Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   48 / 62
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Még megpróbálom máshogy vezetni a kábeleket, csak a hálózati kapcsoló, és a tápegység a doboz két oldalán van, és így a kábel vagy az végfoknál, vagy az előlap mögött vonul el. Egyébként most nem búg, valamiért...
(#) mr.Cara hozzászólása Jún 7, 2015 /

Akkor, hogy egyértelmű legyen..: Azért vettem a DVI-HDMI kábelt a TV és az ámítógép közé, hogy ne kelljen a vinyót hurcolni a szgép,és a TV között ! Akkor . Ha mindig oda kell battyogni a TV-hez és a kábelt kihúzni, hogy TV-t is lehessen nézni (mert ha a HDMI be van dugva a kép mint írtam _töredezett_) nem értem vele semmit. (azzal már megbékéltem, hogy a HiFit be kell kapcsolni, mert a hangot nem küldi a kábel) Lényeg, hogy a TV földpontja nem tökéletes (még mielőtt valaki ki nem találja , írtam... galvanikusan le van választva az antennakábelről !) hiába megy földelt eurócsatlakozó.
Ja és ha a kockásodás nem elég zavaró akkor nem tudom mi az ?
Ha leválasztó trafón keresztül járatnám mennyivel lennék előrébb ? Ugye az utóbbi években gyártott készülékek 99%-a kapcsolóüzemű táppal megy, ami elvileg leválasztott. A szgép és a TV egy földelt körön van . Még megpróbálom a jövőhéten a két védőcsatlakozási pontot egy vezetékkel összekötni... Ha ez sem javít a helyzeten lehet valami WiFi-s megoldáson gondolkodni.... Csak nehogy azt is kinyírja a TV-böl kijövő fesz ! Bár a Telecom SetTopBoxát nem nyírta ki .
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2015
(#) valerius16 hozzászólása Jún 18, 2015 /

Üdv.

Egy érdekes problémában keresek megoldást és segítséget. Megpróbálom minden részletre kiterjedően leírni a problémát.
Először az alap dolgok.
Adott egy a falra szerelt parabola antenna, azon egy fejegység, 4 csatlakozási lehetőséggel.
Ebből 3 van kihasználva, kettő T-Home-os rendszerű beltéri, illetve egy harmadik, ami kártyás rendszer, utólag vásárolt.

Mindhárom fejegység külön szobában van, illetve teljesen külön koax kábelen jön be a beltéri egységekhez.

A fő probléma, hogy a koaxon feszültség van, pontosabban a külsején is. Ebből kifolyólag ez átkerül a készülékek házára, illetve ha valami csatlakozik még hozzájuk fémházas akkor arra is. Például egyik esetben a beltériből scart megy a TV-be, illetve scart-al csatlakozik a DVD lejátszó is, és annak a házára is kikerül a feszültség.

Sajna elég zavaró tud lenni, ha valaki papucs nélkül áll és hozzáér valamihez, DVD berakásnál szinte garantált a dolog.

Ajánlottak földhurok leválasztó kis szerkezetet, amit a koax-ra kell betoldani, viszont ha jól tudom ez csak kábeltévé esetén működik, már abból kifolyólag, hogy itt a beltérik küldik ki a vezérlési jelet a fej felé is, tehát a leválasztó ezt is megszakítaná. Vagy ha a 3-ból 2-re tennék leválasztót az jó megoldás lenne? Egy beltéri el tudná látni a fejegységet mindhárom beltérinek elegendő energiával?

Vagy mi lenne a megfelelő megoldás a problémára?

Ha kérdés lenne válaszolok szívesen, illetve minden választ előre is köszönök.
(#) abcdabcd válasza valerius16 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Szia! Nekem inkább az a tippem, hogy van valahol a lakásban egy olyan készülék, aminek földelt konnektor kéne (asztali PC, TV, bármi amiben kapcsolóüzemű táp van, vagy bármi más bármi okból földelést igénylő készülék), viszont ez a földelés valamiért nem jut el a készülékig, és ezen készülék valamilyen módon elektronikus kapcsolatban, összeköttetésben van valamelyik készülékkel, ahova ez a TV-koax is be van kötve, és így a TV-koaxon keresztül pedig eljut akár pl a dvd lejátszó fém házáig is, ahol a feszültség megérinthetővé válik...

Vagy az is lehet, hogy van valahol valamilyen hibás készülék a házban, ami a föld felé zárlatos, ha esetleg nem is teljes rövidzárban... és ez valamilyen módon szintén össze van kötve ezzel a TV-koax-hálózattal

Ha simán csak "hurok" miatt alakulhat ki ez a jelenség, azt könnyedén kiderítheted, ha felrajzolod az eszközöket és közöttük az összeköttetéseket, és ha valahol azt találod, hogy hurok alakult ki, aztán megnézed, hogyha ezt a hurkot felbontva a jelenség megszűnik, akkor lehet megtaláltad a hiba okát --> viszont az is lehet, hogy az adott kábel kihúzásával az általam elsőként írt okot szüntetted meg látszólag... viszont attól még pl az adott készülék lehet zárlatos, vagy a földelése lehet szakadt/egyáltalán nem kiépített - ezutóbbit meg te tudhatod, hogy van-e a konnektorokban védőföld bekötve, vagy nincs

Aztán lehet másnak eszébe jut más ötlet is... magára a földhurokra viszont van külön téma, bár ez amit leírtál végülis nem biztos, hogy arról szól.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015

Köszi a választ.

Pár éve lett felújítva a ház kábelezése, minden földelt, illetve a szobák külön-külön mennek a villanyóra felé kismegszakítókkal, ugyanígy a földelésük. Így elvileg és gyakorlatban is minden eszköz aminek olyan a dugója az földelt konnektorba kerül.

Viszont most így belegondolva: Tehát a 3 beltéri az 3 külön szoba = Mindegyiknél másik szálon fut a földelés, illetve az egész hálózat másik szálon megy az óra felé, bár mindegyik beltéri lapos dugós, kis adapterről kapja a tápot, illetve a TV-k / DVD lejátszó is lapos dugós.

A koax kábelek viszont egy fejbe futnak, tehát a 3 beltéri között lényegében csak a koax létesít ilyen formán kapcsolatot.

Létezik, hogy a 3 beltéri okoz egymásnak valami zavart ami végül a koax kábelen ütközik ki?

Gondoltam már arra is, esetleg, hogy simán valahol leföldelni magát a koaxot?

Egy kép csak ábraként, elég béna, de a lényeg látszik.

Névtelen.jpg

Illetve még olyan apróság jutott eszembe, hogy ilyen halk, de nagyon magas sípoló hang jön a beltérik felől. Igazából csak éjjel, teljes csendben hallani.

Csak amiatt irtam be, mert amennyire tudom földhuroknál a hangszórók brummognak, viszont itt arra gondoltam, nem-e a készülék házak " játszanak " hangszórót ezzel a halk sípolással.
(#) abcdabcd válasza valerius16 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

A sípoló hangnak, több mint valószínű semmi köze a fenti dologhoz, az a készülékek tápegységének vagy valami más elektronikának a "hangja", vagy eleve silányan tervezett készülékek ezek, vagy silány alkatrészekkel lettek legyártva (rossz minőségű elektrolit kondenzátorokkal), amik a gyári állapotukhoz képest már valamennyire elhasználódtak.
Ez persze nem jelenti azt, hogy esetleg évekig ne működnének még akár tökéletesen a készülékek...
Pár éve láttam olyan lcd monitort az egyik legnagyobb gyártótól, aminek az általam látott, ha jól emlékszem 3 példánya, amiből talán 2 ugyanarról a helyről a 3. meg egy másik helyről lett véve, az egyiknek a garanciális szervize is máshol volt és mind a 3 egyformán sípolt teljesen újonnan... Viszont úgy emlékszem, ezen kívül jól működtek. Viszont később hallottam valakitől, hogy volt ugyanolyan monitora és azzal meg elvileg nem volt ilyen probléma...

Ami eszembe jutott még, hogy a fenti hozzászólásban nem emeltem ki, az az, hogyha valamilyen a lakásban lévő készüléknek van valamilyen fokú földzárlata, vagy esetleg valamilyen villanyszerelési hiba áll a háttérben, mindkettő életveszélyes is lehet, tehát szakember megkeresése lehet ajánlott az ügyben...

Amúgy van villanyszerelési téma is itt a fórumon esetleg lehet odavaló lehet ez a téma?
Viszont ez nem az én területem, átadom a lehetőséget másnak

Mert látszólag az a helyzet, legalábbis ha a tv-k tényleg nem-földelt csatlakozásúak, akkor az amit rajzoltál az nem úgy van, mert a villanyóra felé menő földdel akkor nem szabad, hogy kapcsolatban legyenek, az antenna-vevőfeje pedig "lóg a levegőben" szó szerint, tehát az se földelt... hacsaknem van valami olyan eszközöd ami mondjuk két ilyen tv/beltéri között összeköttetést biztosít, akármi is legyen az, mert akkor úgy már létrejöhet a hurok...
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015

Villanyt szakember húzta be, erről a részről biztos okés a dolog.

Hát az egyetlen közös pont az csak az antenna fejegysége, egyedül ott " találkoznak " a koaxok, de azon kívűl minden külön fut.

Illetve ami még a földzárlat felől beugrott:
A fesz biztosan a koaxon van, azzal a közvetlen kapcsolat pedig csak a beltérik, azok meg mind adapteren kapják az áramot, tehát elvileg nem is juthat rá annál több mint amit az adapterek adnak a beltérik. Illetve ebből kifolyólag az a tuti, hogy a koax a feszültség szempontjából a kapcsolat csak.

Lassan mennem kell dolgozni, de még majd estefelé írok ha lenne valami, illetve érkezne még észrevétel.
(#) kadarist válasza valerius16 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Szia!
Ha nagyon zavar a rázás, akkor földeld le valahol a külső eret, gond nem lesz belőle.
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Amire viszont vigyázz, ha leföldeled a közös pontot, utána a hálózaton bármilyen változtatás ( pl RCA/koax dugó kihúzása, bedugása) esetén áramtalanítás (nem a készülék kapcsolójával) , mert egy földelt pont, és egy féltápon(110v) lévő kimenet/bemenet között csúnya dolgok történhetnek, ha nem a test csatlakozik előbb.
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Miért te ? Te voltál kéznél
Én is mindent földeltem lelkesen (mert csípett engem is) . Amikor a DVD RCA csatlakozóját bedugtam az erősítő bemenetébe. A csatlakozásnál a közepe érintkezhetett először valószínűleg. Az erősítőm földelve, a DVD meg kettős szigetelésű, és egy szép zavarszűrővel (gyári beépített) a fázis a készülék testjére kötve. Így az ide csatlakozó RCA a 240V -ra került , igaz csak a zavarszűrőn keresztül (10-20nF). Szerinted az erősítő bemenő fokozata ( ami ugye a földelés miatt testen volt) erre mit lépett? ( elárulom lelépett). Azóta minden csatlakoztatás /bontás esetén figyelek a testek folytonosságára, vagy ha ez nem biztosítható, mindent kihúzok a hálózatból. ( a testek ravasz úton közlekednek, antenna kábel, rca dugók... sokszor csak az tűnik fel, ha valamit fogok és hozzá képest a csatlakozó ráz OK: kettős szigetelés+ zavar szűrés + egy tisztességesen leföldelt szerkezet )
(#) valerius16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Adaptereken kapja mind a 3 beltéri, mármint konkrétan csak annyit amennyit az adapter ad.

Mindenesetre a földelést megcsinálhatom, a lényeg, hogy megoldja.

Szakszerűen hogy lenne a legjobb? Vegyek fémházas toldót, ami földelhető és azt levezetni az óraszekrény földeléséhez?
(#) kadarist válasza valerius16 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Egy védővezetős dugaljzathoz is elvezetheted a földelő vezetéket, egy dugvilla és vezeték segítségével.
(#) zsofi89 hozzászólása Júl 7, 2015 /

Sziasztok.

Szerintem én is hasonló cipőben járok, mármint a csipkedős eszközök terén.
Picit visszaolvasgattam innen a végéről, bár számomra néha kicsit nehezen értelmezhető, tekintve elég távol áll tőlem az ilyesmi. ( Lány vagyok. )

Végül is két kérdésem van. Ez a csipkedős dolog veszélyes? Mármint oké, hogy zavaró, de ha csak csipked és nem veszélyes akkor ráérek vele, hogy hívjak valakit aki földeli, jelenleg nem igen van rá keret.

A másik kérdés pedig, az RCA-s részhez csatlakozik. Tehát ott ha jól olvasom már 240 kerül az RCA-ba ha előbb nincs lecsatlakoztatva a hálózatról, és az gondolom már fixen veszélyes ha el van felejtve.
Vagy ugyanez lép fel akkor is " csak " ami most csipked, csak akkor már a belső elektronikai dolgoknak nem tesz jót?
(#) Gafly válasza zsofi89 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Lányságodnak ehhez semmi köze. Fiúknak sem egyszerű...
Csipkedés nem jó, sohasem!
Mi csipked?
A szokásos számítógép a radiátorhoz?
Fürdőkád a csaphoz?

Alapvetően tönkretehet az áramütés téged is, vagy a gépedet is.

De lehet hogy csak nem jó hosszabbítót használsz...

villanyszerelőt, vagy több információt, kérlek!
(#) zsofi89 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Beltérik, van parabola antennánk és ahogy egy fentebbi forumozónak is, szintén beltéri egységek, meg ami így vele kapcsolatban van és fém a külseje.
Az Y kondenzátorosra gondoltam mint rá válaszként, hogy szerintem nekünk is ilyen gondunk lehet, mert amúgy alapvetően minden okés.
(#) Buvarruha válasza zsofi89 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Ez így van ahogy írod, különösen a beltériknél, mindegyik ráz. Ha a hálózatba bedugva dugod rá valamire és nem a GND, hanem a jel érintkezik először, akkor kinyírja a be-kimenetet, földeletlen Tv-knél szoktam találkozni ilyesmivel, olykor elég a védődiódák cseréje, de van, hogy a bemenet megdöglik. Tenni ellenne annyit lehet, hogy minden csatlakoztatáskor kihúzod. Ha nincs földeletlen készülék, akkor az egyiket szoktam földelni és a többi azon keresztül földelődik és akkor nyugalom van.
(#) zsofi89 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Hoff, picit most megkeveredtem. Tehát jelenleg így ahogy földeletlen, így nem szabad csatlakoztatni a kábeleket, vagy ha már egy ponton le lesz földelve, utána nem szabad úgy csatlakoztatni, hogy közben hálózatba van dugva?

Amúgy ha ez ismert jelenség, akkor mért tervezik így ezeket a készülékeket? Mármint oké, hogy nem veszélyes, csak zavaró, de azért szerintem ha egyszer hiba akkor illene tenni ellene valamit, vagy legalább mikor a T-Home-os emberkék beszerelték, földelhették is volna.

Lehet megpróbálok oda egy telefont és akkor a szakember költségét megúsznám.
(#) Bender92 hozzászólása Júl 23, 2015 /

Sziasztok! Kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy harman kardon házimozim amit szeretnék összeföldelni egy pc-vel. Megtehetm úgy ahogy a lemezjátszót szokták hozzáföldelni vagy más megoldást keresek?
(#) reloop válasza Bender92 hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Szia! Szóval eddig nem volt földhurkod és most szeretnél egyet csinálni? Vajon miért?

Az erősítőn nics földelés, ezért gondoltam hogy az összeföldelése a pc-vel megoldaná a zúgás problémáját, de javíts ki ha tévedek.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2015

A két készülék testpontját a jelkábel árnyékolása tökéletesen össze kéne kösse.
Ilyen jellegű problémának többnyire a kábeltévé és a PC érintésvédelmi föld találkozása az oka, a leválasztóról fentebb találsz információt.

Köszönöm a válaszokat

Ha szeretsz barkácsolni, kikerestem neked: Bővebben: Link
(#) Bender92 válasza reloop hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Köszönöm szépen, legalább elűzi az unalmam egy kis időre

Húzd ki a kábeltévét, ha ezek után a PC zavartalanul szó a házimozin akkor jó úton jársz

Nincs rákötve a házimozira a kábeltv.

Elég az ha a TV-re van kötve és a TV az erősítőhöz csatlakozik.
Amúgy milyen elemeket tartalmaz a rendszered? Lehet egész máshol kell a hibát keresni.

A pc egy árnyékolt jack-rca-val van összekötve a házimozival.
Következő: »»   48 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem