Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nemrég kezdtem picekkel foglalkozni én is, és ugyan ezeken a hibákon végigmentem. Igaz, a fórumon mindenre kapsz választ, de magamról tudom hogy a kezdők lelkesedése határtalan.
Akkor. A pic programozáshoz 13V kell, ezt az adatlapokon rajta is van, hogy mennyi a minimum égető fesz. A com port 3-as lábán a -11V a logikai 0 szint a +11 a logikai 1, tehát ez OK. A feszültségesést az okozza, hogy a sorosport nem tápegység, nem onnan kéne venni a tápáramot, mert nem bírja. Az hogya 16F877-be beírta az a vakszerencsén múlt. Az áramkörön belüli égetésnek megvannak a maga kis fortélyai. Ha az MCLR I/O-nak van definiálva a programban, nem fogod tudni égetni, 6 volttal meg véképp nem. Mindenképpen csinálj valami rendes égetőt, és felejtsd el a JDM-et (4-et dobtam ki).
Na és vajon az adatlapok absolute maximum ratings és AC & CD Characteristics fejezeteit szoktad-e nézegetni? Nem csak úgy hülyeségből írkálják azt az adatlapot
Köszönöm a választ. SZóval csak szerencse volt, bár az eddig olvasottakból is ez következett. Azt hiszem nekiállok akkor egy normális égetőt csinálni, mindenekelőtt.
Meg egy kis kiegeszites az elhangzottakhoz:
Letezik olyan PIC, amit lehet un. alacsony programozasi modban programozni (LVM - azaz Low Voltage Mode). Most hogy ezzel mit kezd a JDM megint kerdeses, mert a Vdd-nek is birnia kell meg a Vpp-nek is ettol fuggetlenul, csak a Vpp ugye nem kell 13V legyen. Amit melegen ajanlok, hogy vagy Watt vagy Szilva fele PicKit2 klont epitsd meg. A PicKit2 egy USB-s programozo, annak a garantalt feszultseg szinte miatt sokkal jobb eredmenyeket lehet elerni. Neha pedig ha a szamitogep belso USB-je nem kielegito akkor egy egyszeru USB HUB-ot koze rakva megoldodik a problema... PicKit2 masik nagy elonye, hogy ez egy debugger is egyben, 8-as MPLAB-al mar eleg sokfajta PIC-et lehet debuggolni a segitsegevel. Ez pedig tanulashoz sem egy utolso... Szilva es Watt klonok kozott az alapveto elyteres, hogy Szilva normal alkatrezekkel, mig Watt SMD-vel dolgozott. Watt keszuleke befejezettnek tekinheto, es szuletett a kesziteserol egy cikk is, Szilva meg valami apro modositast akart belerakni - kerdezd meg ot errol -, de alapjaban veve az is mukodik 5V-os PIC-ekkel.
Direkt szívatsz itt minket?
Szerencsétlen PIC és szerencsétlen ICD2! Mértél már tápfeszt, hogy mennyi marad, miután 2V környékén rövidrezártad a LED-el? Igaz nem tudod megmérni, mert mihelyt bekapcsolod a LED-et, resetál a PIC! Amúgy különben tisztában vagy a LED-ek működési elvében?
FElici... oooooo... ize....
Szoval a LED-ek sem birjak, ha nagy aramok futkorasznak bennuk... Az, hogy nem egett ki, az legfeljebb annak koszonheto, hogy a PIC nem fog birni nagy aramokat leadni, mikor megprobal a LED hirtelen sokat lehuzni, annak a labnak a feszultseg szintje leesik... szinten adatlap... A portod meg akkor epp emiatt em mukodik kielegitoen... Shadow regiszterekkel jo lesz, de en nem alapoznek erre a dologra - meg kell jegyezzem a PicKit2 is erre alapozik, de izeeee Masik ha sok leded van, akkor egyuttes aramfelveteluk meghaladja amit a pic elvisel, es akkor meg mas gondjaid is lesznek. Ellenallas vagy aramforras nem artana annak a LED-nek, hacsak nincs benne mar eleve - nezd meg a LED-ed adatlapjat... Ja es meg valami, most beteszed a kapcs tranyot, azzal csk veszitesz 0.6V-ot, + ha igy a LED megkapja azt a tobblet aramot amit a PIC nem birt neki odaadni, akkor mehetsz megint alkatresz boltba.
Volna nekem egy kérdésem,nem egeszen csak picel kapcsolatban,de ebbe a témába vannak szakik akik biztosan tudnak segiteni. Épitettem egy időzitő áramkört 16f628 al, minden szépen müködött is a probaasztalon 2 napig,szép kék héttérvilágitasu LCD van rajta.Fel is szereltem a helyere egy eloszto szekrenybe egy 220V os mégneskapcsolot kell hogy kapcsoljon (12Vos relé van rajta).Mikor bekapcsoltam a mégnes kapcsolo első kikapcsolásakor megbolondul az LCD mindenféle kriksz-krakszok vannak rajta majd kicsit kesőbb eltünik rola minden,de az időzitő normálisan dolgozik tovább(ki be kapcsol a beállitás szerint) Gondoltam valami árnyékolt doboz lehet hogy segitene,de előbb kérdezek ha már van kit!
1.: szerencsétlen PIC -- oké -- így rendeltetett
2.: Szerencsétlen ICD2! -- miért? 3.: 3,3 volt marad a kimeneten. (VPP-hez képest, mivel közös anódos az GB LED-em) 4.: megmértem, a LED 50 mA-t vesz fel. Mondjuk tudom, hogy 20 mA-t írnak az adatlapjában... 5.: a PIC nem reseteli magát, mert a tápfesz nagyon stabil, és attól nem szabad hogy resetelje magát, ha az egyik lába túl van terhelve! 6.: tudtommal a LED felfogható egy sima diódának, csk ez világít is... viszont mivel van egy nyitófeszültésge, ez alá sosem fogja vinni a tápot.
Na igen, a mágneskapcsoló a pic közelében tud humoros dolgokat csinálni...
Az árnyékolt doboz kérdéses, hogy mennyit segítene, a vezetékeken keresztül is bejuthat a zavar. Nemtudom, milyen az lcd kezelő rutinod, de talán azt kellene egy kissé módosítani, hogy időnként az lcd beállításait is írja újra, ne csak az induláskor végezze el az inicializálást.
1. ha valamit úgy használsz, hogy az kívül esik a gyári specifikáción, akkor ne csodálkozz, hogy nem úgy működik, ahogy azt te elvárod!
2. Ha a pic kimeneti lába nem menne át áramgenerátorba, akkor lehet hogy az icd2-ben is megsütötted volna a tápot kapcsoló tranzisztort! 3. Szerinted az normális, hogy 3,3V van egy nullára húzott lábon? És miért a Vpp-hez képest mérsz? 4. Ha 20mA-t írnak az adatlapjában, akkor milyen megfontolásból használod 50mA-en? 5. szintén az egyes válasz! 6. Nézz utána egy kicsit, hogy mi az a led, és mi a sima dióda, mielőtt kijelentenél dolgokat, amikről fogalmad sincs!
Hát igen valoszinüleg a vezetékeken jön a zavar mert még nem volt rákötve a mágneskapcsolo addig szépen dolgozott a szekrenyben is.Csak az az érdekes hogy az időzites normálisan megy mindha csak az LCDt zavarná.Nem tudom hogy segitene e ha a nullát szakitanám meg a relével? A hálózat nullázva van es az eloszto szekreny ajtaja is le van földelve.Az LCD folyamatosan van frissitve,és minden ciklus után ujrairva,ugy néz ki pont az ujrairáskor bolondul bele
Kapcsolast nem mellekeltel igy nehez lenne mondani barmit is, de nem lehet, hogy a rele tekercse induktivitasanal fogva csinal egy jokora loketet a tapodon? Ez hogyan ven lekezelve az aramkorodben?
A masik, hogy az LCD tapjan milyen szures, hidegito vagy barmi egyeb van?
Nem hiszem, hogy 50mA-en jar az a led... max, hogy RGB, tehat 3 led van gyakorlatilag benne igy egyuttesen ennyit vesznek fel. A PIC labat mikor FElici elkezdi megcsapolni, akkor az adja az aramot amig birja, aztan 15-20mA kornyeken egyre merdekebben esni kezd a feszultseg. 25mA a doksi szerint a max amit egy labrol le tud emelni. Ezt a tulajdonsagot hasznalja ki a PicKit2 ahogy mar errol korabban itt szo volt, csak ott a feszultseg szint beallitasara hasznaltak ki, itt meg aramforraskent hasznalva. 3x25mA is meg benne lehet a max 125mA-be amit GPIO egyuttesen elvisel, de en ilyen kapcsolasra nem biznam az eletem...
FElici, mennyibol kerulne azt az ellenallast bebiggyeszteni, vagy egy JFET-et oda tenni neki? Ha fenyero kell akkor mas tipust kell valasztani ami tobbet bir produkalni, vagy tobb LED-et odatenni, csak ott is azert ki kell szamolni a max terhelest... szerintem nem veletlen mikor Microchipek is LED meghajtokrol beszelnek, mert ugyan PIC sokkal jobb ilyen szempontbol mint egy AVR mondjuk, de azert a PIC sem tud vegtelen aramforraskent mukodni es az ilyen jellegu megoldasok sohasem maradnak buntetlenul.
Azt gondoltam, hogy ne csak az lcd tartalmát frissítsd, hanem a konfiguráicóját is időnként, tehát azt is futtasd újra, amelyekkel beállítod, hogy 8/4 bites interfész, kurzor látszódjon-e, stb. Egy próbát legalábbis megér a dolog szerintem...
A kapcsolást mellekelem és elnézést kérek a modiktol de itt nincs semmi képkezelő progi az eagle pedig csak BMPbe exportál. A táp egy 7Ah ás 12Vos akku és utána 7805 el stabilizálva a pic nek és az LCD nek
Sajnos nem engedélyezett a BMP ugyhogy majd munka után tudom feltenni a kapcsolást és probálkozni azzal amit Potyo ajánlott,minden esetre kössz a válaszokat!
Az Eagle tud exportálni png-be, az is jó lenne, vagy pedig nyisd meg a bmp-t paint-al, és mentsd új néven, és ott válaszd ki a gif-et.
A 16f84a-hoz készült tesztpanelemre raktam utólag csatit a pickit2-nek. Rövid vezetékeket forrasztottam a foglalat megfelelő lábaihoz.
A pickit2 progija a Vpp-re panaszkodik. A Troubleshhot menüpontban megnéztem a feszültség értékeket, a Vpp 10V alatt volt, ez egy régi gép (500as), ezért átraktam a másikra. A 13V ott se volt meg, de a progi jónak mondta. Viszont mikor rádugtam az áramkörre már nem volt elég a Vpp szintje. Az áramkörben néhány led és nyomógomb van, semmi extra. Műszerrel nem találtam rövidzárat vagy szakadást. A pickit2-t se érte trauma, hacsak az nem, h sokat unatkozott a polcon. Sajnos az albiban maradt a demópanel, ezért csak vasárnap tudom megnézni másik piccel és áramkörrel (másik gépen). Mi lehet a megoldás?
...vagy ha XP-d van akkor jpg-be is kell tudnia a paint-nek exportalnia.
(vagy van a Google-nek egy Picasa nevu ingyenes kepkezeloje, jar hozza ingyenes web hely is, csak rakattintasz a kepre es mondod neki Web es az feltolti kozben lecsokkenti a meretet ha kell atalakitja, beteszi thumbnail-be stb, es utana itt mar csak az url-t kell megadnod)
Szándékosan nem jpg-t mondtam, ilyen célra sokkal jobb a gif vagy a png.
A Vpp értéke valamennyire függ a Vdd feszültségétől, de nekem még 2,5V Vdd mellett is megvan a 11,9V. Ezért nem nagyon értem mi lehet! Az is érdekes adat lenne, hogy a régi gépen ekkora az USB nyers fesz(természetesen csatlakoztatva mindent)!
Macerás felpakolni, linkelgetni, könnyebb ide beilleszteni.
Én is a paint-et szoktam használni. Rábökök a Print Scrn gombra, majd beillesztem és szerkesztem, majd gif-be mentem. Alig lesz 50kB.
Kapcsolas?
Valoszinuleg az aramkorod tul sokat vesz fel kozben - PicKit2 USB-rol veszi a tapot, es igy onnan max 100mA-t kepes felvenni. Vpp az a Vdd-tol fugg amugy - es hat jo lenne kalibralni is azt a PicKit2-t, watt oldalan (vagy cikkeben) megtalalod hogyan kalibralja a klonjat. A Vdd-t ha bekalibralod, a Vpp is attol fuggo, szoval lehet csak az a gond. Ha nem, akkor kulso tapot tegyel a Vdd-re, ezt a PickKit2 automatan erzekelni fogja es nem fogja taplalni az aramkorod feleslegesen... onnantol kezdve a tapod josagan mulik sokminden - ja es ne hagyatkozz a PicKit2 mereseire, kezimuszerrel ellenorizz mindent le. Ha nem stmmel akkor mint mar emlitettem kalibracio segithet.
Ok, de mi az amiben jobb a PNG vagy a GIF?
Nalam teljes kepernyos menteseknel (1280x800) ilyan meretkulonbsegek jottek ki:
A 256.BMP es a GIF szinei csapnivaloak raadasul. PNG-nek nem kellene kisebbnek lennie mint JPG? Vagy csak mspaint vacakol a Vistamon?
Kössz a tanácsokat,holtig tanul az ember,és akkor itt a kapcsolás
Lehet, hogy fényképnél más a helyzet! Mindig a megfelelő formátumot kell választani a kép függvényében. Nézd meg ezt a két képet, látni fogod, hogy melyik a jobb. Itt a méret is magáért beszél.
Sziasztok!
Ismét kellene segitség ! Szeretnnék be programozni egy 12c508A -t amit be is égetek de nem müködik. Mi lehet a gond? Mutkor már montátok hoogy JDM programmerek nem megbizhatok de drágábbat nem akarok vennni mert csak ezt az egy típusú ic szerettem volna égetni. A beálitások: Oscillator intRC, fuses :ninncs pipa, I/O Delay:4, interface: direct I/0 IC prog a proram neve Elözmények 302 oldalon
milyen soros portról használod?
meg milyen alaplapod van?
Ilyen nagy zavarral terhelt környezetben mindenhová kellene tenni hidegítő kondikat, ahol csak értelme lehet. Pl. a PIC táplábaira közvetlenül az IC-n, és ugyanígy az LCD-re menő tápra is, lehetőleg a modulon közvetlenül (pl. SMD 100-220n). Meg esetleg meggondolandó, hogy nagy felületű vastag vezetővel vezetni az áramköri földet, esetleg alkatrészoldalon telifóliás földet meghagyni.
A PIC táp lábaira már tettem 100n os kondit,de az LCDre még nem,majd csak holnap délelőtt lesznek a probák majd beszámolok hogy mire jutottam és kössz a tippeket
|
Bejelentkezés
Hirdetés |