kell majd belőle.
(#) pjg válasza Beles hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Nekem asztali állványos fúrógépen, kb. 2800-as fordulaton szépen mar. Lazább előtolással jó.
Csinálj egy körbeforgó tárgyasztalt. Akár bútorlapból. Erre fogasd fel a nyákodat koncentrikusan és lassú kézi előtolással mard körbe. Csak érzéssel. No meg vigyázz, mert a maró olyan mint a törött üveg. Viszi a bőrt, a húst, mint a vajat.
(#) Beles válasza pjg hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Rendben, köszi a tippet! Te rendeltél már tőle, akit belinkeltél?
(#) pjg válasza Beles hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Nem tudom kitől rendeltem. Azt szoktam megnézni, hogy legyen sok üzlete és kevés negatív értékelése. Vagy "Top-rated seller " címe.
(#) kaqkk válasza Beles hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Ha több darab kell jobban jársz ha keresel ítt valakit akinek van cnc-gépe és kimaratod .
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
(#) neoone hozzászólása Júl 3, 2015 /
 
Sziasztok. Problémám akadt a dry fóliás nyák készítéssel. A gond a következő: pozitív filmet használok, az előhívás során mindig marad egy vékony átlátszó hártya a nyákon. Pedig szemre úgy látszik, tapintásra úgy érződik, hogy már leoldódott onnét ahonnét kell. Mivel a laminálás előtt sósav-val oxidmentesítem a nyákot, ezért utána hiába savazom ismét, a színe sem változik meg.
Tudna valaki ajánlani egy jó módszert erre a problémára?
U.i: hideg zsíroldóval nem merem áttörölni, nehogy leoldja a teljes fóliát.
Előre is köszi.
(#) Beles válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Nekem is pont ez volt a problémám. Olyan, mintha a ragasztó réteg ott maradt volna. Azóta lecseréltem a fóliát, és nincs ilyen gondom. Nekem nem az egész panelon volt, csak foltokba. De egyébként az is okozhatta, hogy alá világított a fény. A filmet te nyomtatod?
(#) neoone válasza Beles hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
A filmet nyomdában készíttetem - ezt elfelejtettem írni. Nekem sem ez egész nyákon marad fent hanem csak kis részeken. De ha tovább hívom elő akkor viszont onnét is leoldódik ahonnét nem kellene.
(#) Beles válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Akkor szerintem tényleg a dry fólia a rossz. Az honnan van?
(#) neoone válasza Beles hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Innét a fórumról, a legutóbbi közös beszerzésből. Hűtőben tárolom egyébként.
(#) hotib válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Nem olyan biztos, hogy rossza az a fólia. Mit értesz azon, hogy pozitív fimet használsz? A megfogalmazást értem, a technológiádra vagyok kíváncsi, mert a dry film általában negatív maszkolású.
(#) Beles válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Pedig szerintem annak jónak kell akkor lennie. Többiek nem panaszkodtak rá?
(#) neoone válasza hotib hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Azért alkalmazok pozitív filmet mert előhívás után óngalvanizálom a vezetősávokat és csak ezután maratom. Mindez a kétoldalas panel miatt van, hogy a furatokban is bent maradjon a réz.
(#) neoone válasza Beles hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Nem olvastam, hogy valaki panaszkodott volna rá, szerintem sem rossz csak valamit elrontok.
(#) hotib válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Értem. Én valamivel kevesebb levilágítási időt adnék neki, bár nyomdai filmnél ez nem szokott problémát jelenteni. Másrészt inkább kicsit gyengébb előhívót készítek, amivel kicsivel több ideig tart az előhívás, de a nem hívandó részeket kevésbé "támadja". Nem melegítem fel, csak max. kéz melegre az előhívót.
És a végén, mikor már az előhívás megtörtént, a lemosó (vízben) kézzel át szoktam dörzsölni. Ahol érzed, hogy kissé csúszós, ott még nem jó, ez szemmel nem nagyon látható. Ahol rendesen leoldotta a rezisztet, ott kicsit tapadós a réz.

Kifelejtettem, hogy több éves dry filmmel, több félével is (beszerzéstől függően) dolgozom és nem tartom hűtőben, csak hűvös helyen.
És ha eleve csak kb. 15mp levilágítási időt adsz, akkor azt tényleg nem kellene csökkenteni, de mitől világítódik túl? Esetleg...
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
(#) hotib válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Ez így van, kifelejtettem az ecsetelést. Én is végig, az előhívás folyamán ecsettel dörzsölöm.
(#) papus51 válasza hotib hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Neon-nak szántam.
Érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos apróságok megemelhetik a filmet itt-ott és akkor ezeken a részeken alávilágítás történhet.
Ilyen "apróságok" lehetnek: porszem, nyáklemez vágása utáni sorja maradék a széleken, nem elég éles fúróval készült furatok szélei, rögzítésre használt cellux és ki tudja még kinél mi.

Az előhívásnál meg érdemes pontosan betartani a hívó töménységét és hőmérsékletét (40°C). Az ecsetes bizbergálás is hasznos művelet.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
(#) hotib válasza papus51 hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Teljes mértékben osztom, amit írsz. A nyák görbeségének (akármilyen kis mértékű, de van) kiegyenlítésére pedig az itt korábban kitárgyalt pufifóliás, vagy felfújt zacskós megoldások alkalmazását. A pufisat is kipróbáltam, teljesen rendben van, kicsivel több levilágítási időt igényelhet.

A hívó kis mértékű higítását azért javasoltam, mert egyszer véletlenül elmértem, lassabban dolgozott valamivel, viszont egyenletesebb volt az eredmény érzésem szerint. Azóta 14gr / 1,5l arányban készítem az előhívót. De negatív tapasztalatom is van, más gyártású szódával ua. töménységű előhívó rendesen tönkre tette a lötstopot. Nekem a csodaszóda vált be.
(#) neoone hozzászólása Júl 3, 2015 /
 
hotib: Levilágítás Philips arc szolival kb:50 cm magasról 3 percig. Az előhívót nem melegítem, amilyen hőfokon a garázsban van a kannában, a töménysége: itt több verziót találtam - én 9g mosószóda/l-t használom. A ragadósságot nem érzem, mert csak a vezetősávoknál oldódik le a fólia és ezek az ujjamhoz viszonyítva elég vékonyak.

simpi: A nyákot ecsettel simogatom az előhívás során. Lehet erősebben kellene.

papus51: Ezen már gondolkodtam, lehet a cellukx tartja el egy kicsit az üvegtől a filmet. A széleket sorjázom vágás után ( laminálás előtt), a fúrás keményfém fúróval kb. 20.000-es fordulaton történik és utána még nyákradirral végégdörzsölöm.
(#) Beles válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Én egyáltalán nem szoktam simoganit ecsettel, és úgy is jó!
(#) pjg válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Szerintem felezd meg a megvilágítási időt. Én pausszal 30 másodpercig világítok.
(#) hotib válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Az előhívó töménysége rendben van, "hivatalosan" 10gr/liter, a 9gr teljesen jó. Én is Philips arcszoliból építettem egy jó régi, ergo vastagabb scanner házba. Vagyis már-már túl közelről világítok, igaz 15-25mp közötti idővel; nyomdai filmnél nem jelent gondot. Foltos sem lesz.
Az 50cm 3percet dry fóliánál én túlzónak találom. Fél méternél nyugodtan közelebb is rakhatod, szerintem feléről is bőven jó egyenletességet ad a levilágított felületen (gondolj bele, én kb. 6 centiről világítok és nem tapasztalom az eredményen az egyenetlenséget, pedig nekem van)
Szerintem rengeteg a 3 perc levilágítás.

Ötlet a lefogatásra: közelítsd meg kicsit fordítva a kérdést. Régebben én is az üvegre ragasztottam a filmet és azt fordítottam rá a nyákra és úgy súlyoztam le. De a cellux vastagsága meglátszik az eredményen, eltartja a filmet, lesz alávilágítás. Ezért ma már a dry fóliára (nyákra) ragasztom a filmet, kicsit kényelmetlenebb, de megoldható. erre rá a pufis fólia / kissé felfújt zacskó, és ezeket nyomom össze. A zacskó szépen rásimítja a nyákra a filmet, és természetesen a zacskón keresztül lesz levilágítva. Így nincs alávilágítás. Természetesen a film úgy készül, hogy a "festékes" oldala van a nyák felől, így még a film vastagsága sem befolyásol.
(#) neoone válasza hotib hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
A távolság azért 50 cm, mert műhely hiányában, a szolit 2 székre teszem és ez alá teszem a nyákot. Én is a dry-ra ragasztom a filmet cellux-al, zacskót nem használok, viszont gondolkodom 1mm vastag szilikon lap vásárlásán. Kipróbálom majd a kevesebb levilágítási időt.
(#) hotib válasza neoone hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Én azért néhány vastagabb könyvet tennék a nyák alá, ezzel közelebb kerül az arcszolihoz. A pufis fólia pedig általában ingyen van (egyébként hulladék, a napokban a Lidl-ben valami gyümölcsök között volt elválasztóként, azt is megmentettem, mert nem vacak, hanem jó minőségű, kb. 2*A4 méretű) Persze valamivel le is kell súlyozni, hogy rányomja a filmet a nyákra. Én - mikor hasonló felállásban fotóztam - egy térvilágító reflektorról származó üveglapot használtam, annak van súlya önmagában is. Ma a zacskót / pufis fóliát rakom a scanner üvegére, erre a nyákot, rácsukom a scanner tetejét és arra teszek nehezéket.
Következő: »»   1119 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem