Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   154 / 1320
(#) whalaky válasza gosztola.laszlo hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Nemrég kezdtem picekkel foglalkozni én is, és ugyan ezeken a hibákon végigmentem. Igaz, a fórumon mindenre kapsz választ, de magamról tudom hogy a kezdők lelkesedése határtalan.
Akkor.
A pic programozáshoz 13V kell, ezt az adatlapokon rajta is van, hogy mennyi a minimum égető fesz.
A com port 3-as lábán a -11V a logikai 0 szint a +11 a logikai 1, tehát ez OK.
A feszültségesést az okozza, hogy a sorosport nem tápegység, nem onnan kéne venni a tápáramot, mert nem bírja.
Az hogya 16F877-be beírta az a vakszerencsén múlt.
Az áramkörön belüli égetésnek megvannak a maga kis fortélyai. Ha az MCLR I/O-nak van definiálva a programban, nem fogod tudni égetni, 6 volttal meg véképp nem.
Mindenképpen csinálj valami rendes égetőt, és felejtsd el a JDM-et (4-et dobtam ki).
(#) potyo válasza FElici hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Na és vajon az adatlapok absolute maximum ratings és AC & CD Characteristics fejezeteit szoktad-e nézegetni? Nem csak úgy hülyeségből írkálják azt az adatlapot
(#) gosztola.laszlo válasza whalaky hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Köszönöm a választ. SZóval csak szerencse volt, bár az eddig olvasottakból is ez következett. Azt hiszem nekiállok akkor egy normális égetőt csinálni, mindenekelőtt.
(#) trudnai válasza gosztola.laszlo hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Meg egy kis kiegeszites az elhangzottakhoz:

Letezik olyan PIC, amit lehet un. alacsony programozasi modban programozni (LVM - azaz Low Voltage Mode).

Most hogy ezzel mit kezd a JDM megint kerdeses, mert a Vdd-nek is birnia kell meg a Vpp-nek is ettol fuggetlenul, csak a Vpp ugye nem kell 13V legyen.

Amit melegen ajanlok, hogy vagy Watt vagy Szilva fele PicKit2 klont epitsd meg. A PicKit2 egy USB-s programozo, annak a garantalt feszultseg szinte miatt sokkal jobb eredmenyeket lehet elerni. Neha pedig ha a szamitogep belso USB-je nem kielegito akkor egy egyszeru USB HUB-ot koze rakva megoldodik a problema... PicKit2 masik nagy elonye, hogy ez egy debugger is egyben, 8-as MPLAB-al mar eleg sokfajta PIC-et lehet debuggolni a segitsegevel. Ez pedig tanulashoz sem egy utolso...

Szilva es Watt klonok kozott az alapveto elyteres, hogy Szilva normal alkatrezekkel, mig Watt SMD-vel dolgozott. Watt keszuleke befejezettnek tekinheto, es szuletett a kesziteserol egy cikk is, Szilva meg valami apro modositast akart belerakni - kerdezd meg ot errol -, de alapjaban veve az is mukodik 5V-os PIC-ekkel.
(#) watt válasza FElici hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Direkt szívatsz itt minket?
Szerencsétlen PIC és szerencsétlen ICD2!
Mértél már tápfeszt, hogy mennyi marad, miután 2V környékén rövidrezártad a LED-el? Igaz nem tudod megmérni, mert mihelyt bekapcsolod a LED-et, resetál a PIC! Amúgy különben tisztában vagy a LED-ek működési elvében?
(#) trudnai válasza FElici hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

FElici... oooooo... ize....

Szoval a LED-ek sem birjak, ha nagy aramok futkorasznak bennuk... Az, hogy nem egett ki, az legfeljebb annak koszonheto, hogy a PIC nem fog birni nagy aramokat leadni, mikor megprobal a LED hirtelen sokat lehuzni, annak a labnak a feszultseg szintje leesik... szinten adatlap... A portod meg akkor epp emiatt em mukodik kielegitoen... Shadow regiszterekkel jo lesz, de en nem alapoznek erre a dologra - meg kell jegyezzem a PicKit2 is erre alapozik, de izeeee Masik ha sok leded van, akkor egyuttes aramfelveteluk meghaladja amit a pic elvisel, es akkor meg mas gondjaid is lesznek. Ellenallas vagy aramforras nem artana annak a LED-nek, hacsak nincs benne mar eleve - nezd meg a LED-ed adatlapjat... Ja es meg valami, most beteszed a kapcs tranyot, azzal csk veszitesz 0.6V-ot, + ha igy a LED megkapja azt a tobblet aramot amit a PIC nem birt neki odaadni, akkor mehetsz megint alkatresz boltba.
(#) elko2 hozzászólása Feb 15, 2008 /

Volna nekem egy kérdésem,nem egeszen csak picel kapcsolatban,de ebbe a témába vannak szakik akik biztosan tudnak segiteni. Épitettem egy időzitő áramkört 16f628 al, minden szépen müködött is a probaasztalon 2 napig,szép kék héttérvilágitasu LCD van rajta.Fel is szereltem a helyere egy eloszto szekrenybe egy 220V os mégneskapcsolot kell hogy kapcsoljon (12Vos relé van rajta).Mikor bekapcsoltam a mégnes kapcsolo első kikapcsolásakor megbolondul az LCD mindenféle kriksz-krakszok vannak rajta majd kicsit kesőbb eltünik rola minden,de az időzitő normálisan dolgozik tovább(ki be kapcsol a beállitás szerint) Gondoltam valami árnyékolt doboz lehet hogy segitene,de előbb kérdezek ha már van kit!
(#) FElici válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

1.: szerencsétlen PIC -- oké -- így rendeltetett
2.: Szerencsétlen ICD2! -- miért?
3.: 3,3 volt marad a kimeneten. (VPP-hez képest, mivel közös anódos az GB LED-em)
4.: megmértem, a LED 50 mA-t vesz fel. Mondjuk tudom, hogy 20 mA-t írnak az adatlapjában...
5.: a PIC nem reseteli magát, mert a tápfesz nagyon stabil, és attól nem szabad hogy resetelje magát, ha az egyik lába túl van terhelve!
6.: tudtommal a LED felfogható egy sima diódának, csk ez világít is... viszont mivel van egy nyitófeszültésge, ez alá sosem fogja vinni a tápot.
(#) potyo válasza elko2 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Na igen, a mágneskapcsoló a pic közelében tud humoros dolgokat csinálni...

Az árnyékolt doboz kérdéses, hogy mennyit segítene, a vezetékeken keresztül is bejuthat a zavar. Nemtudom, milyen az lcd kezelő rutinod, de talán azt kellene egy kissé módosítani, hogy időnként az lcd beállításait is írja újra, ne csak az induláskor végezze el az inicializálást.
(#) potyo válasza FElici hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

1. ha valamit úgy használsz, hogy az kívül esik a gyári specifikáción, akkor ne csodálkozz, hogy nem úgy működik, ahogy azt te elvárod!
2. Ha a pic kimeneti lába nem menne át áramgenerátorba, akkor lehet hogy az icd2-ben is megsütötted volna a tápot kapcsoló tranzisztort!
3. Szerinted az normális, hogy 3,3V van egy nullára húzott lábon? És miért a Vpp-hez képest mérsz?
4. Ha 20mA-t írnak az adatlapjában, akkor milyen megfontolásból használod 50mA-en?
5. szintén az egyes válasz!
6. Nézz utána egy kicsit, hogy mi az a led, és mi a sima dióda, mielőtt kijelentenél dolgokat, amikről fogalmad sincs!
(#) elko2 válasza potyo hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Hát igen valoszinüleg a vezetékeken jön a zavar mert még nem volt rákötve a mágneskapcsolo addig szépen dolgozott a szekrenyben is.Csak az az érdekes hogy az időzites normálisan megy mindha csak az LCDt zavarná.Nem tudom hogy segitene e ha a nullát szakitanám meg a relével? A hálózat nullázva van es az eloszto szekreny ajtaja is le van földelve.Az LCD folyamatosan van frissitve,és minden ciklus után ujrairva,ugy néz ki pont az ujrairáskor bolondul bele
(#) trudnai válasza elko2 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Kapcsolast nem mellekeltel igy nehez lenne mondani barmit is, de nem lehet, hogy a rele tekercse induktivitasanal fogva csinal egy jokora loketet a tapodon? Ez hogyan ven lekezelve az aramkorodben?

A masik, hogy az LCD tapjan milyen szures, hidegito vagy barmi egyeb van?
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Nem hiszem, hogy 50mA-en jar az a led... max, hogy RGB, tehat 3 led van gyakorlatilag benne igy egyuttesen ennyit vesznek fel. A PIC labat mikor FElici elkezdi megcsapolni, akkor az adja az aramot amig birja, aztan 15-20mA kornyeken egyre merdekebben esni kezd a feszultseg. 25mA a doksi szerint a max amit egy labrol le tud emelni. Ezt a tulajdonsagot hasznalja ki a PicKit2 ahogy mar errol korabban itt szo volt, csak ott a feszultseg szint beallitasara hasznaltak ki, itt meg aramforraskent hasznalva. 3x25mA is meg benne lehet a max 125mA-be amit GPIO egyuttesen elvisel, de en ilyen kapcsolasra nem biznam az eletem...

FElici, mennyibol kerulne azt az ellenallast bebiggyeszteni, vagy egy JFET-et oda tenni neki? Ha fenyero kell akkor mas tipust kell valasztani ami tobbet bir produkalni, vagy tobb LED-et odatenni, csak ott is azert ki kell szamolni a max terhelest... szerintem nem veletlen mikor Microchipek is LED meghajtokrol beszelnek, mert ugyan PIC sokkal jobb ilyen szempontbol mint egy AVR mondjuk, de azert a PIC sem tud vegtelen aramforraskent mukodni es az ilyen jellegu megoldasok sohasem maradnak buntetlenul.

Azt gondoltam, hogy ne csak az lcd tartalmát frissítsd, hanem a konfiguráicóját is időnként, tehát azt is futtasd újra, amelyekkel beállítod, hogy 8/4 bites interfész, kurzor látszódjon-e, stb. Egy próbát legalábbis megér a dolog szerintem...
(#) elko2 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

A kapcsolást mellekelem és elnézést kérek a modiktol de itt nincs semmi képkezelő progi az eagle pedig csak BMPbe exportál. A táp egy 7Ah ás 12Vos akku és utána 7805 el stabilizálva a pic nek és az LCD nek
Sajnos nem engedélyezett a BMP ugyhogy majd munka után tudom feltenni a kapcsolást és probálkozni azzal amit Potyo ajánlott,minden esetre kössz a válaszokat!

Az Eagle tud exportálni png-be, az is jó lenne, vagy pedig nyisd meg a bmp-t paint-al, és mentsd új néven, és ott válaszd ki a gif-et.
(#) gyengus hozzászólása Feb 15, 2008 /

A 16f84a-hoz készült tesztpanelemre raktam utólag csatit a pickit2-nek. Rövid vezetékeket forrasztottam a foglalat megfelelő lábaihoz.
A pickit2 progija a Vpp-re panaszkodik. A Troubleshhot menüpontban megnéztem a feszültség értékeket, a Vpp 10V alatt volt, ez egy régi gép (500as), ezért átraktam a másikra. A 13V ott se volt meg, de a progi jónak mondta. Viszont mikor rádugtam az áramkörre már nem volt elég a Vpp szintje.
Az áramkörben néhány led és nyomógomb van, semmi extra. Műszerrel nem találtam rövidzárat vagy szakadást.
A pickit2-t se érte trauma, hacsak az nem, h sokat unatkozott a polcon.
Sajnos az albiban maradt a demópanel, ezért csak vasárnap tudom megnézni másik piccel és áramkörrel (másik gépen).
Mi lehet a megoldás?

...vagy ha XP-d van akkor jpg-be is kell tudnia a paint-nek exportalnia.

(vagy van a Google-nek egy Picasa nevu ingyenes kepkezeloje, jar hozza ingyenes web hely is, csak rakattintasz a kepre es mondod neki Web es az feltolti kozben lecsokkenti a meretet ha kell atalakitja, beteszi thumbnail-be stb, es utana itt mar csak az url-t kell megadnod)
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Szándékosan nem jpg-t mondtam, ilyen célra sokkal jobb a gif vagy a png.
(#) watt válasza gyengus hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

A Vpp értéke valamennyire függ a Vdd feszültségétől, de nekem még 2,5V Vdd mellett is megvan a 11,9V. Ezért nem nagyon értem mi lehet! Az is érdekes adat lenne, hogy a régi gépen ekkora az USB nyers fesz(természetesen csatlakoztatva mindent)!
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Macerás felpakolni, linkelgetni, könnyebb ide beilleszteni.
Én is a paint-et szoktam használni. Rábökök a Print Scrn gombra, majd beillesztem és szerkesztem, majd gif-be mentem. Alig lesz 50kB.
(#) trudnai válasza gyengus hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Kapcsolas?

Valoszinuleg az aramkorod tul sokat vesz fel kozben - PicKit2 USB-rol veszi a tapot, es igy onnan max 100mA-t kepes felvenni. Vpp az a Vdd-tol fugg amugy - es hat jo lenne kalibralni is azt a PicKit2-t, watt oldalan (vagy cikkeben) megtalalod hogyan kalibralja a klonjat. A Vdd-t ha bekalibralod, a Vpp is attol fuggo, szoval lehet csak az a gond. Ha nem, akkor kulso tapot tegyel a Vdd-re, ezt a PickKit2 automatan erzekelni fogja es nem fogja taplalni az aramkorod feleslegesen... onnantol kezdve a tapod josagan mulik sokminden - ja es ne hagyatkozz a PicKit2 mereseire, kezimuszerrel ellenorizz mindent le. Ha nem stmmel akkor mint mar emlitettem kalibracio segithet.

Ok, de mi az amiben jobb a PNG vagy a GIF?

Nalam teljes kepernyos menteseknel (1280x800) ilyan meretkulonbsegek jottek ki:

1. 15/02/2008  19:35         3,072,054 ScreenTest.bmp
  2. 15/02/2008  19:35           264,487 ScreenTest.gif
  3. 15/02/2008  19:36            95,591 ScreenTest.jpg
  4. 15/02/2008  19:35         1,468,977 ScreenTest.png
  5. 15/02/2008  19:37         1,025,078 ScreenTest256.bmp

A 256.BMP es a GIF szinei csapnivaloak raadasul. PNG-nek nem kellene kisebbnek lennie mint JPG? Vagy csak mspaint vacakol a Vistamon?
(#) elko2 válasza potyo hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Kössz a tanácsokat,holtig tanul az ember,és akkor itt a kapcsolás
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Lehet, hogy fényképnél más a helyzet! Mindig a megfelelő formátumot kell választani a kép függvényében. Nézd meg ezt a két képet, látni fogod, hogy melyik a jobb. Itt a méret is magáért beszél.
(#) elektroboy hozzászólása Feb 15, 2008 /

Sziasztok!

Ismét kellene segitség !
Szeretnnék be programozni egy 12c508A -t amit be is égetek de nem müködik. Mi lehet a gond?
Mutkor már montátok hoogy JDM programmerek nem megbizhatok de drágábbat nem akarok vennni mert csak ezt az egy típusú ic szerettem volna égetni.
A beálitások: Oscillator intRC, fuses :ninncs pipa, I/O Delay:4, interface: direct I/0
IC prog a proram neve
Elözmények 302 oldalon
(#) dpeti válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

milyen soros portról használod?
meg milyen alaplapod van?
(#) szilva válasza elko2 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Ilyen nagy zavarral terhelt környezetben mindenhová kellene tenni hidegítő kondikat, ahol csak értelme lehet. Pl. a PIC táplábaira közvetlenül az IC-n, és ugyanígy az LCD-re menő tápra is, lehetőleg a modulon közvetlenül (pl. SMD 100-220n). Meg esetleg meggondolandó, hogy nagy felületű vastag vezetővel vezetni az áramköri földet, esetleg alkatrészoldalon telifóliás földet meghagyni.
(#) elko2 válasza szilva hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

A PIC táp lábaira már tettem 100n os kondit,de az LCDre még nem,majd csak holnap délelőtt lesznek a probák majd beszámolok hogy mire jutottam és kössz a tippeket
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Koszonom, jo pap holtig tanul

Akkor ezentul en is PNG vagy GIF-et hasznalok rajzokhoz. :yes:
Következő: »»   154 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem