Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2599 / 4004
(#) teszti válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Annak is változhatható a kimeneti feszültsége? Linket tudsz küldeni?
(#) mikrokapcsolo válasza teszti hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Igen, van egy poti rajta, amivel a kívánt feszt be tudod állítani. azt kivezetve, "rendes" potot téve rá, akár állítható táppá is alakíthatod. Van olyan is, amiben van áramkorlát is.
Bővebben: Link, de szokott lenni az apróban is ilyesmi itt.
(#) teszti válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Ó dejó! Köszi a segítséget!
(#) jani1987 hozzászólása Júl 10, 2015 /

Hogyan lehet multisimben a hangszóró működési idejét meghosszabbítani? Hogy a kívánt hang ne csak 1 másodpercig szóljon, hanem tetszőleges ideig.

Névtelen.jpg

(#) Gj hozzászólása Júl 10, 2015 /

Üdv!
Mi a különbség a "sima" és a fejhallgató erősítő között? Miben több/kevesebb az egyik a másiknál?
(#) silencezozo hozzászólása Júl 11, 2015 /

Sziasztok!

Az a kérdésem, hogy a az alábbi két kapcsolás közül melyik a jobb megoldás?
A különbség csak annyi, hogy a Zéner után az ellenállás sorba, vagy párhuzamosan van.
Valóságban működik mind a kettő, de a Tinában csak a párhuzamos megoldás a jó.
(#) Bakman válasza silencezozo hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Még a soros ellenállás sem kell, lévén az IC-k bemenete nagy ellenállású, oda szinte nem is folyik áram. Tehát a "Soros.jpg", a 820 Ohm-os ellenállások kidobálásával.

Ha jól látom, a kijelzők 24 V-ot kapnak, azt viszont az IC-k nem fogják tolerálni (hiába a soros, 12 V-os izzó, az nem kivonóáramkör). 12 V-ra kicsit nagyobb ellenállás fog kelleni, mint 330 Ohm (inkább 820 Ohm/2W, ha normál, egy LED-es kijelzőről beszélünk), de az IC-knek ez is sokkot fog okozni. A tizedespontok pedig csak egyet fognak villanni ellenállás nélkül és távoznak az örök vadászmezőkre.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
(#) silencezozo válasza Bakman hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Köszönöm a választ.
Megcsináltam az általad adott módosítást, de a Tinában úgy sem jó. Majd ott is fel teszem a kérdést.
A kijelzők pedig csak 12V-ot kapnak.

24V-ot csak a relé tekercs kap. Illetve a Zéner abból csinál 4.7 V-ot.

Nem ismerem a Tina-t. Egy ellenállás és egy zénernek elégnek kell lennie. A kijelzők, ha csak 12 V-ot kapnak, akkor is tönkre fogják tenni az IC-ket. 6 V már veszélyesen magas nekik.
(#) silencezozo válasza Bakman hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Megnéztem a SN7447 adatlapját és ott a szegmensekre 15V-ot lehet maximum adni. Az IC tápja 5V.
Vagy rosszul értelmezem az adatlapját?
(#) proli007 válasza silencezozo hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Hello! Ez nem egészen így működik, ha tényleg TTL IC-t használsz.
Az adatlap szerint az alacsony szint maximális bemenő feszültsége 0,8V. Az alacsony szinthez tartozó bementi áram, maximum -1,6mA. Vagy is a bement felől folyok ki az 1,6mA. Ha a bement szakadt, akkor az H szintnek számít. Hogy a szabványos L szint meglegyen, a bement GND közi maximum 0,8V/1,6mA=500ohm kell.
Tehát a feszültségosztó alsó tagjának 470ohm-ot lehet maximálisan választani. 5V szinthez 5V/470ohm=10,6mA tartozik. Így a felső osztó tagra 24V-5V=19V jut. és a felső ellenállás 19V/10,6mA=1,8kohm. Ha a 24V stabil, zéner sem kellene de ha nő a bementi feszültség csökken a bemenet árama. Így a 4,7V-os zéner megfelelő a bemenet védelemnek.
Sorosan valóban nem kell ellenállás.

Hol találtad ezt? Most gyorsan letöltöttem egy adatlapot, abban nincs sehol 12 V. Töltsd fel ide azt az adatlapot, kíváncsi vagyok (egy link is jó lesz). Mindenesetre az izzóval a 24 V ellen nem fog működni.
(#) silencezozo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Szia!
Azt hiszem, hogy értem, hogy mit mondasz. Akkor a bemeneti része az jó a kapcsolásnak, csak a 7-szegmenses kijelzőnek sok a 12 volt?
(#) ferci válasza silencezozo hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

A 7447 kimenete nyitott kollektoros, 15 volt a zárófesz, tehát a kijelzők mehetnek 12 voltról.
A szegmens ellenállásokat módosítsd felfelé attól függően, hány mA-t akarsz.

Kedves proli007!

Ha a bemeneteket nem kötöm egy 470 Ohmos ellenállással a GND-re, hanem így hagyom akkor azt fogja csinálni amit a Párhuzamos.jpg-n látható. Mekkora előtét ellenállás kell a kijelző szegmenseinek?

Ezt nem igazán értem. A párhuzamos.jpg a jó, csak 470ohm-ot kell használni. Lehet a valóságban működik a 820ohm-al is, de adatlap szerinti szélsőséges esetre illik méretezni.
Előtét ellenállást ugyan úgy kell számolni, mint egy sima Led-et a 12V-ra. De ismerni kell a hétszegmensben lévő Led nyitófeszültségét. (Bár 12V esetén annak különbsége elhanyagolható, kivétel, ha valami "melák" kijelzőről van szó.)
(#) silencezozo válasza silencezozo hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Akkor így már jó lesz?
A Zénernek nem kevés az árama?

Soros.jpg

Igen, így megfelelő. (Bár a kusza rajzot soká kell nézegetni, mire átlátja az ember..)
A zéner árama nem számít, mert itt nem stabilizálás a cél, csak a védelem. Az IC pedig 2,4V-tól felfelé, már H szintnek nézi a bementi jelet.

És még egy kérdést engedj meg légyszíves. Bár lehet ez nem ebbe a topicba tartozik.
A kijelző szegmenseinek az ellenállásait hiába változtatom, nem változik jelentősen az áramuk. Miért? Illetve a tizedespont ellenállása is jó igy?

Köszönöm a segítségeteket.

Az az izzó ott nagyon nem jó! 2,2 kOhm/2W -os ellenállásokat tegyél a szegmensekhez, az izzót pedig dobd ki. Azért változik így az áram, mert a LED nem lineáris alkatrész hanem félvezető.

- Hogy a Tina mit mutat, a kutyát nem érdekli. Próbáld meg a valóságban, változni fog. Egyébként is a közös anódban méred az áramot, az meg az éppen működő szegmensek számától változik.
- A tizedespont jó.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 11, 2015 / 1

A kusza rajz, megtéveszt, az izzónak köze nincs a kijelzőhöz. Ott az "U6 12V" az táplálja a kijelzőt és az izzót is. a relé meg a GND-t kapcsolja az izzónak..
A Led valóban nem lineáris, de 12V mellett ez kevésbé befolyásolja a körben folyó áramot.
(#) TheObi hozzászólása Júl 11, 2015 /

Sziasztok!

Van egy haaatalmas problémám, és nem találtam neki máshol aktív topikot, ráadásul kezdő is vagyok a témában. Szóval, adott egy frissen vásárolt Revoltec neoncső pár gyári inverterrel. Motorba szeretném beépíteni, viszont adódott egy olyan probléma, hogy sikerült fordítva bekötnöm először. Ez után már nem üzemelt. Rákerestem a problémára, de csak az derült ki, hogyha fordítva kötöm be az invertert, akkor az hazavágja a ?tranzisztorokat? Linkelem a képet, nekem is hasonló van. Hogy tudom megjavítani, mit kellene kicserélni?

INVERTER

Köszönöm a válaszokat!
(#) proli007 válasza TheObi hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Meg is válaszoltad, a tranyókat. (Ha a trafó nem égett meg..)
(#) TheObi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Köszönöm!

Akkor a legegyszerűbb az lesz, hogy bebattyogok egy elektronikai szaküzletbe tranyóstul, és kérek fejmosást.
(#) proli007 válasza TheObi hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Azt a biztit is nézd meg a panelen, nem ment-e ki véletlenül..
(#) TheObi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Köszi a tanácsot. Megnéztem közelebbről, van benne egy pár tizedmilis szakadás. **** Na mindegy, így is-úgy is menthető remélem, a boltban csak tud majd segíteni egy szaki.

Köszönöm!
(#) nemprofi hozzászólása Júl 12, 2015 /

Gígabyte GA-M68MT-S2 alaplapi audio front panel. / Mic2_L / - /GND/ - /Mic2_R/ - /-ACZ DET/ - /LINE2_R/ - /FAudio_JD/ - /LINE2_L/
Valaki írja már meg legyen olyan kedves hogy magyarúl mit jelentenek ezek a jelzések. Néhányat tudok, de inkább nem sorolom fel.
(#) gernerakos hozzászólása Júl 12, 2015 /

Sziasztok!
Most láttam egy képet a F betűvel kezdődő közösségi oldalon.
Ez volt az Bővebben: Link
Felvetett bennem egy kérdést,:mégis milyen sugárzást bocsátana ki magából a telefon, ami változik a akkumulátor feszültségével fordítottan arányosan?
Egyáltalán mi sugárzik egy telefonban, kivéve persze a GSM, Wifi, és egyéb dolgokat.
Világosítsatok fel kérlek!
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Csak a szokásos, tudatlansági alapokon nyugvó butaság.
Következő: »»   2599 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem