Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha mindkét erősítő erősítése 200, akkor az eredő erősítés 200 x 200 azaz 40 000. Tehát nem jobb a dolog.
Sziasztok!
Feszültségosztót szeretnék csinálni 6V-ból, úgy hogy 4V és 2V legyen. A 2v-os részét nem használnám, a 4v részét pedig kb. 0.5-1A-val terhelném. 1,5MOhm és 3MOhm ellenállásokat használtam de nem történik semmi ha le akarom terhelni. A feszültség megvan mindkét ellenálláson ami közelítőleg 2 és 4V.
Az sajnos úgy nem fog menni. Számold ki, hogy 6 volt és 3MOhmnál mekkora áram tud folyni.
Neked egy step-down konverter kell a feladathoz.
Aha értem. Gondoltam, hogy valami ilyesmi lesz, csak nem tudtam, hogy mi.
Előtét ellenállással meg lehet oldani?
Ellenállással illetve ellenállásokkal csak akkor lehet feszültséget beállítani, ha a terhelés nem változik. Egyszerűbb feladatokhoz jó lehet a zener dióda is: Zener előtét számoló.
1 A-re már nem igen szokás zénerrel stabilizálni. Esetleg LM317, de az is erősen izzadni fog, még komoly hűtéssel is. A legjobb valóban egy kapcsi üzemű átalakító lenne.
Értem. Köszi minenkinek. Kapcsoló üzemű tápot hogyan tudok csinálni?
Idézet: ebből kiindulva szerintem ne kezdj neki, olcsóbban kijössz így: Bővebben: Link „1,5MOhm és 3MOhm ellenállásokat használtam”
Hasonló problémám van, mint az előttem kérdező kollégának.
Csak nekem 200VDC-ből kellene 120VDC. Mit javasoltok?
Sziasztok!
Amennyiben van Kecskeméti műszerész vagy nem műszerész de hozzáértő aki tud és akar is segíteni kérem jelentkezzen. Amennyiben nem gond privátban. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
A 80V 300mA pákányi teljesítmény, eldiszipálni rettenetes mutatvány lenne.
Külön táp, vagy kapcsolóüzemű feszültségcsökkentő lenne ésszerű. Mi a 120V-os fogyasztód?
Készen nehéz lesz találni, építeni kellene valami kapcsitápot hozzá.
Megkerülni nem lehet? pl. 230V AC -> 110V AC -> egyenirányítva az már csak 150V körül van, abból könnyebb 120-at csinálni. Vagy tekerni egy olyan szekunderű tarfót (kb. 90V körüli), ami kiadja a 120 V DC-t?
Egy 180V-os nixieóra van rajta, és nem akartam az IN-13-nak szintén kapcsitápot csinálni (a180V-nak az van). De akkor lesz egy másik kapcsitáp... Köszönöm mindkettőtök (qvasz2) válaszát.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
Köszönöm, megoldottam. Kapott még egy tápot, külön.
Sziasztok!
Lehet üzemeltetni OSI3CAS1C1A led-et folyamatos üzemben? Mitől függ ez ennél a típusnál, hogy pulzál-e vagy sem?
Üdv!
Miért ne lehetne! Ez is ugyan olyan led mint a többi, csak éppen az infravörös spektrumban dolgozik. A pulzálás amit látsz, ha kamerán keresztül nézed, azok az adatcsomagok amit a távirányító generál. Azt nem a LED állítja elő, ő csak átalakítja fénnyé.
Köszönöm a választ!
Az adatlapon ezt láttam miután megépítettem amit kellett Pulse Forward Current* IFP 700 *Pulse width Max.10ms Duty ratio max 1/10 Ez ennél a típusnál nem egyfajta alap védelem? Miután két táppal is kipróbáltam s mindkét esetben pulzált kb 7 sec-enként. Vagy a tápok hibásak? ( számítógép usb és telefontöltő usb)
A 10milisec és s 7sec között azért van pár nagyságrendnyi különbség, nem gondolod? Tehát biztosan semmi köze nincs az adatlapban közölt értéknek a több mp-kénti villanáshoz. Hány mA-rel hajtottad a LED-et? Mi volt az áramkorlátozó?
Ez a tulajdonság az impulzusüzemben történő meghajtásra vonatkozik. Maximálisan 700mA-t visel el 10ms-ig és a maximális kitöltési tényező 1/10-es arány lehet.
Az ilyesfajta pulzálás abból eredhet, hogy túlhajtottad. Jól méretezted az előtét ellenállást? A LED-nek olyan 1.6-1.8V kell és max 20mA.
Amit pulzálásnak gondolsz, azt én inkább haláltusának nevezném.
A LED maximális folyamatos árama 70mA. A "töltők" árama nagyjából a 300mA és a 2A között lehetett, ami lehet egyfajta védelem... A LED áramát kívülről korlátozni kell, ellenállással, áramgenerátorral.
Táp: 4,8 V
Ellenállás: 15 Ohm ezt nem mértem az igaz.
Ez az összeállítás legalább 250mA áramot jelent. Kegyes halál a LEDnek.
Egy kis segítséget kérek. Hogy jött ki 250mA?
Számítás A 15 Ohm a példa alapján 0,7mA jönne ki. Köszönöm!
Miért három LED van sorba kötve a példában? Eddig ezt nem mondtad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |